Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Perpetuals, Steepeners« Terug naar discussie overzicht

Nieuws en marktcommentaar

1.280 Posts
Pagina: «« 1 ... 14 15 16 17 18 ... 64 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. benito c. 5 september 2012 07:30
    Leden van Rabobank die ruim €?6?mrd hebben gestoken in ledencertificaten, hebben de koers van deze stukken recentelijk zien dalen tot onder de uitgifteprijs.

    De koersdaling heeft bij sommige leden van de Rabo geleid tot onrust, zo blijkt uit de onlangs vrijgegeven notulen van een jaarvergadering van certificaathouders. Sinds die bijeenkomst van 5 juni is de koers nog verder gedaald. De stukken zijn nu minder waard dan de uitgiftekoers van €?25.

    'Voldoende reserves'

    Sommige leden beklaagden zich op de vergadering over het gebrek aan transparantie bij de prijsvorming. Zij vermoeden dat de koers daalt vanwege de vrees dat de Rabo de rentebetalingen op de certificaten mogelijk moet overslaan. Jarenlang was het ondenkbaar dat de Rabo geen rente zou betalen over de stukken, maar momenteel staat de winst van de bank onder druk door de recessie, een bankenbelasting en een mogelijke boete vanwege Rabo’s betrokkenheid bij de Libor-affaire.

    Financieel bestuurder Bert Bruggink van Rabobank zei recentelijk nog dat de kans ‘nihil’ is dat Rabo de rente overslaat. Bij onvoldoende winst, voegde hij eraan toe, beschikt de bank over voldoende reserves om de rente uit te keren.

    Opstelling van de Nederlandsche Bank

    Volgens een ingewijde is de onrust echter mede ontstaan door de bepaling in de certificaatvoorwaarden dat een uitkering ten laste van de reserves goedkeuring vereist van toezichthouder de Nederlandsche Bank. ‘De onrust betreft vooral de opstelling van de Nederlandsche Bank’, zegt de ingewijde, die zelf ook certificaathouder is. ‘Er is alle vertrouwen dat het bestuur de uitkering gestand wil doen. Maar als er onverhoopt onvoldoende winst is, wat zal de toezichthouder dan besluiten? Die wil de buffers zo snel mogelijk zo hoog mogelijk hebben.’

    Sinds de maandelijkse handelsdag in november zijn de ledencertificaten met ruim 6% in koers gedaald. Uit de notulen van de vergadering van certificaathouders van 5 juni blijkt dat aanwezige certificaathouders veel vragen stelden over de koersontwikkeling van de certificaten.

    Laag renteniveau

    Een groep van tientallen leden heeft de lokale Rabobank in de Noordoostpolder benaderd om haar zorgen te uiten. Deze groep stelt dat de koersdaling extra opmerkelijk is, gezien het lage renteniveau. Dat zou de certificaten die een minimaal rendement van 5% kennen (bij voldoende winstgevendheid) juist aantrekkelijker moeten maken.

    Een woordvoerder van Rabobank geeft geen commentaar op de koersdaling. Hij wijst er wel op dat de leden niet massaal stukken aanbieden. ‘Van de 268 miljoen certificaten worden er slechts 4 miljoen verhandeld.’

    Ter toelichting, deze certificaten behoren tot het eigen vermogen van de Rabobank en zijn dus nog achtergesteld bij achtergestelde schulden. De rente is 1 1/2% boven de 10 jaars staatslening.Ik denk dat wij hier ook geen 100% voor zouden betalen. De stukken zijn immers niet cumulatief, indien de Rabobank onvoldoende winst maakt, kan de directie besluiten om geen rente te betalen. Doet men dat wel, moet de Nederlandse Bank daar toestemming voor geven. Daar komt ook nog bij, dat deze certificaten delen in het verlies, want het eigen vermogen daalt dan. Ze kunnen echter nooit meer waard worden dan de 25 euro nominale waarde. Verder is de verhandelbaarheid lastig.
  2. Lk-33 5 september 2012 12:10
    quote:

    benito c. schreef op 5 september 2012 09:23:

    Correctie op het bovenstaande, de rente is 5% of indien hoger de 10-jarige staatsleningrente plus 1,5%.
    Mee eens Benito. Aangezien het een gesloten markt is denk ik dat de perceptie van risico/rendement lange tijd niet is doorgedrongen. Dit jaar zijn de voorwaarden weer in ongunstige zin veranderd voor de bezitters. Ik heb er nog een paar maar het grootste deel vorig jaar ingewisseld voor beter renderende perps die nu hoger staan. De rest gaat er ook uit voor het eind van het jaar.
  3. forum rang 5 The Third Way... 6 september 2012 08:34

    AMSTERDAM (Dow Jones)--ABN Amro Bank nv (ABNBK.YY) prijst een achtergestelde dollarlening op een rendement van 6,50%, aldus een met de uitgifte bekend zijnde bron tegen Dow Jones Newswires.

    De rating bij Fitch ligt op BBB en op BBB+ bij Standard & Poor's.
    De lening, met een zogeheten Reg S-status, loopt over een periode van tien jaar en is na vijf jaar aflosbaar (callable). Bij een Reg S-status mogen dollar-leningen door houders ervan verkocht worden zonder deze bij de Securities & Exchange Commission te hoeven registreren.

    September 06, 2012 01:47 ET (05:47 GMT)
    © 2012 Dow Jones & Company, Inc.
  4. [verwijderd] 6 september 2012 10:02
    De Rabobankleden die zo graag transparantie willen in de prijsvorming konden wel eens veel meer krijgen dan dat ze willen, namelijk een nog veel groter koersdaling naar het rendementsniveau dat gangbaar is op de perp-markt. Voor een 8% rendement moet de koers dan naar 17-18 Euro - da's nog eens zo'n 30% lager dan de laatste koers. Juist de intransparantie (waarbij ik aanneem dat Rabo met een soort "green shoe" de prijs ook nog een beetje stabiliseert) houdt de prijs in ieder geval optisch vrij stabiel en daarmee wordt een uitverkoop vooralsnog voorkomen.

    Dus Raboleden uit de polders: weet waar je om vraagt!!!
  5. forum rang 5 The Third Way... 11 september 2012 16:53
    AMSTERDAM (Dow Jones)--Noord-Europese en Nederlandse banken hebben dankzij hun sterke kredietwaardigheidsprofiel de afgelopen dagen als eerste gebruik gemaakt van een kans om achtergestelde 'lower Tier 2'-obligaties te plaatsen, stelt Fitch Ratings dinsdag.

    De uitgifte van dit type achtergestelde leningen in Europa ligt dit jaar twee keer zo hoog als vorig jaar, hoewel nog niet geheel duidelijk is hoe deze leningen worden geclassificeerd in de nieuwe kapitaaleisen voor banken.

    De Noordse en Nederlandse banken hebben de achtergestelde leningen uitgegeven om een extra buffer op te bouwen, vooruitlopend op verwachte regels van Europese toezichthouders om obligatiehouders te laten meebetalen als banken in problemen komen: een zogenaamd bail-in-regime. De Tier 2-buffer moet het risico op verliezen voor niet-achtergestelde obligatiehouders beperken. Daarmee hopen Europese banken te voorkomen dat de risico-opslagen op niet-achtergestelde obligaties door de bail-in-regelgeving te sterk stijgen.

    De afgelopen dagen was er veel belangstelling in de markt voor dit soort schuldpapier, wat volgens Fitch waarschijnlijk te maken had met het gegeven dat Europese banken sinds het eerste kwartaal in het algemeen weinig obligaties hebben uitgegeven.

    ABN Amro Bank haalde vorige week EUR1,5 miljard op met een tienjarige Tier 2-lening. Rabobank gaf twee dagen eerder een vijftienjarige achtergestelde obligatie van GBP500 miljoen uit en een tienjarige Tier 2-obligatie van EUR1 miljard.

    Gezien het succes van Noordse en Nederlandse banken, zowel qua prijs en de omvang van de marktvraag, concludeert Fitch dat beleggers geen verdere duidelijkheid verlangen over mogelijke wijzigingen door Bazel III-regels en nieuwe regels die ontmanteling van probleembanken mogelijk moeten maken.
    De kredietbeoordelaar verwacht dat andere banken zullen volgen nu het raam open staat, met name de sterkere Europese banken. Fitch tekent daarbij aan dat belangrijke ontwikkelingen in de eurozone, zoals de verwachte aankondiging van een bankenunie woensdag, de gelegenheid kunnen wegnemen, of uitbreiden naar de meer kwetsbare banken.

    September 11, 2012 10:51 ET (14:51 GMT)
    © 2012 Dow Jones & Company, Inc.
  6. forum rang 5 The Third Way... 12 september 2012 15:26
    Voor degenen die niet geloven in inflatie, hier een steuntje in de rug:

    BUSSUM (Dow Jones)--President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt woensdag dat de lange rente heel lang op een laag niveau kan blijven.

    "Dat de rente ooit weer gaat stijgen, dat is vrijwel zeker, maar erop gokken dat dit op korte termijn zal gebeuren, is een vorm van illusiepolitiek", aldus Knot op een pensioenseminar in Bussum.

    Op de door toezichthouder DNB georganiseerde bijeenkomst stelt Knot dat de kapitaalmarktrente om drie redenen lang laag kan blijven. Ten eerste zal de afbouw van schulden de economische groei drukken en daarbij hoort een lage rente. Ten tweede is sinds de crisis de vraag naar risicovrije beleggingen sterk toegenomen. En ten derde toont de historie dat periodes met ruim benedengemiddelde rente lang duren.
    ...

    September 12, 2012 09:02 ET (13:02 GMT)
    © 2012 Dow Jones & Company, Inc.
  7. NewEnergy 12 september 2012 17:44
    Als er mensen zijn die na de rally van de laatste tijd willen cashen op hun perps van financials, heeft SSE (Scottish and Southern, engelse utility) een perp in euro's uitgeven:

    Borrower SSE PLC <SSE.L>
    Issue Amount 750 million euro
    Coupon 5.625 pct
    Reoffer price 99.995
    Spread 462 basis points
    Underlying govt bond Over MId-swaps
    Payment Date September 18, 2012
    Lead Manager(s) Bank of America Merill Lynch, BNP Paribas,
    Credit Suisse & Morgan Stanley
    Ratings A3 (Moody's)
    Listing London
    Full fees Undisclosed
    Denoms (K) 100-1
    Governing Law English
    ISIN XS0829343598
  8. Woudsehoeve 13 september 2012 14:52
    Wat gevonden : "http://www.baadermarkets.de/DEU/anleihen/bondboard/XS0829343598/uebersicht/SSE+FRN+12-unbefr.+%28Fix-to-Float-Nachranganleihe%29"

    Bemerkungen ** Hybrid-/ Tier-Anleihe: Nachrangige Anleihe mit unendlicher Laufzeit. Emittentenkuendigungsrecht ab 10/2017. Kupon 5,625% bis 10/2017, danach 5-Jahres-Swapsatz plus 25 BP, danach erhöht sich der Spread auf 100 BP. Zinszahlung und Rückzahlung der Anleihe abhängig von Bedingungen. Für Informationen wenden Sie sich bitte direkt an den Emittenten.
  9. forum rang 5 The Third Way... 15 oktober 2012 05:45
    Zoals al vorige week op deze draadjes vermeld door jullie razende reporter :-)
    FT.com
    October 14, 2012 6:39 pm

    Yield hunters look to tier two debt

    Banks are taking advantage of strong investor demand for high-yielding assets to issue large quantities of a form of riskier debt as lenders race to meet new regulatory requirements on capital.

    The boom is particularly noticeable in Europe, where last month $7.9bn of so-called tier two debt was issued by banks including Erste Bank, Danske and Rabobank, making it the busiest month for the region since May 2008, according to data from Dealogic. European banks have issued more than $25bn of tier two debt so far this year, surpassing the amount raised for the whole of last year and taking it close to 2010 levels.

    Banks in Brazil, Australia and Russia have also been actively issuing tier two debt this year, taking the global total to $68bn for the year to date.

    The boom in tier two capital is being driven in part by regulatory considerations, said Gerald Podobnik, head of capital solutions at Deutsche Bank. Under the Basel III reforms, banks have to hold capital equal to 2 per cent of their assets in either tier one or tier two securities on top of their minimum core tier one requirement of 7 per cent.

    With share prices still quite low and regulators still working out the rules for tier one capital, many banks are opting to fill their holes with tier two capital.

    Since the start of the eurozone crisis, many bankers have worried that they would be unable to sell tier two capital, because it ranks below senior debt in a bank’s capital structure. In a default or insolvency situation, tier two bondholders would be near the bottom of the list of creditors to be paid back.

    However, investors are being tempted back into the market by the promise of higher returns and the dearth of other investment options.

    “The coupon is higher on tier two than on senior debt as investors are taking on greater risk on solvency but they are being compensated. So in a low-yield environment where government bonds are only offering, say, 2 per cent, securities that are offering 5 per cent to 6 per cent look attractive,” said Mr Podobnik.

    Kapil Damani of the capital markets structuring group at BNP Paribas said recent transactions had seen strong demand from wealthy Asians as well as European institutional investors.

    “Some of these investors have been reallocating money from equity into fixed income and are then looking at a migration down the capital structure of banks rather than take more speculative assets,” said Mr Damani.

    Issuing more subordinated debt also helps cushion senior unsecured bondholders, who under new European Commission “bail-in” rules due to be effective by 2018 are facing the prospect of having to accept losses on their debt in the event a bank fails.

    Mr Damani said the recent “renaissance” in tier two issuance was also being driven by banks seeking to beat another Basel III rule – from January 1 2013 all new tier two debt must include loss-absorbing features such as a haircut in case of insolvency. In addition much of the tier two debt issued in the 2007 boom is approaching first call dates.
  10. [verwijderd] 15 oktober 2012 13:29
    quote:

    The Third Way... schreef op 15 oktober 2012 11:38:

    Met je eens wat betreft de perps, met de nuance dat dit niet geldt voor de 'mortals' zoals de ASR 10%. De credit-spread is nog steeds te hoog en de prijs kan derhalve nog wel een stukje stijgen...

    Wellicht. Ik maak meestal de top niet mee, inderdaad. :-)

    Maar morgen dreigt er weer eens een groot land de facto te defaulten, en staan we weer een pak lager. Ik haal maar wat geld van tafel :)

    Waarom doet trouwens de ASR10 cira 7% effectief, en de Delta Lloyd 9% circa 8,5%? Heeft ASR zo veel lager risicoprofiel? Ze hebben allebei een step up (ASR 9,7% en DL 8,x%; allebei zo hoog dat ze imho op call datum gelost gaan worden), alleen de DL heeft nog circa 10 jaar looptijd tot eerste call vs. 7 voor de ASR.

    Ik begrijp het prijsverschil niet helemaal?
1.280 Posts
Pagina: «« 1 ... 14 15 16 17 18 ... 64 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.