Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Als men je spaargeld wil stelen wat doe je dan?

102 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 maart 2013 22:12
    quote:

    DurianCS schreef op 27 maart 2013 21:38:

    [...]
    Ja, misschien wel, maar wie wordt er, bijvoorbeeld, rijker van dalende huizenprijzen?
    Nee die huizen is lokaal gebeuren,niet allemaal zo interessant.Het zijn grote geldstromen die over de wereld belegd worden.Oligarchen zogezegd.Iemand moet hieraan verdienen.Maar wie zijn zij?

    Weer die verdomde Yank banken ?

  2. [verwijderd] 27 maart 2013 22:49
    quote:

    nobahamas schreef op 27 maart 2013 22:18:

    Ik durf te stellen dat al het spaargeld boven de 20 000 Euro veiliger en waardevaster is in een oude sok, dan op een bankrekening.
    Juist wanneer de belastingdienst niet weet dat het geld er is.
    Dat zal men ook meer gaan doen.Het worden weer gouden tijden voor de inbrekers ;)

  3. forum rang 4 New dawn 28 maart 2013 13:22
    quote:

    ycdtosay schreef op 28 maart 2013 13:11:

    Is ergens informatie beschikbaar over de veiligheid van banken?
    Grote banken als ING zijn uiteindelijk te groot om te kunnen redden maar als je spaargeld bij Delta Lloyd of Robeco hebt, hoe zit het dan? Ook als het om een stuk minder gaat dan 100K (in mijn geval).
    Grt, Willem
    Delta Lloyd en Robeco zijn geen systeembanken dus zullen niet gered worden. ING zal wel gered worden al is die bank wel erg groot. Redding bij ING kan ook betekenen dat m.b.v. de interventiewet de bank wordt genationaiiseerd. Er wordt gewerkt aan wetgeving waarbij alleen de gezonde delen er uit kunnen worden gehaald. Daarbij zullen mogeijk alle soorten obigatiehouders moeten meebetalen en spaarders boven de 100k.

    Met name houders van achtergestelde eeuwigdurende leningen zullen in zo'n geval waarschijnlijk niets overhouden.

    De maatschappij kan zich niet opnieuw nog meerin de schulden steken om een bank te redden. De begrotingen worden al moeilijker sluitend te krijgen terwijl dan door de overmijdelijke bezuinigingen de economie achteruitholt.
  4. ycdtosay 29 maart 2013 09:24
    Ik denk dat je beter af bent bij een niet-systeembank die zijn zaakjes op orde heeft dan bij een systeembank/ING die op enig moment gered moet worden. Met het template van Dijsselbloem kan je alles verwachten.
    Maar hoe kom je er achter of Delta Lloyd etc. OK zijn? Zoals ik elders las; van de DNB zal je het pas horen als het te laat is...
    Grt, Willem
  5. forum rang 4 New dawn 29 maart 2013 10:11
    quote:

    ycdtosay schreef op 29 maart 2013 09:24:

    Ik denk dat je beter af bent bij een niet-systeembank die zijn zaakjes op orde heeft dan bij een systeembank/ING die op enig moment gered moet worden. Met het template van Dijsselbloem kan je alles verwachten.
    Maar hoe kom je er achter of Delta Lloyd etc. OK zijn? Zoals ik elders las; van de DNB zal je het pas horen als het te laat is...
    Grt, Willem
    Ik heb mijn toegoeden ook bij de twee staatsbanken staan, die lijken mij het veiligst. Een kleine bank wordt sowieso niet gered. Een staatsbank zal nooit bankroet gaan lijkt me omdar de belastingebetaler dat reeds in zijn bezit heeft. Daar is in het verleden al geld aan gespendeerd en dat wil de politiek en burger niet laten bankroet gaan voor een tweede maal.
    Totaal kun je daar 200.000 euro kwijt. Heb je dan nog meer, dan zul je daar toch nog een bestemming voor moeten vinden.

    N.B.
    De turkse banken in 2008 bleken niet besmet te zijn met de zg toxic assets en hadden zich ook niet excessief met onroerendgoedkredieten opgezadeld. Velen vertrouwden deze banken niet maar ze hadden geen steun toen en nu nodig.

    Money You is van ABN-AMRO en dus ook een staatsbank.

    www.moneyou.nl/?ns_campaign=branding&...
  6. [verwijderd] 29 maart 2013 11:08
    quote:

    Hmm schreef op 29 maart 2013 10:11:

    [...]
    Een staatsbank zal nooit bankroet gaan lijkt me omdar de belastingebetaler dat reeds in zijn bezit heeft. Daar is in het verleden al geld aan gespendeerd en dat wil de politiek en burger niet laten bankroet gaan voor een tweede maal.
    Daar zou ik niet zo zeker van zijn. Laiki was ook al grotendeels in staatshanden.

    Een bank die gered moet worden heeft nieuw kapitaal nodig. Dat kan komen van overheid (maar die willen daar terecht mee stoppen), aandeelhouders (die hebben er vaak geen zin in), of van crediteuren (bail-in danwel faillissement).

    Ook bij een staatsbank zal een bail-in gebruikt kunnen worden om kapitaal van de bank te verhogen. Het volledige eigendom blijft bij de staat, dus die verliest er eigenlijk niets op.

    Meer geld aanhouden dan de DGS grens levert geen extra rendement op, maar wel extra risico. Dat lijkt me dus nooit een gelukkige keuze.

    De vraag is of je zoveel cash moet aanhouden of dat je dat niet beter kunt investeren. Wil je wel veel cash aanhouden spreiden over zoveel banken als nodig om onder de DGS te blijven.

    Ook iets om rekening mee te houden: verrekenen van schulden met saldo's onder DGS. En hoe zit het eigenlijk met pensioenspaarrekeningen en spaarsaldi bankspaarhypotheken?
  7. [verwijderd] 29 maart 2013 11:11
    quote:

    Lindemansje schreef op 27 maart 2013 21:02:

    [...]

    Wat als je een spaarhypotheek hebt en je moet 300k aflossen en je hebt al 290k opzij gezet(dus bijna klaar) wat dan? Is dat ook een spaarrekening die dan zomaar kan teruglopen tot 100k?
    Iemand het antwoord op bovenstaande?! Mss heb ik het antwoord over het hoofd gezien, ben best benieuwd!?

    Thanks!
  8. forum rang 4 theo1 29 maart 2013 11:21
    @Lindemansje: Een spaarhypotheek is een kapitaalverzekering (behalve bij banksparen). Een kapitaalverzekering is geen spaargeld. De "spaarpot" is alleen maar een metafoor voor de toezegging van de verzekeraar om je op de einddatum een bepaald bedrag uit te keren en het verloop van de afkoopwaarde van de polis. Er is geen echt saldo.

    Hoe dat precies zit bij banksparen weet ik eigenlijk niet.
  9. [verwijderd] 29 maart 2013 11:28
    quote:

    Henk schreef op 29 maart 2013 11:21:

    @Lindemansje. Je hebt dan zowel een vordering op de bank (290k), als een schuld (300k). Bij een faillissement van de bank mag je die met elkaar verrekenen, en houdt je een schuld van 10k over.
    [/quote]

    Bij normale situatie wel ja, maar zoiets als Cyprus ;)

    [quote alias=eigenwijs id=6828592 date=201303291124]
    [...]

    lijkt mij dat het niet afgenomen kan worden, maar ik dacht dat ook van een rekening courant en had het mis..
    Daarom ^^
  10. forum rang 5 DurianCS 29 maart 2013 11:30
    quote:

    theo1 schreef op 29 maart 2013 11:21:

    @Lindemansje: Een spaarhypotheek is een kapitaalverzekering (behalve bij banksparen). Een kapitaalverzekering is geen spaargeld. De "spaarpot" is alleen maar een metafoor voor de toezegging van de verzekeraar om je op de einddatum een bepaald bedrag uit te keren en het verloop van de afkoopwaarde van de polis. Er is geen echt saldo.

    Hoe dat precies zit bij banksparen weet ik eigenlijk niet.
    Bankspaarrekeningen vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel.
    Bij spaarhypotheken ligt dat anders. Bij een spaarhypotheek bouw je een spaartegoed op bij een verzekeringsmaatschappij en dat valt niet onder het depositogarantiestelsel.
  11. forum rang 4 theo1 29 maart 2013 11:30
    @Ben: willens en wetens een bedrag van meerdere tonnen op een spaarrekening laten staan is voor een particulier inderdaad niet heel erg handig. Zeker niet na "Cyprus" maar daarvoor ook al niet.

    Maar het kan ook gewoon ongelukkige timing zijn. Stel je verkoopt een hypotheekvrij huis. Dat bedrag wordt gewoon naar een rekening geboekt. Heb je ineens een paar ton op een rekening staan. Een dag later breekt de pleuris los. Banken gaan dicht en je kunt niet meer overboeken. Daarna word je geDijsselbloemd. En de stuurlui aan de kant maar roepen dat je maar niet zo stom had moeten zijn.

    En voor een beetje ondernemer is een ton helemaal niet overmatig veel geld om achter de hand te hebben. Bijvoorbeeld een tandarts heeft geld gereserveerd voor een nieuw röntgenapparaat. Geen idee hoeveel zoiets kost, maar het zal snel in de buurt van een ton komen schat ik in. Of een supermartkfranchiser wil zijn magazijn uitbreiden. Je komt al snel aan dat soort bedragen. Ik kan me voorstellen dat voortdurend lopen schuiven met verschillende rekeningen om maar niet boven een ton te komen, al snel een dagtaak op zich kan worden.
  12. [verwijderd] 29 maart 2013 11:31
    Kan ik beter vermogen opbouwen via een kapitaalverzekering of via banksparen?

    Dat is lastig om in het algemeen aan te geven. Het belastingvoordeel en de fiscale voorwaarden tussen deze vormen zijn vergelijkbaar.
    De kostenopbouw tussen verschillende producten wijkt af. Vraag hiernaar als je een vergelijking maakt.
    Een ander verschil is dat aan een kapitaalverzekering voor de aflossing van de hypotheek vaak een overlijdensrisicoverzekering is gekoppeld. Wanneer je van je bestaande kapitaalverzekering wilt overstappen naar een bankspaarproduct, wordt ook de lopende overlijdensrisicodekking (wanneer dit een onderdeel is van de kapitaalverzekering) beëindigd.
    Wanneer je kiest voor een bankspaarproduct (in plaats van een verzekering), hou er dan rekening mee dat je naast het bankspaarproduct een losse overlijdensrisicoverzekering zal moeten afsluiten. Het kan zijn dat de premie voor een nieuwe overlijdensrisicopolis hoger is omdat je ouder bent geworden of omdat je gezondheid minder is geworden. Aan de andere kant zijn de premies voor overlijdensrisicoverzekeringen de laatste jaren flink gedaald, waardoor de premie op dit moment niet altijd hoger hoeft te zijn. Informeer goed wat een nieuwe verzekering voor jou betekent.
    Een ander verschil tussen een verzekering en een bankspaarproduct is dat het via ‘banksparen’ gespaarde vermogen onder het depositogarantiestelsel valt (mits de bank, de rekening en de rekeninghouder onder de voorwaarden vallen). Het via een beleggingsrekening gespaarde vermogen of het via een verzekering gespaarde vermogen, vallen echter niet onder het depositogarantiestelsel.


    Zie verder de site van de AFM
102 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.