Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Athlon Group« Terug naar discussie overzicht

cijfers en verwachtingen

1 Post
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 maart 2005 12:13
    Het autolease- en autoschadebedrijf boekte over 2004 een nettowinst van 27,8 miljoen euro tegen 40,3 miljoen euro over 2003.

    In de nettowinst van Athlon is een uiteindelijke last van 7,1 miljoen euro verwerkt die het nam voor de integratiekosten van leasebedrijf Unilease, waarover Athlon in 2004 het volledig eigendom verkreeg door de 50% van de aandelen die het nog niet had over te nemen van LeasePlan. Hiervoor gaf het 1,5 miljoen euro nieuwe aandelen uit.

    Athlon meldt bij zijn jaarcijfers een sterk gestegen belastinglast. In 2003 lag deze last nog op 800.000 euro, maar vorig jaar kwam deze uit op 9,1 miljoen euro.

    In 2003 was sprake van een belastingvoordeel van 11,8 miljoen euro voor compensabele verliezen op de Duitse activiteiten in de periode daaraan voorafgaand.

    Over het vierde kwartaal van 2004 boekte Athlon wel een kleine BELASTINGBATE van 1,4 miljoen euro (TEGEN EEN LAST van 3,7 miljoen euro over het derde kwartaal), die direct bij de nettowinst kan worden opgeteld. Deze bate is onder meer het gevolg van een vrijval uit de voorziening van de vennootschapsbelastingen en het verwerken van reserveringsverschillen.

    Analist Mariska Zonneveld van Fortis Bank vindt om deze reden de kwaliteit van de nettowinst licht tegenvallen. "Maar", zo vult analist Mark Hollak van Rabo Securities aan, "ONDERLIGGEND IS HET RESULTAAT VAN ATHLON GOED".

    Dat onderliggende, OPERATIONELE RESULTAAT kwam uit op 36,5 miljoen euro tegen 29,4 miljoen euro over 2003. Hollak vindt dat Athlon het in Nederland met de leaseactiviteiten "goed doet, omdat de leasemarkt in Nederland stabiel is". De OMZET voor Athlon STEEG bij deze activiteiten naar 946 miljoen tegen 849 miljoen euro.

    Athlon ging in november van het vorig jaar zelf uit van een operationeel resultaat van 34 miljoen euro tegen een eerdere verwachting van 32,9 miljoen euro.

    Voor heel 2005 verwacht het bedrijf dat de operationele nettowinst hoger uitkomt dan 34,2 miljoen euro. Dit getal is een aangepaste versie van de 36,5 miljoen euro uit 2004 volgens IFRS-boekhoudregels. Dit om een vergelijking met IFRS, dat met ingang van 2005 verplicht is, mogelijk te maken.

    De aanpassing van het getal betreft de aftrek van dividendbetaling aan preferente aandeelhouders van 4,1 miljoen en een bijtelling van het effect van 1,8 miljoen euro uit de overname van Unilease, zodat 34,2 miljoen euro in beeld komt.

    Financieel topman van Athlon Jan Slootweg, zegt tegen Dow Jones Nieuwsdienst dat dit betekent dat de operationele winst onderliggend gelijk zal blijven in 2005. Hij erkent dat dit voorzichtig is: "Bij de eerstekwartaalcijfers zullen we met een uitvoeriger winstverwachting komen".

    Analisten vinden dit eveneens een voorzichtige prognose. Geert-Jan Hoppers van SNS Securities verwacht dat het bedrijf deze verwachting in de loop van 2005, "net als in 2004 het geval was", OPWAARTS zal bijstellen.

    Athlon sloot in 2004 samenwerkingsverbanden met verzekeraar Unigarant en met verzekeraar Achmea om de ACTIVITEITEN in Nederland te VERSTERKEN.

    Via de alliantie met Unigarant probeert het meer schadegevallen van de verzekeraar naar zijn schadeherstelbedrijven te krijgen.

    Via Achmea vergroot het zijn inkoopmacht bij de inkoop van auto-onderdelen. Athlons schadeherstelbedrijven en de schadeherstellers die bij Achmea zijn aangesloten kopen via een nieuwe joint venture samen hun auto-onderdelen in.

    Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5890270
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.