Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Ahold (het salarisverhaal)

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 september 2003 18:59
    Even een serieus stukje over Ahold, zo even snel kijkend in dit forum zag ik vooral schreeuwberichten en ik wilde dus even verslag doen.

    Ik ben vandaag op de vergadering geweest. Ik heb daar mijn mond verder gehouden en heb, met hetzelfde gevoel als PGGM & ABP voor gestemd voor de benoeming van de CEO met tegenzin. Ik zal in een ander stukje ingaan op de strategie.

    Even een paar punten van goede orde. De beloning van de nieuwe CEO is als volg opgebouwd:

    1.5 miljoen euro vast en 1.5 miljoen gegarendeerde bonus de eerste 2 jaar. Na de eerste twee jaar vervalt de gegarendeerd bonus en wordt deze variabel (wat een bonus ook hoort te zijn lijkt me, maar kan de bonus wel oplopen tot maximaal 2,5 keer hat jaarsalaris (3,75 miljoen euro). Grote grap in deze is dat de voorwaarden voor de bonus regeling nog moeten worden vastgesteld. Persoonlijk hoop ik dat tegen die tijd dhr. De Ruiter is afgetreden en er een nieuwe RvC zit.

    Verder heeft de man 250.000 aandelen gekregen, waarvan nu 125.000 (wat er met die andere 125.000 gebeurt is onbekend). Daarnaast 1 miljoen opties met een uitoefenprijs van 5,20 (nu dus al ruim 3 miljoen euro waard).

    De gouden parachute betekend (afvloeingsregeling) betekend dat hij 2 keer het jaarsalaris en 2 keer zijn jaarbonus ontvangt (jaarbonus gemiddeld over de twee jaar ervoor). Dus momenteel zou dat zo'n 6 miljoen euro betekenen.

    Natuurlijk heeft dhr. Moberg gezegd dat hij niet bereid is iets in te leveren, dat zette de druk op de ketel en anders was er geen mogelijkheid geweest dat het door de stemming was gekomen.

    De nieuwe CFO (wiens naam ik niet ga spellen aangezien ik er toch fouten in zal maken) verdient zo'n 650.000 euro salaris. Ook zijn bonus en afvloeingsregelingen waren velen malen minder florisant.

    Leuk gegeven is dat je volgens dhr. De Ruiter een bedrag moet betalen voor de beste zoals dat van dhr. Moberg. Hiermee wordt de vraag dus gesteld of de nieuwe CFO een 2e rangs CFO is of gewoon niet goed kan onderhandelen. Want dat is iets wat je nu dus zeker weet van dhr. Moberg, onderhandelen kan hij!

    Mijn persoonlijke gevoel zegt dat de man ongetwijfelt de juiste man voor deze plek is. En persoonlijk heb ik zelfs weinig problemen met de beloning. Alleen de manier waarop hij is opgebouwd irriteren mij wel. De vaste bonus is natuurlijk schandaling en een gouden parachute is ook niet netjes. Dat ze het geld eraan uitgeven is tot daar aan toe, maar maak het dan variabel. Geef de man de mogelijkheid om 10 miljoen te verdienen wat mij betreft, maar dan wel bij goed presteren en een koers van 20 euro.
  2. [verwijderd] 4 september 2003 19:33
    Ik kan me herinneren, dat ik over opties met reeds gerealiseerde winst alvast inkomstenbelasting (over de winst) moest betalen, of wachten tot ze niets meer waard zijn, of wachten tot ze nog meer waard zijn, dus dat je nog meer belasting moet betalen.

    Zou de belasting die heer Moberg hierover moet betalen ook bij zijn 'package' in zitten?

    J.
  3. forum rang 6 marique 4 september 2003 19:35
    Precies BvdH:
    >>>Geef de man de mogelijkheid om 10 miljoen te verdienen wat mij betreft, maar dan wel bij goed presteren en een koers van 20 euro. <<<
    Dus maak zijn beloning afhankelijk van deze voorwaarde, zoniet dan tegenstemmen.
    Ik snap niet dat je door de knie-en bent gegaan met al je bezwaren. Een bedrijf wordt niet gered door EEN man aan de top. Hoe goed die ook mag wezen.

    vrgr
    marique
  4. [verwijderd] 4 september 2003 21:36
    Marique,
    het koppelen van beloning aan de beurskoers, hetzij direct of via opties, is niet zo gezond gebleken. Enron, Worldcom, etc. zouden niet zo doorgedraaid zijn zonder zulke regelingen.

    Een topmanager kan gestimuleerd worden met prestatie afhankelijke beloning, maar dan moet het om goed meetbare bedrijfsresultaten gaan en niet uitsluitend financiele indicators. Wat de beurs bakt van die resultaten is niet te voorspellen. In een beermarkt gaat alles naar beneden, ook al levert een manager een topprestatie door een bedrijf goed overeind te houden en bijv. marktaandeel sterk te verhogen.

    Dik
  5. vlieman 4 september 2003 23:21
    En wat verdient Anton Scheepbouwer ook alweer???
    Horen we ook niemand meer over, was destijds ook in het nieuws. Typisch Hollands; zeuren want de buurman verdient meer. Maar mocht het bij Ahold allemaal beter worden, dan zeurt er niemand meer over.

    En ach, mocht Ahold omvallen oid. dan maakt die 10kk ook niet meer uit

    Voor alle duidelijkheid: ik vind het ook ongelooflijke bedragen, maar de 1 zijn dood is de ander zijn brood en Moberg slaat er gewoon zijn slaatje uit, zoals Scheepbouwer dat bij KPN deed.

    Kun je het de man kwalijk nemen?
  6. [verwijderd] 4 september 2003 23:45
    Als het slecht gaat met het bedrijf? Als er van alles moet gebeuren om het gezond te houden/krijgen ? Kun je het de man kwalijk nemen?
    Ik vind van wel. Eerst presteren en opties bijvoorbeeld uitgeven op 15 euro
    en niet op 5. En niet van tevoren al een ontslagbonus regelen. Bij falen met zo'n jaarsalaris alleen al moet de man gewoon de bijstand in.:-)
    m.v.g.
    marlon
  7. [verwijderd] 4 september 2003 23:53
    Afbreukrisico!
    Dat zal wel als rechtvaardiging gebruikt worden.

    Door deze manier van belonen maakt het niet meer uit als hij faalt.
    Dus kan hij egotrippen. Inderdaad hij zou pas bonussen moeten krijgen bij bereikt doel.
    Door dit af te dwingen zou je kunnen denken dat hij er zelf weinig heil in ziet.
    TA
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.