Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Perpetuals, Steepeners« Terug naar discussie overzicht

Risico´s perpetuals vanwege te verwachten ontwikkelingen in de wereld.

199 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Braams 5 februari 2013 14:01
    Vandaag las ik in het FD dat de houders van senior/gewone obligaties per 2018 ook mee moeten betalen c.q. aangepakt kunnen worden en als het aan Duitsland ligt gaat dit al per 2015 in.

    Heeft iemand hier een mening over? Het lijkt mij dat hierdoor de waarderingen van dergelijke obligaties zullen dalen (en de coupon op nieuwe uitgiftes gemiddeld hoger zal worden).

    Meer info op: fd.nl/Print/krant/Pagina/Ondernemen/1...
    of op: www.reuters.com/article/2013/01/31/eu...

  2. modaaltje 19 februari 2013 16:48
    quote:

    benito c. schreef op 2 februari 2013 16:23:

    Modaal, ook hier is spreiden van belang. Maar als het gaat om een appeltje voor de dorst zou ik wat gouden tientjes en maple leafs ergens verstoppen. Ik heb goud op de genoemde 3 plekken, en ook nog wat binnen handbereik.
    advies opgevolgd, maar de goudprijs zakt ( maar ja ik heb het begraven, en weet nu al niet meer waar het ligt) geintje.
  3. benito c. 22 februari 2013 10:24
    Dit is eigenlijk het verhaal, met dien verstande dat vanwege kredietinkrimping we mogelijkerwijs eerst nog wat deflatie tegemoet kunnen zien. Mocht onderstaand scenario niet gaan uitkomen, koersen we op een melt down aan, waarbij de schulden op een minder geleidelijke weg zullen gaan verdwijnen. En de schuld van de een, is de vordering van de ander, achtergestelde obligatiebezitters!! Ik begin er steeds meer van overtuigd te raken, dat solide aandelen belangrijker gaan worden als basis voor een portefeuille.Tenslotte ook perpetuals.

    De principes van Keynes pasten we toe bij krimp, maar Keynes vergaten we weer bij groei. En het gevolg? Een onverantwoord begrotingsbeleid en een onzinnig monetair beleid, die beide zorgden voor een groeiende schuldenberg. Guy Wagner, hoofdeconoom van de Banque de Luxembourg schildert het huidige economische en monetaire plaatje in een somber beeld. Hij begrijpt dan ook niet dat analisten durven schrijven dat we terugkeren naar een normale toestand en de economie op weg is naar duurzaam herstel.

    Waar zitten nu de verschillen met de afgelopen dertig jaar? De centrale bankiers staan in crisis-modus, er wordt volop verruimt maar het economisch herstel blijft zwak. Waar ligt dat aan?
    •De rentevoeten liggen dichtbij nul. Het wordt dan ook steeds moeilijker om de prijs van geld te verlagen in tijden van crisis.
    •De schuldenlast is zo hoog, dat elke verhoging van de rente al pijn doet.
    •Er is al langer een gestage achteruitgang te constateren van de productiviteit van nieuwe schulden. Er is dus steeds meer schuld nodig voor een bepaald niveau van economische groei.
    •Overheden moeten vaker terugvallen op hun centrale bank voor financiering, blijkbaar is er een grens bereikt in de financiering via de markten.
    •De vergrijzing zorgt voor een krimp in de beroepsbevolking en dus van de economische groei.

    Wagner vreest voor inflatie. Autoriteiten kunnen de inflatie steeds meer gaan zien als een mogelijke remedie voor het bijna onbeheersbare schuldenprobleem. Een hogere inflatie, gecombineerd met een kunstmatig lage rente lijkt de minst pijnlijke methode om de schuldenberg af te vlakken. Onafhankelijke centrale bankiers bestaan dan alleen nog op papier, waarschuwt Wagner.

    Beleggers moeten ermee leren leven. Vastrentende beleggingen zijn bijna standaard verlieslatend in reële cijfers. Cash moet gemeden worden in een portefeuille die erop gericht is om koopkracht te waarborgen of te vergroten. En obligatiebeleggingen leveren ook geen gepaste vergoeding meer voor het risico.

  4. DirkDeNeu 22 februari 2013 11:34
    Interressant verhaal Benito, ik krijg spontaan grijze haren van alle onzekerheden. een ding is voor mij duidelijk dat als de markten in beweging komen het met een hoop kabaal gaat. Dus niks gematigd stijgen of dalen, maar lekker abrupt.

    Het is duidelijk dat we niet in obligaties moeten zitten indien er inlatie komt. Met als enige uitzondering de floaters (en in mindere mate steepeners), die konden wel eens spectaculair stijgen. Maar de normale (staats) obligaties blijven toch populair zolang er veel onzekerheid is. Ik verbaas mij bijvoorbeeld dat de NIBC steepener niet meer is gestegen, ondanks de hogere coupon. ik denk dat de schrik er na SNS nog wel even in blijft zitten.
  5. sremmal1 22 februari 2013 11:41
    De vraag is waar die inflatie vandaan moet komen, en al helemaal de kerninflatie. Voor stijgende (kern)inflatie heb je uiteindelijk loonstijgingen nodig, of eigenlijk een hogere prijs per eenheid arbeid (arbeidsproductiviteit). Dat zie ik niet snel gebeuren met de huidige werkloosheidscijfers en de nog steeds enorme bulk aan goedkope arbeid in ontwikkelende landen.
    Ik denk dat het dus wel losloopt met die inflatie de komende 3 tot 5 jaar. Perpetuals blijven dan interessant, zeker de hoogrentende (als ASR 10%, Achmea, DL, SRLeven).
  6. Lk-33 22 februari 2013 11:46
    Er zijn nog wel een paar andere factoren die inwerken op dit scenario:
    - veel lopende perps zijn "aan vervanging toe" vanwege de nieuwe Basel regels, dat legt een bodem onder de koers.
    - hoogrentende obligaties zijn minder gevoelig voor renteschommelingen dan laagrentende.
    Ik heb nog steeds niet mijn instapmoment bepaald inzake floaters. Ik lees wel met interesse de visies.
  7. forum rang 5 The Third Way... 22 februari 2013 12:25
    Het hele verhaal van (who the fuck is...) Wagner heb ik niet gezien, maar indien je intentie was om hier de synthese te geven, dan is het dun. Het gaat namelijk alleen in op de bestrijding van het probleem via monetaire financiering, niet op de oorzaak en het doel. Hierdoor kan de goegemeente weer vrolijk discussieren over in- vs. deflatie, Zimbabwe vs. Japan scenario's, maar dat leidt alleen maar af.

    In het kapitalistisch systeem draait het om competitiviteit, concurrentie, dat leidt tot de wealth of nations. Zo stuwen we elkaar op tot grote hoogtes. Echter, wat indien sommigen te zwak zijn voor de competitie? De olympische gedachte is (helaas voor het westen) verlaten door Azie en ook langzamerhand Africa. En zij zijn aan de winnende hand...

    Wat gaan wij doen? Merkel weet het, Hollande (nog?) niet. Monetaire verruiming is er om het transitieproces (lees: verlaging van levensstandaard in het oude westen, of nog beter nivelleringsproces tussen oost en west) over meerdere jaren uit te smeren. Dat is al decennia geleden begonnen zonder dat we er erg in hadden. Er is echter maar een richting. Dit wordt mooi weergegeven door de titel van het volgende nummer, itt. wat velen verhopen, de naam v/d band:

    www.youtube.com/watch?v=oWvGlPf-z7I

    Verder is het probleem van het kapitalistisch systeem dat het een evenwicht veronderstelt. Indien er vandaag alleen Duitsers en Grieken zouden zijn die met elkaar (op economisch vlak) concurreren, dat is toch niet evenwichtig cq. houdbaar? Of je gaat uiteindelijk echt vechten, of de Duitsers gaan subsidieren (en de Grieken gaan onderwijs geven in de ontwikkeling v/d rechter hersenhelft).

    Of je kiest voor Haydn (Deutschland uber alles) of je kiest voor Beethoven (Alle menschen werden Bruder). Laat dat laatste nu net heel toevallig het EU volkslied zijn.

    Vergeet Wagner, die brengt alleen maar narigheid...

  8. mjmj 26 februari 2013 12:32
    Sommige westerse landen hebben archaïsche structuren die ontwikkeling en competitiviteit in de weg staan. Om dat te veranderen moeten ze hervormingen doorvoeren.

    Aan de andere kant kan ik me niet voorstellen dat er in de Aziatische landen het allemaal wel goed gaat. Ook daar zitten tal van non-productieve structuren die nu misschien nog niet zo zichtbaar zijn. Ik denk maar even aan corruptie, vriendjespolitiek, nepotisme, centrale planning, milieuvervuiling, gezondheidszorg, dictatorschap, slechte juridische systemen enz. Het is dus m.i. naast competitiviteit ook zorgen voor 'gezonde' infrastructuren lijkt me.
  9. modaaltje 26 februari 2013 13:06
    quote:

    mjmj schreef op 26 februari 2013 12:32:

    Ik denk maar even aan corruptie, vriendjespolitiek, nepotisme, centrale planning, milieuvervuiling, gezondheidszorg, dictatorschap, slechte juridische systemen enz. Het is dus m.i. naast competitiviteit ook zorgen voor 'gezonde' infrastructuren lijkt me.
    Lijkt wel een opsomming van Nederland.!!
  10. benito c. 17 maart 2013 15:50
    quote:

    jrxs4all schreef op 17 maart 2013 13:31:

    Het zou goed kunnen zijn om wat te spreiden over andere valuta dan alleen euro of dollar, maar dan niet van die kleine valuta.
    [...]
    Ik denk dat het niet zozeer de vraag is, welke valuta je wilt hebben, maar hoe je je geld veilig stelt voor haircuts, onteigening, nationalisatie of hoe je het ook wilt noemen.

    Daarnaast wordt iedereen in slaap gesust door de rustige ontwikkeling van de inflatie. Dat heeft meerdere oorzaken. De extreem lage omloopsnelheid van het geld is daar een van. Veel mensen hebben nog vertrouwen in (papier)geld. Maar hoe lang nog, met in het achterhoofd wat dit weekend in Cyprus gebeurt. Wat als mensen menen dat ze beter iets anders kunnen doen, met het geld, dan het op rekeningen bij banken laten staan.
    Onderstaande grafiek geeft aan, dat dat moment wel eens gekomen zou kunnen zijn, en kan worden getriggerd door Cyprus.De omloopsnelheid van het geld is nu zo laag, dat er een bodem lijkt te zijn bereikt, en dat die weer eens zal gaan stijgen. En dan zal inflatie niet meer in de hand te houden zijn, en moet de rente omhoog.

    research.stlouisfed.org/fred2/series/...

    Het wordt dus de komende tijd meer zaak je ten principale te beraden over de vraag of je nog geld wilt hebben bij banken, in bankobligaties of andere financiele instellingen, of liever in bedrijfsobligaties, aandelen, goud , OG, in ieder geval bezittingen die moeilijker door overheden kunnen worden onteigend.

  11. jrxs4all 17 maart 2013 17:54
    quote:

    benito c. schreef op 17 maart 2013 15:50:

    [...]
    Ik denk dat het niet zozeer de vraag is, welke valuta je wilt hebben, maar hoe je je geld veilig stelt voor haircuts, onteigening, nationalisatie of hoe je het ook wilt noemen.
    Dat lukt nergens en in geen enkele valuta, tenzij je het zwartwast. Zolang je het opgeeft valt er altijd er een manier te vinden om er op te heffen.

    Of je moet zelf ook naar een land vertrekken wat je wel vertrouwt en daar belastingplichtig worden.
  12. modaaltje 26 maart 2013 16:19
    Laat ik nu eens mijn visie op "de Wereld "geven.
    Daarvoor moeten we terug in de tijd kijken( je toekomst ligt beschreven in je geschiedenis)
    In 1900 hadden we rijken en heeeel veel armen( Mondiaal),uit deze armoede zijn de bolsjewieken opgestaan en hebben ertoe geleid dat het communisme de "oplossing"zou zijn.
    Gelijktijdig ontstond de eerste wereldoorlog als stuiptrekking van de duitse adel, duitsland achterlatend in grote armoede vanwege de herstel betalingen.Hier onstond dan ook de voedingsbodem voor de 2e WO.
    Het "Kapitaal"met als bolwerk Amerika wist niet hoe snel ze in Berlijn moesten komen om het "communisme"van Stalin te begrensen in gebied.
    Omdat het communistisch gevaar steeds verder westwaarts kwam( Europa was Democratisch en hele gebieden in Italie en Frankrijk waren communistisch) moest het Kapitaal wel gaan investeren.
    De arbeider kreeg achtereenvolgens: een broodrooster, een wasautomaat,een vrije zaterdag, een auto, vakantie en tot slot geld.De arbeider keek om zich heen en zag dat "ze"dat in het oosten niet hadden en stemden niet communistisch.
    Dit leidde tot economische " ïmplosie"van de Sovjet Unie en een failliet van het communisme in rond 1990.Dit was het moment waarop het Kapitaal de koude oorlog gewonnen had.
    Nu begon het kapitaal zijn investering terug te halen, en knibbel/knabbel/ knuistje levert de arbeider zijn tijdelijke privileges al aardig in.
    Uiteindelijk zal het kapitaal de arbeider op zijn knieën krijgen met zijn pet in de hand vragend om alstublieft werk, totdat het moment weer daar is dat het volk in al zijn armoede weer opstaat.Dan is de "cirkel of life"compleet.

    Dit is natuurlijk wat gekleurd maar echt aan de hand.en er is geen ontkomen aan, je kan het alleen vertragen.
  13. forum rang 5 The Third Way... 26 maart 2013 17:06
    quote:

    modaaltje schreef op 26 maart 2013 16:19:

    Laat ik nu eens mijn visie op "de Wereld "geven.
    Daarvoor moeten we terug in de tijd kijken( je toekomst ligt beschreven in je geschiedenis)
    In 1900 hadden we rijken en heeeel veel armen( Mondiaal),uit deze armoede zijn de bolsjewieken opgestaan en hebben ertoe geleid dat het communisme de "oplossing"zou zijn.
    Gelijktijdig ontstond de eerste wereldoorlog als stuiptrekking van de duitse adel, duitsland achterlatend in grote armoede vanwege de herstel betalingen.Hier onstond dan ook de voedingsbodem voor de 2e WO.
    Het "Kapitaal"met als bolwerk Amerika wist niet hoe snel ze in Berlijn moesten komen om het "communisme"van Stalin te begrensen in gebied.
    Omdat het communistisch gevaar steeds verder westwaarts kwam( Europa was Democratisch en hele gebieden in Italie en Frankrijk waren communistisch) moest het Kapitaal wel gaan investeren.
    De arbeider kreeg achtereenvolgens: een broodrooster, een wasautomaat,een vrije zaterdag, een auto, vakantie en tot slot geld.De arbeider keek om zich heen en zag dat "ze"dat in het oosten niet hadden en stemden niet communistisch.
    Dit leidde tot economische " ïmplosie"van de Sovjet Unie en een failliet van het communisme in rond 1990.Dit was het moment waarop het Kapitaal de koude oorlog gewonnen had.
    Nu begon het kapitaal zijn investering terug te halen, en knibbel/knabbel/ knuistje levert de arbeider zijn tijdelijke privileges al aardig in.
    Uiteindelijk zal het kapitaal de arbeider op zijn knieën krijgen met zijn pet in de hand vragend om alstublieft werk, totdat het moment weer daar is dat het volk in al zijn armoede weer opstaat.Dan is de "cirkel of life"compleet.

    Dit is natuurlijk wat gekleurd maar echt aan de hand.en er is geen ontkomen aan, je kan het alleen vertragen.
    Originele kijk ook al is die in de traditie van Marx lichtjes zwart gekleurd. Om in dezelfde traditie de antithese opnieuw in te kleuren kun je ook stellen dat de rijke westerling nu de confrontatie aangaat met de arbeider in de 3de wereld en dat die laatste in de klassenstrijd aan het winnen is. Immers, nog nooit in de (ons bekende) geschiedenis v/d mensheid zijn er zoveel mensen uit de armoede gekropen als in de afgelopen periode...

    Derhalve kameraden, lang leve de crisis... ;-)

  14. modaaltje 26 maart 2013 17:14
    quote:

    The Third Way... schreef op 26 maart 2013 17:06:

    [...]

    Originele kijk ook al is die in de traditie van Marx lichtjes zwart gekleurd. Om in dezelfde traditie de antithese opnieuw in te kleuren kun je ook stellen dat de rijke westerling nu de confrontatie aangaat met de arbeider in de 3de wereld en dat die laatste in de klassenstrijd aan het winnen is. Immers, nog nooit in de (ons bekende) geschiedenis v/d mensheid zijn er zoveel mensen uit de armoede gekropen als in de afgelopen periode...

    Derhalve kameraden, lang leve de crisis... ;-)

    TTW, ik ben van mening dat "het"Mondiaal is, en het verschil tussen rijk( puissant rijk) en het "gewone gepeupel"( waartoe jij en ik behoren) steeds groter word.
    Vroeger verdiende de Minister president het meest, nu is hij ,ten opzichte van banken en bedrijfsleven, verworden tot een "starter"die nog veel fouten mag/moet maken, maar wel de leider van het gepeupel.
    Dijsselbloem gaf al aan dat die nieuwe van SNS wel 550.00 moest kosten ,ander kreeg je geen kwaliteit.( wat zegt dat over ons parlement? ... ja, dat dacht ik al) .
    En ik ben zeker niet communistisch ingesteld, (want die hadden ook niks)
  15. forum rang 5 The Third Way... 26 maart 2013 17:29
    quote:

    modaaltje schreef op 26 maart 2013 17:14:

    [...]TTW, ik ben van mening dat "het"Mondiaal is, en het verschil tussen rijk( puissant rijk) en het "gewone gepeupel"( waartoe jij en ik behoren) steeds groter word.
    Vroeger verdiende de Minister president het meest, nu is hij ,ten opzichte van banken en bedrijfsleven, verworden tot een "starter"die nog veel fouten mag/moet maken, maar wel de leider van het gepeupel.
    Dijsselbloem gaf al aan dat die nieuwe van SNS wel 550.00 moest kosten ,ander kreeg je geen kwaliteit.( wat zegt dat over ons parlement? ... ja, dat dacht ik al) .
    En ik ben zeker niet communistisch ingesteld, (want die hadden ook niks)

    Zeg zeg zeg, gepeupel, moi? :-)

    Eens met je dat het verschil tussen arm en rijk vergroot. Ook met wat je impliceert, dat normen en waarden vervagen. Laatst aan de borreltafel vroegen we ons af of die steeds sterker wordende stortvloed aan schandalen een teken aan de wand was, of dat wij gewoon oud worden en het meer opvalt...

    Hoewel binnen onze westerse maatschappij de inkomensongelijkheid toeneemt, mag je echter ook de vraag stellen waarom. Mijn gevoel (sic) is dat wij beginnende onderaan de "vaardighedenladder" door de globalisering steeds meer concurreren met de (nu steeds minder) 3de wereld en dat valt in ons nadeel en hun voordeel uit. Reizend door bv. India valt op hoe ongelofelijk snel de middenstand groeit. In het eerder aangehaalde Africa waren de Indiers vroeger een onderklasse, nu kan je in bv. Tanzanie als Indier over rode tapijten lopen.

    Derhalve is mijn stelling dat door ondermeer de globalisering de inkomensongelijkheid toeneemt intra-, maar afneemt inter-regionaal...

  16. modaaltje 26 maart 2013 18:15
    quote:

    The Third Way... schreef op 26 maart 2013 17:29:

    [...]

    Zeg zeg zeg, gepeupel, moi? :-)

    Derhalve is mijn stelling dat door ondermeer de globalisering de inkomensongelijkheid toeneemt intra-, maar afneemt inter-regionaal...

    Mijn excuses dat ik je als gepeupel beschouw, maar in mijn "vergelijking"valt alles onder de Miljard onder die categorie.
    En.. je hebt gelijk door de globalisering/Mondialisering krijg je dat de verhouding Rijk/gepeupel toeneemt , en dat is de neerwaartse gang van de cyclus.
    Zelf behoor ik tot het onderste gepeupel ( Modaaltje) maar ben zeker niet arm( dik netto belastingbetaler).
  17. benito c. 7 april 2013 16:30
    quote:

    debos id=6822489 date=20130407 schreef:

    [...]Mijn argumenten voor aflossen schulden zijn:
    - In argentinie bleven schulden staan op hun oorspronkelijke waarde en de rekening courant werd omgezet in de nieuwe munt. Bij uiteenvallen euro weet je nooit wat er gebeurd
    - cash op de bank is niet absoluut veilig cash thuis is nooit veilig geweest
    - cash levert minder op (en echt veilig zelfs niks, rente op korte termijn duitse staat is negatief! +transactiekosten) dan dat er betaald moet worden op de hypotheek
    - Verschil vermogensrendementheffing vs hypotheekrenteaftrek voordeel is niet zo groot. 1.2% vs 50% van 3.5% = 1.75%. Wet Hillen nog even buiten beschouwing gelaten.

    Heb naast potje onvoorzien, alleen nog aandelen. OG zou ook alternatief kunnen zijn, maar in NL is dat nogal een gok. Loopt het met een sisser af dan is nu een mooi koopmoment. Maar gebeurd dat?
    REIT fondsen VS misschien beter. Nog een belangrijk argument is dat het zakelijk steeds drukker wordt en er voor beleggen steeds minder tijd oversteekt. Prefs en perps waren makkelijke beleggingen, maar er zijn nu al 2 kanariepietjes overleden. Cyprus en SNS.
    Belangrijk verschil DSB ,vd Hoop en ICESAVE zijn in faillissementsafwikkeling gekomen. SNS is zonder compensatie genationaliseerd, een heel behoorlijk verschil.

    Vooral Cyprus heeft de rijkere bevolking in de zuidelijke landen allert gemaakt. Het eerste afgewezen akkoord heeft gigantische schade aangericht. De tweede opmerking van Dijsselbloem heeft deze waarschuwing nog even versterkt. Als NL inwoner moet je voor goede beoordeling van deze impact buitenlandse kranten lezen. Als land / media zie je je eigen bewindsman toch anders.

    de bos
    Interessante inbreng van de bos.

    Er spelen o.m. op dit moment 2 zaken:
    1. de onhoudbare geldverruiming in Japan, waar de BOJ enorme bedragen QE aan het spenderen is, 3 tot 4 maal zoveel als de FED, rekening houdend met het BBP. Het ´´succes´´ is al groot, de yen zit in een duikvlucht, en de rente op obligaties is de laatste dagen gestegen, vrij fors. Als hier een sell off komt, gaat Japan failliet, want de rentepost bedraagt nu al 25% van het overheidsbudget.
    2. alle relevante persnen, Draghi, Dijsselbloe, Rehn, Schauble, hebben nu verklaard dat een volgende bankredding op kosten zal gaan van depositohouders en obligatiehouders. Je zal toch gek zijn, om al te veel liquiditeiten op (zwakke, maar ja, wie is eigenlijk sterk genoeg) banken te laten staan, en grote posten bankobligaties te bezitten. Over achtergesteld papier hoeven we het al helemaal niet te hebben. Dit alles moet toch tot een bankrun zo her en der gaan leiden, en als die sneeuwbal gaat rollen, wie stopt hem?

    Ik blijf er bij, dat de euro voor tal van landen onhoudbaar is. Het is in Frankrijk echt niet mogelijk de lonen met 10 tot 20% te verlagen. Dan wordt het land lam gelegd, is wel voor (veel) minder gebeurd. Maar het concurrentievermogen wordt dankzij die prettige socialistische regering wel per dag minder.
    Het mag dan op zich positief zijn, dat het redden van banken niet meer door de belastingbetaler gaat gebeuren, het kan wel een enorme chaos teweeg brengen. En het verschil in concurrentiekracht zie ik niet meer binnen de zone gerepareerd.
199 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.