Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Doping voor de euro

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Marcel Tak

Auteur:

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. Van pindakaas tot bitcoin
  2. AFM: Meer verbiedend dan bindend
  3. Turbo: hoge hefboom in de ban?

Reacties

27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 augustus 2012 10:59
    Jaja..die harde prikkels waren toch al lang geleden afgesproken in de diverse verdragen??? De immer creatief boekhoudende zuidelijke landen hebben simpelweg hun billen afgeveegd met al deze verdragen en zullen dat ook gewoon blijven doen.

    Wij zullen dus tot in lengte der jaren op pijnlijke wijze voor de schade op mogen blijven draaien en er zwaar op achteruit blijven gaan.
  2. [verwijderd] 2 augustus 2012 11:22
    Eurobonds hadden we toch al. De rentes in verschillende eurolanden waren een lange tijd nagenoeg gelijk.
    Wel daar hebben nu de zuidelijke landen aardig misbruik van gemaakt.
    Nu deze fraude aan het licht is gekomen. Mogen Jan met de pet in de noordelijke landen gaan bezuinigen.
    Als er eurobonds komen, gaat het feest voor de zuidelijke gewoon weer door.
    Het wordt tijd voor een Neuro en een Zeuro. De Grieken hebben overeenstemming over de bezuinigingen, gelooft u het. We hebben dit al zo vaak gehoord.
  3. jrxs4all 2 augustus 2012 11:54
    " Met het via het ESM opkopen van euroschuld is er feitelijk sprake van de uitgifte van eurobonds."

    Ideaal toch ? Dan kunnen die Deutsche en Nederlandse politici toch hun kiezers voorhouden dat ze hun poot stijf hebben gehouden. Iedereen tevreden.

    Wat die Chinese zwemster betreft: da's simpelweg de wet van de grote getallen. De kans dat er in China sprake is van een uitzonderlijk talent dat gewoon in staat is tot zo'n prestatie, is 80 keer zo groot als in Nederland.

  4. [verwijderd] 2 augustus 2012 12:21
    Euro zone is een gebied aan het worden waar overheidsinstanties als ECB denken dat wetten alleen bestaan voor het regulier publiek.

    @jrxs4all grappig maar helaas.
    Je argumentatie over statistiek klinkt aardig maar negeert veel andere feiten die je wel degelijk moet betrekken in de werkelijke situatie. "Your logic is flawed" :-)
  5. [verwijderd] 2 augustus 2012 12:37
    Ik blijf er bij dat er Eurobonds moeten komen met een toe- en een afslag, voor de lidstaat die ze gaat afnemen. Deutschland betaalt relatief minder voor een eurobond, en een Portugal relatief veel.

    Ik ben ervan overtuigd, dat het mogelijk wordt om obligaties in de markt te zetten met een gemiddelde van 4% aan interest, waarbij landen via de ECB of het ESM een toeslag betalen en afslag ontvangen.

    Het is mijns inziens de makkelijkste methode om de crisis min of meer te bestrijden. Andere oplossingen zijn relatief duur en inefficient.
  6. forum rang 4 theo1 2 augustus 2012 12:52
    Doping is meestal erg ongezond en dat geldt ook voor deze eurodoping. Als namelijk ECB en ESM massaal obligaties van Griekenland, Spanje en Italië gaan opkopen, dan heeft dat wel wat bij-effecten. Er is namelijk geen normale markt in deze obligaties.

    Spanje (en ook Italië, Ierland en Portugal) kan alleen nog obligaties verkopen omdat die onder het LTRO door de ECB als onderpand worden geaccepteerd. Die komen dus al bij de ECB terecht. Als je dit plan doorvoert, is de ECB/ESM nog de enige koper op de markt. Het carrouselletje via de locale banken loopt dan spaak. Hoe wil je dan die banken gaan financieren? Los daarvan: het hele begrotingstekort plus alle herfinancieringsverplichtingen komen dus bij de ECB terecht. De enige hoop is dat de Spaanse economie snel genoeg zo hard gaat groeien dat ze dat allemaal kunnen gaan afbetalen en dat ECB/ESM het lang genoeg volhouden om het land te financieren tot dat moment is aangebroken. En dat moment is heel ver weg. Dus ECB/ESM zullen héél erg veel Spaanse, Griekse en Italiaanse obligaties moeten opkopen om die landen draaiend te houden zolang niemand anders ze geld wil lenen. Als die groei er niet komt voor de schulden verpletterend hoog zijn geworden, zal Spanje vroeg of laat gedwongen zijn te defaulten en dan gaat de ECB/ESM door de hoeven omdat de afschrijvingen de balans verwoesten. Dàn is de euro pas echt kapot. Bovendien zullen Griekenland, Cyprus, Portugal, Ierland, Spanje en wellicht ook Italië niet echt volop bij kunnen dragen aan het ESM. Dat is dus niet zo groot als het op het eerste gezicht lijkt.

    En dan vergeet je nog het gevalletje Cyprus. Cyprus heeft een hulppakket nodig van minimaal 60% van het BBP van het land. Als je dat "leent" weet je van tevoren dat je dat geld nooit meer terug gaat zien. Zelfs Jan Kees zal dat niet kunnen ontkennen. Het gaat hier dus eigenlijk niet om leningen maar om donaties en dat is een wezenlijk ander verhaal. Cyprus is niet voor niks afgewaardeerd tot junk.
  7. forum rang 4 theo1 2 augustus 2012 13:07
    quote:

    jrxs4all schreef op 2 augustus 2012 11:54:

    Wat die Chinese zwemster betreft: da's simpelweg de wet van de grote getallen. De kans dat er in China sprake is van een uitzonderlijk talent dat gewoon in staat is tot zo'n prestatie, is 80 keer zo groot als in Nederland.
    Als het zo simpel was, zou India grossieren in de medailles en zou Nederland geen schijn van kans maken. Er komt echt wel heel wat meer bij kijken:
    - je moet talenten herkennen als ze nog jong genoeg zijn
    - het land moet een sportcultuur hebben, of de regering moet er prioriteit aan geven. Is dat beide afwezig dan ben je afhankelijk van individuele pioniers en zul je niet veel winnen. Zie India.
    - je moet goede trainers en faciliteiten hebben. Centraal georganiseerde, gerichte trainingen helpen enorm.
    - er moet een goede organisatie zijn in de vorm van een olympisch comité, sportbonden, verenigingen en dergelijke. Die bobo's doen echt wel wat meer dan belangrijk doen op de tribune.
    - de sporters moeten de motivatie hebben er alles voor opzij te zetten en het budget om dat te kunnen doen. Olympische medaillekansen zijn niet verenigbaar met een full-time baan.
    - bij veel sporten is duur materiaal een factor: een olympische zeilboot is duur. Niet iedereen kan dat opbrengen.
    - innovatie in materiaal, voeding, kleding en dergelijke. Je moet daarin bij blijven en liefst vooroplopen.

    En dan ben ik vast nog veel vergeten.
  8. info_124 2 augustus 2012 13:21
    Tot nu toe hebben bijna alle politice alle verdragen op gebeid van de Euro, tekorten enz met voeten getreden, aan hun laars gelapt en hun.. mee afge...
    Zal dat nu veranderen ? Nu al begint Hollande met.. mag best een betje soepeler..Zelfs nieuwerwetse bankiers blijken de boel op alle manieren, die denkbaar zijn, geflest te hebben.
    Geld moet je aan ouderwetse spaarbank-boekhouders overlaten.
    U dacht toch niet echt, dat de uitgeleende pensioengelden, nu enkel een regel op een balans, ooit nog voor meer dan 50% terugkomen ?
    Dekkingsgraad? ? Op papier !
  9. jrxs4all 2 augustus 2012 14:11
    quote:

    theo1 schreef op 2 augustus 2012 13:07:

    [...]
    Als het zo simpel was, zou India grossieren in de medailles en zou Nederland geen schijn van kans maken. Er komt echt wel heel wat meer bij kijken:
    Klopt helemaal, ik heb ook niet anders beweerd. Die andere factoren zijn in China echter ook ruimschoots voorhanden.

    GDP is een iets betere maatstaf dan inwoneraantal, maar die 2 hangen natuurlijk nauw samen. Het is niet voor niets dat in de medaillespiegel de VS en China ver bovenaan staan.

    Blijft nog steeds dat wat er in China in 1 jaar aan uitzonderlijk talent geboren wordt, dat daar in Nederland bijna een eeuw voor nodig is. En dit soort simpele rekenkunde wordt bij het oordeel over China vaak vergeten, ook bij heel andere zaken.

  10. forum rang 7 handyman6 2 augustus 2012 14:29
    Tja topsport en doping...je zou wel heel dom zijn als je als topsporter met talent,geen gebruik zou maken van alle middeltjes die de farmaceuten kunnen verzinnen,om die felbegeerde gouden plakken te behalen.
    Doe jij het immers niet ,maar het buitenland wel,dan figureer je in de marges,topper of niet.
    Ik ben er zo goed als zeker van dat duurte/uithoudings-sporters en in mindere mate krachtsporters nooit iets anders deden.Wielerssport:nou,nou,nou!
    Laatst op TV een docu over hoe de Keniaanse lange afstandslopers en hun drogisten innig samenwerken,zonder scrupules en/of regeringsbemoeienis..grh6
  11. [verwijderd] 2 augustus 2012 15:30
    Weer een platina medaille voor het betreffende pico bello en prima de luxe geen Franse woorden bevattende deskundige artikel van de betreffende financiële specialist, zodat er op een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis slechts 1 (één) conclusie mogelijk is, namelijk "Marcel Tak for president!"

    PS

    In het kader van de betreffende mogelijk vanuit de Eurozone over de rest van de wereld op Euroniveau ontstane en dan uiteraard ook op Euroniveau en niet door afzonderlijke "soevereine" lidstaten te blussen uitslaande brand slechts een waarschijnlijk geheel te verwaarlozen triviaal puntje slechts ter verder het hierbij latende, iedereen in de Eurozone en daarbuiten een prettige voortzetting van de doorsnee dag toewensende kennisgeving, maar welk triviale puntje in de Eurozone misschien op de duurzaam lange termijn in het Noorden, Zuiden, Oosten en Westen van de betreffende zone niet volledig structureel over het hoofd zou moeten worden gezien: in de wachtrij van de serviceafdeling van de Mediamarkt las ik op pagina 82 van “Mediazine, augustus 2012” met een steeds verder toenemende woede alsmede verontwaardiging met de consequenties op zich weer van dien voor de structureel toegenomen wachttijden bij de betreffende alle hulpdiensten met bijbehorende crisisteams inschakelende reparatieafdeling het volgende:

    Spreken zonder woorden
    Wil je in het buitenland een spraakverwarring voorkomen? De volgende uitdrukkingen zullen misschien anders worden geïnterpreteerd dan je het had verwacht.

    (...)

    Gebaren: voor ons vanzelfsprekende gebaren kunnen voor anderen beledigend zijn. Een opgestoken duim is voor een Griek hetzelfde als een opgestoken middelvinger voor ons.

    [Waarna de volgende mogelijke dramatische zin met de mogelijke

    - dus het hoeft niet, wie kan er op een doorsnee dagen van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis in een kristallen bol kijken, maar het zou kunnen -

    structurele consequenties van dien op de lange termijn volgt]

    Ons 'pico bello'-teken (een rondje maken met duim en wijsvinger) is voor Zuid-Amerikanen een obsceen gebaar, en Arabieren zien er het boze oog in.
  12. [verwijderd] 2 augustus 2012 15:52
    @NEl Als je slechts ter duurzaam het verder hierbij latende kennisgeving op een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis als gevolg van een door de toenmalige regeringsleiders van betrokken lidstaten van de Europese Unie in het toenmalige Europa van de twee snelheden in Maastricht en Lissabon overeengekomen muntunie zonder politieke afspraken welke politieke afspraken als weeffout helaas in de betreffende verdragen van Maastricht en Lissabon niet waren opgenomen met de mogelijke consequentie van een vrije val van de euro respectievelijk het mogelijk in de rij van de gaarkeukens staan van de op het wereldtoneel opkomende BRIC-landen Brazilië, Rusland, India en China al dan niet kortzichtig maar wat te zien en te lachen hebt, hoeft dit duurzaam structureel niet verkeerd te zijn.
  13. [verwijderd] 2 augustus 2012 15:58
    @MrGlass Maar slaapwandelen in de Eurozone lijkt op het 1e t/m 49 gezicht op een doorsnee dag van een mogelijk vanuit de Eurozone over de rest van de wereld op Euroniveau ontstane en dan uiteraard ook op Euroniveau en uiteraard dan ook niet door afzonderlijke "soevereine" lidstaten te blussen uitslaande brand ook niet echt een optie...
27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.