Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Cate, ten« Terug naar discussie overzicht

Het moment van de waarheid is aangebroken

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. pim f 16 december 2015 10:42
    Het zal nu gaan gebeuren. Ik heb uiteraard mijn pakket aandelen niet aangemeld. In het FD worden de scenario's voor de komende dagen geanalyseerd:

    Moment van de waarheid voor overname TenCate

    Jeroen Bos
    Gijs den Brinker

    De tot dusver tumultueus verlopen poging van investeringsmaatschappij Gilde om vezelfabrikant TenCate van de beurs te halen, krijgt woensdag een vervolg. Om 17:40 uur loopt die dag de aanbiedingstermijn af. Dan wordt duidelijk in hoeverre de morrende aandeelhouders zich blijven verzetten of eieren voor hun geld kiezen.

    De onvrede bij beleggers werd de afgelopen weken gevoed door nieuws dat twee andere geïnteresseerde partijen, HAL en Waterland, volgens goed ingevoerde bronnen niet welkom waren aan de onderhandelingstafel. HAL wilde een belang in TenCate nemen, Waterland dacht aan een volledige overname. Ook fronsten beleggers hun wenkbrauwen om de dubbele petten van topman Loek de Vries en commissaris Egbert ten Cate.

    Na woensdag zijn er eigenlijk maar drie scenario’s mogelijk.

    1. Geslaagd bod

    Het ideale scenario voor Gilde is dat 95% van de aandelen wordt aangemeld. Deze grens was een van de voorwaarden voor de investeringsmaatschappij om zijn bod gestand te doen. Met 95% van de stukken in handen kan de koper namelijk een uitrookprocedure beginnen om zo alle aandelen te bemachtigen.

    Dat is belangrijk voor Gilde omdat de private-equityfirma doorgaans liefst buiten de beurs in alle rust aan een verdere uitbouw en verbetering van een bedrijf werkt. Een situatie waarin TenCate voor een klein deel op de beurs genoteerd blijft, met alle verplichtingen die dat schept zoals openheid geven en het onderhouden van de relatie met beleggers, is voor een opkoopfonds als Gilde volstrekt onwerkbaar.

    Een private-equitypartij wil doorgaans in vijf of zes jaar een bedrijf klaarstomen voor doorverkoop of al eerder in delen verkopen. Snelheid, en daarom ook zeggenschap, zijn daarbij essentieel. Opkoopfondsen werken doorgaans met een aanzienlijke hefboom, oftewel met veel schuld ten opzichte van het eigen vermogen. Bij volledig eigendom van een bedrijf kan de private equity tegen veel gunstigere voorwaarden lenen.

    De kans dat Gilde woensdagavond al 95% in bezit heeft, lijkt evenwel klein. Verschillende aandeelhouders, samen goed voor bijna 15% van het aandelenkapitaal, hebben al gezegd hun stukken niet te zullen aanbieden.

    2. Schemerzone

    Als minder dan 95%, maar wel meer dan twee derde van de aandelen wordt aangeboden — het meest waarschijnlijke scenario — is Gilde aan zet. De investeerder kan dan afzien van zijn bod, of kiezen voor de zogenoemde Univar-route.

    Toen investeerders CVC en Parcom op 20 augustus 2007 een bod uitbrachten op chemicaliëndistributeur Univar stuitte dat in eerste instantie ook op veel weerstand bij beleggers. Zij hoopten op een hoger bod, omdat concurrent BC Partners volgens de krant FT Deutschland bereid zou zijn ruim 7% meer te betalen.

    Bij het aflopen van de aanmeldingstermijn op 19 september was net iets meer dan 90% van de stukken aangemeld, terwijl CVC en Parcom ook minimaal 95% wilden hebben. De investeerders besloten toen de aanmeldingstermijn te verlengen tot 4 oktober, maar waarschuwden wel dat ze zouden weglopen als dan nog steeds geen 95% van aandelen was aangemeld.

    Tot een groot deel van de resterende beleggers drong toen het besef door dat de koers van Univar zou terugvallen tot de lagere niveaus van voor het overnameproces. De aandeelhouders kozen eieren voor hun geld. Op 5 oktober bleek ruim 97% aangemeld en kon de overname doorgaan.

    In het geval van Ten Cate zullen deze gedachten ook door de hoofden van beleggers spoken. Mocht Gilde zich terugtrekken, dan is nog helemaal niet gezegd dat Waterland met een beter bod komt. De onzekerheid die dit scenario met zich meebrengt, is te zien in het koersverloop van het aandeel. Na alle ophef van de afgelopen weken is de prijs tot 6% onder het bod gezakt.

    3. Bod mislukt

    De kans is groot dat het bod mislukt als minder dan 66,7% van de aandelen wordt aangemeld. De commissarissen van Ten Cate hebben al aangegeven dan hun steun voor het bod in te trekken, maar ook bij Gilde zal het enthousiasme dan tot een laag peil zijn gezakt.

    fd.nl/beurs/1131923/moment-van-de-waa...
  2. forum rang 5 maci 16 december 2015 14:19
    quote:

    Slep schreef op 16 december 2015 13:29:

    Als bod wordt ingetrokken staat er 19 euro. Benieuwd of iedereen dan nog zoveel noten op zijn/haar zang heeft.
    Ik heb ze voor de LT. Er ligt, bij goed management, een te delven gouden berg.
    Het huidige management lijkt dan, gezien het intrekken van bekend agendapunt, sowieso geen kans van slagen te hebben komende AVA te overleven.
  3. pim f 17 december 2015 20:33
    Alleen hoger bod kan overname TenCate redden

    Jeroen Bos

    Vandaag, 17:53

    De jagers op TenCate zullen meer moeten bieden om hun prooi binnen te slepen. Donderdag werd duidelijk dat slechts 60,55% van de aandeelhouders wil ingaan op het bod € 24,60 per aandeel. Dat is minder dan de 66,7% die de kopers nodig hebben om het bod gestand te mogen doen. Onder die grens geven de commissarissen van TenCate daarvoor geen toestemming.

    Een trio private-equitypartijen, aangevoerd door Gilde Buy Out Partners, wil de Almelose vezelfabrikant kopen. Zij hadden aandeelhouders tot woensdagavond gegeven om op hun bod in te gaan. Maar het was al tijden duidelijk dat een aanzienlijk deel van de beleggers niet akkoord zou gaan omdat zij het bod te laag vinden.

    Gilde en de andere kopers, ABN Amro Participaties en Parcom, geven zichzelf tot maandag om bekend te maken wat zij gaan doen. Als zij TenCate toch willen kopen, zullen ze eerst de aanmeldtermijn moeten verlengen. Daarna kunnen ze proberen meer steun te vinden bij aandeelhouders die nog niet akkoord zijn. Maar dat wordt volgens kenners een moeilijke, zo niet onmogelijke, opgave zolang de kopers niet ook het bod verhogen.

    Hoeveel extra geld er op tafel moet komen durven zij niet te zeggen. Het moet in elk geval genoeg zijn om tweederde van het aandelenkapitaal in handen te krijgen. Dan kunnen de opkoopfondsen proberen het bedrijf van de beurs te halen.

    Copyright FD
    fd.nl/beurs/1132258/alleen-hoger-bod-...
  4. Vitavita 17 december 2015 20:49
    een tweetal reacties in FD (uit privacy zonder naam):

    Een te dominante CEO, een zwakke RvC en een groot-aandeelhouder die tegen een te lage prijs zijn aandelen aanbiedt om haar eigen balans op orde te krijgen, is een giftige cocktail. Hulde aan de standvastige aandeelhouders.
    18:36 Dhr.

    Volstrekte incompetentie is de exact juiste conclusie, die opgaat voor alle goedkope acteurs in dit drama. Wat een knoeiers bij RABO en ABN amro, bij Ten Cate en Delta Lloyd. De stiekemerds van Gilde dachten samen met deze club stakkers een gouden slag te slaan. Wat een echec, een complete afgang. Alle betrokkenen kunnen wat mij betreft ontslagen worden wegens totale ongeschiktheid voor hun vak.
    20:30 Dhr.
  5. forum rang 5 maci 17 december 2015 21:26
    quote:

    Vitavita schreef op 17 december 2015 20:49:

    een tweetal reacties in FD (uit privacy zonder naam):

    Een te dominante CEO, een zwakke RvC en een groot-aandeelhouder die tegen een te lage prijs zijn aandelen aanbiedt om haar eigen balans op orde te krijgen, is een giftige cocktail. Hulde aan de standvastige aandeelhouders.
    18:36 Dhr.

    Volstrekte incompetentie is de exact juiste conclusie, die opgaat voor alle goedkope acteurs in dit drama. Wat een knoeiers bij RABO en ABN amro, bij Ten Cate en Delta Lloyd. De stiekemerds van Gilde dachten samen met deze club stakkers een gouden slag te slaan. Wat een echec, een complete afgang. Alle betrokkenen kunnen wat mij betreft ontslagen worden wegens totale ongeschiktheid voor hun vak.
    20:30 Dhr.
    Op zich netjes om geen namen te noemen, maar de stukken zijn geplaatst in een openbaar deel van het FD.
    Schrijvers zijn zich bewust van het feit dat hun naam erbij staat.
  6. forum rang 6 wiegveld 18 december 2015 09:50
    De overname van ten ~Cate door Gilde was totaal niet in het belang van de aandeelhouders.

    1) Het ging om de ruzie tussen de RvC en de vries, die laatste moest weg en wilde graag door. Met Gilde lukte dat.
    2) Hij bedong mee te mogen doen en moest als tegenprestatie uitleggen dan 24,60 een heel mooi bedrag was. Dat is hem gelukkig niet gelukt.
    3) Ook de oude eigenaren wilden meedoen en er was dus een gekke alliantie van neef egbert en de Vries tot stand gekomen.
    4) De banken maakten een leugenachtige fair value analyse maar deden ook vrolijk mee in het spel.

    Wat nu:

    Ik zie maar 2 uitgangen:
    1) Hoger bod: Ik verklaar hierbij dat ik en bod van 28 euro wil accepteren.
    2) Intrekken bod: Dan moet meteen de heer de Vries ook aftreden, omdat hij totaal ongeloofwaardig is voor de aandeelhouders en niet gepresteerd heeft wat van hem verwacht mocht worden. Op termijn zal dan ook de RvC moeten worden vervangen.

    Tot slot: Ik verwacht optie 1), omdat anders Gilde NOOIT meer een Nederlands bedrijf van de beurs krijgt. Dit debacle wordt lang onthouden door beleggers. Elk bod is vanaf nu te laag
  7. harryhol 18 december 2015 10:01
    Ook ik verwacht dat dit weekend de grootaandeelhouders worden gepolst om te bekijken op welke prijs zaken kunnen worden gedaan. Als Gilde na deze klucht met de staart tussen de benen wegloopt, hebben ze zich idd onsterfelijk belachelijk gemaakt, en zullen ze niet gauw meer serieus worden genomen. Door de deal nog te redden, betonen ze respect voor de aandeelhouders, en dat zal ze in de toekomst meer opleveren, dan de precedentwerking dat Gilde in eerste instantie nooit het achterste van de tong laat zien. Hun eerste belang in Gamma kochten ze ook onder de 19 euro, het bod een half jaar later lag daar fors boven.
  8. gerrie2000 18 december 2015 10:41
    quote:

    harryhol schreef op 18 december 2015 10:01:

    Ook ik verwacht dat dit weekend de grootaandeelhouders worden gepolst om te bekijken op welke prijs zaken kunnen worden gedaan.
    Wat ik niet begrijp is dat ze niet al eerder de grootaandeelhouders hebben gepolst over wat zij een redelijke prijs voor hun aandelen achten. En dan al in een eerder stadium de biedprijs aanpassen. Dan was de kans van slagen stukken groter, en had iedereen (Gilde, aandeelhouders, Ten Cate management) er garen bij gesponnen.

    Wat hebben die lui in de afgelopen maanden toch lopen aankloten....
  9. [verwijderd] 18 december 2015 12:02
    quote:

    wiegveld schreef op 18 december 2015 09:50:

    Tot slot: Ik verwacht optie 1), omdat anders Gilde NOOIT meer een Nederlands bedrijf van de beurs krijgt. Dit debacle wordt lang onthouden door beleggers. Elk bod is vanaf nu te laag
    Ik verwacht ook optie 1. 10% erbij 27.10.
    Gilde heeft echt wel meer rendement in gedachten op deze investering.
    Las laatst een artikel dat Gilde meer dan 20% per jaar haalt, nou dan laten ze Ten Cate nu voor 10% meer echt niet liggen.

    Waarschijnlijk onderhandelen ze nog over de versoepeling wat betreft de afsplitsing van een onderdeel. Het management kan nu namelijk ook geen kant meer op, of met Gilde of naar de uitgang en dan ook nog kans op rechtzaken.

    Gilde heeft daarnaast ook een eer hoog te houden, Ten Cate management, dat alles heeft geprobeerd en heeft mee gewerkt. Zoals, andere partijen buiten houden, de balans opschonen door afschrijvingen. Dat wordt nu niet in het hemd gezet. Dat zou voor Gilde nog meer reputatieschade betekenen en dat werkt niet mee bij volgende deals..
  10. raadzaam 18 december 2015 12:23
    quote:

    Wervel Wind schreef op 18 december 2015 12:02:

    [...]

    Ik verwacht ook optie 1. 10% erbij 27.10.
    Gilde heeft echt wel meer rendement in gedachten op deze investering.
    Las laatst een artikel dat Gilde meer dan 20% per jaar haalt, nou dan laten ze Ten Cate nu voor 10% meer echt niet liggen.

    Waarschijnlijk onderhandelen ze nog over de versoepeling wat betreft de afsplitsing van een onderdeel. Het management kan nu namelijk ook geen kant meer op, of met Gilde of naar de uitgang en dan ook nog kans op rechtzaken.

    Gilde heeft daarnaast ook een eer hoog te houden, Ten Cate management, dat alles heeft geprobeerd en heeft mee gewerkt. Zoals, andere partijen buiten houden, de balans opschonen door afschrijvingen. Dat wordt nu niet in het hemd gezet. Dat zou voor Gilde nog meer reputatieschade betekenen en dat werkt niet mee bij volgende deals..
    Hoe je het ook wendt of keert het worden interessante weken.
    Ik vraag me af wat er met aanbieders gaat gebeuren moeten die nu hun aandelen terugtrekken, of volgt automatisch royeren?
  11. [verwijderd] 18 december 2015 13:54
    quote:

    raadzaam schreef op 18 december 2015 12:23:

    [...]
    Hoe je het ook wendt of keert het worden interessante weken.
    Ik vraag me af wat er met aanbieders gaat gebeuren moeten die nu hun aandelen terugtrekken, of volgt automatisch royeren?
    Die krijgen gewoon bericht dat het niet doorgaat en hun aandelen weer ter beschikking voor op de beurs.
25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.