Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Moet Griekenland uit de euro en eurozone?

2.531 Posts
Pagina: «« 1 ... 104 105 106 107 108 ... 127 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 NewKidInTown 12 juli 2015 08:20
    Guy Verhofstadt, eindelijk eens iemand met ballen die de Grieken durft te zeggen waar het op staat.

    'Beste Guy Verhofstadt.......'

    www.knack.be/nieuws/wereld/beste-guy-...

    Rutte en Pechtold mogen blij en trots zijn dat hun partijen door hem als eerste man in het europeese parlement vertegenwoordigd worden, toch ?
  2. fonie 12 juli 2015 08:22
    Dijsselbloem: grote problemen niet opgelost
    Gepubliceerd op 12 jul 2015 om 07:14 | Reacties: 2
    07:14 - Dijsselbloem: grote problemen niet opgelost
    BRUSSEL (AFN) - ,,De grote problemen op tafel zijn nog niet opgelost.'' Die boodschap gaf eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem na afloop van het overleg over Griekenland tussen de ministers van Financiën van de eurolanden zaterdag in Brussel. De vergadering is opgeschort tot zondagochtend 11 uur. Dijsselbloem had het over een ,,zeker moeilijke vergadering''.

    Op tafel ligt het Griekse verzoek voor financiële steun uit het Europees noodfonds ESM en een uitgewerkt hervormings- en besparingspakket. Daar is uitvoerig over gesproken, zei Dijsselbloem. Maar de conclusie na zeker acht uur vergaderen was dat er nog geen overeenstemming is.

    Dijsselbloem wilde niet ingaan op wat precies de grote struikelblokken zijn. ,,De gesprekken zijn moeilijk, maar het werk gaat door.'' Meer wilde hij niet kwijt.

    Bereidheid

    De geloofwaardigheid van de voorstellen en de daadwerkelijke bereidheid van de Griekse regering om de maatregelen door te voeren, zijn de punten waar veel van de andere eurolanden vraagtekens bij hebben.

    Zondag komen ook de regeringsleiders en staatshoofden van de eurolanden bijeen in Brussel om zich te buigen over Griekenland. Afgelopen dinsdag gaven de eurolanden Athene een deadline om uiterlijk zondag tot een oplossing te komen, anders zou een vertrek van het noodlijdende land uit de muntunie dichterbij zijn.

    Hervormingen

    Naar verluidt zou de eurogroep Griekenland oproepen al komende week bepaalde hervormingen door te voeren. Pas als Athene heeft laten zien hier serieus werk van te maken, zouden de landen bereid zijn te gaan praten over een derde leningenprogramma.

    Een probleem zou zijn dat er binnen de Finse regering onenigheid is over het mogelijk verstrekken van nieuwe leningen aan Griekenland.

  3. fonie 12 juli 2015 08:29
    Beperkingen voor Griekse banken blijven nog zeker twee maanden van kracht

    De huidige restricties in de Griekse bankensector blijven nog zeker twee maanden van kracht. Dat heeft de Griekse minister van Economische Zaken, George Stathakis, op de Griekse televisie verklaard. Volgens Stathakis kunnen de banken volgende week weer open, als Griekenland er dit weekeinde in slaagt een akkoord te bereiken met de andere eurolanden. Maar de beperking van de hoeveelheid geld die kan worden opgenomen en de restricties in het kapitaalverkeer met het buitenland blijven de komende maanden hoe dan ook van kracht, zei hij.

    De banken in Griekenland zijn al bijna twee weken dicht, om te voorkomen dat ze ten onder gaan door de grote onzekerheid over de toekomst van het land. Rekeninghouders van de Griekse banken mogen nog maar maximaal 60 euro per dag opnemen bij geldautomaten en overschrijvingen naar buitenlandse rekeningen zijn verboden.
  4. fonie 12 juli 2015 08:31
    'Schäuble wil sterk verbeterd voorstel of vijf jaar Grexit'

    De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble eist dat de Griekse regering haar besparings- en hervormingsvoorstellen aanzienlijk aanscherpt. Zoniet, dan moet Griekenland minstens vijf jaar uit de eurozone. Dat claimt de krant Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung op basis van een 'position paper' die de Duitse minister naar Brussel heeft meegebracht voor de cruciale vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone.

    'In deze voorstellen ontbreken centrale en belangrijke hervormingen om het land te moderniseren en op langere termijn economische groei en duurzame ontwikkeling te bewerkstelligen', zo citeert de krant uit het document van Schäuble. Daarom zijn volgens de Duitse minister 'de voorwaarden voor een totaal nieuw steunprogramma voor drie jaar uit het Europees noodfonds ESM' niet ingelost.

    Schäuble zou twee mogelijke pistes voorzien. Ofwel moet Griekenland zijn voorstellen snel en drastisch verbeteren, waarbij onder meer 50 miljard euro aan activa met het oog op een verkoop in een trustfund wordt gestopt. Ofwel stapt het land voor minstens vijf jaar uit de eurozone en herstructureert het zijn schulden. Athene zou dan kunnen rekenen op 'groeiversterkende, humanitaire en technische ondersteuning'.
  5. fonie 12 juli 2015 08:53
    Maersk wil twee Griekse havens overnemen

    Maurice Geluk
    vrijdag 10 juli 2015, 19:10
    Update: vrijdag 10 juli 2015, 21:18
    APM Terminals, dochter van de Deense rederij A.P. Møller-Mærsk, wil de twee grootste havens van Griekenland kopen. Het gaat om Piraeus en Thessaloniki, die beide onderdeel uitmaken van de grote privatiseringsplannen van de Griekse premier Alexis Tsipras.


    Haven van Piraeus
    Francois-Xavier Delenclos, directeur strategie bij APM Terminals, bevestigt vandaag de interesse van het Deense conglomeraat. Tegenover persbureau Bloomberg zei Delenclos de twee havens te zien als onderdeel van 'onze groeiplannen'. APM Terminals heeft zich ten doel gesteld wereldmarktleider te worden in alles wat samenhangt met de ontwikkeling, het management en het uitbaten van havens. De containerterminalexploitant, met het hoofdkantoor in Den Haag, is momenteel actief in 57 landen op vijf continenten, maar nog niet in Griekenland.

    Eerder dit jaar haalde Tsipras, direct na zijn aantreden, een streep door allerlei voorgenomen privatiseringen van staatsbelangen. In mei bleek echter al dat Athene zich achter de schermen voorbereidt op de verkoop van de haven van Piraeus, de grootste van het land. De Grieken hadden een short list opgesteld met vijf kandidaten, die mogelijk een belang in de haven wilden nemen. Naast APM Terminals werden de Chinese Cosco Groep en de in de Filippijnen gevestigde International Container Terminals Services genoemd.

    Definitieve biedingen

    Uit de voorstellen die de Grieken donderdag indienden bij de belangrijkste schuldeisers staat dat de regering van Tsipras voornemens is 'niet later dan eind oktober 2015' de definitieve biedingen op de twee havens in ontvangst te nemen. De Griekse overheid heeft een belang van 74% in de havenautoriteit van zowel Piraeus als Thessaloniki, aldus Bloomberg.

    Maersk-ceo Nils Smedegaard Andersen heeft geld om uit te geven nadat het Deense conglomeraat begin vorig jaar zijn activiteiten stroomlijnde. Bijna de helft van de aandelen in supermarktketen Dansk Supermarked werden verkocht. Daarnaast werd een belang van 18,7% in een Deense warenhuisketen van de hand gedaan. Andersen richt de koers van het bedrijf steeds meer op zeehandel en olieactiviteiten.
  6. fonie 12 juli 2015 08:58
    za 11 jul 2015, 20:08
    'Griekenland moet meer doen'
    BRUSSEL (AFN) -
    Het overleg van ministers van Financiën van de eurolanden (eurogroep) is zaterdagavond even voor middernacht afgelopen. Zondag gaat het overleg over een aanvraag van Griekenland voor financiële steun verder, zo liet de Finse minister Alexander Stubb via Twitter weten.

    Griekenland hoeft er niet zomaar op te rekenen dat de andere eurolanden bereid zijn te gaan praten over een derde steunpakket. Het land zal met meer en betere voorstellen moeten komen voordat de ministers van Financiën van de eurozone (eurogroep) het licht op groen willen zetten. Het moet vooral specifieker, met daarbij ook een planning wanneer bepaalde hervormingen worden doorgevoerd.
    De eurogroep werkt aan een gemeenschappelijke verklaring, waarin Griekenland wordt opgeroepen aankomende week al een aantal van de beloofde hervormingen daadwerkelijk om te gaan zetten in wetten. Zo moeten de Grieken aantonen van goede wil te zijn en het geschade vertrouwen terug te winnen.
    Tsipras
    De verklaring zal worden opgesteld voor de regeringsleiders en staatshoofden van de eurozone die zondag naar Brussel komen. Ook onder hen is het vertrouwen in de Griekse premier Alexis Tsipras laag. Men twijfelt of hij zich wel achter diepe hervormingen kan scharen en dus willen ze al concrete maatregelen zien. Pas als die zijn doorgevoerd zal het licht op groen kunnen worden gezet om daadwerkelijk te gaan praten over een derde steunpakket. Mogelijk dat er extra overleg (van de eurogroep wellicht) gepland wordt aan het einde van de week.
    Een vertrek van Griekenland uit de eurozone (Grexit) zou dan voorlopig van de baan zijn.
    Moeizaam
    Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem kondigde al aan dat het overleg moeizaam zou zijn. De meeste eurolanden vinden de ingediende Griekse voorstellen niet voldoende of zijn zeer kritisch over de haalbaarheid of het effect van de maatregelen. Bovendien ontbreekt het vertrouwen dat de Grieken nu echt gaan doen wat ze beloven.
    Athene diende deze week een formeel verzoek in voor financiële steun via het Europees noodfonds ESM. Een dag later leverde Athene een lijst met hervormings- en besparingsmaatregelen. Naar verluidt zou Griekenland 74 miljard euro vragen, inclusief 25 miljard euro voor de Griekse bankensector.
  7. fonie 12 juli 2015 12:11
    'Niemand blokkeert een Griekse deal'
    Gepubliceerd op 12 jul 2015 om 11:24 | Reacties: 11 | Onderwerpen: Griekenland
    BRUSSEL (AFN) - ,,Niemand blokkeert een Griekse deal, iedereen werkt hard om een oplossing te vinden.'' Dat zei de Finse minister van Financiën Alexander Stubb zondag voorafgaand aan het overleg met zijn collega-ministers in de eurogroep over Griekenland. Zaterdag kwam het bericht uit Finland dat er binnen de regeringscoalitie onenigheid is. De Ware Finnen zouden dreigen met opstappen als de andere partijen zouden instemmen met een nieuwe lening voor Griekenland.

    Stubb legde uit dat het voorstel van de Grieken voor een derde steunpakket op dit moment niet voldoende is. Hij wil bewijs dat de Grieken zich echt vastleggen aan de plannen, en ze ook daadwerkelijk aan uitvoeren. ,,We zitten erg ver nog van het type voorwaarden dat wij zouden willen hebben'', zei Stubb. Volgens hem zitten de onderhandelingen tussen een drie en vier op een schaal van tien. ,,Er is voortgang geboekt, maar we zijn er nog niet'', zei Stubb.

    Zijn Oostenrijkse collega Hans Jörg Schelling zei optimistisch te zijn, maar zei ook ,,dat het met het uur moeilijker wordt'' om overeenstemming te bereiken. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis (de Euro) had het over ,,gecompliceerde gesprekken''. Hij denkt niet dat zondag het licht op groen wordt gezet om onderhandelingen te gaan beginnen.

    Struikelblok

    De Italiaanse minister Pier Carlo Padoan noemde het voornaamste struikelblok het gebrek aan vertrouwen, maar hij acht het mogelijk dat er een besluit komt om onderhandelingen te gaan beginnen. Hij zou graag zien dat de Griekse regering maandag al hervormingen voor het eigen parlement brengt als teken van goede wil.

    De Slowaakse minister Peter Kazimir, die geldt als een van meest kritische ministers tegenover Griekenland, zei bij binnenkomst dat het zondag niet mogelijk is een deal te sluiten door de eurogroep. ,,Het gebrek aan vertrouwen is te groot.'' De ministers zullen hooguit een advies geven aan de regeringsleiders, die later zondag in Brussel bijeenkomen om over Griekenland te praten. ,,Meer zit er niet in.''

    Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem stond de pers zondag voorafgaand aan de vergadering niet te woord. Na de opschorting van het overleg zaterdag zei hij nog dat ,,grote problemen niet zijn opgelost''.
  8. gerrit 69 12 juli 2015 12:13

    Griekenland? Lees en huiver..!

    verhuisjegeld.nl/2012/02/15/griekenla...

    Het hele artikel bevestigt mijn visie over Griekenland

    Twee zinnen heb ik uit het hele artikel gehaald;

    De Griekse miljonairs hebben in totaal al 280 miljard euro naar Zurich verkast en nog eens evenveel naar andere buitenlandse banken.
    Een fiscale exodus ter waarde van 560 miljard euro.
  9. fonie 12 juli 2015 12:20
    Niemand die de regering van Griekenland nog vertrouwt,ze hebben hen jarenlang het vertrouwen geschonken maar ze waren het niet waard.
    Het zijn net verslaafde junks die zeggen ook elke keer dat ze stoppen en afkicken maar doen het nooit als je ze telkens weer wat drugs geeft.
    Zolang je de Gieken geld geeft zullen ze ook nooit afkicken.
  10. fonie 12 juli 2015 12:26
    Zolang dit voortduurt moet Griekenland uitgesloten worden van geld uit de andere Eurolanden.

    Langs de achterdeur wordt de rijkdom het land uitgesleurd

    Terwijl in de vroege herfst van 2011 veel Grieken in vuilnisbakken scharrelen naar voedsel – “het zijn keurige mensen maar ze zijn gedwongen in het huisvuil naar eten te zoeken”, zegt een man van de reinigingsdienst – zijn er ook Grieken met geld. Veel geld. Heel veel geld zelfs. Griekenland blijft ook midden deze crisis een fiscaal paradijs voor de rederijen, voor de zesduizend grotere bedrijven en voor het instituut van de orthodoxe kerk.

    Tot voor kort stond op het Griekse paspoort ook je religie vermeld. Dat werd pas in 2001 ongedaan gemaakt na een klacht bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. De Griekse orthodoxe kerk is machtig, zoveel is zeker. Kerk en clerus beheersen nog een flink deel van het leven, moreel, politiek maar ook economisch. De orthodoxe kerk bezit het grootste vermogen van het land, op de staat na. Ze heeft meer dan negen miljoen aandelen in de Griekse Nationale Bank, ze bezit hotels, parkings, magazijnen, ondernemingen en 350 toeristische centra. Het kerkinstituut is met zijn 130.000 hectare bossen, velden, bergen en stranden meteen ook de grootste grootgrondbezitter van het land. Het levert de kerk jaarlijks miljoenen euro’s op en dat geld bleef tot voor kort belastingvrij. Toen in 2010 toch een taks werd geheven, weigerden sommige monasteries te betalen. Gechoqueerd gingen gelovigen voor de grootste kerk van Athene betogen met het spandoek: “Jezus heeft gezegd dat men moet delen”.

    Delen? Dat is alvast niet de houding van de Griekse miljonairs. Het geld dat in Griekenland wordt verdiend, verdwijnt steeds sneller naar het buitenland. Vooral naar de veilige kluizen van Zwitserse banken, waar men geen vragen stelt. De Griekse miljonairs hebben in totaal al 280 miljard euro naar Zurich verkast, en nog eens evenveel naar andere buitenlandse banken. Een fiscale exodus ter waarde van 560 miljard euro; dat is het dubbele van het Griekse bbp, de jaarlijks geproduceerde rijkdom in het land.29 Dat veel landgenoten hun ziektekosten of elektriciteit niet meer kunnen betalen, dat meer en meer mensen hongerlijden, trekken deze miljonairs zich geen moer aan. En dus krijg je een surrealistische situatie: aan de voordeur smeekt de Griekse regering de Europese Unie om nieuwe leningen en garandeert ze dat ze de allerlaatste centiem uit het werkvolk zal persen om die leningen terug te betalen. Terzelfdertijd slepen de miljonairs de rijkdom van het land via de achterdeur het land uit.
  11. fonie 12 juli 2015 12:37
    zo 12 jul 2015, 10:45 | 244 reacties
    Spanning over Grieken rond kookpunt
    Ronald van Gessel
    De spanning rond Griekenland loopt in hoog tempo op. Vooral een aantal kleinere landen zijn het zat om weer nieuwe miljarden aan Athene over te maken en daardoor komt een ’Grexit’ een Griekse uittrede uit de eurozone steeds dichterbij. De euroministers kwamen er gisteravond niet uit, vandaag gaat het ’Griekse drama’ in het volgende bedrijf, dat mogelijk toch nog niet het laatste is.
    1 Waar staan we nu? De Grieken hebben min of meer hetzelfde plan ingediend dat de bevolking vorige week zondag verworp. Ze spreiden de maatregelen bovendien over drie jaar en willen ook geld voor drie jaar, met extra geld voor de banken en betalingen die ze hebben gemist alles bij elkaar 84 miljard euro. Dat is niet genoeg voor de euroministers, ze willen veel meer maatregelen en garanties van de Grieken voor zo veel geld. Ook is er geen vertrouwen, de Grieken hebben in het verleden overal een potje van gemaakt, waarom zouden ze nu wel opeens alles wat ze beloven braaf uitvoeren?
    2 Wat is er nog mogelijk? De euroministers willen dat de Grieken nu meteen laten zien dat het ernst is, ze moeten extra maatregelen nemen en nog deze week bezuinigingen en btw-verhogingen door het parlement loodsen zodat het wetten worden. Dat kan niet in een dag, dus dan zouden de Europese ministers van Financiën eind deze week nog een keer bijeen moeten komen om te beoordelen of het voldoende is.
    3 Wat kunnen de regeringsleiders van de Eurolanden vanmiddag nu doen? Die zullen iets moeten doen. Als de financiële markten maandag open gaan en er is niets gebeurd, kan Griekenland maandag met stoffer en blik worden opgeveegd. Als de ministers van Financiën vandaag een beetje redelijk plan uitwerken, dus met uitloop naar eind deze week, zouden de regeringsleiders dat over kunnen nemen. Ze hoeven dan niet opnieuw bijeen te komen en de Grieken hebben uitzicht op nieuwe miljarden als ze hun huiswerk maken. Als de euroministers er niet uit komen, zouden de regeringsleiders ook nog kunnen onderhandelen over een kleiner bedrag over een kortere tijd. De Grieken zijn dan even gered.
    4 Maar als ook daar geen draagvlak voor is? Dan wordt het moeilijk. Alhoewel die niet strikt nodig is in dit geval, wil Europa unanimiteit bij het redden van Griekenland. Dat betekent dat alle eurolanden moeten instemmen. In Finland zijn net de rechtse ’Ware Finnen’ in de regering gekomen met de kreet ’geen cent meer voor de Grieken’. Zij willen nu woord houden en er zijn nog andere kleinere landen die hun geld zelf wel op kunnen. Daarom zal het moeilijk worden vandaag, bondskanselier Merkel wil de Grieken binnen boord houden, maar zal daar een hele kluif aan hebben. Volgens de finse minister alexander stubb blokkeert zijn land niet, wel moet er een betere deal komen. ’we zitten bij drie of vier op een schaal van tien.’ het feit dat de top van de alle regeringsleiders later vandaag is afgeblazen, is wel een teken dat de regeringsleiders van de eurolanden denken dat er nog niet direct over een noodsituatie van een grexit hoeft te worden gepraat.
    5 Wat als het niet lukt? Dan krijgen de Grieken vanaf maandag geen geld meer en wordt het land in een economische chaos gestort. Europa is dan de 240 miljard die in Griekenland is gestopt grotendeels kwijt. Maar ook dan is het dossier Griekenland niet gesloten. De EU wil dan humanitaire hulp gaan geven in de vorm van voedsel en medicijnen, want daar zal dan een ernstig gebrek aan ontstaan.
  12. mjmj 12 juli 2015 12:56
    De finse reactie ca. een uur geleden:

    Finland’s finance minister, Alex Stubb, has also denied that some eurogroup members (such as the Finns) are trying to thwart a bailout agreement:

    Reuters has Stubb’s full comments as he arrive:

    “No one is blocking a deal, we are all constructively trying to find a solution in a very difficult situation. What we are saying is that the conditionality that has been presented by the Greeks are simply not enough at this stage.”

    “We need to have clear commitments, clear conditionality and clear proof that those conditions will be implemented at the end of the day. I am still hopeful but I think we are very far away from the type of conditionality we need.”

    Last night, the Finnish news channels were buzzing with reports that Finland wouldn’t support a Greek bailout, for fear that the eurosceptic True Finns party would revolt and bring down the two-month-old coalition government.

    The Finnish prime minister has declared that the government is united on the issue.
  13. [verwijderd] 12 juli 2015 13:10
    Ik denk dat Dijsselbloem niet de juiste man als euro-groep voorzitter is. Hij is niet diplomatiek genoeg. Waarschijnlijk is de chaos waarin wij nu verkeren gedeeltelijk zijn schuld.

    yanisvaroufakis.eu/2015/07/11/behind-...

    failedevolution.blogspot.gr/2015/07/e...

    Als ze mij dreigen dan do ik juist het tegenovergestelde.
  14. mjmj 12 juli 2015 13:51
    quote:

    beursgorilla schreef op 12 juli 2015 13:10:

    Ik denk dat Dijsselbloem niet de juiste man als euro-groep voorzitter is. Hij is niet diplomatiek genoeg. Waarschijnlijk is de chaos waarin wij nu verkeren gedeeltelijk zijn schuld.

    yanisvaroufakis.eu/2015/07/11/behind-...

    failedevolution.blogspot.gr/2015/07/e...

    Als ze mij dreigen dan do ik juist het tegenovergestelde.
    Je denkt dat een voorzitter het spel kan bepalen, dat is niet het geval. De waarheid of een waarachtige en juiste oplossing is er niet, de Grieken hebben de voorwaarden zo veranderd dat het geen vriendelijk spel meer is. Dat is de consequentie van de 'game theory' van Varoufakis. Geen enkele voorzitter kan daar wat aan veranderen.
  15. pardon 12 juli 2015 14:16
    zo 12 jul 2015, 14:00 | 4 reacties
    'Frankrijk en Duitsland oneens over grexit'
    Waarschuwing voor tweespalt

    BERLIJN -
    Een vertrek van Griekenland uit de eurozone heeft verregaande gevolgen. Als Duitsland druk uitoefent op Athene voor een Grexit zorgt dat voor een „rampzalige tweespalt met Frankrijk”. Die waarschuwing gaf de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken, Jean Asselborn, zondag af aan Duitsland.
    Zijn reactie volgde op een voorstel van de Duitse minister Wolfgang Schäuble. Die suggereerde zaterdag dat Griekenland voor minstens vijf jaar (dus tijdelijk) de eurozone zou moeten verlaten, als Athene niet met betere voorstellen komt voor financiële steun. „Het zou rampzalig zijn voor de reputatie van Duitsland in de Europese Unie en de rest van de wereld als Berlijn niet de kans grijpt die is ontstaan, nu de Grieken met hervormingsvoorstellen zijn gekomen”, zegt Asselborn in de Süddeutsche Zeitung. „Als Duitsland aanstuurt op een Grexit lokt het een diepgaand conflict uit met Frankrijk. Dat zou een catastrofe voor Europa zijn.”
  16. [verwijderd] 12 juli 2015 14:26
    quote:

    mjmj schreef op 12 juli 2015 13:51:

    [...]

    Je denkt dat een voorzitter het spel kan bepalen, dat is niet het geval. De waarheid of een waarachtige en juiste oplossing is er niet, de Grieken hebben de voorwaarden zo veranderd dat het geen vriendelijk spel meer is. Dat is de consequentie van de 'game theory' van Varoufakis. Geen enkele voorzitter kan daar wat aan veranderen.
    Merkel heeft de toezegging gedaan aan haar partijgenoot Rajoy dat een Spanjaard de nieuwe voorzitter van de Eurogroep wordt. Het is klip en klaar dat Dijsselbloem een 2e termijn op zijn buik kan schrijven.
2.531 Posts
Pagina: «« 1 ... 104 105 106 107 108 ... 127 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.