Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Aandeel Akzo Nobel AEX:AKZA.NL, NL0013267909

Laatste koers (eur) Verschil Volume
62,500   -0,480   (-0,76%) Dagrange 62,280 - 63,380 405.417   Gem. (3M) 441K

AKZO Nobel draadje 2017

7.801 Posts
Pagina: «« 1 ... 98 99 100 101 102 ... 391 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 april 2017 17:24
    quote:

    Leon P schreef op 14 april 2017 14:47:

    Beursblik: AkzoNobel boekt iets minder winst
    Redactie ABM Financial News - 14 april 2017, 13:46
    Aandacht gaat vooral uit naar strategie-update.
    (ABM FN-Dow Jones) AkzoNobel heeft in het eerste kwartaal van 2017 ondanks een stijging van de omzet, minder winst geboekt. Dit is de verwachting van 14 door Vara Research geraadpleegde analisten in aanloop naar de kwartaalcijfers van het verf- en chemieconcern, die woensdag voorbeurs verschijnen.
    De analisten kwamen gemiddeld uit op een 4 procent hogere omzet uit voortgezette activiteiten van 3,57 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (EBIT) stijgt naar verwachting met 3,3 procent van 334,0 miljoen naar 344,9 miljoen euro en onder aan de streep rest een nettowinst uit voortgezette activiteiten van 235,8 miljoen euro. In de eerste drie maanden van 2016 verdiende AkzoNobel nog 242,0 miljoen euro.
    Strategie-update
    De kwartaalcijfers zullen naar verwachting minder van belang zijn dan de strategie-update met nieuwe financiële doelstellingen waar AkzoNobel mee gaat komen.
    Deutsche Bank mikt op een versnelling van omzet- en margegroei en verbeterde kasstroomvooruitzichten. Verder zijn de analisten benieuwd naar de beoogde plannen voor Specialty Chemicals, waarvoor de marktvorsers drie mogelijke scenario's zien, te weten verkoop, een aparte beursnotering of afsplitsing.
    Tenslotte rekent Deutsche Bank op een sterke focus op acquisities, waarbij de opbrengst van het afstoten van Specialty Chemicals geheel of deels zal worden geïnvesteerd in acquisities voor Coatings.
    AkzoNobel zal aandeelhouders met de strategie-update tevreden moeten stellen na het weigeren van het overnamevoorstel van PPG Industries. Volgens Deutsche Bank moet AkzoNobel met de plannen uitzicht bieden op een aandelenkoers van tenminste 130 tot 150 euro, te bereiken in drie jaar.
    Deutsche Bank hanteert voor AkzoNobel een Kopen advies met een koersdoel van 87,00 euro.
    Analisten van Société Génerale menen dat PPG het bod op AkzoNobel moet verhogen van 90 euro per aandeel naar een niveau rond 100 euro per aandeel, om zicht op een deal te krijgen. Het risico dat er geen deal komt blijft ook dan echter groot.
    Société Génerale meent wel dat het aandeel ten opzichte van sectorgenoten nu ondergewaardeerd is en ziet veel potentiële toegevoegde waarde in het bedrijf als de resultaten van de herstructureringen tot volle wasdom komen en de marktsituatie verbetert.
    Société Génerale hanteert voor AkzoNobel een Kopen advies met een koersdoel van 89,00 euro.
    AkzoNobel opent woensdag voorbeurs de boeken over het eerste kwartaal van 2017. Op een rood Damrak sloot het aandeel donderdag 1,0 procent hoger op 79,32 euro.
    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999
    Mooi nieuws! Of PPG gaat snel EUR100+ bieden of AKZO zet de koers snel zelf hoger. Twee mooie scenario's voor een koersverhoging...
  2. Excelsi 14 april 2017 17:46
    ABM Financial News meldt "AkzoNobel heeft in het eerste kwartaal van 2017 ondanks een stijging van de omzet, minder winst geboekt. "
    Als dat het nieuws is de 19e April is het weer een zwak kwartaal na al 2 triestige kwartalen. Ze zullen weer mogen gaan besparen om de dalende winst te verbeteren...maar hoe dan nu je zelf plechtig "belooft" geen mensen meer te ontslaan in NL...
  3. [verwijderd] 14 april 2017 18:03
    quote:

    Excelsi schreef op 14 april 2017 17:46:

    ABM Financial News meldt "AkzoNobel heeft in het eerste kwartaal van 2017 ondanks een stijging van de omzet, minder winst geboekt. "
    Als dat het nieuws is de 19e April is het weer een zwak kwartaal na al 2 triestige kwartalen. Ze zullen weer mogen gaan besparen om de dalende winst te verbeteren...maar hoe dan nu je zelf plechtig "belooft" geen mensen meer te ontslaan in NL...
    AkzoNobel zal aandeelhouders met de strategie-update tevreden moeten stellen na het weigeren van het overnamevoorstel van PPG Industries. Volgens Deutsche Bank moet AkzoNobel met de plannen uitzicht bieden op een aandelenkoers van tenminste 130 tot 150 euro, te bereiken in drie jaar.

    19-04-2017

    De hr T Buchner:

    ons streven is om binnen 3 jaar een koers op de borden te hebben van 150 euro

    dit is ons plan om dat te bereiken:

    ???????????????????
  4. Excelsi 14 april 2017 20:09
    ben benieuwd hoe ze dan gaan doen, ze zijn er de laatste 5 jaren niet in geslaagd.
    ik zie maar 1 optie :
    chemicals verkopen aan BASF, in ruil de Automotive paints van BASF (Glasurit), akzo ontmantelen (is nu al opgebrand), nieuw verfbedrijf op de beurs brengen en met de rest van de cash : uitgeven aan dividend en opkopen van eigen aandelen. En schulden afbouwen. op eigen hout lukt nooit om 130/ 150 euro te halen.
  5. [verwijderd] 14 april 2017 21:28
    Stukje uit het FD

    In alle paniek over buitenlandse overnames van Nederlandse ondernemingen viert het oranjegevoel hoogtij. We zijn ernstig gewaarschuwd door iconen uit het bedrijfsleven, zogenaamde deskundigen, door AkzoNobel en politici. Maar hun lawaai overstemt de stem van de gewone Nederlandse (particuliere) aandeelhouder. Als eigenaar van een klein Nederlands bedrijf, Verheul Leathers & Motorcycle Gear, weet ik maar al te goed dat het runnen van een onderneming betekent dat je kansen goed en zorgvuldig moet afwegen op het moment dat ze op je pad komen. Om die reden spreek ik me uit: laat de vrije markt zijn werk doen. Ik zou graag zien dat AkzoNobel, het bedrijf waarin ik mijn verdiende geld heb geïnvesteerd, zijn verantwoordelijkheid neemt en praat met PPG. Alleen dan kan er van ons, aandeelhouders, verwacht worden een besluit te nemen over hoe het bedrijf ons geld besteedt. Ik hoop dat andere kleine aandeelhouders het met mij eens zijn en ook hun stem laten horen via de Facebookpagina ‘True voice of Akzo’ die ik gestart ben.

    Marc Wörner, Vroomshoop

    Tucht van de markt
    Alle inspanningen van de rvb en rvc van AkzoNobel ten spijt — inclusief het in strijd met zijn ‘fudiciary duty’ niet willen praten met een serieuze opponent/concurrent — aan de tucht van de ‘Market for Corporate Control’ valt niet te ontkomen. Het zittende managementteam laadt inmiddels de verdenking op zich, zich enkel te willen verschansen uit een welgemeend eigenbelang. Een Nederlandse multinational onwaardig en zeker niet in het belang van de vennootschap en alle daarbij betrokken ‘stakeholders’.

    Een ‘bestuursonvriendelijk’ overnamebod van PPG ligt dan ook in de lijn der verwachtingen. Gelukkig is het niet aan het zittende bestuur, maar aan de aandeelhouders om zich hierover uit te spreken. Aan het advies van het bestuur om dit bod al of niet te accepteren zal door de internationale beleggingsgemeenschap inmiddels weinig waarde worden gehecht. Het bestuur heeft zijn kans gehad en eenvoudigweg verzaakt de ultieme beschermingsconstructie in stelling te brengen: een dermate hoge waardering ter beurze, dat een premie vanuit een ‘jager’ simpelweg ‘niet uit’ kan.

    Aan een beursnotering en directe toegang tot de kapitaalmarkt kleven naast voordelen ook nadelen: de ‘Market for Corporate Control’ als ‘countervailing power’ van slecht presterende managementteams, waarbij een bestuursonvriendelijk overnamebod het sluitstuk vormt van de tucht van de markt.

    Peter Nethe, oprichter en cio van Quant-Capital Asset Management, Amsterdam

    Belangen aandeelhouders
    Peter Blom tracht in zijn artikel 'Modern aandeelhouderschap biedt beste beschermingsconstructie' het Rijnlandse model, de ‘stakeholder value’ benadering, te verzoenen met de 'shareholder' benadering (FD 10 april). Hij stelt: 'de positie van stakeholders is gelijkwaardig en moet een helder wettelijk kader krijgen'. Onduidelijk is wat hij zich daarbij voorstelt. Moeten de belangen van werknemers, leveranciers, afnemers, het milieu en sociale omgeving dus een gelijkwaardig wettelijk kader krijgen aan aandeelhouders? Blom stelt voorts dat 'aandeelhouders niet eigenaren van een beursgenoteerd bedrijf zijn'. Merkwaardig, dat is ze altijd wel verteld en de facto werkt het wel zo uit als risicodragende financiers. Hoe wil Blom daaraan tornen? Helemaal eens dat ondernemingen zich als maatschappelijke ondernemingen dienen te structureren en daarvoor verantwoordelijkheid moeten dragen. Maar de schoen wringt bij de veelal tegengestelde belangen tussen shareholders en overige stakeholders. Voor shareholders blijft de ultieme maatstaf van succesvol ondernemen de mate waarin een bedrijf aandeelhouders verrijkt. Het Rijnlandse model is intrinsiek conflictueus. Dat ga je met een wettelijk kader niet oplossen.

    Frits Bosch, DutchInvestor

    fd.nl/opinie/1196982/brieven
  6. Halte 15 april 2017 15:42
    Op FD.NL onder AkzoNobel :puinruimen terwijl de concurrent de messen slijpt 2 lezerreacties van dezelfde persoon die aangeeft 7 jaar geleden betrokken te zijn geweest bij project one finance bij Akzo en precies weet wat de oorzaak is dat Akzonobel nu prooi is geworden en de vinger behoorlijk op de zere (kosten) plek legt:

    Reactie 1
    Ach nu zijn het weer de angelsaksen die het hebben gedaan.
    Even de feiten op een rij! 7 jaar geleden was ik betrokken bij project one finance bij Akzo. Wat was de casus? De SG&A kosten bij akzo was 1,75% van hun wereldwijde omzet en bij PPG was het 0,75%. Dat scheelde in absolute getallen ca 750 mio euro per jaar aan kosten om het zelfde blikje verf te produceren...
    Akzo had 110 verschillende ERP systemen en de kosten van IT waren daardoor buitensporig. Om dit te reduceren naar 20 ERP systemen??? ging men 40 mio Euro investeren. Dat betekende dat de SG&A kosten weer opveerde boven de 1,75%. Niemand maar ook niemand bij Akzo die daarom maalde... Bij PPG had men slechts één Erp systeem en bracht men de kosten verder naar beneden.
    Op aanraden van ondergetekende hebben we met een team top adviseurs getracht de CFO en zijn leger decentrale controllers te overreden om de processen te simplificeren en alles terug te brengen naar een systeem.

    Maar dat wilde Hans Wijers niet en zijn CFO dus ook niet want we mochten de autonomie van de business units niet aantasten. M.a.w men volhardde in de ondoelmatigheid van het Reinland model om vanuit een consensuscultuur tegen de wind in te blijven fietsen. Nu zijn we voorbij de crisis en zijn de angelsaksische bedrijven lean en mean...en met de huidige lage rente is het dus interessant om fatcats aan het mes te rijgen. Want de angelsaksen willen groeien en hebben een groeiplatform gebouwd waarmee zij simpel overnames kunnen integreren en hun renderende groei kunnen realiseren. Niets mis mee. De vaderlandse mores leert dat wij slecht sturen op de C/I ratio's om onze aandeelhouders te behagen. Desnoods lenen we geld om dividenden uit te betalen. Dat is heel iets anders dan groeiplatformen creëren om aandeelhouderswaarde en echte werkgelegenheid te creëren...
    Dit zijn dus disruptieve ontwikkelingen waar Europese bedrijven (eufemisme) hebben liggen slapen en nu de rekening moeten gaan belasten voor jarenlang eigenwijs beleid. En.... dit is nog maar het begin van een hausse aan overnames cq faillissementen van de firma snurkestijn omdat men geen idee heeft welk geweld er nog meer uit de US cq Silicon valley gaat komen.. Om over de chinezen maar te zwijgen.
    Het is stuitend de reacties te lezen en op de radio het commentaar te horen dat het Rheinland model beschermd moet worden en dat overheden moeten gaan reguleren om onze cultuur te beschermen.
    Het moet niet gekker worden.....

    Reactie 2 van deze zelfde persoon die dus veel insight informatie geeft:

    [i]Angelsaksich wordt nu verketterd en het Rheinland model toegejuicht terwijl het gewoon gaat om goed bestuur. Hans Wijers heeft mooie dingen gedaan maar nagelaten het bedrijf te rationaliseren. Hij wilde immers geen irrationeel probleem met de Rvc en de lagen onder hem. Dat is onmiskenbaar een Rheinland probleem. De governance van he two tier model en de autonomie van de BU's. ga er maar aan staan om dat om te gooien. Kijk maar naar de Rabobank. De coöperatie is een molensteen om de nek van Wiebes Draaier. Het kost handenvol met geld en het afbreken van die structuur veel tijd en massage van stakeholders. Ondertussen maken we een technologische revolutie door die het economische model van de verminderende meeropbrengst vervang door het model van de immateriele activa x cashflow waarbij ondernemingen assetlight moeten gaan opereren om waarde te genereren. Die waarde zit in DATA. maar als je een versnipperd IT landschap hebt, en dat hebben praktisch alle Europese spelers, dan kan je daardoor geen DIA (digitale immateriele activa waarde ) genereren.
    Door te blijven investeren in eigen IT landschappen en niet te kiezen voor IT platformen spant men voortdurend het paard achter de wagen en verdampen de kansen om te groeien en waarde te genereren.
    Het gat met de concurrentie wordt steeds groter want die hebben geen 8 cylinder chevroletmotor uit de jaren 50 in het vooronder liggen die 1op 3 loopt maar gebruiken een F1 elektromotor van een top IT platform leverancier en rekenen af op gebruik per transactie. Dus eerst omzet en dan pas de kosten . Geen Capex en lage linieare Opex... De groepsgeest in Nederland is om middels kleine stapjes weg te migreren naar nieuwe IT landschappen en koppelingen te maken met de oude systemen van weleer. Theoretisch kan dat maar in de praktijk werkt het niet. Het veroorzaakt veel incidenten die met veel geld opgelost moeten worden en het duurt heel lang voordat je ook maar enig resultaat denkt in te boeken. Er gaat mede een grote Capex bult en stijgende opex kosten aan vooraf wetende dat de lifecycle van technologie met de dag korter wordt waardoor de terugverdientijd van de investeringen en derhalve de vrijval van het rendement onhaalbaar worden. Maar het Rheinland model geeft juist ruimte vanwege de consensus cultuur om deze verkeerde wijze van transformeren toe te staan. Want het lijkt veilig maar is het niet. Het is desastreus!



    [/i]
  7. Kuiken 15 april 2017 17:52
    bron FD:

    AkzoNobel: puinruimen terwijl de concurrent de messen slijpt
    Donderdag 20 oktober 2011: na overleg met president-commissaris Karel Vuursteen komt ceo Hans Wijers van AkzoNobel met de mededeling naar buiten dat de nettowinst in het derde kwartaal is gekelderd. Vooral in Europa is de fut uit de economie en gaat het slecht met de huis- tuin- en keukenverven. Wijers kondigt aan dat AkzoNobel, op dat moment 's werelds grootste verffabrikant, gaat reorganiseren. In drie jaar tijd moet het brutobedrijfsresultaat met een half miljard euro ofwel bijna een derde omhoog.
    Later die dag komt de grote concurrent PPG in Pittsburgh met een juichend kwartaalbericht naar buiten. De winst is met een kleine $50 mln omhoog gegaan naar $311 mln dankzij 'de agressieve focus van het management op de operaties'. Vooral de opkomende markten in Azië en Latijns-Amerika compenseren de lagere omzet in Europa.
    Hoofdkantoor AkzoNobel in Amsterdam
    Hoofdkantoor AkzoNobel in Amsterdam Foto: Peter Strelitski voor het FD
    Van jager tot prooi
    Het blijkt een kantelpunt. De koersen van de aandelen van PPG, producent van Histor- en Sigma-verf, en AkzoNobel (Flexa, Sikkens) gaan vanaf die dag steeds verder uiteenlopen. Het aandeel PPG klimt, terwijl dat van AkzoNobel blijft hangen.
    De veel hogere beurswaardering voor PPG is een belangrijke stut onder de huidige vijandige overnamepoging van de Amerikanen. Hierdoor is PPG in staat een deel van de € 22,7 mrd hoge overnamesom van AkzoNobel te voldoen in aandelen zonder aandeelhouderswaarde te vernietigen. En het geeft de aandeelhouders van Akzo een argument om een overname te verwelkomen.
    AkzoNobel verzet zich heftig. Ondernemend en politiek Nederland is gealarmeerd. Moeten er geen beschermingsconstructies komen? Komende woensdag presenteert het verfconcern in Londen zijn nieuwe strategie, waarmee het hoopt meer aandeelhouderswaarde te creëren en zich zo zijn belager van het lijf te houden.
    AkzoNobel is in tien jaar van marktleider tot prooi geworden. Heeft het concern een verkeerde afslag genomen? Koos strateeg Hans Wijers als ceo (2003-2012) te veel voor de expansie van het concern als nummer 1 in de wereldmarkt van verven en coatings, met onvoldoende aandacht voor het rendement? Of was het door toedoen van de meer operationele man, Ton Büchner, die Akzo wilde laten lopen als een Zwitsers horloge, maar misschien te veel de wereld buiten AkzoNobel vergat?
    Een groot bedrijf met een groot pensioengat
    Terug naar 2007. Hans Wijers, de man van de grote lijnen, zet de kroon op zijn werk. Na een reeks kleinere overnames en de symbolische verhuizing van het hoofdkantoor naar de Amsterdamse Zuidas sluit Wijers niet één, maar twee megadeals. Hij verkoopt geneesmiddelenfabrikant Organon voor € 11 mrd aan het Amerikaanse Schering-Plough en koopt direct daarna het Britse verfconcern ICI voor € 11,5 mrd.
    In één klap is AkzoNobel de grootste verffabrikant ter wereld. En Akzo krijgt er via ICI een hele grote portefeuille in Azië bij, met name in het snelgroeiende China.
    ICI is echter niet alleen een groot bedrijf, het is ook een bedrijf met een groot probleem: een gat in het pensioenfonds, waarvoor ICI en nu ook Akzo garant staan. Halverwege 2007 — als AkzoNobel op ICI biedt — zit er ruim een miljard euro te weinig in de pot. Dat tekort loopt in de jaren daarna hard op.
    Het pensioengat wordt bij het boekenonderzoek waargenomen maar onderschat. In het jaarverslag over 2007 gelden pensioenen als één van de achttien externe risico’s. In het jaarverslag over 2008 worden pensioenen tot één van de top vijf externe risico’s benoemd. Het wordt uiteindelijk een miljardenprobleem. Wijers zelf weet het niet op te lossen, dat is aan zijn opvolger.
    Te weinig geld voor het dividend
    Ook operationeel loopt het niet lekker. De marges van AkzoNobel blijven, ondanks reorganisaties, achter bij de Amerikaanse concurrenten PPG en Sherwin-Williams. In de herfst van 2011 — Wijers heeft dan al zijn vertrek per april 2012 aangekondigd — gaat het goed mis. De winst keldert door hogere grondstofprijzen en de verslechtende markten. Wijers kondigt een grootscheepse herstructurering aan. IT- en onderzoeksafdelingen worden in elkaar geschoven, er worden banen geschrapt in de decoratieve verven in Europa en Noord-Amerika.
    Ton Büchner
    Ton Büchner Foto: Jasper Juinen
    In april 2012 neemt de van de Zwitserse machinefabriek Sulzer afkomstige Ton Büchner het stokje over. De commissarissen en medebestuurders zien AkzoNobel dan nog als een goeddraaiende machine, maar Büchner ziet een andere realiteit. De verfmaker verdient te weinig geld om zijn dividend te betalen. Het bedrijf bedient zich van kunstgrepen zoals bankleningen om beleggers tevreden te houden. De prestaties van de verven- en lakkendivisie blijven achter. En er lekken jaarlijks vele honderden miljoenen weg naar het pensioen van het Britse bedrijf ICI.
    Büchner neemt zich voor de bakens te verzetten: stoppen met overnemen, rendement omhoog en de organisatie stroomlijnen.
    Verkopen en saneren
    Büchner beleeft echter een valse start. Hij wordt in september ziek en is maanden uitgeschakeld. Tijdens zijn afwezigheid wordt nog wel een van zijn eerste wapenfeiten aangekondigd: een afboeking van €2,5 mrd op overnames (waaronder ICI).
    Een ander speerpunt moet echter wachten: het dichten van het lek bij 'bleeder' US Deco. Dat zijn de Amerikaanse huis-, tuin- en keukenverven, goed voor $1,5 mrd omzet, met als belangrijkste merk Glidden, afkomstig uit de ICI-stal. Akzo heeft tientallen miljoenen euro's gestoken in nieuwe winkels, blikken, een marketingcampagne en productverbetering. US Deco blijkt desondanks verlies te lijden.
    Büchner heeft in juni al aan zijn commissarissen laten weten dat hij van US Deco af wil. Als hij in december terug is, pakt hij door. Nog geen twee weken later komt hij naar buiten met het bericht dat US Deco wordt verkocht, aan concurrent PPG.
  8. Kuiken 15 april 2017 17:53
    deel 2 bron FD

    De bezem door AkzoNobel
    Pas in februari 2013 presenteert Büchner voor het eerst officieel zijn nieuwe strategie. Hij kiest voor verbetering van de winstgevendheid boven omzetgroei. Het saneringsprogramma van Wijers wordt versneld en de nadruk komt te liggen op de activiteiten waar Akzo marktleider is. Büchner sluit verouderde ICI-fabrieken. Er moeten uiteindelijk vijf of zes nieuwe megafabrieken komen die het gros van alle potten verf produceren.
    Ook gaat de bezem door het management. Tex Gunning, die de integratie met ICI heeft geleid, vertrekt, het regiohoofd Amerika gaat met pensioen, de directeur personeelszaken gaat weg en uiteindelijk kiest Büchner ook voor een andere cfo. Keith Nichols moet — na vijf jaar — vertrekken.
    En Büchner pakt het pensioenprobleem aan. Een deel van de werknemers van de Britse verffabrieken moet het eigen pensioenrisico gaan dragen. Akzo verkoopt €4,3 mrd van de €15 mrd pensioenverplichtingen aan twee verzekeraars. Maar er blijven verplichtingen over bij AkzoNobel. Uiteindelijk bedraagt het totale verlies op de ICI-pensioenen over de loop der jaren €2 mrd.
    Van de eerste naar de derde plek
    Büchner weet de winstgevendheid van AkzoNobel steeds verder te verbeteren. Alleen het gat met PPG en andere 'peers' blijft bestaan. Het antwoord is nog hogere doelstellingen, die Büchner eind 2015 lanceert.
    De omzet stagneert intussen. Büchner houdt desondanks voet bij stuk. Grote overnames doet hij niet. De Amerikaanse chemiereus DuPont stoot de coatingactiviteiten af en komt twee maal bij AkzoNobel langs. Maar Büchner hapt niet. Het onderdeel gaat in 2013 onder de naam Axalta naar private equity.
    Ook Valspar komt bij Akzo voorbij. Uiteindelijk belandt het bij concurrent Sherwin Williams. En het Mexicaanse Comex? AkzoNobel toont geen interesse. Het bedrijf wordt gekocht door PPG. Waar Akzo in 2007 nog de grootste was, is het bedrijf anno nu in omzet voorbijgestreefd door PPG en Sherwin Williams.
    Het gevolg van betere resultaten en geen acquisities is dat zich bij het conservatief gefinancierde Akzo een overnamekas van enkele miljarden ophoopt. Pas eind 2016 doet Büchner zijn eerste echte aankoop, de industriële lakken van Basf voor € 425 mln; een bescheiden stap bij het miljardengeweld van de Amerikanen. In de eerste maanden van 2017 durft Akzo het aan om weer groter te gaan denken: de acquisities mogen groter zijn, om mee te doen in de consolidatieslag in de wereldwijde verfmarkt. Maar zo ver komt het niet.
    Op 2 maart wordt alles anders. PPG meldt zich om AkzoNobel over te nemen. Het bedrijf heeft de tijd dat Akzo aan het puinruimen was, gebruikt om de messen te slijpen.
    Misschien heeft de aankoop van US Deco PPG wel op een idee gebracht. Na de overname weet PPG US Deco binnen twee jaar winstgevend te maken door $200 mln aan kosten te besparen, vertelde PPG-topman Michael McGarry eerder tegen het FD. Het kan hem tot de overtuiging hebben gebracht dat hij kan doen wat Wijers en Büchner deden, alleen dan veel sneller.
  9. [verwijderd] 15 april 2017 18:09
    quote:

    Leon P schreef op 15 april 2017 16:48:

    Jaap van Duijn, voorheen hoofd beleggingen bij Robeco, is helemaal niet te spreken over alle fusies en overnames. Hij denkt dat de overname van AkzoNobel en Unilever uiteindelijk doorgaat, maar voor consumenten is dat slecht, zegt hij.

    www.rtlnieuws.nl/economie/overname-ak...
    Gaat me vooral om de zin dat de overname doorgaat ;)
  10. [verwijderd] 16 april 2017 16:59
    Who hasn’t been there? You fire off an email complaining about someone only to realise that you have made the mistake of sending it to the subject of the complaint.

    Spare a thought for Elliott Advisors, a subsidiary for Elliott Management, also currently engaged in a war of words with BHP Billiton over a restructuring plan.

    The American activist investor not only managed to accidentally send an email discussing the potential overthrow of the chairman of Akzo Nobel to Akzo Nobel itself, but also managed to do it twice. Awkward.

    And, in an extraordinary turn of events in an already bitter war of words, Akzo Nobel has reported Elliott Advisors to the Dutch financial regulator over the email snafu.

    The Dutch coatings and paints group, which owns Dulux paints, claims that the internal email chain shows that Elliott was preparing to share potentially price-sensitive information with PPG, the US rival that is trying to take over Akzo, before calling for an extraordinary meeting.

    READ MORE
    BHP lists ‘flaws’ in Elliott planPAUL GARVEY
    BHP urged to exploit tax quirkROBB M STEWART
    Elliott and five other investors, who account for more than 10 per cent of the shares in Akzo, have joined forces to request the meeting to vote to remove Antony Burgmans as chairman of Akzo’s supervisory board.

    It is part of Elliott’s wider campaign to force Akzo to “engage” in takeover discussions with PPG, which has had two offers rebuffed by the Dutch group.

    In an email sent before news of the request for a meeting was made public, Gordon Singer, son of Elliott’s founder Paul Singer, asked Wiktor Sliwinski, another executive at Elliott, to “call PPG and let them know that we have sent the EGM request and that now may be an opportune time for PPG to reach out and try to engage”.

    Mr Singer accidentally copied Lloyd Midwinter, director of investor relations at Akzo, into the email, an error compounded a few hours later when Mr Sliwinski hit “reply all” after writing: “Agreed with all the points below, already talked to compliance so they can join me on the call to PPG (so there is no issue with getting cleansed to trade in the near future).”

    Akzo has accused Elliott of inappropriate behaviour and asked Elliott Advisors and PPG to “clarify their relationship and the history of the communications between the two companies”.

    In a further acrimonious exchange, Akzo said that it was rejecting the proposed agenda item to remove Mr Burgmans, adding: “Mr Burgmans’ unique experience of international business and global transactions is crucial to the company.

    “The view of the supervisory board is that the removal of Mr Burgmans would be irresponsible, disproportionate, damaging and not in the best interest of the company, its shareholders and other stakeholders. Therefore the proposed agenda item to remove Mr Burgmans will be rejected.”

    Elliott said it had done nothing wrong, adding that it was one of 20 top shareholders that had recently met PPG. It said as a Financial Conduct Authority-regulated entity it was aware of its regulatory obligations around handling price-sensitive or potentially price-sensitive information.

    “A substantial portion of Akzo Nobel’s shareholders have requested the company to convene an emergency meeting to vote on the removal of the chairman of the supervisory board,” it said. “We now call on Akzo Nobel to respect the will of the shareholders and convene the emergency meeting at the shortest notice possible.”

    Elliott accused Mr Burgmans and the board at Akzo of having tunnel vision, adding: “In fact, we believe that the boards are wilfully ignoring the interests of stakeholders and that they are acting in an self-entrenching and obstructive manner.” It said it would consider legal action “should Akzo not accede to these requests”.

    Several Akzo shareholders, including its largest investor, Causeway Capital Management, have recently expressed frustration that Akzo will not start talking to PPG.

    Akzo, which employs more than 3000 people in Britain, said that it would consider the proposal to hold a meeting and would respond within 14 days.

    The group, whose chief executive is Ton Buchner, reiterated its objections to PPG’s most recent takeover offer of euros 22.4 billion, saying it was “unacceptable, undervalued the company and carried the potential risk of significant downside for the company”.

    The Times
  11. [verwijderd] 16 april 2017 17:17
    AKZO kan mi maar beter duidelijker gaan communiceren dat ze EUR100 willen. Woensdag dus alle trucs (verkoop chemie EUR10mrd, maximaal bijlenen op balans, inkoop aandelen/opvoeren dividend) uit de kast om zelf EUR90 op de borden te krijgen. Stuk dit weekend in FD met insider commentaar laat zien dat AKZO door zijn decentrale aansturing en eigen koninkrijkjes met eigen ICT systemen een veel te hoge kostenbasis heeft om het consolidatiespel te gaan winnen. De strijd is verloren en nu is het zaak om de 'waarde' voor de aandeelhouders te maximaliseren door samen te gaan met PPG en de wereldleider in verf te worden. De combinatie heeft enorme synergie (PPG zelf zegt jaarlijks USD750mln) en daar moet de AKZO aandeelhouder ook zijn fair share van krijgen. Dus EUR100 (12 x ebitda zoals bij overname Valspar afgelopen jaar) is haalbaar door goed onderhandelen. Dus Ton en Antony choose your battles! Ga achter de aandeelhouders van AKZO staan ipv huidige vage houding.
  12. [verwijderd] 16 april 2017 17:38
    Blijft lastig dit.
    Ik zit echt in dubio wat te doen dinsdag....positie aanhouden en afwachten woensdag.
    Of long positie dinsdag liquideren, omdat ik never geloof dat Akzo zelfstandig naar minimaal 90+ gaat en het dus een sell the news wordt woensdag.
    T mooiste zou morgen een 3e bod zijn van PPG, die inderdaad rond de €100 zou liggen.
    twijfel...twijfel...twijfel
  13. forum rang 7 bezinteergebelegt 16 april 2017 20:56
    quote:

    Voorkennis schreef op 16 april 2017 17:38:

    Blijft lastig dit.
    Ik zit echt in dubio wat te doen dinsdag....positie aanhouden en afwachten woensdag.
    Of long positie dinsdag liquideren, omdat ik never geloof dat Akzo zelfstandig naar minimaal 90+ gaat en het dus een sell the news wordt woensdag.
    T mooiste zou morgen een 3e bod zijn van PPG, die inderdaad rond de €100 zou liggen.
    twijfel...twijfel...twijfel
    Uiteraard een onverw8 KO-tje van 100 daargelaten, blijft het afw88 hoe de markt gaat reageren as woensdag.

    Buchner kan alleen maar met een zwaar geregisseerd lulverhaal komen met daarin de inmiddels bekende items zoals afsplitsen chemie, en/of (super)dividend, en/of inkoop aandelen, en/of versneld groeien door overname's etc etc.

    Daarmee gaat ie en geen volle zalen trekken en geen 90 plus op de borden toveren maar als de markt het slikt dan komt ie er mee weg.

    Maar de hamvraag blijft ten alle tijden, wat gaat PPG doen ?

    Het lijkt mij inmiddels wel duidelijk dat ze het op een vriendelijke manier niet voor elkaar gaan krijgen, me dunkt dat Akzo dan allang aan tafel was gaan zitten en zou ook alle moeite voor as woensdag niet nodig zijn geweest.

    Tenzij Buchnner een A-listed acteur is geweest de afgelopen 7 weken. Maar dan moet ie naar Hollywood.

    Blijft een vijandig bod over.

    En die kans is 50-50

    Zit zelf short en dat blijf ik. Want ik geloof niet in Buchner zijn verhaal as woensdag, wel dat hij met een verhaal komt maar dat is zo vreselijk voorspelbaar geworden dat dat echt geen koersexplosie meer gaat opleveren.

    En PPG telt zijn knoopies al een paar weekies.

    En ik verw8 dat de plannetjes even in de ijskast gaan.

    Wens iedereen wijsheid en succes.

  14. forum rang 7 A3aan 16 april 2017 21:59
    quote:

    Voorkennis schreef op 16 april 2017 17:38:

    Blijft lastig dit.
    Ik zit echt in dubio wat te doen dinsdag....positie aanhouden en afwachten woensdag.
    Of long positie dinsdag liquideren, omdat ik never geloof dat Akzo zelfstandig naar minimaal 90+ gaat en het dus een sell the news wordt woensdag.
    T mooiste zou morgen een 3e bod zijn van PPG, die inderdaad rond de €100 zou liggen.
    twijfel...twijfel...twijfel
    Gaan we het redden? Jouw en mijn cluppie?
7.801 Posts
Pagina: «« 1 ... 98 99 100 101 102 ... 391 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.