Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Huizenprijzen dalen met 60% in 7 jaar en nog veel meer.

40.364 Posts
Pagina: «« 1 ... 283 284 285 286 287 ... 2019 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 april 2012 09:12
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 20 april 2012 08:42:

    [...]
    Hoe bedoel je?
    Het enige wat in die grafiek opvalt is dat NL van vele landen het hoogste percentage 'public rental' (lees: woco's) heeft. So what?
    Net als heel veel ontwikkelingslanden. Of kopen of sociaal huren. Dat zijn de enige twee smaken die we hebben.

    De meeste hoog ontwikkelde landen hebben daarnaast ook een goed werkende vrije huursector. Die huren liggen op een acceptabel niveau (itt de zeer krappe vrije huursector hier) en zijn een goed alternatief voor kopers. Die daardoor flexibeler zijn qua waar ze willen/kunnen werken.
  2. [verwijderd] 20 april 2012 10:16
    quote:

    ben d'r klaar mee schreef op 20 april 2012 08:39:

    [...]

    Precies. Maar die vrijheid om te huren is er niet.

    Je hebt een veel te grote voorraad sociale huurwoningen (2x zo veel sociale huurwoningen als gezinnen die er eigenlijk voor in aanmerking komen). Daarnaast een grote voorraad koophuizen (maar zoals je zegt is kopen niet zonder risico, zeker niet als je flexibel wilt zijn met verhuizen ivm nieuwe baan etc.). En nauwelijks een vrije huur sector.

    Het is ontzettend scheef gegroeid en waarom niet recht zetten wat scheef is gegroeid?

    HRA ook afschaffen. Woningprijs gaat dalen, waardoor vrije sector huren lager kunnen liggen. Woco's verkopen helft sociale woningvoorraad aan pensioenfondsen bijvoorbeeld die daar vrije sector huren voor gaan vragen (redelijk rendement tov lagere prijzen na afschaffing HRA). Die hebben zoveel geld dat ze nauwelijks weten wat ze er mee moeten (stabiele inflatiebestendige beleggingen). Woco's hebben minder vreemd vermogen nodig.
    Ik ken hier een aantal identieke appartementen die in bezit zijn van Achmea waarvan 50% huur is en 50% koop. De verkoopprijzen zijn gedaald de laatste jaren met meer dan 20% terwijl de huren met max. percentage zijn verhoogd. Dus dat huren dalen in de vrije marktsector als huizenprijzen dalen valt te betwijfelen. Participatiefondsen willen alleen maar rendement halen en ik zie nou niet bepaald vaak dat prijzen dalen wanneer er sprake is van vrije marktwerking. Zeker niet in de huizenmarkt omdat bewoners niet steeds switchen op basis van beste belegging.

    Dat er een en ander scheeft moet worden gezet ok, de rekening leggen bij huurders niet. De overheid heeft zelf laten ontstaan dat de huurmarkt gesubsidieerd moet worden door het toestaan van de zeepbel in de koopmarkt. Het is dus ook gesubsidieerde lucht die huurders direct en indirect ontvangen.De oplossing moet niet zijn dat je huurders meer laten betalen voor doorstroming naar de koopmarkt maar de stimulans voor doorstroming moet zijn dat de prijzen in de koopmarkt omlaag gaat. Je zal zien dat de subsidies uit de sociale woningbouw dan ook fors omlaag zal gaan.

    Dat de rekening zal moeten worden betaald is wel duidelijk, de vraag is alleen door wie. Misschien zou de oude generatie met overwaarden de mensen moeten compenseren die afgelopen decenia zijn ingestapt ;-) Met dank aan onze overheid en DNB....

  3. [verwijderd] 20 april 2012 10:31
    Zo en nu weer terug naar de feiten/cijfers:

    "De prijzen van verkochte koopwoningen waren in maart gemiddeld 4,7 procent lager dan een jaar eerder.

    Dat liet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag weten. De prijsdaling was daarmee veel groter dan in februari, toen de huizenprijzen gemiddeld nog 3,4 procent lager waren dan in 2011.

    Net als in voorgaande maanden daalden in alle provincies de prijzen van woningen. In Zuid-Holland en Noord-Brabant zijn de prijzen van verkochte koophuizen al 3 jaar onafgebroken lager dan een jaar eerder.

    Alle woningtypen waren goedkoper dan in maart 2011. Vorige maand wisselden ruim 9000 bestaande koopwoningen van eigenaar. Dat is 13 procent minder dan een jaar eerder."

    www.rtl.nl/components/financien/rtlz/...

    De daling versnelt en maand op maand, maart vs februari, bedroeg zelfs -1,2%.
  4. [verwijderd] 20 april 2012 10:32
    Overigens ben ik het ook niet eens met je rol over pensioenfondsen en hun deelname hierin. Uiteraard zijn assetmanagers geïnteresseerd in inflatiebestendige producten. Maar dan moeten ze wel het idee hebben dat onderliggende waarde goed is gewaardeerd. En daar zit dus ook een groot probleem. Als huizenprijzen een tijd lang 5,5% stijgen met een gemiddelde inflatie van 3,5% dan stijgt de onderliggende waarde 2% per jaar teveel. Als een assetmanager het idee heeft dat die prijzen met minimaal de inflatie blijven stijgen dan lijkt het inderdaad een goede belegging. Echter, veel assetmanagers vinden de onderliggende waarde overgewaardeerd en denken dat er een flinke correctie gaat komen waardoor zij het dus niet een goed instapmoment vinden. Of terwijl, zij hebben nogal grote twijfels of dit wel mee rendeert met de inflatie de komende decenia en staan dus niet bepaald in de rij om deze problematiek op te gaan lossen.
  5. [verwijderd] 20 april 2012 10:36
    als er sprake is van kunstmatige schaarste zal vrije marktwerking niet voor lagere prijzen zorgen. bij voldoende aanbod wel (zie bijvoorbeeld telecom markt). huidige vrije sector huurprijzen zijn relatief erg hoog (tov zowel sociale huur alsook kopen) omdat er nauwelijks aanbod is. bij vergroting aanbod (en dan forse vergroting, niet een klein beetje erbij) zullen die prijzen echt wel dalen. zeker als ook huizenprijs fors lager worden door afschaffing HRA.

    overigens is de scheefgroei bij sociale huren niet alleen veroorzaakt door stijgende huizenprijzen, ook omdat halsstarrig wordt vastgehouden aan heel lang geleden vastgelegde huurrichtlijnen. de maatschappij is sindsdien fors veranderd en gezinnen zijn veel meer gaan verdienen.

    NL hecht heel erg aan verworven rechten en het vasthouden aan de status quo. geleidelijke tussentijdse veranderingen waren beter geweest., in plaats van vasthouden aan bestaande situatie totdat het echt niet meer anders kan.

    als je ziet dat bedrijfwaarde woningen van bijvoorbeeld Ymere slechts 1/3 bedragen van woz waarde. tuurlijk die woz waarde kan met 30-40% terug. maar dan nog is bedraagt de subsidie op sociale huren zo'n 50% van de huur.

    je moet het van beide kanten aanpakken. en ik ben dus geen voorstander van doorstroming van huurmarkt naar koopmarkt. die laatste lijkt mij al meer dan groot genoeg in NL. zo'n maatschappelijk voordeel heeft het niet dat mensen een koopwoning hebben. ik ben een voorstander van de ontwikkeling van een goed functionerende huurmarkt. met aan de onderkant sociale woningbouw voor lagere inkomens. en daarboven een ruim aanbod (ook relatief goedkope) vrije huurwoningen.
  6. [verwijderd] 20 april 2012 10:44
    quote:

    Insider01 schreef op 20 april 2012 10:32:

    Maar dan moeten ze wel het idee hebben dat onderliggende waarde goed is gewaardeerd. En daar zit dus ook een groot probleem.
    Ja. Dus ook niet kopen tegen huidige hoge marktprijzen, maar eerst HRA afschaffen en daarmee huizenprijs verlagen. Daarna verkoop van woco's aan pensioenfondsen. Daarna in vrije sector.

    Voorbeeld Ymere
    WOZ waarde 14,8mrd
    bedrijfswaarde 4,6 mrd
    huuropbrengst 0,4mrd

    zeg helft verkopen tegen 4 mrd levert voor woco's forse boekwinst op, alsmede een schuldenvrije balans en dus ruimte om woningen die aangehouden worden fatsoenlijk te onderhouden.

    pensioenfondsen kopen tegen 2/3 van huidige overgewaardeerd woz waarde. en met 25% huurverhoging over een aantal jaar hebben ze een direct rendement van meer dan 6%, met inflatiebescherming.
  7. [verwijderd] 20 april 2012 10:45
    quote:

    Insider01 schreef op 20 april 2012 10:32:

    Als huizenprijzen een tijd lang 5,5% stijgen met een gemiddelde inflatie van 3,5% dan stijgt de onderliggende waarde 2% per jaar teveel.
    Alleen als je vindt dat huizenprijs in reele termen gelijk moet blijven. Lijkt me redelijker dat je huizenprijs tov gezinsinkomen gelijk houdt. Stijgende gezinsinkomens leiden dan dus tot hogere stijging huizenprijs dan inflatie.
  8. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 20 april 2012 10:48
    quote:

    ben d'r klaar mee schreef op 20 april 2012 09:12:

    [...]

    Net als heel veel ontwikkelingslanden. Of kopen of sociaal huren. Dat zijn de enige twee smaken die we hebben.

    De meeste hoog ontwikkelde landen hebben daarnaast ook een goed werkende vrije huursector. Die huren liggen op een acceptabel niveau (itt de zeer krappe vrije huursector hier) en zijn een goed alternatief voor kopers. Die daardoor flexibeler zijn qua waar ze willen/kunnen werken.
    Daar heb je een punt. Maar wijs dan ook op de oorzaak: onze doorgeslagen HRA. Verhuur is commercieel nauwelijks aantrekkelijk meer. Helaas...
    En vreemd genoeg lijken woco's en sociale huren de schuld te krijgen.

    Vraag me af waar ze in het Catshuis nu al vele weken moeilijk over zitten te doen. OK, dat is kinderachtig van mij, het is crisis, en dus lastig. Maar waarom laten Rutte en Verhagen toe dat belangrijke handelspartners beledigd worden? Ik kan er niet meer bij.
    (Oeps, dat is politiek...)
  9. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 20 april 2012 11:24
    quote:

    ben d'r klaar mee schreef op 20 april 2012 10:44:

    [...]

    Ja. Dus ook niet kopen tegen huidige hoge marktprijzen, maar eerst HRA afschaffen en daarmee huizenprijs verlagen. Daarna verkoop van woco's aan pensioenfondsen. Daarna in vrije sector.

    Voorbeeld Ymere
    WOZ waarde 14,8mrd
    bedrijfswaarde 4,6 mrd
    huuropbrengst 0,4mrd

    zeg helft verkopen tegen 4 mrd levert voor woco's forse boekwinst op, alsmede een schuldenvrije balans en dus ruimte om woningen die aangehouden worden fatsoenlijk te onderhouden.

    pensioenfondsen kopen tegen 2/3 van huidige overgewaardeerd woz waarde. en met 25% huurverhoging over een aantal jaar hebben ze een direct rendement van meer dan 6%, met inflatiebescherming.
    Gezonde redenering, ook i.h.a. eens met 'Insider01'. Zeker ook eens met die bestemming van pensioengelden. (Maar ligt de DNB dan weer dwars? Al jaren verzieken ze een goed beleggingsbeleid van pfn.)

    Helaas, dat soort maatregelen vraagt om lange overgangstermijnen. En daar vóór ook lange jaren om het politiek eens te worden, helaas. Elke week extra twitteren vanuit het Catshuis is meer verwaarlozing van dit arme volk (om met W. van Oranje te spreken).

  10. hjm 20 april 2012 11:29

    De telegraaf luidt de noodklok in ons liberale landje. Marktwerking maar als de hypotheekrente volgens de huidige plannen in 30 jaar wordt afgeschaft leveren huizen 20% minder op. Tenslotte kunnen mensen minder lenen.

    Snappen ze echt niet dat het gewoon lucht is die verdwijnt? Marktwerking mensen!

    www.telegraaf.nl/binnenland/11953783/...
  11. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 20 april 2012 11:30
    quote:

    ben d'r klaar mee schreef op 20 april 2012 10:36:

    ...

    je moet het van beide kanten aanpakken. en ik ben dus geen voorstander van doorstroming van huurmarkt naar koopmarkt. die laatste lijkt mij al meer dan groot genoeg in NL. zo'n maatschappelijk voordeel heeft het niet dat mensen een koopwoning hebben. ik ben een voorstander van de ontwikkeling van een goed functionerende huurmarkt. met aan de onderkant sociale woningbouw voor lagere inkomens. en daarboven een ruim aanbod (ook relatief goedkope) vrije huurwoningen.
    Gloeiend mee eens. We verschillen denk ik alleen in tempo en in manier van aanpak?
  12. [verwijderd] 20 april 2012 11:42
    ja, ik denk dat de tijd voor geleidelijke aanpassing voorbij is. is ook politiek lastig te verkopen (tegenstanders hebben meer te verliezen dan voorstanders en zullen dus meer druk uitoefenen). zeker als het nog redelijk goed gaat.

    hoog tijd om eens met een verse blik te kijken naar hoe eea is ingericht en te leren van andere landen (danwel hoe het wel of hoe het niet moet) en nieuw huisvestingsbeleid van de grond af op te tuigen.

    tuurlijk, dat gaat hier en daar pijn doen, en die mensen komen op tv en in de krant hun zielige verhaal vertellen. maar dan moet je een politicus met visie en een rechte rug hebben om te zeggen ... we gaan het toch doen want het is goed voor het land. nu en later. maar ja, waar vind je nog zo'n politicus tegenwoordig?
  13. [verwijderd] 20 april 2012 12:56
    quote:

    ben d'r klaar mee schreef op 20 april 2012 10:45:

    [...]

    Alleen als je vindt dat huizenprijs in reele termen gelijk moet blijven. Lijkt me redelijker dat je huizenprijs tov gezinsinkomen gelijk houdt. Stijgende gezinsinkomens leiden dan dus tot hogere stijging huizenprijs dan inflatie.
    Er zijn meerdere factoren waar je naar kijkt voor de waardering van het huis waaronder het gezinsinkomen. Ook deze ratio (cijfers OESO)is geexplodeerd en zijn we koploper.

    Geleidelijkheid is wenselijk, maar de vraag is of daar tijd voor zal zijn omdat het allemaal gefinancierd moet worden en de investeerders niet in de rij staan en banken ook nog eens met Basel 3 te maken hebben. Je eigen vermogen verhoog je in goede tijden dus lijkt deleverage de enige weg die te volgen is. En dan kunnen wij wel geleidelijkheid willen, de vraag is of we daar wel ruimte voor krijgen. Ik zou als pensioenfonds in iedergeval niet willen worden gebruikt hiervoor....
  14. [verwijderd] 20 april 2012 13:56
    nu is een goede tijd voor banken om hun eigen vermogen te vergroten door emissies. (DB komt eraan). straks midden in de volgende crisis niet meer. dan moet de overheid maar gedwongen deelnemen (maar dan wel deze keer ten koste van bestaande aandeel- en perpshouders ... die moeten anders nu maar aandringen op actie van de kant van de banken).

    gemiste kans trouwens met EBA kapitaaleis. die hadden bestaande exposure moeten nemen, daar het geeiste EV op moeten berekenen en het restant hadden banken verplicht moeten ophalen uit de markt danwel overheidsinjectie.

    NL moet af van enerzijds de afhankelijkheid van financiering van buitenlandse beleggers maar ook anderzijds de financiering (middels banken en ook pensioenfondsen) van buitenlandse partijen (privaat en overheid). maakt het allemaal veel te interrelated en risicovol.
  15. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 20 april 2012 14:22
    quote:

    Insider01 schreef op 20 april 2012 12:56:

    [...]

    Er zijn meerdere factoren waar je naar kijkt voor de waardering van het huis waaronder het gezinsinkomen. Ook deze ratio (cijfers OESO)is geexplodeerd en zijn we koploper.
    ...
    Ik zou als pensioenfonds in iedergeval niet willen worden gebruikt hiervoor....
    Je eerste zinnen kloppen.
    Maar Ben had het over pfn die woco-woningen overnemen. Lijkt me een ander verhaal.
  16. [verwijderd] 20 april 2012 16:20
    Waarom zou je die aandelen kopen dan? Ziet het er zo hoopvol uit voor de banken? Met name die kleine banken hier... dat is gewoon einde verhaal.

    Toevallig kreeg ik nog een artikel van iemand deze week over de Friesland Bank in de Leeuwarder Courant die volgens een oud directeur vorig jaar verzaakte om 400 mio ledencertificaten te plaatsen. Deze bank had een perp in de markt staan van 125 mio en op basis van de koers kan je dan wel nagaan dat je een woekerrente moet betalen. Bovendien had ik ze nooit 400 mio zien binnenhalen maar goed. Zal het de andere banken zo makkelijk gaan? Ik vrees van niet.

  17. forum rang 10 voda 20 april 2012 16:23
    BKR: 2.900 meer huishoudens met hypotheekproblemen in KW1


    AMSTERDAM (Dow Jones)--Het aantal huiseigenaren met een betalingsprobleem op hun hypotheek is in het eerste kwartaal van 2012 gestegen met bijna 2.900, blijkt uit de halfjaarlijkse Hypotheekbarometer van het Bureau voor Kredietregistratie (BKR).

    In totaal zijn er op dit moment 65.329 huiseigenaren met een betalingsprobleem, of ongeveer 1% van de hypotheeknemers in Nederland. Dat is twee keer zo veel als vier jaar geleden.

    De toename komt vooral door de economische crisis, de oplopende werkloosheid en het toenemend aantal echtscheidingen, stelt directeur Peter van den Bosch van BKR. "Als deze trend doorzet, komen er op jaarbasis ruim 11.000 mensen extra in de problemen met de aflossing van hun hypotheek."

    Het BKR is in 1965 opgericht door het financiele bedrijfsleven en beheert het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) met gegevens van circa 9 miljoen personen. Hieran komt bijna 93% zonder problemen de betalingsverplichtingen na, meldt de Tielse organisatie.

    Van een betalingsprobleem is sprake bij een betalingsachterstand van meer dan 120 dagen op een lopend hypotheekcontract.


    Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst, +31-20-5715200 ; amsterdam@dowjones.com
  18. MRK1 20 april 2012 16:39
    quote:

    ben d'r klaar mee schreef op 20 april 2012 10:45:

    [...]

    Alleen als je vindt dat huizenprijs in reele termen gelijk moet blijven. Lijkt me redelijker dat je huizenprijs tov gezinsinkomen gelijk houdt. Stijgende gezinsinkomens leiden dan dus tot hogere stijging huizenprijs dan inflatie.
    Je laatste zin klopt alleen als het gezinsinkomen harder stijgt dan inflatie. Dat is niet zo zeker voor de toekomst.

    Daarnaast deel ik niet de gedachte dat huizenprjzen met inflatie (of gezinsinkomentoename) zou moeten meelopen: nog steeds zien mensen onvoldoende in dat huizen geen oneindige levensduur hebben. net als op een auto heb je te maken met afschrijving. Waardebehoud is alleen realistisch als je uitgaat van (elk jaar toenemende) onderhoud/renovatiekosten
  19. [verwijderd] 20 april 2012 16:47
    quote:

    Insider01 schreef op 20 april 2012 16:20:

    Waarom zou je die aandelen kopen dan? Ziet het er zo hoopvol uit voor de banken? Met name die kleine banken hier... dat is gewoon einde verhaal.
    Ik koop sowieso geen financials. Maar je kunt best een emissie plaatsen in deze markt. Niet tegen topprijzen, maar overleven lijkt me belangrijker voor een bank dan aandeelhouders verwennen.

    En anders geeft de overheid een garantie dat een claimemissie met 50% korting geplaatst wordt. Mogen aandeelhouders zelf kiezen of delen.
  20. [verwijderd] 20 april 2012 16:49
    quote:

    dubbeldraaien schreef op 20 april 2012 16:39:

    [...]
    Waardebehoud is alleen realistisch als je uitgaat van (elk jaar toenemende) onderhoud/renovatiekosten
    Dat klopt. Je zult jaarlijks wel zo'n 1%-2% moeten uitgeven en geen slecht gebouwd huis hebben. Ik bedoel dan ook niet dat een bestaand huis die prijsontwikkeling meemaakt, maar het algemene huizenprijspeil.
40.364 Posts
Pagina: «« 1 ... 283 284 285 286 287 ... 2019 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.