Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Daling huizenmarkt in 2004?

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. tgaeko 1 januari 2004 12:23
    Jos Koets voorziet in zijn glasheldere artikel van 1 januari 2004 een daling van de huizenmarkt met zeker 10%. Een tijd lang ben ik er van uitgegaan dat slechts drie parameters van groot belang waren voor de ontwikkeling van de huizenmarkt:
    1. vraag / aanbod
    2. inkomen
    3. rentepercentage
    Totdat iemand in dit forum mij er terecht op wees dat ook de nieuwbouwkosten, of de winstmarge van de belegger, een grote rol speelt bij de ontwikkeling van de huizenmarkt. Ik kom hier weer op terug omdat er m.i. iets bijzonders aan de hand is. Aan beide zijde van het touw wordt namelijk even hard getrokken, waardoor een grote kans bestaat dat de huizenmarkt in eerste instantie in het geheel niet beweegt, maar juist daardoor op de middellange termijn kans maakt om in te storten.

    Aan de ene kant van het touw staan "rente" en "inkomen". Ik denk dat de ECB de rente dit jaar nagenoeg onveranderd laat, omdat het inflatiegevaar geweken is. We gaan er dit jaar, en waarschijnlijk ook volgend jaar, in koopkracht op achteruit. We kunnen daardoor minder geld lenen. "Normaal" betekent dit een daling van de huizenwaarde (m.i. gelijk aan het koopkrachtverlies) vanwege het feit dat er minder geleend kan worden.

    Aan de andere kant van het touw staan "vraag" en "aanbod". Ik denk dat de vraag niet wezenlijk, ten opzichte van voorgaande jaren, veranderd. Dit baseer ik puur op basis van demografische gegevens. Het "aanbod" wordt minder, voornamelijk omdat een belegger onvoldoende rendement uit zijn investering kan halen.(Bouwkosten stijgen, terwijl de huizenmarkt daalt omdat mensen minder kunnen lenen.) "Normaal" betekent dit een stijging van de huizenwaarde door een gelijkblijvende vraag bij vermindering van het aanbod.

    Gevolg aan beide kanten van het touw wordt in dit scenario even hard getrokken, waardoor er niet of nauwelijks bewogen wordt. Als dit scenario waar is, dan bestaat het gevaar van een inzakkende huizenmarkt, omdat de situatie opzich "onnatuurlijk" is. En een inzakkende huizenmarkt heeft vervelende consequenties voor de economie, zeker als deze net herstellende is van een, weliswaar lichte, inzinking en daardoor een verminderd weerstandvermogen heeft.
  2. [verwijderd] 1 januari 2004 13:29
    Jos Koets heeft gelijk,ik zie ook een daling van ten minste 10%,er zit namelijk nog veel lucht in de prijzen,en zeker als de consument via het kadaster te horen krijgt dat de huizen nu echt beginnen te dalen,krijgen we volgens mij toestanden van eind jaren 70,dus huizenkopers wacht af,en verdien geld! nick
  3. Jos Koets 1 januari 2004 20:10
    Grootste probleem hebben de alleenstaande jongeren die niet voldoende salaris hebben om een huis te kopen.

    Tevens is gebleken dat in de laatste maanden van 2003 gemiddeld 6% onder de vraagprijs van een woning wordt gekocht door een koper. Ook worden er veel meer bouwkundige rapporten opgemaakt. Deze leiden helaas ook tot het niet kopen van een woning (11% wat zeer hoog is). Er wordt dus door de kopers kritischer gekeken dan in voorgaande jaren.

    Iemand wil wel een huis kopen, maar wil voor die prijs een goede woning hebben waaraan weinig verbouwd moet worden.

    Groetjes Jos
  4. tgaeko 1 januari 2004 20:39
    De inflatie ligt nog - te - dicht bij de grens van 2%. De ECB zal dus zeker niet op dit moment de rente verlagen. De adviseurs van ECB zullen ook niet staan te springen om de rente nu te laten zakken, omdat eerdere interventies niet echt geholpen hebben. Maar als de rente bijvoorbeeld in de tweede helft van dit jaar toch gaat zakken, dan lijkt het mij dat de prijzen gaan stijgen en de beleggers weer gaan bouwen. Verkopers van bestaande huizen kunnen hierdoor een voordeel behalen, mits zij zelf vervolgens geen ander huis moeten kopen. De toekomstige koper zal volgens mij nauwelijks voordeel ondervinden.

    Maar wie ben ik. Als ik het allemaal zo goed zou weten had ik nu geen full-time baan nodig en meer geld op mijn spaarbankboekje. U bent dus gek als u mij gelooft.
  5. Beate 1 januari 2004 20:42
    er heerst momenteel kennelijk een mening onder geleerden dat de huizenprijzen gaan dalen. Elke externe faktor wordt in deze context zo uitgelegd dat de prijzen wel moeten gaan dalen. Stabilisatie of stijging is immere absoluut niet aan de orde. Verlaagt de ECB de rente? Dan zal dat wel komen omdat er flinke paniekstemming is over de economie. Iedereen verliest zijn baan in 2004 en dus kan niemand zijn huis meer betalen. Huizen worden massaal in de verkoop gedaan en er is geen hond (met visie) die nu koopt. De prijzen zullen dus kelderen door dit rente besluit van de ECB. Mocht de ECB besluiten de rente te verhogen omdat de inflatie zo laag is en de economie weer aantrekt dan zullen de prijzen van huizen ook kelderen (in het huidige meningengewricht) omdat immmers hogere rente tot hogere kosten leidt.

    Over enige maanden zal de huidige golf van onzinberichten op dit forum wel weer tot bedaren komen. Tot die tijd kunnen we nog even lekker ouwehoeren over de huizenmarkt. We zullen waarschijnlijk zien dat het allemaal wel weer meevalt (ik sluit wederom een stijginkje niet uit; nieuw jaar, nieuw elan en na 4 jaar teruggang trekt de economie weer aan).
  6. Jos Koets 1 januari 2004 21:06
    Indien de hypotheekrente weer zou dalen, betekent dit dat kopers meer hypotheek kunnen krijgen. De vraag naar huizen zou hierdoor groter moeten worden, dus de prijzen moeten gaan stijgen.

    Echter vergeet niet de lonen. De loonmatiging zal de komende jaren ervoor zorgen dat mensen voorzichtiger worden. Ook de werkloosheid blijft maar stijgen. Geen leuk praatje op straat om te horen dat je buurman is ontslagen en in de problemen zit.

    Al met al zijn er meer factoren dan ik alleen beschreven heb in mijn artikel (volgt later nog in een zeer uitgebreid artikel). Voorlopig zie ik de meeste factoren als negatief, dus een grotere kans op een redelijke daling dan een evt. stijging. Een daling van 10% is na zo'n stijging niet veel.

    Groetjes Jos
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.