Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Aandeel PostNL Koninklijke AEX:PNL.NL, NL0009739416

Laatste koers (eur) Verschil Volume
1,022   0,000   (0,00%) Dagrange 1,013 - 1,029 1.544.451   Gem. (3M) 1,6M

Gaat Bpost aan de haal met PostNL? Wat wordt het bod?

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 november 2016 14:29
    Bpost wil uitbreiden met een app, kranten, tabak, snacks – en PostNL
    Internationale postmarkt
    Waarom het Belgische Bpost aast op PostNL is de vraag. Het staatsbedrijf heeft geld over en grote ambities met pakketpost.
    Eppo König
    2 november 2016

    Foto Getty Images
    Wéér is uitgelekt dat het Belgische postbedrijf Bpost zint op een overname van PostNL. Afgelopen mei was het oud-minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille die op de radio zijn mond voorbij praatte – waarna de onderhandelingen alsnog stuk liepen. Deze week lekte via een adviesbureau van Bpost per ongeluk uit dat het opnieuw een „vriendelijke toenadering” onderzoekt.

    De Belgische post haastte zich woensdag te zeggen dat sinds mei geen gesprekken met PostNL meer zijn gevoerd en dat het bestuur nog geen besluit heeft genomen. PostNL zei direct „onaangenaam verrast” te zijn en alle vertrouwen te hebben in een „zelfstandige strategie”.

    Als de „vriendelijke toenadering” alsnog een vijandige overname dreigt te worden, kan PostNL overigens een beschermingswal optrekken. De Stichting Continuïteit PostNL kan dan zo veel aandelen opkopen, dat de andere koper buitenspel komt te staan.

    ‘We moeten absoluut niet blozen’

    In mei zou Bpost 2,25 miljard euro voor het Nederlandse postbedrijf hebben geboden. Waarom is België zo geïnteresseerd in PostNL?

    „Internationale overnames van postbedrijven bieden algemeen weinig synergievoordelen”, zegt analist Maarten Bakker van ABN Amro. „De postnetwerken overlappen niet.”

    Op het eerste gezicht doet Bpost het daarbij veel beter, terwijl België minder inwoners (ruim 11 miljoen) telt. Bpost boekte vorig jaar 2,4 miljard euro omzet en 328 miljoen euro winst. Post NL had 149 miljoen euro winst op een omzet van 1 miljard.

    „We moeten absoluut niet blozen”, zei bestuursvoorzitter Koen Van Gerven van Bpost in mei op tv in Terzake. „Bpost is een van de best performerende postbedrijven, niet alleen in Europa maar wereldwijd.”

    De verklaring is dat BPost een echt staatsbedrijf is, waarbij de Belgische overheid 51 procent van de aandelen heeft, zegt analist André Mulder van Kepler Cheuvreux. „Tien jaar geleden leden ze nog dikke verliezen. Dankzij subsidies zijn ze nu het beste jongetje van de klas.” Tot 2020 mag de Belgische overheid 1,3 miljard euro geven aan Bpost. De Belgische postmarkt is daarbij beschermd. Mulder. „Bpost is een monopolist, terwijl PostNL concurreert met Sandd dat bijna een kwart van de markt heeft.”

    De overname van PostNL past mogelijk in de „groei- en diversifiëringsstrategie” die Bpost al enkele jaren ontwikkelt. In juni lanceerde het bedrijf bijvoorbeeld een app om chauffeurs te vinden voor goederenvervoer. In februari sloot Bpost een akkoord over de overname van Lagardère Travel in België, een winkelketen met onder meer kranten, tabak, snacks en ophaalpunten voor pakketjes.

    Voluit in pakketjes

    Maar Bpost is terughoudend over de motieven voor de overnameplannen. „We hebben de ambitie om voluit te gaan in pakjes”, heeft Van Gerven in Terzake wel gezegd over PostNL.

    Qua pakketbezorging heeft PostNL meer marktaandeel (67 procent) dan Bpost (50 procent) in eigen land, volgens Mulder. De totale pakjesomzet van PostNL steeg in het tweede kwartaal 6 procent naar 235 miljoen euro.

    In eigen land zou Bpost een kleine concurrent uitschakelen. „PostNL bezorgt ook pakketpost in België en is daar nummer twee achter Bpost, maar wel op grote afstand”, volgens Bakker. Een ander voorbeeld is Deutsche Post, dat in september de Britse UK Mail Group kocht om te kunnen groeien in de Europese pakketmarkt.

    Met PostNL zou Bpost verder innovatievermogen binnen halen, zegt Bakker. Het Nederlandse bedrijf is zich tien jaar geleden al gaan wapenen tegen de opmars van e-mail met avond en zondagbezorging en de inzet van huisvrouwen en studenten, zegt hij.

    Verder heeft het Belgische postbedrijf ongeveer 600 miljoen euro in kas om vrij te besteden, zegt Mulder: „Dat is veel geld, wat met de lage rente niets oplevert. Als je het investeert in een overname van PostNL levert het wel miljoenen op. Maar dan heb je het niet over een overname om meer synergie te behalen. Dan heb je het eerder over geld dat in je zakken brandt.”

    www.nrc.nl/nieuws/2016/11/02/bpost-wi...
  2. [verwijderd] 5 november 2016 14:30
    Uitgelicht: PostNL uitblinker in Midkap na interesse Bpost
    Redactie ABM Financial News - 4 november 2016, 18:59
    Nederlandse postbedrijf reageert koeltjes.
    (ABM FN-Dow Jones) PostNL heeft afgelopen week in tegenstelling tot de bredere markt de koers flink zien stijgen, nadat de Belgische sectorgenoot Bpost liet weten nog steeds geïnteresseerd te zijn in een overname van het Nederlandse postbedrijf.
    Bpost bevestigde op woensdag de geruchten van een dag eerder dat het bedrijf een nieuw overnamebod voorbereidt op de Nederlandse sectorgenoot. Het postbedrijf zei hiertoe "intern onderzoek" te doen.
    PostNL hield in een reactie de boot af door te zeggen niet in gesprek te zijn met de Belgische sectorgenoot. Het postbedrijf gaf aan vertrouwen te hebben in zijn eigen strategie. "We hebben goede voortgang gemaakt in het implementeren van onze strategie en hebben de stabiliteit van PostNL in de afgelopen jaren versterkt", aldus het bedrijf, dat in 2017 weer dividend wil uitkeren.
    In het voorjaar ondernam Bpost reeds een poging om PostNL in te lijven. Sinds het einde van deze gesprekken in mei, heeft Bpost "intern de analyse verder gezet rond de opportuniteit, de timing en de inhoud van een mogelijke nieuwe toenadering tot PostNL". Het Belgische postbedrijf stelde nog altijd sterk in de merites van een mogelijke combinatie met de Nederlandse sectorgenoot te geloven.
    Analist Ruben Devos van KBC Securities vroeg zich af of het ooit tot een deal zal komen, onder meer vanwege strengere Nederlandse regelgeving en mogelijke tegenwerking door de mededingingsautoriteiten. Ook onduidelijkheid over de vraag of PostNL zijn marktmacht misbruikt, zou een overname volgens de marktvorser niet in de kaart spelen.
    Toch verhoogde Devos wel het koersdoel voor PostNL van 3,80 naar 4,70 euro met een ongewijzigd Houden advies. KBC Securities gaat uit van een kans van 60 procent dat de fusie tussen beide bedrijven door zal gaan.
    Derde kwartaal
    Maandag 7 november maakt PostNL de cijfers over het derde kwartaal bekend. Uit de bedrijfsconsensus blijkt dat analisten rekenen op een omzet van 787 miljoen euro met een onderliggend operationeel resultaat van 39 miljoen euro en een onderliggend contant operationeel resultaat van 21 miljoen euro.

    De marktvorsers voorzien een krimp van de Nederlandse briefpostvolumes van 8,4 procent.
    PostNL verwacht dit jaar een omzetdaling van de Nederlandse briefpost te moeten slikken van ongeveer 5 procent. Daar staat tegenover dat de omzet bij Pakketten en Internationaal met 5 tot 10 procent zal stijgen. Tezamen levert dit volgens PostNL een groei tot hoogstens 5 procent op in 2016.
    Het onderliggende contante operationele resultaat zal tussen de 220 miljoen en 260 miljoen euro uitkomen, zo voorziet het postbedrijf.
    In een toelichting op de halfjaarcijfers liet CEO Herna Verhagen weten een verbetering in de resultaten en volumes te verwachten in de tweede helft van het jaar.
    Het aandeel PostNL sloot vrijdag op een rood Damrak 1,3 procent hoger op 4,71 euro. Op weekbasis won het aandeel ruim negen procent. Bpost gaf op weekbasis juist drie procent prijs.
    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    www.deaandeelhouder.nl/news/2016/11/4...
  3. lisja 19 november 2016 19:26
    Dit gaat allemaal goed komen. Het zou me zeer verbazen wanneer beide partijen niet allang met elkaar in gesprek zijn over overname en/of fusie. Dat men hier formeel geen enkele mededeling over kan en mag doen, is niet vreemd. Men wil zoveel mogelijk speculatie voorkomen en is niet gebaat bij enorme koersstijgingen. Indien de koers nu ineens naar 7 euro zou gaan, kan BPost een overname definitief vergeten.

    Ben heel benieuwd wanneer de komende weken blijkt of ik het goed inschatte of de plank volledig heb misgeslagen.
  4. niels 2083 21 november 2016 08:06
    quote:

    analyse_A3CD schreef op 21 november 2016 00:12:

    Men laat zich bij Postnl niet gek maken, dus overname gaat never niet door!!!
    Ik ben benieuwd naar je argumentatie. Postnl staat open voor gesprekken maar wil veel meer duidelijkheid over verschillende topics. Dat is ook logish want het is een overname met een aantal complexe factoren. De koers flink laten stijgen door in gesprek te gaan. Vervolgens na een aantal gesprekken erachter komen dat het niet werkt is niet de stijl van Postnl. Daar heeft aandeelhouder namelijk niets aan.
    Daarnaast is het bod na de koersdaling van Bpost veel te laag. UKMail wordt overgenomen door Deutsche Post voor 242 miljoen. Dat is ruim 20 keer de winst. Het bod van Bpost staat nu op nog geen 16 keer de winst.
    Daarnaast is de noodzaak van Bpost veel groter. Achterblijvende briefpostvolumes in de toekomst en een veel kleinere parcels omzet. In derde kwartaal 2016 was omzet pakketten bij Postnl 227 miljoen. Bij Bpost 85 miljoen. Postnl ligt duidelijk stappen voor op Bpost. Dat zie het management van Postnl ook. Wat mij betreft is een overname voor Bpost veel belangrijker dan voor Postnl.
  5. BASF en BAYER kopen 21 november 2016 08:47
    quote:

    niels 2083 schreef op 21 november 2016 08:06:

    [...]

    Ik ben benieuwd naar je argumentatie. Postnl staat open voor gesprekken maar wil veel meer duidelijkheid over verschillende topics. Dat is ook logish want het is een overname met een aantal complexe factoren. De koers flink laten stijgen door in gesprek te gaan. Vervolgens na een aantal gesprekken erachter komen dat het niet werkt is niet de stijl van Postnl. Daar heeft aandeelhouder namelijk niets aan.
    Daarnaast is het bod na de koersdaling van Bpost veel te laag. UKMail wordt overgenomen door Deutsche Post voor 242 miljoen. Dat is ruim 20 keer de winst. Het bod van Bpost staat nu op nog geen 16 keer de winst.
    Daarnaast is de noodzaak van Bpost veel groter. Achterblijvende briefpostvolumes in de toekomst en een veel kleinere parcels omzet. In derde kwartaal 2016 was omzet pakketten bij Postnl 227 miljoen. Bij Bpost 85 miljoen. Postnl ligt duidelijk stappen voor op Bpost. Dat zie het management van Postnl ook. Wat mij betreft is een overname voor Bpost veel belangrijker dan voor Postnl.
    Hierbij de argumentatie Niels:

    www.postnl.nl/over-postnl/pers-nieuws...
  6. pukewe 21 november 2016 12:25
    Mee eens Niels.

    Deur staat zeker open voor een nieuw voorstel. Sterker nog,...daar is Bpost naar mijn mening al volop mee bezig om redenen die jij noemt. Als dat niet het geval zou zijn had Bpost allang kenbaar gemaakt van de overname af te zien.

    Kijk daarnaast eens naar de koersbeweging van Bpost. Sinds 27 oktober is de koers gedaald van € 24,45 naar € 20,86, nagenoeg bij het dieptepunt van dit jaar (€ 20.51 op 21 januari 2016. Dat zegt iets, dat zegt misschien wel alles. Indien de overname definitief van de baan was dan stond de koers op € 24,50. Aandeelhouders van Bpost gaan ervan uit dat er een nieuw voorstel komt. Binnen dat voorstel zal het bod komen te liggen tussen de €6 - €6,50 per aandeel Postnl waarvan een zeer groot deel, zo niet alles, in cash.

    Kwestie van tijd.
  7. Sjakie22 21 november 2016 14:27
    "PostNL takeover would be a backward step, says Dutch minister

    Economic affairs minister Henk Kamp has reportedly told his Belgian counterpart that he does not see any benefits to PostNL’s takeover by Bpost. PostNL has rejected Bpost’s €2.5bn offer, saying it sees no advantages to giving up its independence and that a takeover would give the Belgian government control of Dutch delivery services. Kamp told Alexander De Croo that a takeover would be ‘a backward step’ given that the Dutch company has been fully privatised, the Telegraaf reported. De Croo, however, says the takeover contest is up to the two countries concerned. ‘Any discussions should be made without political inference,’ Dutch media quote him as saying. Kamp had been under fire in parliament for what some MPs said was not doing enough to defend Dutch interests. A number of Dutch public utilities are already under the control of foreign states. For example, Dutch energy company Nuon is owned by the Swedish state via energy firm Vattenfall. State-owned German railway group Deutsche Bahn owns Arriva, which operates train and bus services in the Netherlands and the French state has a major indirect interest in bus company Connexxion. At the same time, Dutch state-owned train company NS operates train services in England and Scotland.

    Read more at DutchNews.nl: PostNL takeover would be a backward step, says Dutch minister www.dutchnews.nl/news/archives/2016/1... "
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.