Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Voor de liefhebber: Gratis beleggingscursus!

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 december 2007 11:22
  2. Cézan 22 december 2007 17:04
    Meer actuele 'cursus' uit DFT.
    ////
    De vier beleggingslessen van 2007
    20 Dec 07, 10:44
    door Harry Geels

    Mijn afsluitende column voor dit jaar gaat over de vier belangrijkste lessen die het beleggingsjaar 2007 ons heeft gebracht. Deze column is een knipoog naar het researchrapport van Morgan Stanley’s analist Stephen Jen.

    Het jaar 2007 mag met recht een turbulent beleggingsjaar worden genoemd. Met de (westerse) aandelenmarkten zijn we, mede door toedoen van de kredietcrisis, dit jaar niet al te veel opgeschoten. De AEX staat momenteel maar marginaal hoger dan aan het begin van het jaar. Er zijn echter aan de andere kant beleggingscategorieën geweest die het wel goed hebben gedaan, denk aan de commodities en de aandelen van de opkomende markten. Daar staan dan weer categorieën tegenover die het juist veel minder hebben gedaan, zoals vastgoed en obligaties. Nu de vier lessen van 2007.

    Les 1: spreiding heeft nog voor redelijke rendementen kunnen zorgen

    quote:

    schreef:

    --zal neem ik aan ook voor 2008 gelden--
    Beleggers bij wie de portefeuilles voornamelijk bestaan uit westerse aandelen, eventueel aangevuld met obligaties en vastgoed – de traditionele assetmix dus – hebben een zeer matig beleggingsjaar gehad. Beleggers die hun gelden ook hebben ingezet op de opkomende markten en commodities hebben hun resultaten nog aardig overeind kunnen houden.


    Degenen die echter vol hebben ingezet op opkomende markten en commodities zijn natuurlijk spekkoper (maar de vraag is of er met een dergelijke strategie niet te veel risico’s zijn gelopen). Spreiding is voor veel beleggers wellicht een afgezaagd woord (en voor veel kleinere beleggers niet eens goed mogelijk), maar volgens mij op lange termijn de enige garantie voor een stabiele rendementsgroei (geluk daargelaten).

    Les 2: De beurzen zitten in de houdgreep van een te uitbundig monetair beleid van de laatste decennia

    Als één ding dit jaar voor mij duidelijk is geworden dan is het wel dat er op macro-economisch niveau grote problemen zijn. Doordat decennia lang de rente zo (extreem) laag heeft gestaan, is er een enorme schuldenberg opgebouwd. Sterker nog, de hele welvaart die we de laatste jaren hebben gehad (en dan reken ik even vanaf de jaren negentig) is vooral door de lage rente (en de schuldopbouw die daarbij hoort) tot stand gekomen. De vastgoed bubble is bijvoorbeeld voor een groot deel gedreven door goedkoop geld.

    De bestedingen van de gezinnen idem dito. Die konden hypotheken goedkoper oversluiten en extra leningen krijgen op de gestegen waarde. Hedgefondsen, zo belangrijk voor de huidige liquiditeit op de beurzen, hebben goedkope leverage kunnen toepassen bij hun beleggingsstrategieën. Grote beleggers hebben extra goedkoop geld kunnen lenen in Zwitserland en Japan, om dit vervolgens te beleggen in de rest van de wereld (carry trades). En zo zijn er nog talloze voorbeelden van hoe goedkoop geld de beurzen omhoog heeft gestuwd de laatste jaren.

    Bij iedere crisis hebben de monetaire autoriteiten vervolgens enorme hoeveelheden geld in de financiële wereld gepompt, waardoor de geldhoeveelheid de laatste decennia enorm is gestegen. Eén ding staat onomstotelijk vast: we hebben de afgelopen vijftien jaar in een tijdperk geleefd waarin het geld als water vloeit. Nu begint de inflatie op te lopen (logisch) en dreigt het sprookje van Repelsteeltje bewaarheid te worden (u weet wel, dat kleine mannetje dat stro tot goud kon laten spinnen), alhoewel…ik denk niet dat Greenspan door de grond zal springen nu we eindelijk weten hoe hij heet.

    Het grote probleem is dus de komende jaren dat het tijdperk van goedkoop geld voorbij lijkt te zijn of – als we dat toch in stand kunnen houden – inflatie ons deel zal zijn. Het gemakkelijke geld verdienen op de beurzen zal – door duurder geld óf door hogere inflatie – de komende jaren waarschijnlijk voorbij zijn. Des te meer een reden om verstandig, en dus gespreid, te (gaan) beleggen.

    Les 3: Globalisatie heeft ons gered (maar heeft ook grote nadelen)

    De voordelen van het opener worden van de markten en de krachtige groei van de opkomende markten heeft dit jaar nog steun gegeven aan de economische groei in de wereld (en mogelijk ook voorkomen dat de aandelenbeurzen verder onderuit zijn gegaan). Bovendien heeft het inflatie getemperd omdat de westerse landen moesten concurreren met de lage-lonenlanden en omdat de westerse landen veel en vooral goedkoop konden importeren uit die lage-lonenlanden.

    Het nadeel van globalisatie is de macht die de multinationals hebben gekregen. De ‘global playing field’ die multinationals ter beschikking hebben, maakt de macht van de lokale overheid, vakbonden en werknemers kleiner en die van de top van de multinationals groter. Globalisatie is een van de belangrijkste oorzaken achter het verschijnsel dat het merendeel van de werkende bevolking (tot tweemaal modaal) er al jaren reëel op achteruitgaat, terwijl de top van de multinationals zich wel heeft kunnen verrijken.

    Globalisatie is moeilijk te stoppen, althans vooralsnog. De voor- en nadelen daarvan zullen zich voorlopig nog wel doen gelden. Dat betekent dat opkomende markten en commodities ook de komende jaren nog belangrijke beleggingsthema’s zullen zijn. Probleem is dat ook hier de koersen al aardig op de muziek vooruit zijn gelopen. Opkomende markten en commodities horen in de portefeuille thuis, maar doe het verstandig (goed gespreid met niet al te risicovolle fondsen) en houd rekening met de nodige (flinke) correcties.

    Les 4: De opkomst van de Sovereign Wealth Funds (SWF’s) en de afnemende macht van de dollar

    Door de enorme monetaire reserves van overheden van verschillende landen uit Azië en Midden-Oosten, die zijn opgebouwd door exporten, zijn er grote hoeveelheden geld te beleggen. SWF’s hebben recent al grote belangen opgebouwd in grote westerse financials die in financiële problemen kwamen door de kredietcrisis. Deze SWF’s zijn geen modegril, maar volgens mij een structurele trend die waarschijnlijk (hopelijk) een grote beurscrisis kan vermijden.

    Tot slot

    Al ruim een jaar schrijf ik nu bijna dagelijks een column (op onze eigen website www.inmaxxa-research.nl) en sinds maart dit jaar op www.dft.nl. Ik wil bij deze alle mensen bedanken die hebben gereageerd om mijn verhalen. De reacties (helaas loop ik regelmatig ver achter op de beantwoording ervan) zijn een inspiratie geweest voor nieuwe onderwerpen en een aanmoediging om door te gaan. Ik meld me dan ook weer met veel plezier op woensdag 2 januari en wens u een goede kerst en jaarwisseling.

    Harry Geels is directeur Research en partner bij INMAXXA met kantoren in Maastricht en Dronten ( www.inmaxxa-research.nl). Daarnaast is hij uitvoerend hoofdredacteur van Technische en Kwantitatieve Analyse (TKA). De informatie in deze opinie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Geels geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als directeur Research.
  3. forum rang 6 marique 22 december 2007 17:15
    quote:

    Cézan schreef:

    Door de enorme monetaire reserves van overheden van verschillende landen uit Azië en Midden-Oosten, die zijn opgebouwd door exporten, zijn er grote hoeveelheden geld te beleggen.
    Waar bevindt dat geld zich op dit moment?
    In die contreien draagt men geen sokken. Dus ik vermoed dat ze het fenomeen van de oude sok ook niet kennen.

    vrgr
    marique
  4. [verwijderd] 22 december 2007 19:09
    quote:

    marique schreef:

    [quote=Cézan]
    Door de enorme monetaire reserves van overheden van verschillende landen uit Azië en Midden-Oosten, die zijn opgebouwd door exporten, zijn er grote hoeveelheden geld te beleggen. [/quote]
    Waar bevindt dat geld zich op dit moment?
    In die contreien draagt men geen sokken. Dus ik vermoed dat ze het fenomeen van de oude sok ook niet kennen.
    De grap is dat de bulk van dat geld al belegd is. Er zijn namelijk veelal al obligaties van gekocht. Het betreft dan ook primair een verschuiving van het type belegging.

    mvg
    Wilco
  5. [verwijderd] 23 december 2007 04:05
    quote:

    Cézan schreef:


    Degenen die echter vol hebben ingezet op opkomende markten en commodities zijn natuurlijk spekkoper (maar de vraag is of er met een dergelijke strategie niet te veel risico’s zijn gelopen). Spreiding is voor veel beleggers wellicht een afgezaagd woord (en voor veel kleinere beleggers niet eens goed mogelijk), maar volgens mij op lange termijn de enige garantie voor een stabiele rendementsgroei (geluk daargelaten).
    Geluk of wtf, puur beleggen in opkomende markten was de winning strategie, 'k zie geen reden om dat te veranderen.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.