Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

DNB en de huizenmarkt

36 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 september 2003 10:22
    Duidelijke taal lijkt me!
    De rek is er echt een keer uit binnenkort.
    Groet, Marijn

    DNB blijft beducht voor huizenmarkt
    Publicatiedatum: 18/9/2003

    van onze redacteur

    AMSTERDAM - De huidige ontwikkelingen op de huizen- en hypotheekmarkten vormen een belangrijk risico voor de Nederlandse economie. Dat schrijft de Nederlandsche Bank (DNB) in het gisteren verschenen kwartaalbericht.

    Een afkoeling van de huizenmarkt, zoals die zich nu voordoet in met name het dure segment, heeft een negatief vermogenseffect op de consumptie. Daar komt bij dat de recente rentestijging additionele druk op de huizenprijzen veroorzaakt en via de hypotheekmarkt de consumptie kan ondermijnen. In de Verenigde Staten doet zich een vergelijkbaar risico voor, aldus DNB.

    De hypotheekschuld steeg in het tweede kwartaal tot 79% van het bruto binnenlands product (bbp). Dat komt neer op circa euro 355 mrd. Dat huishoudens bij een afkoelende woningmarkt meer hypotheekschuld aangaan, duidt er volgens DNB op dat meer krediet wordt opgenomen dan nodig is voor de financiering van de woning. Oversluitingen, die aantrekkelijk zijn bij een lage rente, en tweede hypotheken geven gezinnen meer financiële armslag. Dit geeft een impuls aan de economie, maar de hogere schuld maakt huishoudens gevoeliger voor veranderingen in huizenprijs en de hypotheekrente.

    De gevoeligheid voor renteveranderingen is bovendien toegenomen doordat het percentage hypotheken met een variabele rente sinds 2000 is toegenomen van 8% naar 15%. Dat blijkt uit de DNB Household Survey, een enquête die de centrale bank heeft laten uitvoeren door de Center Groep aan de Universiteit van Tilburg.

    Hoewel het gemiddelde rentepercentage op hypotheken sinds 2000 met 60 basispunten is gedaald tot 5,6% medio 2003, hebben sommige huishoudens zeer hoge woonlasten. Eén op de zes huishoudens met een tophypotheek (een hypotheek die groter is dan de verkoopwaarde van de woning) is meer dan de helft van het netto beschikbare inkomen kwijt aan hypotheeklasten. Deze gezinnen, die geconcentreerd zijn in de leeftijdsgroep van 25 tot 34 jaar, vertegenwoordigen overigens slechts 0,4% van de bevolking.

    Uit de enquête blijkt verder dat de overwaarde op huizen die sinds 1998 is verzilverd via verhoging van de hypotheeklening, voor 70% is besteed aan verbetering van de woning. Slechts 6% is gebruikt om andere leningen af te lossen, terwijl ruwweg 10% is gestoken in aandelen of andere beleggingen. Enigszins verrassend, stelt DNB, is dat de bestedingen uit overwaarde vorig jaar gelijk zijn gebleven of zelfs licht zijn toegenomen. De bestedingen uit overwaardeverzilvering zullen dit jaar euro 5 mrd bedragen, de helft van die uit het jaar 2000.

    Het onderzoek toont verder dat ongeveer 10% van de beleggende huishoudens hun aandelenbezit sinds het begin van de beurscrisis in 2000 grotendeels of volledig van de hand heeft gedaan. Het geld hebben zij grotendeels besteed aan consumptie. Ruim 60% van de beleggers heeft de portefeuille grotendeels aangehouden.

    DNB constateert een gebrekkige kennis over pensioenvoorzieningen. Slechts 13% van de mensen is zich bewust van maatregelen, zoals premieverhoging en niet volledig indexeren, die verband houden met de aangetaste vermogens van pensioenfondsen. Wel houdt tweederde rekening met een verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd over zo'n tien jaar. Niettemin verwacht meer dan 40% van de werkenden onder de 65 jaar uiterlijk op hun 62e met (vervroegd) pensioen te gaan. Een meerderheid is tegen verhoging van de pensioenleeftijd, ontkoppeling van de AOW-uitkering aan de lonen en AOW-premiebetalingen door 65-plussers.

    Copyright (c) 2003 Het Financieele Dagblad
  2. [verwijderd] 18 september 2003 11:32
    Ach Jos,

    Het zal zo'n vaart niet lopen. Het gebrek aan woningen in het lage en middensegment is te groot, de huren worden binnenkort marktconform, de kosten voor grond, materialen en mensen zijn (en blijven!) hoog en de rente is, ondanks de recente verhoging, toch nog laag.

    Met vriendelijke groet,

    Teddybeertje
  3. [verwijderd] 18 september 2003 11:55
    Het gaat met name om het duurdere segment.
    Maar vergeet niet dat degene die koopt in het lagere segment, ook de hand op de knip houdt en zeker geen schulden aangaat voor een woning waarvan de waarde onzeker is. En dan komen die prachtige plannen van de overheid er nog even overheen.... Nee, rooskleurig is het echt niet! Ik verwacht net als Jos een boel ellende.
    Groet, Marijn
  4. forum rang 7 ffff 18 september 2003 12:05
    Hallo mensen,

    Website van Financieel Economische Tijd ligt eruit. Zal het straks nog eenns proberen: Vandaag publikatie EUROPESE huizenprijzen: En zoals ik hier al veel vaker onderzoekingen van bureaus heb geciteerd: Altijd weer precies het tegenovergestelde dan wat je grosso modo in de KK leest: Alweer een STIJGING van de Europese huizenprijzen.

    Vorige week hier nog twee uitvoerige rpporten gepost in de thread van van Dongen die alweer enkele en alleen naar het superkleine gebiedje Amsterdam kijkt waar de huizenprijzen flink dalen. Hoe kan het anders, in zo'n economisch klimaat. Maar als je dat Europees bekijkt is er al JARENLANG overal stijging.

    Priscilla leef je nog? Jij zit in die onroerend goed wereld en was wat bezorgd de laatste maanden. Zakken bij jou in jouw regio de prijzen ook?
    Hier zie ik geen nauwelijsk prijsdaling

    Vandaag bekend gemaakt dat er in Luxemburg 173 MILJARD Euro's van Belgen op repatriering naar België liggen te wachten. Ik zou willen dat ik tien appartementen aan de Belgische kust had.......

    Peter
  5. [verwijderd] 18 september 2003 12:20
    Dat van die stijgingen geloof ik niets van. Paar maanden geleden is er hevig gediscussieerd in de KK over de aangeleverde cijfers door NVM etc en het eventuele gemanipuleer er mee.

    Alleen al het feit dat makelaars erg weinig te doen hebben op dit moment, is voor mij ook een duidelijk signaal.

    Ik zie dat huizen erg lang te koop staan en de prijzen naar verloop van tijd naar beneden worden bijgesteld.

    Groet, Marijn
  6. tgaeko 18 september 2003 12:27
    Volgens mij spelen drie indicatoren een belangrijke rol inzake de huizenmarkt. Dat zijn de rente, het inkomen en vraag/aanbod.

    De rente staat laag en zal volgens mij nog nog wel even laag blijven.
    Het inkomen gaat achteruit.
    Er worden te weinig huizen gebouwd, dus wordt het goed schaarser.

    Volgens mij zal de huizenmarkt maximaal gelijk blijven, maar heeft het meer kans dat het gaat inzakken. Het inzakken zal echter marginaal zijn.
  7. forum rang 7 ffff 18 september 2003 12:35
    Marijn,

    Die onderzoekingen van grote bureau's zijn betrouwbaarder dan je eigen waarneming op een heel klein geografisch gebiedje. Ik zeg niet dat er in sommige streken de prijs wellicht wat gezakt is; maar Europees zijn er al heel wat onderzoekrapporten het laatste half jaar gepubliceerd die de onzin in de KK dat de prijzen maar zakken volledig onderuit haalt. Ik heb het dan wel over veel grotere gebieden. Twee maand geleden hier een grote posting geplaatst over diverse landen afzonderlijk: De meeste landen zelfs flinke prijsstijgingen afgelopen 5 jaar. Nu vandaag weer opnieuw. Overigens zal het mij een zorg zijn of prijzen stijgen of dalen, waar het mij om gaat is een juist beeld neer te zetten.
  8. tgaeko 18 september 2003 12:41
    Citaat: "Zou het minder bouwen van huizen geen gevolg zijn van een invallende vraag?????"

    Hier zou je best wel eens gelijk in kunnen hebben. Interessant hierbij is ook om te kijken naar de huurwoningen. Daarvan worden er te weinig gebouwd, hoewel er een moderne "woningnood" schijnt te bestaan. (Ik gebruik hier het woord modern omdat de vergelijking van de woningnood na de Tweede Wereldoorlog mijn inziens niet opgaat.) je zou dan mogen verwachten dat door te weinig aanbod in de huursector de potentiele huurders hun heil (toch) gaan zoeken in de koopsector. Dat dit niet in een opvallende mate gebeurd, kan iets negatiefs betekenen voor de huizenmarkt.
  9. [verwijderd] 18 september 2003 12:48
    Ik ben niet in de positie om dit soort rapporten in twijfel te trekken, simpelweg omdat ik ze niet ken. En inderdaad is het mijn kleine geografische gebiedje waar ik mijn waarnemingen doe. Maar hier in het Gooi is het duidelijk, er is veel te koop en het wordt steeds goedkoper. Sterker nog, huizen worden uiteindelijk weer uit de verkoop genomen.... En die cijfers komen in ieder geval niet in deze rapporten terecht!
    Groeten, Marijn

  10. [verwijderd] 18 september 2003 13:05
    hoi Peter,pas stond in les echos ook dat de prijzen van appartementen in Parijs waren gestegen en van woningen in Ile de France,maar is dit in heel Frankrijk zo?
    in delen van Spanje stijgen de prijzen ook nog steeds.
    ook hier in Denemarken stagneert de markt en in sommige delen van het land zijn er al prijsdalingen.
    hier in Sjealland en Kopenhagen probeert men iedereen maar gerust te stellen,dat de huizenprijzen stabiel zullen blijven,maar er wordt heel weinig in het hogere midden en dure segment verkocht.
    de onderkant van de markt blijft enigszins in beweging er is blijkbaar een europees tekort aan goedkopere woningen.
    de huizenprijzen in Nederland zijn wel zo kunstmatig omhoog gedreven,2 verdienershypotheken,belastingaftrek,tophypotheken,dat er wel een ("lichte" ???)correctie moet komen,want de starter kan zelfs niet meer iets kopen,zeker wanneer de inkomens gelijk gaan blijven en de werkeloosheid oploopt.
    het duurdere segment heeft zeker problemen,als men moet verkopen,want er zijn geen kopers.
    op Funda/Era/LMV en in de krantenadvertenties zie je huizen al jaren te koop staan momenteel.
    ook zie je in Nederland steeds meer stukjes bouwgrond aangeboden worden,de kleinere aannemers proberen hun voorraad te slijten en dat doen ze niet als er nog wat te verdienen was.
    gemiddelde prijzen zijn moeilijk te meten en te definieeren,zeker europees gezien,maar in Nederland kan men gewoon zeggen,dat de huizenmarkt ziek is.
    de huizenmarkt in Europa verandert steeds meer momenteel toch in een kopersmarkt,want een werkeloosheid loopt op en inkomens stijgen niet
    en daarom heb ik mijn twijfels over een brede stijging in heel Europa.
    in zuid europa heeft de huizenmarkt ook een extra boem gekend,vanwege de euroinvoering,want velen hebben hun zwarte geld geinvesteerd in een tweede huis,maar die geld stroom is nu ook opgedroogd.
    alleen paniek zoals in een aandelenmarkt zal niet gebeuren,want de markt is niet zo liquide en men zet niet alle huizen tegelijk te koop.
    toch de makkelijke winsten in de onroerendgoedsector en bij de makelaars zijn volgens mij voorlopig voorbij.
    vrgr.
  11. forum rang 7 ffff 18 september 2003 13:08
    Hallo Jos,

    " De daling zal komen...." Dat is een TOTAAL andere statement dan wat ik hier keer op keer lees dat de huizenprijzen (gigantisch) gezakt zijn.
    Alle grote onderzoekingen die rapporteerden hebben tot nu toe grosso modo aangegeven dat er in de allermeeste gebieden en steden alleen maar sprake is van , soms zelfs flinke prijsstijgingen. Vorig jaar maakt Warrum Buffet daar nog een prachtparodie over op de voorpagina. Maar is al wel weer een jaar geleden!

    Opvallend dat jullie geen van allen reageren als ik de posting over Spanje met zijn schitterende onroerendgoed prijsontwikkeling over de afgelopen 5 jaar plaats in de draad van Cees van Dongen. Dan is er geen mens die reageert. Trouwens ook niet op mijn andere postings aangaande de onroerend goed prijzen. Behalve als hel en verdoemenis gepreekt wordt: dan komen de reacties los! Ik vind dat altijd wat vreemd!

    Voorspellen dat de prijzen gaan zakken vind ik prima: maar ik zeg voor de lezer erbij: dat hoorde ik hier twee jaar geleden al, een jaar geleden al: en ondertussen stegen de prijzen. Dus zoals Cees Weyers altijd zo mooi zegt; " Take care ! "

    P.S. De prijzen van diverse vastgoedvennootschappen waren afgelopen jaar heel mooi. Met name die van de baanwinkels/weidewinkel. Niet voor niets dat ze de laatste maanden steeds emissies doen: Retai Estates was grandioos succes en vandaag kun je inschrijven op WDP Estates. HUN prijzen zijn dit jaar al ruim 20 procent gestegen: slimme jongens om NU geld op te halen!

    Peter
  12. forum rang 7 ffff 18 september 2003 13:14
    Johnny,

    Ik ken al die rapporten niet uit mijn hoofd natuurlijk. Maar zo uit het blote hoofd: In Frankrijk zijn de prijzen ook gestegen. In Spanje trouwens heel fel. Zie mijn posting van drie, vier dagen geleden!
    De posting van uitvoerig rapport dat ik hier drie maand geleden plaatste was duidelijk een positieve ontwikkeling afgelopen 5 jaar.

    Jos voorspelt dat het nu gaat dalen. Zou best kunnen, maar mensen sparen zich weer te pletter in veel Europese landen nu het overal slechter gaat en je ziet dan ook vaak dat er een soort vlucht is naar onroerend. Dat het economisch slechter gaat hoeft helemaal niet meteen te betekenen dat de huizenprijzen ( drastisch) gaan zakken. In ieder geval leert de geschiedenis van de afglopen drie zware beursjaren dat de Europse huizenprijzen grosso modo STEGEN, en soms flink ( Spanje)
  13. [verwijderd] 18 september 2003 13:20
    Je kan wel een daling verwachten, maar om welke reden dan?

    De bouwkosten blijven stijgen door de steeds strengere regelgeving. De winstmarges op bouwkosten zijn minimaal. Dus hoe kan een nieuwbouwwoning nu fors in prijs gaan dalen?
    Als aannemer ga je er geen geld op toeleggen.

    Alleen de grondprijs zou kunnen gaan dalen. Maar de bouwkosten en overige kosten zoals ontwerpkosten, leges, enz. die zullen alleen maar stijgen.
  14. Jos Koets 18 september 2003 13:25
    Als we kijken naar de cijfers van de NVM zien we dat de prijsstijging is veroorzaakt door het aantal oversluitingen. Helaas komt dat niet terug in dit soort rapporten.

    Tevens zijn er meer factoren van belang voor een daling. De grootste factor is nog wel de angst bij mensen. Vanaf 1999 ging het bergafwaarts met de AEX. Wie een daling had verwacht naar 220 was toen voor gek verklaard?

    Een kleine daling van de huizen zal waarschijnlijk worden aangegrepen door velen om dit breed uit te meten op de tv, radio en internet sites. Kuddegedrag blijft altijd bestaan. Ook het kabinet zorgt nu voor veel onzekerheid.

    Voor mijn bedrijf is het goed als de prijzen verder stijgen en er meer gekocht en verkocht wordt. Voor hetzelfde aantal uren werk, verdien ik automatisch meer!

    Jos
36 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.