Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

September: berenmaand bij uitstek...

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 augustus 2003 20:01
    Ik ben vanavond eens in de weekgrafiek van de AEX gedoken over de afgelopen 2 jaar (logaritmische schaal). Hierop zien we dat er na de aanslag op de Twintowers en het dieptepunt op 21 september 2001 een stijgende wig ontstond die in totaal 7 maanden herstel gaf voor we er neerwaarts uit vielen. De top lag even boven 530 indexpunten. Er volgde toen een zeer felle afdaling die ons in 3 maanden 230 punten omlaag bracht naar 300 punten. De totale afdaling duurde 11 maanden en bracht ons naar een bodem van 218 punten, een verlies van totaal 310 punten. Het herstel in de wig lag destijds rond 40% stijging.

    Allemaal historie en we kijken op de beurs tenslotte naar voren, dus maar eens naar de huidige tijd.
    In de weekgrafiek is het herstel, dat inmiddels bijna 6 maanden duurt en een puntenwinst van 54% heeft gebracht, nog steeds als een stijgende wig te zien. De wig stijgt wat sneller dan de vorige keer maar dat is begrijpelijk omdat de voorafgaande daling ook zeer sterk was.
    Afgelopen week is er precies op het 38,2% retracementnivo van de daling van 530 naar 218 een top gezet op 336 punten. De eerste voorzichtige stappen richting de onderkant van de wig zijn vandaag gezet.

    Voor mijn gevoel loopt het herstel op de laatste benen en kunnen we in september het begin van een forse daling meemaken. Net als de afgelopen 2 jaren schat ik september als een echte berenmaand in.

    In de 15-minutengrafiek is de ontwikkeling van een prachtig schouder-hoofd-schouder patroon waar te nemen. Nadat we vanmiddag de neklijn hebben gebroken (rond 330) is deze keurig teruggetest waarna de daling van start ging. Vanaf 326 zijn we opgeveerd omdat daar steun ligt van de onderkant van het "gap" van afgelopen donderdag. Het koersdoel van het schouder-hoofd-schouder patroon ligt tussen 323 en 324. Daar ligt tevens de laatste bodem.

    Even wat verder vooruit kijkend zouden we vanaf dat punt opnieuw de 330 kunnen opzoeken waardoor er opnieuw een schouder wordt gemaakt van een wat groter sks-patroon dat ons in de eerste week van september naar 310 kan brengen.

    Even wat toppen en dalen:

    September 1998 --> top 502 dal 402 (-20%)
    September 1999 --> top 596 dal 446 (- 8%)
    September 2000 --> top 703 dal 640 (- 9%)
    September 2001 --> top 524 dal 378 (-28%)
    September 2002 --> top 370 dal 283 (-24%)
    September 2003 --> top ... dal ... (-..%)

    Gert Dorant

  2. tgaeko 26 augustus 2003 20:24
    Sorry, maar ik denk dat de TA op zoek moet naar een nieuwe trendlijn en cyclus. De bestaande, histroische patronen geven zijn out. De beurs gaat schommelgewijs omhoog. De economie van Japan, USA en China draaien goed. Duitsland komt er aan. Ook Rusland is stil maar onmiskenbaar aanwezig.

    Kijkend naar de particuliere en publieke schuldenlasten, begrijp ik er geen snars van. Maar dat komt zeer waarschijnlijk dat ik opgegroeid ben met de les om geen schulden te maken: "eerst verdienen en dan pas uitgeven". Maar het zijn er mondiaal maar weinig die daar nog wakker van liggen, dus gaan we met geleend geld en een kreunend milieu en mensheid gewoon omhoog.
  3. [verwijderd] 26 augustus 2003 20:48
    Gert, begrijp ik het goed dat volgens jou de bodem bij 324 ligt voor september/herfst? Maar daar zitten we nu pas op...

    Ik hoorde zojuist dat de omzetten in NY erg dun zijn. Maar tegen 16.00 maakte de goudprijs een sprong naar 365+ ; men ziet op de floor erg op tegen de terugkeer van de vakanties, en er is erg veel voorzichtigheid.
    Men spreekt ook van een "decoupling" van de goudprijs tov de dollar (talk of the day)

  4. durobinet 26 augustus 2003 22:27
    September is (vanouds) de slechtste maand voor beleggers.
    Verklaring 1: algemeen is bekend dat sept. okt. en nov. slechte resultaten laten zien. Daarom vooruitlopend zouden beleggers alvast uit de markt stappen. Kuddegedrag dus.
    Verklaring 2: winstbijstellingen. Na het "vacuum aan informatie" gedurende de zomermaanden, komen nu de meeste bedrijven met halfjaarcijfers. Ze hebben kennelijk de neiging om de resultaten iets negatiever voor te stellen dan ze feitelijk zijn. Analisten stellen vervolgens hun verwachtingen neerwaarts, hetgeen weer zijn effect heeft op de koersen.
    Verklaring 3: het seasonal Affective Disorder-syndroom. Dit stelt dat het gedrag van beleggers afhankelijk is van het aantal zonuren. Als dit terugloopt worden beleggers somberder en voorzichtiger. Er wordt dan meer verkocht.
    De meest normale verklaring is en blijft natuurlijk dat er na de vakanties niet veel geld meer in de knip is en zeker niet om aandelen te kopen.
    bron: beleggersagenda Rabobank
    vr.gr. duro
  5. [verwijderd] 26 augustus 2003 23:03
    'September is (vanouds) de slechtste maand voor beleggers.
    Verklaring 1: algemeen is bekend dat sept. okt. en nov. slechte resultaten laten zien. Daarom vooruitlopend zouden beleggers alvast uit de markt stappen. Kuddegedrag dus.'

    In mei werd nog een daling verwacht met het argument dat je aandelen in mei moet verkopen en in september terug moet kopen omdat de tussenliggende maanden normaal gesproken het zwakst zijn. Toen werd er gezegt dat in de vakantietijd de beurs wel eens flink omlaag kon gaan omdat dat gebruikelijk is en nou zijn sept. okt. en nov. opeens de slechtste maanden??

    Vg,
    Dave
  6. durobinet 27 augustus 2003 10:51
    September is inderdaad een beetje (te) vroeg om weer in te stappen! Het is een uitdrukking die gebezigd wordt en die vroeger globaal wel klopte kennelijk. De Amerikanen kennen dit gezegde niet, maar kennen wel de Halloween-indicator (31 oktober). Deze stelt dat je er wel begin mei uitmoet, maar pas met halloween weer in de markt moet stappen. Jacobsen (publicist van eerder genoemde fenomeen) stapt elk jaar 4 mei uit de markt en komt er op 28 oktober weer in.
    vr.gr. duro
  7. [verwijderd] 27 augustus 2003 11:24
    En toen Jacobsen in 2001 met een wekelijkse column in het AD even zou aantonen hoe goed die methode wel niet werkte ging het prompt mis en teleurgesteld moest hij op 31 augustus zijn laatste column afsluiten met:
    "Helaas, het mocht niet zo mooi zijn. Begin van deze week steeg de AEX en gisteren stond ik in de min ten opzichte van de index."
    Dit jaar zou deze methode hem ook weer veel geld hebben gekost.
    Een ander voorbeeld is januari. Vroeger was dat altijd zo'n geweldige maand. Dat blijkt inmiddels ook beslist niet meer zo te zijn. Corné van Zeijl heeft hier al diverse keren over geschreven.
  8. Cézan 27 augustus 2003 11:40
    Kortom flut dus!
    Heb het boekje van Jacobson zelf in bezit, 4kante archief in dan.

    Maar lijkt me dat we nu toch in hele andere tijden leven dan ervoor, boekje is gewoon achterhaald. 3 jaar berenmarkt, ja, wie heeft dit kunnen bedenken en misschien blijft het nog niet eens bij 3.

    vrgr
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.