Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Corus« Terug naar discussie overzicht

Corus pagina breed in blad Beleggers Belangen

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. sunnyb0y 2 juli 2004 14:17
    Mede forumleden, zojuist een prima stuk in Beleggers Belangen gelezen. In grote lijnen volgt het de algemene, positieve, berichtgeving welke u zelf ook al vaak aan ons meedeelt.
    Voor ons is een zin erg van belang:
    Sinds de positieve berichtgevingen van Corus zelf, is het aantal koopadviezen toegenomen, desondanks bleef de koers rond E 0.60 hangen, vermoedelijk door winstnemingen (wat u zelf ook al diverse keren zelf heeft opgemerkt).
    Artikel kort samengevat:
    Corus profiteerd zowel van kostenbesparingen en daarmee samengaande efficiencyslag als verbeterende marktomstandigheden. Hierdoor kan er de komende business update in september een leuke verrassing uit de bus komen.
    Aandeel is koopwaardig voor zowel korte als lange termijn belegging.
  2. [verwijderd] 2 juli 2004 17:28
    Dit beschouw ik als iets zeer positiefs. Volg al een tijd beleggersbelangen en ik heb ze nooit op iets positiefs over Corus obv FA kunnen attraperen. Behalve dat ze het enige tijd in de portefeuille hebben gehad wegens positieve TA.

    Ze doen niet zo maar uitspraken en ze hadden in het begin altijd zo iets van verkopen op kt en lt. Laatste tijd werd Corus niet gevolgd. Nu koopwaardig zou perfect zijn.

    Beleggersbelangen staat toch voor degelijkheid en straalt vertrouwen uit. Ze laten hun vuisten zien als ze verkeerd worden geinformeerd of als er sprake is van wanbeleid.

  3. [verwijderd] 2 juli 2004 19:45
    Hieronder het stuk in delen van de publicatie in beleggersbelangen.

    Deel 1

    Corus stapt uit het rood

    Corus verwacht na een langdurige periode van verliezen het eerste halfjaar met winst af te sluiten. Een substantiele winst is echter pas in 2005 te verwachten. Het aandeel is koopwaardig.

    Over de eerste zes maanden van 2003 had staalconcern Corus nog een negatief bedrijfsresultaat van 56 mln GBP; bij de halfjaarcijfers van 16 sept zal een positief resultaat van minstens 125 GBP gemeld worden. Verheugend zijn de zwarte cijfers van de Britse staalfabrieken. De Nederlandse tak was altijd al een van de beste Europese staalfabrikanten. De omslag in Groot-Brittanie is deels te danken aan de verbeterde positie van het pond tegenover de euro, groei van het Britse marktaandeel en kostenreducties, zij het dat harde cijfers in hoeverre het concern vooruitgang maakt, nog ontbreken. Bij de fusie in 1999 werkten bij de combinatie 66.100 mensen, eind dit jaar zullen dat er 49.000 zijn. Het concern streeft naar een kostenreductie van 680 mln GBP, in 2006 volledig te bereiken.
    Onderdeel van het besparingsprogramma is een vermidering van het aantal Britse productielocaties van vijf naar drie, het afstoten van niet-kernactiviteiten, waaronder ook het aluminiumbedrijf en he tvinden van een partij die een meerderheidsbelang wil kopen in de Teesside-fabriek. Die laatste transactie hoopt Corus dit jaar af te ronden; de verkoop van de aluminiumtak verloopt minder vlot. In september moet duidelijk worden in welke mate het verwachte positieve bedrijfsresultaat veroorzaakt wordt door kostenbesparingen en dus efficiencyverbeteringen. Of is het verwachte resultaat te danken aan de ontwikkelingen op de internationale staalmarkt? Is dat laatste het geval, dan bestaat de kans dat de resultaten weer onder druk komen als de staalmarkt afkoelt. Vooralsnog is de vraag naar staal ongekend en doen zich problemen voor bij de grondstofvoorziening. China is de kracht achter de marktontwikkelingen. De Chinese vraag steeg vorig jaar met 25%. Dit jaar zal dat afvlakken tot 10 a 15%, wat altijd nog imposant is. De groei van de wereldvraag voor 2004 wordt op 9% geschat. Het Luxemburgse staalconcern Arcelor waarschuwde onlangs voor het mogelijke gevaar van een lagere Chinese vraag, maar Corus ziet dat niet. De vraag vanuit dat land en heel Azie zal hoog blijven, de Amerikaanse markt is goed en Europa trekt aan, is de stelling. De meerjarenraming staat op een gemiddelde jaarlijkse groei van 5 tot 6%.

  4. [verwijderd] 2 juli 2004 19:48
    Deel 2

    Grondstofgebrek

    De keerzijde is dat de prijzen voor cokes, schroot en steenkolen geexplodeerd zijn. De prijs van cokes is in twaalf maanden tijd verdrievoudigd tot $ 450 per ton. Er dreigt zelfs een gebrek aan grondstoffen. Er zijn al staalfabrieken die stilstaan of op lagere capaciteit draaien, simpelweg omdat zij geen grondstoffen hebben. Vanwege dit gebrek komt er geen nieuwe staalcapaciteit bij en dat is voor de langere termijn een goede zaak. Staalfabrieken kunnen (maar moeten ook) hun verkoopprijzen voortdurend verhogen.
  5. [verwijderd] 2 juli 2004 19:57
    Deel 3

    Gouden tijden

    Het vakblad Metal Bulletin meldde in januari een prijs van $ 300 per ton warmgewalst staal en nu is dat $570. Per augustus voeren Arcelor, Corus en het Duitse ThyssenKrupp en alle andere fabrikanten de prijzen met naar verwachting 20% op. Ondanks het grondstoffenprobleem zijn het gouden tijden en naar verwachting is dat in 2005 ook zo. Taxaties van winststijgingen van 50% per jaar over 2004 en 2005 zijn gemeengoed bij analisten. Corus doet mee aan de winsthausse, maar blijft qua marge nog achter. Iris schat deze over het eerste halfjaar op circa 3% en dat is de helft van bijvoorbeeld Arcelor, waarvan het niveau door Corus als doelstelling voor 2006 wordt gehanteerd. In maart kon de Corus-leiding zich vinden in de analistentaxaties voor 2004 van 500 mln GBP. Die ramingen zijn na het tussentijdse bericht zonder toelichting verhoogd naar 650 mln GBP. De analistenramingen voor 2004 zijn per aandeel amper in cijfers (circa 0,01 pence winst) uit te drukken. Voor 2005 is dat 0,06 pence. De Londense beurskoers is 0,40 pence, de Amsterdamse koers is 0,60 euro. Sinds het bericht is het aatal koopadviezen toegenomen, desondanks bleef de koers rond de 0.60 hangen, vermoedelijk door winstnemingen. Tijdens de crisis in maart 2003 noteerde het aandeel amper 0.04 eurocent. Na de redding ging het aandeel in maart van dit jaar naar 0.70. Een terugval tot o.45 volgde en nu wordt dus o.60 betaald. Die 30% winst lijken beleggers te incasseren. Het wachten is op de halfjaarcijfers.
  6. [verwijderd] 2 juli 2004 19:59
    Conclusie

    Het aantrekkelijke van Corus is dat het concern profiteert van de efficiencyslag en de marktomstandigheden en daaruit kan een prettige verrassing rollen. Wij zetten onze beide adviezen daarom op KOPEN.

    Sorry voor de hoofdletters maar het moge duidelijk zijn dat Corus een geweldige toekomst tegemoet gaat.

  7. [verwijderd] 3 juli 2004 09:42
    Boomer,

    Ben het wel met Steelfan eens dat er veel potentie in Corus zit, maar we blijven thans wel iets achter in de huidige koersontwikkeling.

    Het nieuws is uitermate positief en het aantal beleggingsadviezen is dermate verbeterd dat je verwacht dat de koers een stijging laat zien. Dit blijft echter achterwege.

    De redenen voor het achterblijven van de koers worden mooi opgesomd door beleggersbelangen.

    In welke mate het verwachte positieve bedrijfsresultaat veroorzaakt wordt door kostenbesparingen en dus efficiencyverbeteringen. Of is het verwachte resultaat te danken aan de ontwikkelingen op de internationale staalmarkt?

    Winstnemingen.

    Een andere reden die ze niet noemen is het sentiment. Als ik mijn portefeuille en de AEX naast elkaar zet loopt deze lijn bij synchroon.

    Voor wat betreft de koersontwikkeling voorzie ik een licht stabiel stijgende lijn tot eind juli, begin augustus (vakantietijd). Daarna gaat het spektakel echt los breken. Houd wel in mijn achterhoofd dat bij een subst. stijging voor de definitieve cijfers, het nieuws (naar rato) iets kan tegenvallen en we wederom terugzakken. Die trend kan wellicht dit jaar doorbroken worden. Mocht dit het geval zijn dan zal ik toch een gedeelte van mijn belang verzilveren.

    Prognose:

    0.70 kt 0.80 mt 1.05 lt

    Grt,

    Cours
  8. [verwijderd] 3 juli 2004 14:31
    Beste staalfans,

    De voorzichtigheid van Beleggersbelangen verbaast mij niet. De koers heeft niet veel gedaan; we blijven rond 0,60 hangen na een dip naar 0,44 die sentiment gedreven was.
    De voorzichtigheid komt daaruit voort denk ik dat de markt 'not impressed' is van de gemeldde 'resultaatsverbetering'.

    Dat resultaat was operationeel remember.
    Het feit dat een topmanager niet publiekelijk scoort (zit ie om te springen!) met een melding van zwarte NETTO cijfers is voor mij het bewijs dat de groep netto nog niet boven 0 draaide in H1/04.
    Vanwege de staalprijsgekte denk ik dat over H2 en 2004 geheel wel een netto plus ontstaat.

    Maar de markt zal die + onder de microscoop leggen en haar conclusies trekken.

    Ik herken in Beleggersbelangen ongeveer diezelfde voorzichtigheid als ik hier wel eens uitdraag:
    - ze vragen zich af of het + resultaat alleen maar door het prijsnivo veroorzaakt wordt
    - ze vragen zich ernstig af wat er nou in UK veranderd is aan slecht draaiende fabrieken: mochten jullie iets gehoord hebben?.... ik niet (..van enig belang); BBelangen ziet het ook niet
    - daarom is het resultaat -hoewel mischien + in 2004- nog steeds ver onder de maat

    Dit is volgens mij de reden dat de markt niets met het aandeel doet; men vertikt het gewoon om het hoger te manipuleren. Typisch geval van afwachtend.

    Positieve keerzijde van ellendig management is dat er nog gigantisch veel potentie zit.

    En ik denk dat de koers pas echt met schokken stijgt als de markt ziet dat kapitaalvernietegers verkocht/gesloten/gesaneerd worden; er dus écht wat ten goed in de bedrijfsvoering verandert.

    En dat vind ik het positieve van de Teesside ontwikkelingen. Die site is door G&Sachs vlak na de merger genoemd de key value destroyer binnen de groep. Teesside van de balans af zou de eerste grote stap tot gezonde sanering zijn sinds die (tamelijk marginale) sanerinkjes in den beginne in Wales.

    Ik denk dat Usi's diagnose vandaag nog steeds opgaat:
    'I can't think of a better environment for the steel industry at the moment - it is the o n l y steel company we have been able to find in the world that has generated s u c h p o o r results..."
    en
    "If they can't figure out how to make money from it then maybe they shouldn't be doing it. It's not rocket science. It's steel production,"

    Daarom denk ik dat Usi/vdVelden connections nog steeds boven de markt hangen; helaas vertroebelt het optimisme over de staalprijzen het zicht op gezonde bedrijfsvoering dermate dat zij waarschijnlijk gedwongen zijn op eieren te lopen.
    Elk voordeel heeft z'n nadeel.

    Afwachtend centjeswerk met Varin's 'restoring success' en leuke stappen omhoog met het echte werk van saneringen, joint ventures e.d.
    Voor mij is het belang een combinatie van:
    - met lede ogen zie ik een fantastisch bedrijf als IJmuiden gepiepeld door incompent Engels management
    - de potentie er niet uitkomen
    - NL als UK werkverschaffing
    - gezonde product/markt visies van vdVelden (nog) niet doorgevoerd in UK
    - de markt afwachtend en vol wantrouwen
    - in de beste staalmarkt of human history daardoor m'n aandelen niks doen
    Eens met een voorzichtig Beleggersbelangen dus.
    En vol vertrouwen dat het goed komt.

    groet en success, SteeLFan
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.