Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Beleggingsfondsen« Terug naar discussie overzicht

Opstelling 2014

100 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Hallo! 17 februari 2014 19:18
    quote:

    Pinoooo schreef op 17 februari 2014 17:17:

    [...]

    Moet je alleen wel de sector goed voorspellen. ;-)
    En het wordt helemaal leuk als je dan ook nog het beste fonds uit de juiste sector hebt...!
    Wellicht was sector niet het juiste woord. Spreiding over aandelen/obligaties is waarschijnlijk beter. Het najagen van het beste fonds in de juiste sector is helemaal onbegonnen werk.

    De Dynamic Funds van ING beleggen o.a. in de sectorfondsen van ING. Dat betekent een hele grote spreiding. Als alle sectoren het goed doen, blijft de portefeuille van een mix fonds achter. Ik ben eens aan het rekenen geweest met de koersen van de Dynamic Funds vanaf 31 oktober 2009. Ik ga steeds uit van een portefeuille die bestaat uit 40% obligaties en 60% aandelen.

    Ik heb drie mixen gemaakt: mix I bestaat voor 50% uit Dynamic III en 50% Dynamic IV. Mix II bestaat voor 80% uit Dynamic III en voor 20% uit Europese aandelenfondsen verdeeld in large caps, midcaps, small caps en micro caps. Mix III bestaat voor 40% uit ING Global Obligatie Fonds en 60% uit ING Global Fund.

    Gemiddeld geannualiseerd rendement van 31 oktober 2009 t/m 31 januari 2014:

    Mix I +8,97%
    Mix II +9,32%
    Mix III +9,04%

    Gemiddeld geannualiseerd rendement van 31 januari 2012 t/m 31 januari 2014:

    Mix I +10,49%
    Mix II +11,92%
    Mix III +7,12%

    De laatste 2 jaar blijft Mix III (ver) achter qua rendement. Alle fondsen bestaan uit 60% aandelen en 40% obligaties, wereldwijd gespreid. Waarom blijft Mix III de laatste 2 jaar achter qua rendement?
  2. Hallo! 2 april 2014 19:39
    quote:

    kls schreef op 31 januari 2014 09:16:

    [...]

    Achteraf zal blijken of dat dit een verstandige keuze was of dat je op een prachtig instapmoment juist bent uitgestapt.
    Het prachtige instapmoment deed zich enkele weken later voor en de koersen in de EM schieten de laatste paar dagen omhoog.

    Rendement YTD:

    DJ STOXX GLOBAL SELECT DIVIDEND 100 ETF +5,02%
    iShares MSCI Europe +3,07%
    iShares MSCI World +2,22%
    iShares MSCI Emerging Markets +0,10%

    Voor traders zijn dit schitterende tijden. Maar de langere termijn belegger? Het opwaartse potentieel is enorm, maar wat staat ons te wachten in de EM wat betreft politieke onrust?
  3. kls 2 april 2014 21:43
    quote:

    Global Selection schreef op 2 april 2014 19:39:

    [...]

    Het prachtige instapmoment deed zich enkele weken later voor en de koersen in de EM schieten de laatste paar dagen omhoog.

    Rendement YTD:

    DJ STOXX GLOBAL SELECT DIVIDEND 100 ETF +5,02%
    iShares MSCI Europe +3,07%
    iShares MSCI World +2,22%
    iShares MSCI Emerging Markets +0,10%

    Voor traders zijn dit schitterende tijden. Maar de langere termijn belegger? Het opwaartse potentieel is enorm, maar wat staat ons te wachten in de EM wat betreft politieke onrust?
    Ach ja zeg het maar. Ik ben inmiddels realistisch genoeg om te zien dat ik ten aanziens van hypes altijd te laat instap en te laat uitstap. Ik ben daarom maar een saaie belegger geworden. De EM-fondsen zijn het enige wat ik nog aan spielerei in m'n portefeuille heb. De rest wereldwijd fondsen (actieve fondsen en ETF) en mixfondsen.

    Politieke onrust gaat er natuurlijk wel komen maar is dat over 5 jaar of over 20 jaar.
  4. Hallo! 3 april 2014 09:55
    quote:

    kls schreef op 2 april 2014 21:43:

    Ik ben daarom maar een saaie belegger geworden.
    { ...}
    De rest wereldwijd fondsen (actieve fondsen en ETF) en mixfondsen.
    Dan ben ik een nog saaiere belegger geworden. Mijn portefeuille bestaat voor 80% uit mixfondsen in de verhouding 50% obligaties en 50% aandelen, aangevuld met 20% aandelenfondsen.

    Beleggen is aanzienlijk moeilijker geworden in deze tijd. De rente staat laag en de aandelenkoersen zijn hoog. Twee jaar geleden ben ik uit HY obligaties gestapt omdat ik bij de rentestand destijds vond dat de risico's groter waren dan de winstkansen. Ik laat daarom een professionele fondsbeheerder maar de keuzes maken. Hij/Zij zit dichter op de markt en heeft meer mogelijkheden om een portefeuille af te dekken. De particulier hobbelt wat informatie (en interpretatie van die info) vaak achter de markt aan.
  5. [verwijderd] 4 april 2014 11:25
    Hierbij nog mijn portefeuille , ziet anders uit dan dat ik eerst van plan was. Ben pas vandaag ingestapt en omdat ik nog wat onzeker ben van de markt en de precieze verdeling ben ik in eerste instantie ingestapt met 1/3 dus nu nog 2/3 cash. Zit nog te twijfelen tussen bijkopen bij dips of maandelijks bijkopen.
    Ben trouwens benieuwd naar reacties / opmerkingen.

    ASN duurzaam mixfonds 20,8%
    ING dynamic mixfonds III 20,8%
    ASN duurzaam aandelenfonds 8,3%
    Robeco global stars equity 8,3%
    BGF global small caps 8,3%
    Delta LIoyd Europees Deelnemingen Fonds 4,2%
    BGF european value 8,3%
    Robeco US premium equity 8,3%
    BGF world healthscience 4,2%
    Pictet Biotec 4,2%
    Robeco global consumer trends 4,2%

    gr Jazu
  6. kls 4 april 2014 13:25
    @ Jazu. Ik zie dat je wat probeert in te spelen op het feit dat duurzame aandelenfondsen het op dit moment iets beter doen. Zelf zou ik deze lichte hype niet proberen te timen. Als het kiezen van duurzame aandelenfondsen voor juist een ideologische keuze is dan ligt het natuurlijk anders.
    Daarnaast, door de keuze van een Europa- en een VS-fonds, een lichte onderwaardering voor opkomenden martkten. Dit zou ook niet helemaal mijn keuze zijn.
  7. Hallo! 4 april 2014 15:50
    quote:

    jazu schreef op 4 april 2014 11:25:

    Hierbij nog mijn portefeuille , ziet anders uit dan dat ik eerst van plan was.
    Ik vind het moeilijk om een portefeuille van iemand anders de beoordelen omdat de redenen en omstandigheden onbekend zijn.

    Een portefeuille bestaande uit 21% obligaties en 79% aandelen is vrij risicovol. Mocht de beurs om welke reden dan ook een diepe daling laten zien, is je rendement in één klap verdwenen of erger nog sta je op verlies.

    Als ik de fondsen bekijk, krijg ik de indruk dat je fondsen hebt geselecteerd die vorig jaar bovengemiddeld hebben gescoord, in de hoop dat dat dit jaar weer gebeurt. Je probeert gebruik te maken van het momentum. Niemand kan voorspellen hoe elk fonds zal scoren op 31 december 2014. Kijk ook eens naar het momentum op kortere termijn, b.v. vanaf 31 december 2014.

    Totaalrendement 31 januari 2014 t/m nu:

    iShares MSCI World +4,85%
    iShares MSCI Europe +5,40%
    DJ STOXX GLOBAL SELECT DIVIDEND 100 ETF +5,72%
    iShares MSCI Emerging Markets +8,12%

    Delta Lloyd Europees Deelnemingen Fonds +3,47%

    De EM komen ijzersterk terug, terwijl een fonds als het Delta Lloyd Europees Deelnemingenfonds zijn momentum (tijdelijk?) heeft verloren. In januari scoorde het fonds hoog. Het is afwachten of de fondsmanager 16 of 17 aandelen voor zijn fonds heeft geselecteerd die het goed zullen doen de komende tijd. Er is kans op dat de EM een dead cat bounce meemaken, maar dat is afwachten.
  8. [verwijderd] 4 april 2014 19:24
    Global Selection / kls

    Ik heb juist geprobeerd de fondsen te selecteren die het qua 1 jaar , 3 jaar en 5 jaar bovengemiddeld goed deden en niet alleen vorig jaar (ook het ASN duurzaam aandelenfonds). Zoals ik het tenminste op de fondsen vergelijker van RABO / morningstar kan beoordelen. Bij de kleinere sectorfondsen heb ik daar misschien wat minder naar gekeken.
    Was eerst van plan om helemaal geen obligaties te nemen dus circa 20% is voor mij dus al meer dan ik van plan was. Zoal gezegd ben ik nog maar voor 1/3 ingestapt en kan eventueel de mixfondsen (obligatiedeel) nog wel verhogen naar 40-50%. Heb vaak het idee dat een wat slechter aandelenfonds altijd nog meer rendement opbrengt dan een obligatiefonds.
    Heb nu inderdaad ook helemaal geen emerging markets (behalve wat misschien in de wereld fondsen zit) Ben daar ook nog niet helemaal van overtuigd qua rendementen. Maar om misschien wat meer te spreiden misschien binnenkort nog een aankoop. Heb ook nog gedacht aan vastgoed om alternatives. Maar qua alternatives bij Rabo weinig keus. En ik dit keer alles bij 1 broker houden.
    Wil op zich niet een te offensieve portefeuille terwijl dat misschien nu wel zo lijkt. Maar wat gebeurt er met obligaties als straks de rente omhoog gaat?
    Iemand nog een idee qua fondsen beschikbaar bij RABO om de portefeuille wat neutraler te maken?

    gr Jazu

  9. Hallo! 4 april 2014 20:05
    quote:

    jazu schreef op 4 april 2014 19:24:

    Maar wat gebeurt er met obligaties als straks de rente omhoog gaat?
    Ik ken je omstandigheden niet. Ik ben nu gepensioneerd en neem minder risico dan vroeger.

    Als de rente omhoog gaat? De rente wordt nu kunstmatig laag gehouden door de CB. Daardoor vloeit er meer geld naar de aandelenmarkt in de hoop op een hoger rendement. Beleggers zijn geneigd meer risico te nemen. Dit loopt ooit een keer ten einde. Als de rente 2% stijgt, dalen de obligatiekoersen 10% en de aandelenkoersen 30-40%, is mijn verwachting. Beleggen is nu complex geworden. Wat vroeger risicovol was, lijkt nu risicoloos. De rente op de HY markt is gemiddeld 5,3%, zie ook:

    www.fondsnieuws.nl/producten/fondsen/...

    In 2008 schoot de rente in dit segment omhoog naar boven tot ver boven de 30%.

    De rente die de banken vergoeden is laag. Daarom nemen mensen meer risico. De rendementen stijgen en de mensen nemen nog meer risico. Mijn rendement is al 15%, hoor je ze van de daken schreeuwen. Plots corrigeert de markt. Alweer een koopkans en de belegger koopt weer bij op een lagere koers, want de koersen kunnen alleen maar omhoog. Tot er zich iets voordoet ergens in de wereld, waardoor in beurzen in no time 30% lager staan. Die winst van 15% is omgeslagen in een verlies van bijna 20%. Goh, op de bank was mijn 100 euro nu 101,50 euro waard geweest.

    Wat ik bedoel te zeggen: kijk niet alleen naar de winstkansen, kijk ook naar de risico's. Ik hoor 't Rienk Kamer nog zeggen in september 1998, toen de beurzen bijna 40% waren gedaald: "Wat zijn staatsobligaties nu toch een heerlijk bezit."
  10. Hallo! 5 april 2014 10:11
    quote:

    JosTM schreef op 5 april 2014 00:59:

    Maar dit is toch geen tijd om obligaties te overwegen?
    Nee, zeker niet. Maar dat beweer ik ook niet. Het enige wat ik duidelijk wil maken, is dat een portefeuille die uitsluitend uit aandelen bestaat, risicovol is.

    Sinds het dieptepunt in februari/maart 2009 is de iShares MSCI World
    tracker 123,3% gestegen. Om nu vol in aandelen te stappen is vragen om problemen. De beurzen zijn onrustig dit jaar. In 4 maanden tijd hebben we al 2 correcties gehad. De afgelopen 2 dagen is de Nasdaq ruim 4% gedaald en de EM blijven stijgen. Ik krijg de indruk dat het snelle geld verkoopt in Amerika en koopt in de EM. De markten zitten in een overgangsfase, van lquiditeitsgedreven naar winstgedreven. De K/W verhouding van sommige technologiebedrijven als Feestboek is hoger dan in 1999.

    Zelf heb ik mijn vermogen verdeeld in drie portefeuilles. Eén ervan is een portefeuille die ik ben begonnen om een hoger rendement te halen dan de rente op een spaarrekening (1,7%). Die portefeuille is samengesteld uit mixfondsen in de verhouding 75% obligaties en 25% aandelen: rendement +2,9% YTD. Ik hou diverse modelportefeuilles bij. Eén daarvan bestaat uit 100% aandelen: rendement YTD +2,0%.

    Iemand die vol in aandelen wil stappen, had dat beter in 2009 kunnen doen. Iemand die nu vol in aandelen stapt, kan wel eens met een teleurstelling te maken krijgen. Je hebt gelijk met je laatste opmerking: met cash loop je nu geen risico.

    Zie ook:
    www.iex.nl/Nieuws/ANP_ANP-050414-026/...

    www.iex.nl/Column/117460/Nasdaq-doet-...
  11. Chicken_Skin_Music 5 april 2014 19:39
    quote:

    Pinoooo schreef op 14 december 2013 09:02:

    [...]

    Ziet er goed uit.

    Wat betreft Amundi Global Aggregate:
    Ik had de gewone EUR versie, ga nu waarschijnlijk naar de EUR HEDGE. Daarmee dek valutarisico ook af.
    Pinoooo, ik wil je niet onnodig onrustig maken, maar ik las zojuist dat de fondsbeheerder van dit fonds (Hervé Hanoune) opgestapt is.
    Geen idee in hoeverre hij persoonlijk verantwoordelijk was voor de outperformance van het fonds, maar ik dacht dat je het wel zou willen weten.
  12. Hallo! 6 april 2014 14:32
    quote:

    JosTM schreef op 5 april 2014 00:59:

    Het risico (met aandelen) is ook te verlagen door ipv obligaties cash (spaarrekening) te kiezen.
    Daarmee loop je zeker geen risico.

    "Ondanks alle emotie van de bubbel in onroerend goed in 2007 en de daarop volgende klap, was het totale rendement van de S & P 500 gedurende de gehele periode van 1995 tot 2009 gelijk aan dat van korte termijn Treasury Bills."

    schmulladdertjeonderhetgras.blogspot.nl/
  13. JosTM 6 april 2014 17:23
    quote:

    Global Selection schreef op 5 april 2014 10:11:

    [...]

    Nee, zeker niet. Maar dat beweer ik ook niet. Het enige wat ik duidelijk wil maken, is dat een portefeuille die uitsluitend uit aandelen bestaat, risicovol is.

    Een aandelenportefeuille is altijd risicovol; als dat niet het geval was, was er ook geen kans op extra rendement (boven spaarrendement).
    Het gaat erom hoe het risico in de tijd is te verwachten.
    Ik denk dat als je beleggingshorizon meer dan 5 jaar is, het risico nu zeer laag is over deze periode, en dat het in deze tijd niet vreemd is om 100% in aandelen te gaan.
    De reden dat ik dit denk is de verwachting voor de wereldwijde economieën voor de komende jaren. Natuurlijk is er nu een korte termijn risico, maar dat is geen probleem voor de lange termijn belegger.

    Als we kijken naar de afgelopen 3,5 jaar is de stijging heel rustig, ca. 8%, en is er geen reden om hoogtevrees te hebben.
    Als we het komend jaar opeens 20 of 30% gaan stijgen (hoop ik...) zou ik wel posities afbouwen en voor een deel liquide gaan.
    Bij een daling doe ik niets, bij een grote daling koop ik nog een beetje bij met het kleine deel wat ik nog liquide heb.
    Kijk voor het verloop van de wereldindex maar eens op www.vanwent.nl

    Een flinke stijging over de komende 3 jaar lijkt mij de grootste kans.
  14. Hallo! 6 april 2014 18:37
    quote:

    JosTM schreef op 6 april 2014 17:23:

    [...]

    Ik denk dat als je beleggingshorizon meer dan 5 jaar is, het risico nu zeer laag is over deze periode, en dat het in deze tijd niet vreemd is om 100% in aandelen te gaan.

    ‘De goede rendementen op Amerikaanse aandelen zie je terug in de koers-winstverhoudingen, zoals bijvoorbeeld de koers-winstverhoudingen over tien jaar die op all time highs staan, dus nog nooit is het minder aantrekkelijk geweest. Maar je ziet het ook bijvoorbeeld aan dividendrendementen. Voor de Amerikaanse S&P500 krijg je gemiddeld 1,9 procent, terwijl dat voor de AEX het dubbele is. Dus het is echt allemaal heel erg duur.’

    www.belegger.nl/nieuws/2648830/amerik...

    Een hoge k/w verhouding betekent dat er weinig stijgingspotentieel is. Een lage k/w verhouding betekent dat er veel stijgingspotentieel is.

    Diverse Amerikaanse aandelen kennen hoge k/w verhouding, m.n. in de technologie en biotechnologie. Sommige aandelen zijn 'priced to perfection' en als de bedrijfsresultaten iets tegenvallen, zullen deze aandelen een flinke smak maken. Het dividendrendement van de iShares MSCI World tracker is 1,57%.

    In de EM zijn de k/w verhoudingen aanzienlijk lager, maar daar zijn andere problemen.

    Een beursstijging van 30% moet nu komen van uitstekende bedrijfsresultaten en flinke economische groei. Nederland is niet kenmerkend voor andere landen, maar de werkloosheid neemt eerder toe dan af. Ik verwacht niet direct een crash, maar een stijging van 30% op korte termijn, lijkt me niet reëel. Helaas, is het voorspellen van koersen bijna onmogelijk.

    Het risico voor iemand met een beleggingshorizon van 5 jaar lijkt me niet laag. Ik zou het risico gemiddeld tot aan de hogere kant willen noemen, maar wellicht ben ik te pessimistisch.
  15. Pinoooo 6 april 2014 20:58
    quote:

    Chicken_Skin_Music schreef op 5 april 2014 19:39:

    [...]

    Pinoooo, ik wil je niet onnodig onrustig maken, maar ik las zojuist dat de fondsbeheerder van dit fonds (Hervé Hanoune) opgestapt is.
    Geen idee in hoeverre hij persoonlijk verantwoordelijk was voor de outperformance van het fonds, maar ik dacht dat je het wel zou willen weten.

    Ongerust wordt ik niet zo snel. ;-)
    Maar bedankt voor de tip, ik had het nog niet gezien. Ik ben er namelijk wel van overtuigd dat een fondsmanager vaak het verschil kan maken.

    Weet iemand nog een goede manier om deze fondsmanager wijzigingen in de gaten te houden? Voor fondsen met een rating van Morningstar zie je vaak wel een "Under review" voorbij komen. Maar slechts een klein gedeelte heeft zo'n rating.

    Toevallig was ik mijn obligatie deel de laatste weken sowieso al aan het heroverwegen. De performance was de laatste jaren al matig en ik vrees dat ik de komende jaren alleen maar minder gaat worden.
    Ik zal binnenkort een update van mijn nieuwe fondsenverdeling posten.

  16. [verwijderd] 6 april 2014 21:44
    quote:

    Global Selection schreef op 6 april 2014 18:37:

    Het risico voor iemand met een beleggingshorizon van 5 jaar lijkt me niet laag. Ik zou het risico gemiddeld tot aan de hogere kant willen noemen, maar wellicht ben ik te pessimistisch.
    Ik deel jouw/uw zorgen. Maar met een beleggingshorizon van 5 jaar moet je sowieso van aandelen afblijven. Ik adviseer mijn kinderen (
    rond de 20) wel maandelijks een bedrag in een indexfonds te leggen.
  17. [verwijderd] 7 april 2014 17:15
    Heb er nog eens wat over na zitten te denken en na het lezen van wat post de portefeuille wat aangepast.
    Ben benieuwd wat jullie er nu van vinden. Vind mij namelijk nog steeds een beginner ondanks dat ik al beleg vanaf 2007. Eerst in aandelen en fondsen. Kwam er echter al vrij snel achter dat aandelen niet aan mij besteed was. Fondsen ging altijd wel goed. Maar we hebben natuurlijk een paar goede jaren gehad wat betreft aandelen. Tot dit jaar had ik ook alleen maar fondsen die bestonden uit aandelen.

    ASN duurzaam mixfonds 23,3%
    ING dynamic mixfonds III 23,3%
    ING dynamic mixfonds I 6,7%
    ASN duurzaam aandelenfonds 6,7%
    Vanguard global stock index 6,7%
    Skagen global 6,7%
    BGF global small caps 6,7%
    Delta LIoyd Europees Deelnemingen Fonds 6,7%
    BGF european value 6,7%
    Robeco US premium equity 6,7%

    gr jazu
  18. Chicken_Skin_Music 14 mei 2014 10:10
    Huis gekocht, dus ik moest een flink gedeelte van mijn beleggingen verkopen.

    Nieuwe porto:

    40% HiQ Market Neutral

    17% SKAGEN Global B
    13% Schroder ISF Asian Total Return A Acc USD
    10% Vanguard US Opportunities Inv USD
    7% Robeco US Premium Equities FH EUR
    7% BlackRock Global Funds European Value D2 EUR
    6% Comgest Growth Greater Europe Opportunities
100 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.