Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Huizenprijzen dalen met 60% in 7 jaar en nog veel meer.

40.368 Posts
Pagina: «« 1 ... 930 931 932 933 934 ... 2019 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 december 2013 15:13
    In de pot van het NHG zit met 700 miljoen euro normaal meer dan voldoende geld, maar de totale hypotheekschuld is 130 miljard. Specialisten zeggen dat het reëel is om aan te nemen dat 10 procent van de huizenbezitters niet kan voldoen aan zijn verplichtingen en dit kost de staat vervolgens 10 procent van de waarde van het huis: een simpele rekensom leert dat de staat dan 13 miljard zou moeten betalen.
  2. forum rang 6 NewKidInTown 8 december 2013 16:03
    quote:

    op en top schreef op 8 december 2013 15:13:

    In de pot van het NHG zit met 700 miljoen euro normaal meer dan voldoende geld, maar de totale hypotheekschuld is 130 miljard. Specialisten zeggen dat het reëel is om aan te nemen dat 10 procent van de huizenbezitters niet kan voldoen aan zijn verplichtingen en dit kost de staat vervolgens 10 procent van de waarde van het huis: een simpele rekensom leert dat de staat dan 13 miljard zou moeten betalen.

    Dan zou je dus zeggen: 10% kan niet meer betalen, de staat moet dan 10% van de waarde ophoesten, dus 10% van 10% van 130 miljard, wordt 1,3 miljard. Henk heeft hier inderdaad even tekort door de bocht gerekend, betekent wel nog een tekort van 800 MILJOEN. Ik heb het niet op zak, JIJ wel ?

    Doet verder niets af van Henks overige postings direct uit het veld.
  3. forum rang 10 voda 8 december 2013 16:16
    Lichtpuntjes huizenmarkt: hypotheekrente op laagste punt 2013

    De daling van huizenprijzen vlakt af, er worden meer woningen verkocht en last but not least: de hypotheekrentes zijn relatief laag.


    Beetje bij beetje kalmeert de Nederlandse huizenmarkt. In het derde kwartaal van dit jaar daalden huizenprijzen nog maar met een kleine vier procent vergeleken met een jaar eerder.

    Gunstig is vooral dat de maandcijfers voor de huizenprijzen die het Kadaster registreert sinds juli een praktisch vlakke ontwikkeling laten zien. (Zie onderstaande grafiek, klik voor uitvergroting).

    Positief is verder de toename van het aantal verkochte woningen die makelaarsclub NVM in het derde kwartaal signaleerde: een plus van 20 procent vergeleken met een jaar eerder. Volgens recentere cijfers over nieuwe hypotheekaanvragen zet die trend door. In november registreerde HDN, een bedrijf dat software levert voor hypotheekregistraties, bijna 17.500 nieuwe hypotheekaanvragen, de hoogste aantal dit jaar.

    Hypotheekrentes dalen: laagste niveau dit jaar

    Nederland lijkt dus het diepe dal op de huizenmarkt – de prijzen daalden gemiddeld met 20 procent sinds de piek van 2008 – achter zich te laten. Positief bij dit alles is dat ook de hypotheekrentes een dalende trend vertonen.

    Intermediair De Hypotheekshop houdt gemiddelde rentes bij voor de variabele hypotheekrente en rentevaste perioden van vijf, tien en twintig jaar. Onderstaande grafiek toont de verschillen tussen de meest recente rentestanden en het niveau begin dit jaar.


    Bij de variabele hypotheekrentes is de daling het kleinst, met een min van tweetiende van een procent tot 2,75 procent.

    Bij de vijf, tien en twintigjarige hypotheekrentes liggen de tarieven gemiddeld 0,6 tot 0,7 procent lager dan aan het begin van het jaar. De sterkste daling is opgetreden bij rentevasteperioden van 10 jaar. Per saldo zijn de hypotheekrentes inmiddels op het laagste niveau van 2013 beland.

    Huizen beter betaalbaar

    Goed nieuws voor huizenkopers. Want bij een lening van twee ton betaalde je bijvoorbeeld begin dit jaar bruto 9.580 euro bij een rente van bijna 4,8 procent, terwijl dat bij een gemiddeld tarief van 4,05 procent zo’n 8.100 euro is. Bruto dus een voordeel van 1.480 euro.

    Zelfs de schrobbering die Nederland afgelopen week kreeg van kredietbeoordelaar Standard & Poors kon de stemming niet drukken.

    Het verlies van de hoogste AAA-rating voor de kredietwaardigheid van de Nederlandse staat, betekent dat Nederlands staatspapier in principe als een fractie riscovoller te boek staat. Beleggers zouden daarom een hogere rente kunnen eisen op staatsleningen en dat is ook een risico voor hypotheekrentes.

    Maar de reactie van beleggers op de afwaardering van Nederland was zeer kalm. Staatsrentes bewogen na de afwaardering van Nederland nauwelijks, en hetzelfde gold voor hypotheekrentes.

    Dit komt mede omdat beleggers vooral kijken naar het renteverschil tussen het veilige Nederland en het ultraveilige Duitsland. Dat was in de afgelopen maanden al iets groter geworden, zoals blijkt uit onderstaande grafiek. (klik voor uitvergroting)


    De groene lijn toont de Nederlandse tienjarige rente, de oranje lijn de Duitse. Nederland volgt Duitsland trouw, maar sinds begin dit jaar ligt het renteniveau voor Nederlandse staatsleningen steeds wat boven dat van Duitsland, een teken dat de markt Duitsland iets meer AAA-waardig vindt dan Nederland.

    Minder fiscaal voordeel in 2014

    Huizenprijzen die bijna niet meer dalen, betere verkopen en lagere hypotheekrentes. Zijn er dan geen dompers meer voor huiseigenaren? Toch wel, en dan gaat het vooral om maatregelen van de overheid.

    Voor nieuwe hypotheekleningen geldt al dat er een aflossingsplicht is, als je het recht op hypotheekrenteaftrek wilt behouden. De eis dat nieuwe leningen minimaal annuïtair moeten worden afgelost, brengt in eerste instantie hogere maandlasten mee.

    Voor 2014 komen daar nog een paar restricties bij. Zo wordt volgend jaar voor het eerst het maximale belastingtarief waartegen hypotheekrente kan worden afgetrokken beperkt in de vierde belastingschijf. Over het inkomen boven de 56.531 euro kun je de hypotheekrente nog maar voor 51,5 procent aftrekken.

    Ander belangrijk punt is dat de financieringsregels voor de maximale hypotheek verder worden aangescherpt. Tophypotheken worden beperkt tot 104 procent van de waarde van de woning, inclusief 2 procent overdrachtsbelasting.

    Derde significante beperking is de verlaging van de maximale grens voor leningen die met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) worden gefinancierd. Die ligt sinds juli dit jaar op 290 duizend euro en gaat per 1 juli 2014 naar 265 duizend euro.

    Wel kunnen huiseigenaren vanaf 2014 bij de verkoop van hun woning een restschuld meefinancieren met de NHG-regeling. Maar de kosten van de nieuwe woning én de restschuld moeten wel onder de het actuele financieringsplafond blijven.

    Lees ook:

    Deze 4 grafieken brengen de Nederlandse huizenzeepbel in beeld

    Voor grafieken en sub-links, zie onderstaande link:

    www.z24.nl/geld/lichtpuntjes-huizenma...
  4. forum rang 10 DeZwarteRidder 8 december 2013 16:52
    quote:

    henk38 schreef op 8 december 2013 15:36:

    Maar zoals we er nu voor staan is de pot al te klein
    in het aller gunstigste geval moet het verdubbeld
    worden , maar als het een beetje tegen zit ,kan dit
    een flinke schadepost worden.
    Aangezien we op het dieptepunt van de huizencrisis nog een volle pot hebben, is het zeer onwaarschijnlijk dat de pot leegt raakt.

    Bovendien worden de toekomstige bijdragen aan de pot flink verhoogd.
  5. [verwijderd] 8 december 2013 18:28
    Voor kopers , die niet in het bezit zijn van een flinke zak geld , is mijn advies , wacht met kopen , als koper hoef je nu echt niet bang te zijn om de boot te missen , deze kun je zo wie zo de eerste 10 jaar toch niet missen , de winst die je nu zou kunnen behalen door toch in te stappen , staat niet in verhouding , met het verlies dat je kan lopen
    Ook de verhalen uit de media of van de politiek , zijn totaal niet onafhankelijk , daar zijn de belangen te groot voor , voor goed nieuws staat de deur wagenwijd open , voor slecht nieuws , staat hij op een kiertje , hou het maar een beetje in de gaten en je zult dit soort dingen vanzelf zien.
    Bij zakelijke beslissingen is het altijd belangrijk om de zaak van twee kanten te bekijken en niet allen naar de kant die jouw het beste uitkomt
    dus luister altijd naar de voor en tegen standers en trek daar zelf je
    conclusie uit en laat je ook niet te snel verleiden met een sigaar uit eigendoos
    Je moet ook goed beseffen dat de rente nu super laag staat en dat deze kunstmatig laag wordt gehouden en als de rente kunstmatig is , dan zijn de prijzen dat ook , de kunstmatige lage rente geeft ook aan dat de economie nog niet instaat is een hogere rente last te dragen , jaar op jaar daalt de rente alleen maar , wat dus betekend dat de situatie achter de schermen totaal niet is verbeterd en zolang de situatie hier niet verbetert gaan dingen zoals HRA , NHG , enz , meer en meer pijn doen in de portemonnee van de overheid , hierdoor kunnen mooie beloftes voor de huizenmarkt zo van tafel worden geveegd , denk hierbij aan de HRA huurtoeslag , 80% financiering enz enz

    Neem gewoon de tijd en denk goed na , het aanbod op funda is morgen of over 2 jaar nog lang niet weggewerkt en zeker niet als je bedenk dat binnen een jaar of tien 18% van onze totale koopwoning voorraad , nog te koop wordt aangeboden aangezien dat de voorraad is onder de oudere van 70 plus.



  6. forum rang 5 DurianCS 8 december 2013 18:35
    quote:

    henk38 schreef op 8 december 2013 18:28:

    Voor kopers , die niet in het bezit zijn van een flinke zak geld , is mijn advies , wacht met kopen , als koper hoef je nu echt niet bang te zijn om de boot te missen , deze kun je zo wie zo de eerste 10 jaar toch niet missen , de winst die je nu zou kunnen behalen door toch in te stappen , staat niet in verhouding , met het verlies die je zou kunnen oplopen
    Ja, het blijft een gok, net zoals met beleggen, met dit verschil dat je bij beleggen gestaffeld in kan stappen. Omgekeerd is het wel zo dat als je het op de lange termijn bekijkt dat het allemaal niet zoveel uitmaakt (waarschijnlijk). Dus als je nu graag een huis wilt, dan kun je het kopen. Als je geen enkele haast hebt dan kun je inderdaad ook nog wel even wachten.
  7. Da Freeze 8 december 2013 19:15
    quote:

    op en top schreef op 8 december 2013 15:13:

    In de pot van het NHG zit met 700 miljoen euro normaal meer dan voldoende geld, maar de totale hypotheekschuld is 130 miljard. Specialisten zeggen dat het reëel is om aan te nemen dat 10 procent van de huizenbezitters niet kan voldoen aan zijn verplichtingen en dit kost de staat vervolgens 10 procent van de waarde van het huis: een simpele rekensom leert dat de staat dan 13 miljard zou moeten betalen.

    Grappig dat de schrijver van dit stuk zelf een "simpele rekensom" dus niet begrijpt.
  8. [verwijderd] 8 december 2013 20:11
    quote:

    KidBackInTown schreef op 8 december 2013 16:03:

    [...]

    Dan zou je dus zeggen: 10% kan niet meer betalen, de staat moet dan 10% van de waarde ophoesten, dus 10% van 10% van 130 miljard, wordt 1,3 miljard. Henk heeft hier inderdaad even tekort door de bocht gerekend, betekent wel nog een tekort van 800 MILJOEN. Ik heb het niet op zak, JIJ wel ?

    Doet verder niets af van Henks overige postings direct uit het veld.
    Henk38 zei het in de posting voor die van jou toch min of meer correct; pot moet verdubbeld worden (en moet daarom 10% van 10% berekend hebben).

    Daarbij maakt het verschil of 10% van de huizenwaarde opgehoest moet worden of 10% van de hypotheekschuld.

    Het eerste wat eraan gaat bij een daling is de overwaarde...tot die tijd is er niet veel aan de hand (op het grote geheel, want hier en daar natuurlijk wel drama), want de NHG hoeft niet bij te springen bij een waardedaling, maar bij het niet na kunnen komen van de hypotheekverplichting!

    Als de huizenmarkt verder blijft dalen en hypotheken staan onder water, dan gaat het extra hard! We zitten nu in een periode dat soms bijgepast moet worden en soms ook niet als er voldoende overwaarde op zit. Als de markt nog een 20% daalt, dan wordt het plaatje anders...

  9. 2008drama 8 december 2013 21:18
    quote:

    henk38 schreef op 8 december 2013 12:56:

    [...]

    LOL

    Wat zit er in de NHG pot ???
    juist 700 miljoen
    NHG loopt per jaar met 1% achteruit.
    Partijen die tien jaar geleden een huis hebben gekocht hebben eerst 10 procent winst gemaakt tot aan 2008 en daarna twintig procent verlies gepakt. staan dus tien procent onder water maar omdat hun polis nog maar dekt tot 90% zijn ze zelf verantwoordelijk of lopen naar 0.

    Partijen die 8 jaar geleden hebben gekocht zijn eerst zes procent omhoog gegaan en daarna 20 procent omlaag. Derving 14%. Omdat ze dus nog maar voor 92% gedekt zijn is de schade voor het fonds 6%.

    Wat ik duidelijk wil maken met deze berekeningen; zelfs in het slechtste scenario voor het fonds, dus en liquidatie en gekocht net voor 2008, is de schade per geval max 15% van het totaal. Omdat er minder dan 5% (scheiding, wanbetaling etc van de verzekeringen gebruikt van maakt is dit prima te betalen door het fonds. Tel daar bij op de premie omhoog is gegaan en er netto meer toetreders zijn dan er partijen aanspraak maken en do the math.

    Stel dat de prijs tussen en nu en tien jaar licht omhoog krult (2% per jaar) dan loopt het risico omlaag vanwege de jaren en de kans dat e onder water staat wordt ook minder.

    In 2012 waren er 3000 huishoudens die gebruik maakten van hun putoptie met
    een gemiddelde waarde van (assumptie 20K per woning) dat maakt uitering van 60 mio. (doe ik wat fout?)

    Dat er posters zijn die en in deze huisjes handelen maar dan ook nog een gloom doom en boom verhalen houden over het fonds is onbetamelijk.

    Laat Drammende Drama, deel 260 van Suske en Wiske dan maar de simpele rekensom maken.
  10. [verwijderd] 8 december 2013 22:08
    NHG was bedoelt om banken iets meer garantie te geven op
    starters woningen , nu wordt 90% van hypotheken afgesloten
    met een NHG en het is zo doorgeslagen , dat banken eigenlijk
    niks meer uitlenen , zonder NHG en volgens mij was dit toch
    niet helemaal de bedoeling.

    En buiten dat de banken makkelijker om springen met NHG de
    kopers zelf kunnen er ook wat van , bij mij in de buurt werd
    een woning verkocht voor 325K met NHG , 7 maanden later
    moest het pand al weer verkocht worden , onder dwang voor
    245K , de eigenaar vertelde mij , dat hij de woning nooit
    voor zoveel geld zou hebben gekocht als er geen NHG op zat
    de eigenaar werd er niet koud of warm van dat er weer 80K
    uit de pot werd gerukt.

    Het is ook een beetje kort door de bocht , door te zeggen
    dat een woning bij gedwongen verkoop 10% minder oplevert
    dan in de vrije handel , ga er maar vanuit dat dit gewoon
    ruim 20% is , dan praten we dus gewoon over 2,6 miljard
    kan me daarom ook goed indenken dat veel economen heel die
    NHG garantie maar niks vinden.
  11. taurus86a 8 december 2013 22:10
    Wijers gaf vandaag in het programma Buitenhof, een interessant signaal af. Namelijk: ´We moeten van de lage rentepercentages af omdat ze de wereldhandel in de war sturen en zijn daarom contra-productief´. De ECB weet dat dit de zwakke landen in Europa onmiddelijk in de gevarenzone brengt.
    Wijers spreekt namens de multi-nationals, de ECB namens zwakke regeringen.
    Ik denk dat Wijers c.s. uiteindelijk gaan winnen. Wellicht al in 2014!
  12. [verwijderd] 8 december 2013 22:49
    quote:

    op en top schreef op 8 december 2013 20:26:

    Het is maar beter dat jij niet met 800 miljoen rondloopt.
    Dat tellen is ook niet jou sterkste punt 1,3 miljard loopt gevaar 700 miljoen in kas
    Wat kom ik tekort ?
    Scheelt maar 200 miljoen

    Grt
    pietje precies en op alle slakken zout leggen?

    Ik kan ook heel precies gaan doen, maar het gaat om te teneur van het verhaal.
    Wat mankeren de vele hittepetitten toch?

    Dit is wat Henk38 schreef:

    Maar zoals we er nu voor staan is de pot al te klein
    -in het aller gunstigste geval moet het verdubbeld
    worden- , maar als het een beetje tegen zit ,kan dit
    een flinke schadepost worden.

    het kan dus ook erger waarbij 200mln afwijking nog steeds 'gunstig' zou kunnen zijn.
  13. forum rang 5 DurianCS 8 december 2013 22:49
    quote:

    henk38 schreef op 8 december 2013 22:37:

    Gaat de nationale hypotheekgarantie failliet?

    www.ftm.nl/exclusive/gaat-de-national...
    Ja, zo krijg je alles omver. Eerst een veronderstelling doen voor volgend jaar en dan meteen dezelfde situatie 5 jaar lang doortrekken. Waarom niet 10 jaar? Dan kom je op 3 miljard.
40.368 Posts
Pagina: «« 1 ... 930 931 932 933 934 ... 2019 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.