Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

KK ZOMERRALLY 2013 start at Week 31

1.366 Posts
Pagina: «« 1 ... 57 58 59 60 61 ... 69 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 27 augustus 2013 17:54
    Europese beurzen in de ban van Syrië

    Gepubliceerd op 27 aug 2013 om 17:47 | Views: 37

    AMSTERDAM (AFN) - De toenemende kans op een militaire interventie in Syrië trok dinsdag een zware wissel op de Europese beurzen. Koersen gingen over een breed front omlaag uit vrees voor de mogelijke gevolgen van een escalatie van het conflict in het Midden-Oosten.

    In Amsterdam sloot de AEX-index met een verlies van 2,3 procent op 364,87 punten. De Midkap zakte 2,1 procent tot 536,60 punten. In Frankfurt en Parijs leverden de toonaangevende graadmeters respectievelijk 2,3 en 2,4 procent in. De FTSE-index in Londen hield de schade relatief beperkt met een min van 0,8 procent.

    De spanningen in het Midden-Oosten zorgden voor een flinke stijging van de olieprijzen. Amerikaanse olie was met 108,95 dollar per vat bijna 3 procent duurder dan aan het begin van de dag, de prijs van Brentolie liep ook met circa 3 procent op, tot 114 dollar per vat. Grootverbruiker van olie Air France-KLM stond onderaan de AEX-index met een min 5,4 procent. Pakketververvoerder TNT Express leverde 3,4 procent in.

    Transporteurs

    De verliezen beperkten zich echter allerminst tot de transporteurs. Op olieconcern Shell (plus 0,6 procent) na eindigden alle 25 fondsen uit de hoofdindex in het rood. Zo leverde ING ruim 5 procent in en werd PostNL 4 procent minder waard. Imtech zakte bijna 2 procent. De geplaagde technisch dienstverlener openbaarde voorbeurs een verlies van 231 miljoen euro over de eerste helft van dit jaar.

    In de MidKap waren geen stijgers te bekennen. BAM was wederom de grootste verliezer met een min van bijna 8 procent. Analisten van ING verlaagden het advies voor het bouwbedrijf na de ,,erg zwakke set'' aan tweedekwartaalcijfers die BAM vorige week presenteerde. Navigatiebedrijf TomTom, dat in de afgelopen dagen enkele opmerkelijke koerssprongen liet zien, volgde met een verlies van ruim 5 procent.

    Syrië

    Naast alle onzekerheid over Syrië waren er ook positieve berichten over de Europese en Amerikaanse economie. Zo bleek het vertrouwen van Duitse ondernemers deze maand te zijn gestegen tot het hoogste niveau sinds april 2012, terwijl ook het optimisme onder Amerikaanse consumenten onverwacht toenam. Veel indruk maakten deze cijfers echter niet op de handel.

    De euro was dinsdagmiddag 1,3390 dollar waard, tegen 1,3371 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.
  2. forum rang 10 voda 27 augustus 2013 18:10
    AMSTERDAM VANDAAG: AEX onderuit door oorlogsdreiging Syrie


    AMSTERDAM (Dow Jones)--De Amsterdamse beurs is dinsdag met forse verliezen gesloten, door toenemende vrees voor de gevolgen van een mogelijk Amerikaans militair ingrijpen in Syrie.

    Op een bloedrode beurs sloot de AEX-index dinsdag 2,3% lager op 364,87 punten, de Midkap verloor 2,1% tot 536,60 punten en de Smallcap eindigde 1,0% lager op 468,28 punten.

    "Er hangt geen zwaard van Damocles, maar een zwaard van Damascus boven de markt", zegt handelaar Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer. "Er is veel onzekerheid: gaat het een korte of een lange oorlog worden, wat doet Assad?"

    Volgens Bender laten uitspraken van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry weinig twijfel over, dat de Verenigde Staten militair gaan ingrijpen. Kerry sprak over "onmiskenbaar bewijs" dat er vorige week een aanval met chemische wapens is uitgevoerd in een wijk van de Syrische hoofdstad Damascus. Kerry noemde de aanval tegen burgers "moreel obsceen".

    Hoe de beurzen zich de komende dagen zullen ontwikkelen, hangt af van de ontwikkelingen in Syrie. Bender vermoedt dat de beurs slechts tijdelijk een stap terug doet. Hij sluit niet uit dat de daling op de beurzen zal worden gevolgd door opluchting bij beleggers als de somberste scenario's - zoals het vrijkomen van een gifwolk bij Amerikaanse pogingen om het chemische wapenarsenaal van Assad uit te schakelen - geen bewaarheid worden.

    "Syrie is economisch niet van belang", meent Bender. "Voor de Verenigde Staten is het vooral belangrijk om de interventie op een manier te doen die niet te veel onrust in de regio creeert. Want dan kan de olieprijs stijgen en dat kan de economische groei weer tenietdoen."

    De onderliggende economische berichten, met name uit de Verenigde Staten, zijn op dit moment positief, benadrukt de handelaar. Bovendien steeg het Amerikaanse consumentenvertrouwen onverwacht, meldde Conference Board dinsdagmiddag, doordat consumenten minder negatief werden over de economische vooruitzichten.

    Olieproducent Shell (+0,6%) was de enige winnaar in de AEX-index. "Dat aandeel was al gecorrigeerd na de halfjaarcijfers. Met een hogere olieprijs in het verschiet was het dus een logische keuze voor beleggers die veiligheid zoeken", zegt Bender.

    Een grote verliezer was ook Air France-KLM (-5,4%) dat veel last kan hebben van de hogere olieprijzen als de onrust in het Midden-Oosten oploopt.

    Ook financials ING (-5,2%) leverde fors in. "ING was de afgelopen tijd koploper en wordt nu het hardste geraakt", aldus Bender.

    De halfjaarcijfers van Imtech (-1,8%) leverden geen grote verrassing op, stelt Bender. De top van het bedrijf liet weten zijn bonussen over de afgelopen jaren in te leveren na de boekhoudmalversaties die bij het bedrijf in Polen en Duitsland hebben plaatsgevonden.

    TNT verloor 3,4%. Het postbedrijf wil zijn onderdeel TNT Fashion dit jaar nog verkopen.

    Op de valutamarkt hield de selloff van munten uit opkomende markten aan, en waren de Japanse yen en de Zwitserse frank 'veilige havens', die sterker werden ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De euro noteerde rond het slot van de Amsterdamse handel vlak op $1,3392. Staatsobligaties sloten lager.

    Woensdag zijn er nog halfjaarresultaten van een aantal kleinere fondsen (HAL Trust, Neways en Oranjewoud). Op macro-economisch vlak is er onder andere een cijfer over het consumentenvertrouwen in Duitsland, om 8.10 uur, en een cijfer over de geldhoeveelheid in de eurozone in juli om 10.00 uur.

    Vanuit de VS komen om 13.00 uur de wekelijkse hypotheekaanvragen. Hiervoor zijn geen verwachtingen beschikbaar. Om 16.00 uur volgen cijfers over de aanstaande huizenverkopen in de maand juli. Verwacht wordt een daling met 1% ten opzichte van de maand ervoor.

    De wekelijkse olievoorraden sluiten om 16.30 uur de macro-economische agenda. Ook voor dit cijfer zijn geen verwachtingen beschikbaar.


    Door Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst, +31-20-5715200 ; archie.vanriemsdijk@wsj.com

  3. forum rang 10 voda 27 augustus 2013 18:24
    EUROPA VANDAAG: Cocktail van zorgen voor Europese beurzen


    AMSTERDAM (Dow Jones)-De Europese aandelenmarkten zijn dinsdag diep in het rood gesloten. Een cocktail van zorgen drukte op het sentiment, waarbij de meeste aandacht uitging naar het conflict in Syrie en de mogelijkheid dat er snel militair zal worden ingegrepen in het land.

    De EuroStoxx 50 sloot 2,6% lager op 2.749,27. De DAX-30 daalde 2,3% tot 8.242,56, de CAC-40 sloot 2,4% lager op 3.968,73 en de FTSE-100 verloor 0,8% op 6.440,97.

    De burgeroorlog in Syrie en de mogelijkheid dat er militair wordt ingegrepen zijn toegenomen na een waarschijnlijke aanval met chemische wapens in een buitenwijk in Damascus vorige week, waarbij honderden burgerdoden vielen.

    "Er zijn drie dingen die dinsdag op de markten wogen. De zorgen over een militaire actie in Syrie, de politieke onzekerheid in Italie en de nog steeds heersende 'tapervrees' in de VS. Er zijn dus voldoende redenen voor beleggers om zich momenteel niet op de markt te begeven. Als je belegger bent blijft je of afwachtend, of je haalt wat geld weg", vat Michael Hewson van CMC Markets de handelsdag samen.

    Over een mogelijk militair ingrijpen van onder andere de Verenigde Staten, zegt Hewson: "een eventuele militaire actie is waarschijnlijk eenmalig en heeft meer te maken met het sturen van een boodschap aan Assad dat wanneer hij [opnieuw chemische wapens inzet] er consequenties volgen."

    Betreffende de reactie van de markt zegt de analist: "Om eerlijk te zijn, op het moment dat het vuurgevecht begint, dan zijn de markten er al aan gewend. In het begin van de Golfoorlog was er ook volatiliteit maar de markten gingen al snel over tot het inprijzen van de oorlog. Zolang het conflict beheersbaar blijft, is er waarschijnlijk geen lange termijn impact", verwacht Hewson.

    Naast Syrie speelden diverse andere zaken een rol, hoewel wat meer op de achtergrond. Zoals Italie, waar de politieke onrust is toegenomen nu leden van de partij van Berlusconi dreigen de zittende premier Letta af te zetten wanneer Berlusconi zijn politieke functies op moet geven als onderdeel van zijn straf die is opgelegd vanwege belastingfraude.

    Maar ook de VS kon op aandacht rekenen en dan niet alleen door de aanhoudende zorgen over de Federal Reserve en zijn plannen om de maandelijkse stimuleringsmaatregelen af te bouwen, maar vanwege het schuldplafond dat medio oktober wordt bereikt. Als men in het Congres voor die tijd geen overeenstemming bereikt om het plafond te verhogen, dan kan er geen geld meer worden geleend en dus ook geen rekeningen meer worden betaald, zo waarschuwde minister van financien Jack Lew maandagavond laat.

    Sterke macrodata over het ondernemersvertrouwen in Duitsland konden dinsdag geen compensatie bieden aan het negatieve sentiment. Dit ondanks dat de Ifo-index deze maand uitkwam op 107,5; een verbetering ten opzichte van een maand eerder en ook nog eens boven verwachting. Ook de subindexen die de verwachtingen en de huidige omstandigheden meten, verbeterden ten opzichte van juli.

    Op bedrijfsvlak vielen ThyssenKrupp en Antofagasta op. De Duitse staalmaker kreeg een adviesverlaging van Nomura en daalde 3,8%, terwijl de Britse mijnbouwer dinsdag met teleurstellende interimresultaten kwam. Het aandeel ging 3,3% omlaag.

    Ook banken stonden onder druk door de nervositeit omtrent Syrie en de VS. In Parijs gingen BNP Paribas en Credit Agricole omlaag met respectievelijk 3,5% en 4,2%. Deutsche Bank (-3,4%) en Commerzbank (-5,5%) sloten lager in Frankfurt. In Londen eindigden HSBC (-1,4%) en Royal Bank of Scotland (-4,1%) met verlies, met als UniCredit, dat 4,2% inleverde in Milaan en Banco Santander, waarvan het aandeel in Madrid 3,7% moest toegeven.

    De euro is tijdens de handelsdag in waarde gestegen ten opzichte van de dollar. De Europese munt was rond het slot om 17.50 uur $1,3392 waard, tegen $1,3363 om 8.50 uur.

    Voor woensdag kijken Europese beleggers vooral uit naar het Duitse consumentenvertrouwen zoals gemeten door onderzoeksbureau GfK.


    Door Marleen Groen; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 5715 200; marleen.groen@wsj.com

1.366 Posts
Pagina: «« 1 ... 57 58 59 60 61 ... 69 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.