Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

'Nederlands huis even goedkoop als in buurland'

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 juni 2013 16:38
    Door de malaise op de woningmarkt, zijn de huizen in waarde gedaald tot het niveau van onze buurlanden. Alleen in het Verenigd Koninkrijk zijn de huizen duurder dan hier

    Dat meldt het Financieele Dagblad (FD) zaterdag op basis van een eigen inventarisatie.

    Sinds de piek van de huizenprijzen in 2008 is de gemiddelde huizenprijs in Nederland met 15 procent gedaald. Toen kostte een huis gemiddeld ruim 252.000 euro, nu is de prijs gezakt tot 215.000 euro.

    Buurlanden

    Dat komt min of meer overeen met de gemiddelde prijs voor Duitse en Belgische huizen. En in die landen is de prijs sinds 2008 juist met zo’n 10 procent gestegen.

    In Duitsland kost een huis nu gemiddeld 200.450 euro, maar daar zullen de prijzen naar verwachting voorlopig blijven stijgen. Veel inwoners zouden volgens het FD vanwege de eurocrisis een woning kopen als belegging.

    In België kostte een woning vorig jaar gemiddeld zo’n 215.500 euro. En de prijsstijging komt daar waarschijnlijk ten einde, omdat daar de woonbonus wordt ingeperkt. De Belgische vorm van hypotheekrenteaftrek leverde vanaf 2006 juist een waardestijging op.

    Volgens de krant is de Britse gemiddelde huizenprijs inmiddels hersteld door het ‘zeer ruime monetaire beleid’. Met een gemiddelde prijs van ruim 276.000 euro, hebben Britse huizen nu een prijs die weer ruim boven het vorige hoogtepunt ligt.

    Zakkende huizenprijzen

    Woningmarkteconoom Paul de Vries van Rabobank legt uit dat door de invoering van de aflossingsvrije hypotheek en de spaarhypotheek de Nederlandse prijzen in de jaren ’90 sneller stegen dan in de ons omringende landen.

    Hij denkt dat door de afschaffing van deze hypotheekvormen de woningprijs weer gaat zakken. En dat komt vooral doordat mensen minder kunnen lenen om een huis te kopen.

    De Nederlandsche Bank voorspelde eerder deze week dat de huizenprijzen pas in 2015 zullen stabiliseren. De centrale bank verwacht dat een gemiddeld huis dan bijna 10 procent goedkoper zullen zijn dan nu. Een gemiddeld huis kost dan 195.000 euro.
  2. rob77 15 juni 2013 17:54
    Appels en peren … Neem nou het grensgebied tussen Nijmegen en Enschede en vergelijk de prijzen met dezelfde gebied over de grens: de vraagprijzen liggen nog steeds op het drievoudige.
    Wat concreter: onze vrijstaande winkelbungalow in centrum van een Duitse stad met 25000 inwoners, 10 jaar geleden gekocht voor 190k nu misschien 210k waard, op een eigendomsgrondstuk van 870m2, echte woonopp. 345m2 + in de woning geintegreerde buitenterras van 40 m2, inhoud 1250 kuub, oprit voor 6 autos, onderkelderd, wijnkelder, bioscoop, fitnessruimte, atelier, sauna, binnenmuren 25 cm buitenmuren 40 cm, alle kozijnen dubbelglas aluminium, hoogwaardige marmer en natuurstenen vloeren etc. Verder alle belangrijke voorzieningen op loopafstand: winkels, supermarkten, ziekenhuis, artsenhuis, restaurants, stadspark, stadshuis, cafes etc. Ook is er nauwelijks criminaliteit. In het grensgebied, zelfs in het agrarische achterhoek kan ik niet iets vergelijkbaars vinden onder de 600k. Ondanks de grootte van het huis is het jaarlijkse kostenplaatje zeer gunstig: onze wijnkelder kost meer op jaarbasis.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.