Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Jos Koets - Pa en ma, een huis graag

27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 oktober 2003 14:44
    Dat is geen reden voor de ouders om dan maar toe te geven. Een droomhuis op je achttiende is leuk, maar dat kind heeft nog een hele lange weg in het leven te gaan. Eerst presteren en dan potverteren, niet andersom.
    Mocht e.e.a. misgaan, dan is hij/zij voor vele jaren geketend aan de bank.
    Hans
  2. forum rang 7 ffff 17 oktober 2003 14:59
    Jos,

    Je stelt een hele leuke vraag in je artikel. Nu ontbreekt me even de tijd om daar wat dieper op in te gaan, maar zal proberen in het weekend daar eens een aardig antwoord op te geven. Want in mijn leven heb ik heel wat gezien, zowel mooie dingen als doffe ellende als ouders zich met de financiering van de woning van hun kind gingen bemoeien. Dus ik kom nog wel langs!

    Peter
  3. [verwijderd] 17 oktober 2003 15:01
    Hoi Jos,

    Natuurlijk is niet iedere situatie hetzelfde, maar wij hebben een jaar of negen geleden borg gestaan voor onze destijds vrijgezelle zoon die weliswaar klaar was met zijn ingenieursstudie maar nog wilde promoveren.
    In die tijd, en trouwens nu nog steeds, was er grote kamernood en hij voelde er niet veel voor om nog op kamers te blijven zitten met studenten. Een flat of i.d. huren, daarvoor was de wachttijd in onze gemeente een paar jaar en in de vrije sector stelde men inkomenseisen waaraan hij toen nog niet kon voldoen, aangezien een beginnend aio-salaris destijds rond het minimumloon lag.

    We hebben toen zelf voorgesteld om een huisje te kopen (was nieuwbouw in een buurt die niet hoog stond aangeschreven maar waar wij vooraf en achteraf geen enkele slechte ervaring mee hebben opgedaan).

    Die aanschaf is voor onze zoon een gouden koop geweest, want na zijn promotie kon hij onze borg laten vervallen en hij heeft ongeveer een jaar geleden het betreffende huis voor meer dan het dubbele verkocht en een groter huis kunnen kopen wat nodig was vanwege gezinsuitbreiding.

    Kan het iedereen aanbevelen, mits je natuurlijk zeker weet dat je niet zelf in de financiële problemen gaat komen.

    Groet, Zwaan
  4. Jos Koets 17 oktober 2003 15:09
    Hoi Zwaan,

    Ben blij dat het positief is afgelopen. Nu is het huis dubbel in prijs verkocht, maar het huis had ook minder waard kunnen worden! Tevens was de studie en baan doorslaggevend.

    Nu liggen de banen niet meer voor het grijpen, dus er zijn nu meer problemen dan toendertijd.

    Bedankt voor je reactie.

    Jos
  5. [verwijderd] 17 oktober 2003 15:41
    Beste Jos

    Bij is het omgekeerd gegaan. Toen ik ging studeren (1992) heeft mijn vader een huis gekocht en heb ik met 2 mede studenten de hypotheeklasten gedeeld. (overigens ook toen was je gek als je een huis kocht want de verkoper toen had er al een flinke winst op gemaakt. (van ongeveer 35.000 naar 100.000 gulden) dus ook toen was er een flink risico.
    In die tijd kon mijn vader de hypotheek nog aftrekken (de huurinkomsten moesten wel bij de inkomstenbelasting worden opgeteld dus zoveel maakt dat niet uit) en ook toen waren kamers lastig te krijgen. Op deze manier heb ik al die tijd fijn gewoond zonder dat de hypotheek/huur steeg. (in het begin iets duurder, maar na twee jaar al goedkoper dan gemiddeld)
    Vorig jaar heb ik een nieuw huis gekocht (op mijn naam dit keer) wat alleen te betalen was met een extra lening van mijn ouders. De rente op deze lening betaal ik makkelijk terug door de beneden verdieping te verhuren en zelf boven te wonen.
    Mag ik misschien weten wat hier zo inmoreel (in de schulden steken) aan is. Ik heb geluk gehad dat mijn ouders mij wilden helpen (al heeft hun dat uiteindelijk nooit geld gekost). Een huis is misschien nog nooit zo duur geweest, maar het alternatief voor onze generatie ('74) huren in de vrije sector is nog veel duurder. Ik zie de prijs van een huis daarom pas echt dalen als de totale kosten groter worden (de rente stijgt spectaculair)

    mvg de bos
  6. [verwijderd] 17 oktober 2003 15:51
    Vandaar mijn openingszin: Natuurlijk is niet iedere situatie hetzelfde.

    Toch zou ik, als ik nog studerende kinderen had, voor zo'n zelfde huis als mijn zoon heeft achtergelaten nog durven borg te staan, ondanks de meer dan prijsverdubbeling.
    Gewoon de huurprijzen even vergelijken en kijken wat de meerwaarde is van het wonen op een plaats die je zelf hebt kunnen uitkiezen en waarvoor je dan geen lange wachttijd hoeft te hebben.

    Familieleden hebben nl. i.d. gedaan voor studerende kinderen die op die manier gezamenlijk een flatje konden betrekken en niet in een of ander brandgevaarlijk 'krot' hoefden te wonen.

    Bij ieder voorbeeld zijn overigens pro's en contra's te bedenken, maar uiteindelijk moet je de risico's op korte en lange termijn tegen elkaar afzetten.

    Groet, Zwaan

  7. Jos Koets 17 oktober 2003 15:52
    Niets is immoreel, maar er kleven risico's aan dit soort constructies. De effectenhypotheek was ook een uitvinding in 1999. Helaas zitten nu een boel mensen echt op de blaren.

    Goedkoop d.m.v. een eenmalige storting is nu duurkoop doordat er bijna niets wordt afgelost. Iedereen moet in zijn leven zelf een keuze maken. Na 30 jaar weet je pas of je het goed hebt gedaan.

    Jos

  8. vlieman 17 oktober 2003 17:09
    Het probleem met dit soort constructies is dat ze fantastisch zijn zolang alles verloopt zoals gepland, i.e.:
    - Gunstige loonontwikkelingen.
    - Gunstige stijgingen huizenprijzen.
    - De ouders in kwestie de gemiddelde levensduur volmaken.
    - Gunstige loonontwikkelingen.

    Zoals Jos ook al duidelijk vermeldt.

    P.S. een aandelenlease plan is ook een fantastisch produkt, zolang er elk jaar weer meer dan 12% rendement wordt behaald.

    Maarre hoe was dat gezegde ook alweer? Van het concert des levens....

    Het gaat erom of je duidelijk op deze mogelijke risico's wordt gewezen. Is dat het geval en je kiest er toch voor, dan moet je ook niet achteraf zeuren als het mis gaat. Probleem is echter vaak dat mensen onvoldoende op deze risico's worden gewezen en derhalve onvoldoende (of niet) inschatten of ze deze risico's en mogelijke consequenties aanvaardbaar vinden.

    Jos, heb je al iets gehoord over het nieuwste Rabo grapje om de bubble in stand te houden? De Doorstromerhypotheek:

    Rabobank breidt marktaandeel hypotheken uit
    Rabobank heeft zijn marktaandeel in de hypotheekmarkt in 2003 met 0,5%-punt zien stijgen tot 23,4%. Dat zegt directeur hypotheken van Rabobank Nederland, Jos Rovers. De totale aankoopmarkt, exclusief oversluitmarkt, groeide met 4% tot 32,2 miljard euro. Het marktaandeel van marktleider Rabobank steeg met 6% tot 7,7 miljard euro. De bank heeft de Doorstromerhypotheek geintroduceerd. Hierbij worden eventuele dubbele maandlasten voorgeschoten door Rabobank totdat de oude woning is verkocht. De bank richt zich met het nieuwe product op huizenbezitters die geen grotere woning durven te kopen omdat ze bang zijn voor dubbele maandlasten. Rovers schat deze groep op 170.000. [Het Financieele Dagblad]

  9. Jos Koets 17 oktober 2003 17:15
    Ik heb toevallig op de site van Rabo vandaag doorover gelezen. Het probleem is dat Rabo niet snel meewerkt. Bij dit artikel ben ik meer dan een maand bezig geweest om info te krijgen. Deze was zeer summier.

    Ik heb een uitdraai gemaakt en wil zeker de Rabo weer gaan bellen. Voorlopig even in de ijskast daar het zakelijk ook druk is.

    Bedankt voor je tip in ieder geval.

    Jos
  10. forum rang 7 ffff 17 oktober 2003 19:51
    Schenken ja of nee....?

    Eigenlijk komt daar de vraag van Jos ook een stuk op neer. Want laten we wel wezen: de suggestie van de Rabobank is alleen maar bedoeld nog meer omzet te draaien, om er nog meer aan te verdienen en aangezien de oudere generatie beter bij kas zit dan de jongere, moet je ze daar dus aanspreken.

    Eigenlijk hebben de andere posters al op diverse manieren uitgelegd dat iedere situatie anders is. Ik heb wel degelijk grote ellende gezien van ouders die aan hun kind schonken of borg gingen staan en er kwam een echtscheiding. Theoretisch is alles te ondervangen met goede regelingen en beschrijvingen maar dan toch..... Weinig fantasie voor nodig om te zien wat er gebeurt als je borg staat zoals inderdaad vroeger nogal eens voorkwam. Maar ook van heel recente datum ken ik gevallen waarbij veel teduur peperdure huizen in Lelystad voor de beide werkende kinderen en hun beide werkende partners werd gekocht ( resp. voor rond de 400.000 Euro en 280.000 Euro ) en waarbij vaderlief bijsprong maar waarbij door plotse ernstige ziekte, ineenstorten van de beurs de grootste problemen ontstonden. En die hadden nog niet eens een LegioLease contract, want dan was het allemaal nog erger geweest.

    Ik heb ook wel een eigen privémening over deze materie: Mijn kinderen schenk ik alleen maar en niet zuinig ook en beschouw het geschonkene als echt weggegeven. Dat voorkomt een hoop "gezeik". Ooit aan een aardige zwager geld geleend voor aankoop huis: maar onbewust ging ik mij toch bemoeien met zijn uitgavenpatroon: zo van: kan die mij niet eerst terugbetalen voordat hij dat en dat doet. Ik heb daarvan geleerd. Oude mensen of gewoon mensen die een bewogen leven hebben gehad hebben toch vaak grote wijsheden: Mijn vader heeft ons kinderen herhaaldelijk geleerd: Leen NOOIT aan je familie , daarvoor zijn de banken! En hoe ouder ik word, hoe wijzer ik dat advies vind. Mijn zoon dacht ook eens vlot wat geld van mij los te peuteren en toen kwam die oude raad van mijn vader weer bij mij boven: Mijn zoon stond perplex dat ik hem naar de bank verwees....! Zijn vader nog wel die barst van het geld. Maar waar het mij om ging is: Al mijn kinderen krijgen hetzelfde: Wat de een krijgt, krijgt de ander ook. Als een van de kinderen meer wil of wenst, dan gaat hij maar naar de bank. Dat geeft ook geen scheve familieverhoudingen, mijn oude ervaringen met mijn zwager van 25 jaar geleden in het achterhoofd. En de bank kan beter bij mijn zoon zagen dan zijn rijke vader!

    Met schenkingen kom je een heel eind om je kind op weg te helpen en heeft dan ook het voordeel dat je ieder jaar opnieuw kunt bekijken hoe de zaken ervoor staan. Maar nogmaals dit is heel persoonlijk. Ieder moet het voor zich uitmaken. Eigenlijk is het natuurlijk een geweldig "luxe-probleem"

    Peter
  11. [verwijderd] 17 oktober 2003 21:46
    Ha die Jos,

    Vraagje 1. en als die generatiehypothekenemer nou op vrij korte termijn ruzie krijgt met z.n vriendin? De huizen leveren nu niet op korte termijn veel meer op, dus een restschuld is niet onwaarschijnlijk. En dan staan rabo. Postbank en Bouwfonds toch bij pa en moe op de stoep. Ondanks de foldertjes met blije mensen riskanter dan gedacht. Erwordt aangenomen dat het inkomen gaat groeien, etc. Het moet allemaal wel gebeuren natuurlijk.

    Alternatief: kijk eens naar een hypotheek met NHG (hypotheekgarantie), hoe je daar maximaal uitkomt. Vaak komt de starter een heel eind en dan is de rente een stuk lager dan bij de speciale startershypotheken! Van pa en ma bv. 10.000 bijlenen. Desnoods rente betalen aan pa en ma, leuker dan aan de bank, en geen onoverzienbaar risico voor ouders.


  12. [verwijderd] 17 oktober 2003 21:59
    Hoi Marmadonna,

    Ik waag mij wel aan wat algemene tips:

    voor aflossingsvrij 1. het is (soms) goedkoper omdat je niet spaart voor een aflossing, 2. onze vaders en moeders hebben krom gelgen voor het aflossen van een nu in onze ogen klein bedrag hypotheek, inflatie eet je schuld gedeeltelijk op. Stel je neemt aflossingsvrij omdat je toch een flinke erfenis in het vooruitzicht hebt (omdat je ouders braaf hun hypotheek aflosten). Kan natuurlijk heel goed een te respecteren keuze zijn.

    tegen: renteaftrek is beperkt tot 30 jaar, dan houdt het op. Juist op het moment dat je inkomen daalt (pensioen of zo?) stijgen je woonlasten.
    Als je relatief jong bent kun je een aanzienlijk kapitaal opbouwen in die 30 jaar. Vaak is een hypotheek met aflossing goedkoper in de rente dan een zoveel mogelijk aflossingsvrije hypotheek. De verzekering/spaar/belegging wordt dan voor een groot deel terugverdiend doordat je een lagere rente krijgt. Als het verschil een paar tientjes is zou ik altijd toch wat aflosserigs gaan doen, tenzij het financieel echt niet kan. Dan kun je altijd nog kopen in de hoop over een aantal jaren te hebben geprofiteerd van waardestijging van het huis.
  13. Jos Koets 18 oktober 2003 00:37
    Klopt maar Pa en Ma moeten wel dit geld op de plank hebben liggen. Is dat niet zo dat moeten zij toch een tweede hypotheek nemen om hun kind te kunnen helpen.

    Het is een oplossing en er zijn er zeker nog meer. Of het verstandig is en of de ouders wel een tweede hypotheek kunnen krijgen is natuurlijk ook weer afhankelijk van hun situatie.

    Jos
27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.