Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Doorgeschoten collectieve verzorgingsstaat

78 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 juli 2003 03:29
    De economische crisis maakt steeds meer slachtoffers. Elke maand verliezen ruim 11.000 mensen hun baan. KLM zet niet 3.000 maar 4.500 mensen op straat. De bezuinigingen bij defensie maken niet 4.800 maar 9.000 mensen brodeloos. Verzekeraar AMEV zet 750 mensen op straat. Arbeidsbemiddelaar Kliq schrapt tussen de 750 en 950 banen, het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen 6.300, Robeco 130, Getronics 600, de NS 1.240, ASML 550. De lijst wordt te lang om op te noemen.

    Het aantal faillissementen is volgens onderzoeksbureau Graydon in de eerste helft van het jaar gestegen met 32 procent tot 4.195 en het aantal schuldsaneringen met twintig procent tot 5.417. Minister van Financiën Zalm wil 2,5 tot 3 miljard euro extra bezuinigen. Philips verplaatst een fabriek naar Polen en Océ onderzoekt de verplaatsing van assemblage naar lagelonenlanden. De fabrikant van printers en kopieermachines heeft al twee productiefaciliteiten in Tsjechië. Niet alleen de productie, maar ook steeds meer banen in de dienstverlening worden verplaatst zoals bij ING, die het onderhoud van automatiseringssystemen uitbesteedt naar India. Veel goedkoper en toch prima kwaliteit.

    Zelfverrijking door loonmatiging

    Terwijl topmanagers hun "exhibitionistische zelfverrijking" onverminderd voortzetten verkondigt Jacques Schraven, voorzitter van de ondernemersorganisatie VNO-NCW, dat forse meerjarige loonmatiging beslist noodzakelijk is. Terwijl het nieuwe kabinet de vakbonden oproept tot matiging van looneisen, en ambtenaren en uitkeringstrekkers bij voorbaat in de min drukt, worden de salarissen van topambtenaren fors verhoogd. Dirk Witteveen, voorzitter van de Pensioen- en Verzekeringskamer (PVK), gaat dit jaar 13,7 procent meer verdienen. In de komende jaren zal zijn salaris stijgen van 232.000 euro tot 362.550 euro. Hetzelfde geldt voor Arthur Docters van Leeuwen, de hoogste man van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

    Volgens minister Zalm gaan de salarissen omhoog omdat andere toezichthouders, zoals de directeuren van de Nederlandsche Bank, dat ook verdienen. Als de ene toezichthouder 3,5 ton krijgt, dan moet de andere dat ook krijgen, zeker als de toezichthoudende instellingen in de komende tijd gaan fuseren. Alsof 2,3 ton voor het houden van toezicht niet meer dan genoeg is.

    Demagogie en praktijk

    Terwijl de vertegenwoordigers van het kapitaal er dus fors op vooruit gaan verkondigen deze zelfde lieden dat de werkende bevolking er fors op achteruit moet gaan. En dat zijn nog wel de mensen die de fantastische salarissen van deze topmensen bij elkaar verdienen. De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter en schrijnender. Volgens de Wall Street Journal beschikken de vierhonderd rijkste mensen in de VS over een gezamenlijk vermogen van 70 miljard dollar. Terwijl deze invloedrijke mensen nog steeds rijker worden drukken zij gewone mensen steeds dieper in de armoede. Deurwaarders maken overuren, faillissementen en schuldsaneringen zijn aan de orde van de dag, en meer en meer mensen, waaronder gepensioneerden met alleen een AOW-uitkering, duiken onder de armoedegrens.

    Terwijl deze mensen verpieteren propageert Balkenende doodleuk "meer eigen verantwoordelijkheid", een eufemisme voor "je zoekt het zelf maar uit". Terwijl de golf van ontslagen aanzwelt verkondigt hij dat "wij" de schouders er des te meer onder moeten zetten, een eufemisme voor verhoging van de werkdruk en sneller afbranden. En volgens Jacques Schraven moeten we langer werken, terug naar de veertigurige werkweek, minder vrije dagen en later met pensioen. Wat wij dan allemaal moeten doen nu steeds meer mensen op straat gezet worden en steeds meer arbeidsplaatsen naar lagelonenlanden verplaatst worden zegt hij er natuurlijk niet bij.

    Doorgeschoten verzorgingsstaat

    Daarmee is de demagogie nog niet ten einde. Volgens Schraven is het probleem van Europa: "Vergrijzing, inflexibel, duur. (...) Terwijl Europa (Nederland) vergrijst, zijn en ontstaan er elders dynamische economieën, die Europa overvleugelen." Zijn oplossing: "Ik kies er voor om de zaak nu open te breken en ons te richten op een veel dynamischer, concurrerende economie." Dat klinkt mooi maar het is niets anders dan een pleidooi voor voortgaande loonsverlaging, afbouw van "WAO, WW, zorg en (pre)pensioen", het terugdraaien van de "doorgeschoten, collectieve verzorgingsstaat", veel langer werken, flexibeler ontslagrecht, afschaffen van CAO's, toenemende individualisering, resultaatafhankelijke beloning, verbetering van de arbeidsproductiviteit, flexibeler werktijden, permanente scholing. Concurrentie is het sleutelwoord.

    Schraven: "Wij willen ons inspannen om een goed, vaardig en flexibel personeelsbestand te krijgen en te behouden." Mooie woorden voor een situatie waarin de best opgeleide, best presterende en meest flexibele minderheid van de bevolking zich uit de naad werkt en de meerderheid tegen minimale kosten in de bijstand weggewerkt wordt. En als die minimale voorzieningen dan nog te duur zijn worden ook die nog afgeschaft. Dan hebben wij in Nederland te maken met Argentijnse toestanden. Zo maak je van Europa een "veel dynamischer, concurrerende economie."

    Zie vervolg.
  2. [verwijderd] 27 juli 2003 03:32
    Verdeel en heers

    Deze denkbeelden worden er regelrecht ingeramd: "Aanpassing is noodzakelijk", zo heet het. En: "Dit zijn onvermijdelijke processen" of: "Dat is hard nodig" en: "Alleen zo kunnen we in een vergrijzende, individualiserende samenleving een economie met veel hoogwaardige banen en een gemoderniseerde verzorgingsstaat instandhouden." De economische spreekbuis van overwegende kapitaalgroepen wordt bijgestaan door de politieke spreekbuis en de media, en allemaal zingen zij hetzelfde lied. Minder overheid, meer eigen verantwoordelijkheid en vooral meer "oranjegevoel" en dat "wij" onze schouders er gezamenlijk onder moeten zetten. Zo wordt de belangrijkste tegenstelling in de kapitalistische maatschappij, die tussen loonarbeid en kapitaal, onder de tafel geschoven.

    Tegelijkertijd laat minister Zalm als hij spreekt over de WAO geen enkele mogelijk voorbij gaan te wijzen op al die mensen die daar niet in thuis horen. Het televisieprogramma NOVA deed daar volop aan mee met een rapportage over het grote aantal jonge vrouwen met burnout in de WAO. De beelden toonden schijnbaar gezonde mensen, gezellig keuvelend, spelend, lachend en joggend, een keuringsarts die beweerde dat hij mogelijk erg soepel met het zwakke geslacht omspringt, en Gerda Verburg die de bal voor open doel kon inkoppen: het CDA had het toch al lang gezegd, die mensen horen niet thuis in de WAO. Waar zij dan wel in thuis horen zei zij er natuurlijk niet bij, maar het regeerakkoord laat er geen misverstand over bestaan; mensen die niet ziek zijn, die dus wel kunnen maar niet willen, komen hoogstens in aanmerking voor de bijstand. Alsof burnout geen ernstige ziekte is.

    Deze opzettelijke misleiding miste zijn uitwerking op het hard werkende en onwetende deel van de bevolking niet: "Die meiden verdienen een schop onder hun kont", zo heette het. Zo worden werkenden opgezet tegen uitkeringstrekkers, evengoed als autochtonen tegen allochtonen, jong tegen oud, enzovoorts. Dat is de toepassing van verdeel en heers in de huidige maatschappij, en tegelijkertijd het toedekken van de tegenstelling tussen loonarbeid en kapitaal met illusies en valse "oranjegevoelens". Prompt kwamen prins Willem Alexander en Máxima even later vertellen dat zij in blijde verwachting zijn van hun eerste kind, en de media hadden het er maar weer druk mee. De emotiecultuur gaat hand in hand met de illusie dat het allemaal wel weer goed komt.

    Meest verantwoorde vakbeweging van Europa

    De voortdurende hersenspoeling dient geen enkel ander doel dan het rijp maken van de geesten van de inmiddels volledig geïndividualiseerde en versplinterde bevolking om alle verslechteringen klakkeloos te slikken. Waar komt dan de tegenkracht vandaan? Sinds het akkoord van Wassenaar in 1982 zijn de vakbonden van een actieve strijdorganisatie van de arbeidersklasse geworden tot een club met leuke voordeeltjes voor de versnipperde leden. De beloning voor Wim Kok was zoet; hij mocht minister van Financiën worden, later zelfs minister-president en nu neemt hij breeduit plaats op het luxe kapitaalpluche in de raad van commissarissen van niet minder dan vier Nederlandse topbedrijven. Het ware gezicht van de leider van de arbeidersklasse blijkt het kapitaalgezicht te zijn.

    En wat kunnen wij dan verwachten van Lodewijk de Waal? Als het aan hem ligt stelt de vakbond zich "verantwoord" op, precies zoals Kok in 1982. Verantwoord op het gebied van sociale zekerheid, loonontwikkeling, werkgelegenheid, pensioenregelingen en koopkracht. Wel bezuinigen, maar niet te veel. Wel de lonen matigen, maar niet te veel. Hij komt niet veel verder dan: "Kan het niet een beetje minder?"

    Snippers verenigen zich

    Het wordt tijd dat de arbeidersklasse zich weer verenigt en zijn belangenorganisatie niet langer laat gebruiken om mee te denken over de "verantwoorde" afbraak van zijn belangen, maar juist inzet om op te komen vóór zijn belangen. De aanval op die belangen door de werkgevers en het kabinet vindt op een breed front plaats, is goed voorbereid en heeft tot doel de arbeidersklasse tot op het bot te versplinteren en uit te zuigen en tegelijkertijd in het gareel te houden, desnoods met geweld via politie en justitie. Dat is de kapitalistische oplossing voor de huidige crisis die nog veel erger wordt.

    Het is aan de arbeidersklasse zich opnieuw te organiseren, zich te ontdoen van illusies, het gevecht aan te gaan, de terreur van de kapitalisten te trotseren, zich te verheffen en uiteindelijk het heft in eigen hand te nemen om definitief een einde te maken aan verarming en verloedering, aan uitbuiting, onderdrukking en oorlog.

    Groet, Joop.
  3. [verwijderd] 27 juli 2003 03:38
    Daarom is een recessie ook zo voordelig voor het grote geld. Zij hebben de winsten al lang binnen, het personeel moest in het kader van het poldermodel rustig aan doen. Reken maar dat het grote geld het niet rustig aan heeft gedaan. De werkers worden bedankt voor hun diensten en de rijken maken zich op voor de volgende ronde.

    Directeur in het Nederlands is slecht gekozen. President als gebruikt wordt voor de topbestuurders in Amerika is een beter woord. Het 'BNP' van soommige bedrijven is groter dan dat van velen landen. Naast de president hebben deze bedrijven minister van defensie, economische zaken etc. Misschien de toekomst van de wereld? Geen landsgrenzen meer, maar een aantal grote bedrijven, waarbij de werknemers zich rekenen tot de bevolking van? Waaaaaah! Ik moet er niet aan denken.....

    Maar wat dan Joop? Wat is het alternatief en hoe kan dat ooit nog bereikt worden? De machthebbers staan echt niet toe dat de macht hen afgenomen wordt, dat moge duidelijk zijn.

    mvg
  4. [verwijderd] 27 juli 2003 03:46
    Zo Joop dat komt van diep. Van harte aanbevolen. Ik weet alleen niet of dat nog ooit terugkomt. We zijn met z'n allen een stuk materialistischer geworden in vergelijking met de jaren 70 en begin jaren 80. Wat wel een positief geluid was, het voorval vorige week in Best. Collega's namen het spontaan op voor 2 andere collega's bij de Aldi. Misschien een eerste aanzet tot een verenigd arbeiderslegioen?

    groet, jeroen
  5. ved 27 juli 2003 05:22
    Beste Joop,

    Een aanbeveling, want in z'n soort een voorbeeldig en krachtig stuk.
    Ik bedoel dit niet denigrerend en de feiten en de direkte beoordelingen
    die je er aan verbindt zijn voor wie niet blind en bevooroordeeld is
    grotendeels onontkoombaar. In die zin onderschrijf ik ook de noodzaak
    tot verzet, tegengas, optreden voor konkrete tegenmaatregelen. Wat dat
    betreft zouden we dus bondgenoten kunnen zijn.

    Hoe meer je in je beschouwing aangelegenheden van meer alomvattende
    analyse en visie erin betrekt hoe grondiger ik het ermee oneens ben.
    De reductie van alle ellende tot enkel en alleen het aloude schema van
    loonarbeid en kapitaal is zowel theoretisch als praktisch invalide en
    in z'n mogelijke konsekwenties zeer schadelijk. ja levensgevaarlijk
    voor "de massaas van gewone mensen" als je mij het gebruik van deze uit-
    drukking wilt vergeven. Wat dat betreft zullen wij dus onverzoenlijke
    tegenstanders blijven.

    Waar mogelijk met respect, E.

  6. [verwijderd] 27 juli 2003 05:40
    Ja Kingie, wat dan? Je schrijft: "De machthebbers staan echt niet toe dat de macht hen afgenomen wordt, dat moge duidelijk zijn." Dat is inderdaad duidelijk, dat wil zeggen niet vrijwillig. Maar de geschiedenis toont dat de macht van de heersende lagen van de bevolking altijd tijdelijk is, net zoals de macht van welk rijk dan ook. Het gaat dan ook niet aan te verkondigen dat de macht van het kapitaal zich voor altijd een eeuwig meester heeft gemaakt van de mens.

    Maar die macht is wel allemachtig groot en de vertegenwoordigers van die macht, met name de grootindustriëlen en bankiers in de VS en hun politieke vriendjes van het regime Bush, deinzen er niet voor terug oorlog over de gehele wereld te ontketenen om hun macht te behouden. Daarbij komen zij in scherp conflict met hun eigen bevolking, de machthebbers in rivaliserende kapitalistische landen, de bevolking in die landen en met de gehele derde wereld. Je ziet het de afgelopen tijd voor je neus gebeuren.

    Toch is die macht niet onoverwinnelijk. De grootste slachtoffers van die macht, de mensen die direct in tegenstelling staan tot het kapitaal, zijn ook de grootste tegenstanders. Niet als individu, maar verenigd vormen zij een macht waar uiteindelijk geen kapitaalmacht tegen bestand zal zijn. De vereniging van die mensen vormt dus het grootste gevaar voor de bestaande macht. Daarom wordt die op alle mogelijke manieren tegengewerkt zoals ik ook beschreven heb, met name door verdeel en heers. Dat neemt niet weg dat de voortgaande crisis de totaal verarmde slachtoffers in enorme tegenstelling brengt met de bestaande rijkdom en de voortdurende verrijking van enkelen waardoor een maatschappelijk realiteit ontstaat waartegen gerebelleerd wordt.

    Ondanks alle pogingen verdeeldheid te zaaien zullen de slachtoffers zich dus moeten verenigen op basis van het inzicht dat alleen verkregen kan worden door de bewustwording. In de gemeenschappelijke strijd tegen de overheersende kracht groeit de eenheid tot een macht die in staat is de bestaande maatschappelijke structuren omver te werpen en in de plaats van de productie voor de winst de productie voor de maatschappelijke behoefte te stellen, de basis te leggen voor een maatschappij waarin niet de concurrentie overheerst, maar juist de samenwerking, niet de maatschappij die gedicteerd wordt door het geld, maar de mensenmaatschappij.

    Grote maatschappelijke veranderingen hebben altijd al plaatsgevonden in de vorm van omwentelingen en naarmate die ingrijpender zijn is er des te meer strijd aan voorafgegaan. Ook het afwerpen van de macht van het kapitaal zal plaatsvinden in de vorm van een omwenteling in een strijd die nog nooit vertoond is en waarin zelfs het bestaan van de mensheid op het spel zal staan, want het kapitalisme heeft weliswaar een enorme materiële rijkdom mogelijk gemaakt, maar ook de wapens geproduceerd waarmee de mensheid in zijn geheel uitgeroeid kan worden.

    De keus is dus eenvoudig. Ofwel de macht van het kapitaal blijft bestaan, inclusief de regelmatig optredende economische crises en oorlogen tot en met wereldoorlog aan toe, ofwel de macht van het kapitaal wordt omvergeworpen door de verenigde arbeiders die vervolgens de voorwaarden dienen te creëren voor een maatschappij van en voor de mensen, met een menselijke maat in plaats van "afgerekend worden op resultaat", met samenwerking in plaats van de heilige concurrentie.

    Dat ook daar fouten bij gemaakt kunnen worden heeft de geschiedenis eveneens aangetoond. Het gevolg is de contrarevolutie, het herstel van het kapitalisme met alle gevolgen van dien. Het gaat echter niet aan uit de mislukking te concluderen dat wij voor altijd en eeuwig opgescheept zullen blijven met het kapitaal, dat iedereen naar zijn pijpen laat dansen. Het gaat er om de gemaakte fouten bloot te leggen, daar van te leren om ze in de toekomst te voorkomen. De vooruitgang van de mensheid zal op den duur niet gestopt kunnen worden, niet door de industriëlen, bankiers en politici, niet door de reactionaire napraters hier op het forum, niet door contrarevolutionairen, en niet door het kapitaal als zelfstandige maatschappelijk macht zelf. De macht van het kapitaal zal dus vroeger of later definitief gebroken worden en het zijn de internationaal verenigde werkers die dat zullen doen. Dan zal de mensheid zonder oorlog een ontwikkeling doormaken in een vaart die nog nooit vertoond is in een samenleving waarin het woord "vrijheid" een volstrekt andere betekenis heeft dan die er nu aan wordt toegekend.

    Dan bestaat het "grote geld" niet meer Kingie. Dan hoef je niet bang te zijn dat werkers de bevolking uitmaken van het ene of andere bedrijf. Niet enkele topbestuurders bepalen de toekomst, maar de mensen zelf. Ook "democratie" krijgt een geheel andere betekenis. De grote kunst zal dan zijn de nieuw gewonnen vrijheid te verdedigen. Geeft de mens die strijd op dan wordt hij onvermijdelijk weer het slachtoffer van nieuwe vreemde machten. De vrijheid is dus allesbehalve vrijblijvend.

    Dat is het alternatief Kingie, en ooit zal dat langs deze weg bereikt worden.

    Groet, Joop.
  7. [verwijderd] 27 juli 2003 08:39
    Joop, je pleidooi verdient een gedeeltelijke aanbeveling. Ik verklaar mij nader. Je redenering klopt, alleen de conclusie/ aanpak daar ben ik het niet mee eens.

    Het is een grote schande dat de reeds al te royale salarissen van nitwits als Arthur Docters van Leeuwen (AFM) e.d. met zo'n 40 % verhoogd worden - en gelijktijdig door Zalm/ Schraven betoogd word dat verder het voetvolk (incl uitkeringstrekkers) fors moeten inleveren. Die Zalm is gewoon een grote onhandige, eendimensionale minkukel, die alleen maar goed kan rekenen.

    Waar ik het NIET eens ben met je dat is je conclusie/ aanpak. " arbeidersklasse.... opnieuw te organiseren, ..........definitief een einde te maken aan verarming en verloedering, aan uitbuiting, onderdrukking en oorlog."

    Immers het is toch zo dat "de" mensen grotendeels zelf verantwoordelijk zijn voor de niet-concurrenrende situatie. Er zijn legers van allochtonen het land ingehaald. Allochtonen die meestal geen behoorlijke opleiding hadden en qua cultuur soms een beetje maar meestal ook niet zo lekker aanpassen. Dat zijn Surinamers, Antillianen, Iraqis, Iraniers, Marokkanen, you name it. Daarvoor is dan weer een ander leger welzijnswerkers geschapen. Het is natuurlijk heel nobel om al die mensen het land in te halen, maar per saldo is het land er niet beter op geworden. Als ik dat nog mag zeggen. Hoewel tegenwoordig ingezien wordt, dat het zo niet langer kan. Anyway dat heeft kapitalen gekost, en dat moet ergens vandaan komen. De mensen wilden dat, OK, dan moeten ze er ook maar voor inleveren.

    Kortom, de "cost gaet voor de baet". Er moet ingeleverd worden, zeker door de ongeschoolde arbeiders, want wat die doen dat kan in China voor 5-10 % van de kosten. Wel zou ik graag zien, dat er eens fors gesneden wordt in topsalarissen voor ambtenaren en verwante sector, bullshit projecten (Betuwelijn e.d.), aantal ambtenaren & welzijnswerkers, defensie, minder prestige investeringen (gebouwen) voor overheid en zsm zo veel mogelijk asielzoekers repatrieren.

    Niet leuk, maar wel nuttig.

    Met vrgr
  8. [verwijderd] 27 juli 2003 08:56
    Joop,

    Hoelang nog voor we hier ook Argentijnse toestanden krijgen ??

    Plak er eens iets op.

    Uw weet de economie hangt in een broek met BIJNA volledig uitgerokken bretellen.

    En bankiers maken zich langzaam maar zeker op om het huisje met tuintje van Jan Splinter aan de haak te hangen.

    Hoe komt Jan Splinter door de Kondratieffwinter?????

    Binnen vijf jaar zullen we het weten.

    Groeten
  9. tgaeko 27 juli 2003 10:14
    Het is een bekend gegeven dat als het economisch wat minder gaat, er gezocht wordt naar de veroorzakers ervan, de boosdoeners. Zo creeëren we een "hullië en zullie" verhaal. Tweedelingen tussen arm en rijk, autochtonen en allochtonen, werkgevers en werknemers, en hakken we er lustig op in.

    Ik geloof niet in zo'n zwart wit benadering. Ook ik ben er al een tijdje van overtuigd dat het huidige economische systeem (een bundeling van diverse licht verschillende continentale economische systemen) z'n langste tijd gehad heeft. Het lost onze problemen niet meer op. We moeten wel steeds harder werken, we moeten wel steeds langer doorgaan, anders haalt het systeem ons in en worden onze nationale schulden het trojaanse paard van het menselijk bestaan. Mensen branden steeds sneller op, de frustratie en het zinloos geweld neemt toe. Het milieu krijgt zware klappen, het weer wordt steeds extremer.

    Uit enquetes en wetenschappelijk onderzoek blijkt dat steeds meer mensen zich bewust worden van hun individualiteit en tegelijkertijd van hun onderlinge afhankelijkheid.

    Angst regeert ons leven. Angst voor geweld, angst voor werkloosheid, angst ziek te worden, angst voor minder geld, enz. We kunnen deze angst wegnemen door een systeem te creeëren waarin het individu een maximale vrijheid tot het maken van keuzes heeft, er respect voor de natuur onstaat, kennis en bronnen gedeeld worden, en de onderlinge saamhorigheid weer terugkomt.

    Als we dan toch moeten praten over hokjes en groepen van mensen, dan lijkt een dergelijk systeem zoals boven als kader geschetst voor "de arbeider" het meest van belang. Want van een verdeel en heers strategie wordt "de arbeider" op de lange termijn zeker niet beter. Hooguit vervreemd hij zich van zijn sociaal zwakkere broeder en weet hij dat hij dit lot ook een keer zal trekken.

  10. Boemba ~ de stem van de rede 27 juli 2003 11:08
    Een helder en krachtig pleidooi.
    Dat nooit gelezen zal worden door een arbeider.

    Die kijkt liever sbs6 en vertrouwt er op dat pim nog steeds een oogje in het zeil houdt.
    Politiek (en economie) blijft een zaak van de elite. En al heb je een correct pleidooi gegeven, je conclusie slaat de plank mis.

    De elite moet inzien dat een liberale staat, waar ieder zijn eigen verantwoordelijkheid heeft, afhankelijk is van al haar burgers. En dat mensen met meer draagkracht de verantwoordelijkheid hebben voor meer mensen dan zijzelf (en evt gezin).
    Dat moet benadrukt worden.

    Stuur een artikel als bovenstaande eens naar een aantal kamerleden van verschillende partijen, kijk een wat voor reacties je krijgt.

    Ik ben wel benieuwd.

  11. [verwijderd] 27 juli 2003 12:41
    Je haalt de zaak n beetje door elkaar denk ik,Joop.
    De verzorgings staat valt niet meer op te brengen. Eigen keuzes en verantwoordelijkheid is 't motto. Waarom heb ik als burger niet 't recht mn eigen keuzes te maken en moet ik mee hollen in bepaalde dingen met de meute.(zoals verzekeringen en pensioenen).
    In bejaardehuizen worden de luiers weer gebruikt en moeten de oudjes soms 24 h wachten om geholpen te worden om naar de WC te gaan. Zouden die burn-outs geen handje kunnen helpen. Tenslotte heeft die generatie 't land opgebouwd en hun uitkeringen betaald. Nee, volgens jouw is n verzorgings staat voor jongeren met n uitkering n recht, maar bejaarde mogen niet naar 't toilet!

    Ook andere kapitalisten hekelen 't graaien van de topmanagers. Zie laats Glaxo in de Uk, waar de aandeelhouders 't niet meer pikken. Zie blokker in zn jaarverslag. Ook hier in de KK vinden we dat belachelijk en meeste hier lopen toch hun leven te verdien in de markten! Die vertrekpremies zijn nog naweenen van de jaren 90. Dat is binnekort afgelopen.

    Fabrieken mogen niet naar arme landen, dus die moeten maar verhongeren?
    Ondertussen gaan de fabrieken naar die landen en "importeren" wij nog steeds laag geschoolde mensen uit met name Turkije en Marokko. ( is n feit, zoek maar op), en die komen weer niet aan de bak en doen weer n beroep op de verzorgings staat die jij beschermt.
    In de US hebben ze ook veel emigranten, maar die moeten voor zich zelf zorgen, hier zorgen wij voor ze.Absurd toch?

    De media in Nederland in meer links gezind ,dan wat jij beweert.(linkse kerk)

    De vakbonden moesten vorig jaar n hoop mensen ontslaan,omdat ze.....gespeculeerd hadden op de beurs! Geen principes dus!Ook meegraaien!

    Al om al, is deze maatschappij ziek en moeten er veranderingen komen.
    Je bedoelt 't goed, maar om reactionair te zijn, zul je ons land niet helpen om onze welvaart vast te houden in de komende eeuw.
    De bezem moet er door.

    Bezuinigen en staatschuld afbouwen in de komende 25 jaar. Daarna hebben we 't probleem van de vergrijzing pas echt en kan er opnieuw geleend worden om de oudjes te verzorgen in die tijd. Balkenende en Zalm hebben dat door. Gelukkig maar.
    gr.Pluton
    I wont be assimulated by the verzorgings staat!
  12. [verwijderd] 27 juli 2003 12:49
    Joop je schrijft: "Terwijl topmanagers hun "exhibitionistische zelfverrijking" onverminderd voortzetten".

    Wie neemt het initiatief tot zelfverrijking in Nederland? De manager of de raad van commissarissen?

    Laatst las ik een interview met Ewout Kist in de krant. Hij hoefde geen salarisverhoging volgens eigen zeggen. Het probleem was om een opvolger te vinden, want de managers onder hem verdienen meer dan hij. Elke prikkeling ontbreekt om voorzitter van de centrale directie te worden, want dat zou een achteruitgang in salaris betekenen. Daarom had de raad van commissarissen voorgesteld om hem een salarisverhoging te geven van 60%. Eén van die commissarissen is Wim Kok.

  13. [verwijderd] 27 juli 2003 12:52
    Citaat: "Balkenende en Zalm hebben dat door. Gelukkig maar."

    Wat Balkende en Zalm door moeten hebben, dat je niet de salarissen van topambtenaren/ bestuurders als Docters van Leeuwen met 50 % (of zo) kunt verhogen tot 500.000 euro en tegelijkertijd pleidooi houden voor inleveren in de private sector.

    N.B. Dit jaar gaan de inkomens van ambtenaren er weer meer op vooruit dan in de private sector - dankzij Balkende en Zalm. Die heren hebben wel flinke verhalen, alleen zelf uitvoeren is er niet bij. Dat soort lieden daar hou ik niet van.

    Met vrgr


  14. [verwijderd] 27 juli 2003 13:01
    Een heel goed stuk Joop.
    Komt inderdaad uit je tenen. Ik deel je visie maar niet de eindconclusie van hoe het moet worden veranderd, maar het begin is er.

    Zelf vind/vond ik mij het best in het gedachtengoed van Pim Fortuyn en zijn oplossingen voor onze verdorven samenleving. alleen een radicale verandering van onze samenleving geeft wat mij betreft een positief toekomstbeeld. Niet links en rechts maar politiek bestuur met de menselijke maat, weg met de zakkenvullers bij de overheid en weg met belachelijke regelgeving die onze economie in een wurggreep houdt, investeren in kennis en opleiding en terug naar gezond verstand.

    succes ik lees je postings altijd met belangstelling.

    daan
  15. forum rang 7 ffff 27 juli 2003 13:13
    Joop,

    Ik onderschrijf toch vooral de reactie van The Borg /Pluton.

    Ik vind dat je een paar zaken door elkaar gooit. De enorme zelfverrijking van een bepalde groep is stuitend en ik ben het persoonlijk daar helemaal met je eens. Maar wees gerust: Er komt tegenwind: Nog maar enkele weken gelden werden de salaris eisen van Glaxo Smit Kline Beecham afgewezen en dit bericht was voorpaginanieuws op alle financiële websites.

    Dit gegeven van te hoge salariëring staat natuurlijk volkomen los van de volkomen losgeslagen verzorgingsmaatschappij.

    Gelukkig geef je een prachtig uitvoerig beeld van die jonge meiden met "burnoutsyndroom" en je geeft zelfs aan dat de collega "wat vlotjes" hen ziek schrijft en dat er zo eigenlijk niet veel aan hen te ontdekken is.

    Maar het is juist zo'n groep, naast de vele ander NIET - ZIEKEN die de mentaliteit en de sfeer verpesten en een mentaliteit doen ontstaan van: Vraag maar een uitkering aan. Pakweg 25 jaar geleden had je dat me de bijstandsmoeders. Burnout syndroom is een zeer moderne 'ziekte" waarbij het gaat om mensen die echt burnout zijn maar waarbij je de grens daarvoor natuurlijk steeds verder kunt verlagen tot mensen " die er gewoon geen zin in hebben" Dit laatste gebeurt dan ook in de praktijk. En veel te vaak en "niemand" die er eens iets van durft te zeggen.
    Hij verbaast mij dat jij het voor deze groep opneemt. IK heb regelmatig hele ruzies met collega-artsen als ik hen eropwijs dat ze in mijn ogen mensen wel heel erg gemakkelijk ziek schrijven en vooral : heel lang ziek schrijven. Dan krijg je ze daarna nog moeilijker aan het werk. Bovendien krijgt de omgeving van zo'n patient ook het gevoel dat ze voor een simpele verkoudheid thuis kunnen blijven, voor wat menstruatiepijn en ga zo maar door, want hoe in godsnaam kun je dat als arts controleren. Je krijgt steeds verdere normvervaging en in de praktijk zie je dat ook. Iedere dokter kan je stuitende voorbeelden geven waarbij ik als arts met 30 jaar ervaring ook het gevoel heb dat het tegenwoordig nog wat erger is dan vroeger, al waren er toen ook veel "profiteurs".

    Opvallend vind ik jouw gruwen van : 40 urige werkweek en een latere pensioenleeftijd. De HUIDIGE verworvenheden zijn de allesrbeste in pakweg 3000 jaar arbeidscultuur. ALTIJD, in alle culteren hebben mensen meer en langer moeten werken. DAT er nu weer eens op gewezen wordt dat 35 uur wel wat weinig is (ook in mijn ogen) gekoppeld aan 6 weken vakantie en vrije dagen etc. etc. vind ik op zich helemaal niet zo erg. Bovendien GUN ik iedereen zulke voorwaarden ( Denk aan de posting van "Superbart" die zeer tevreden is met deze omstandigheden), maar het moet natuurlijk wel betaalbaar blijven door het leger "productieven". En daar zit nu juist het probleem: De kosten zijn niet meer op te brengen voor gezondheidszorg, voor vervangende inkomens van al die uitkeringstrekkers etc etc.

    Jouw vraag wat al die mensen moeten doen nu er zoveel werklozen zijn is natuurlijk oorzaak en gevolg omdraaien. Werkloosheid ontstaat omdat ANDEREN, met name Aziaten en Oost-Europeanen het goedkoper doen. Ze pakken ons werk af en zouden ook wel onze salarissen willen hebben. Maar de meest normale mondiale ontwikkeling zal toch zijn dat WIJ in het westen het voor minder moeten doen; kortom wat langer werken en wat later met pensioen. De goedkope arbeidskrachten in de rest van de wereld zullen ons wel met oonze neus op de feiten drukken.

    Maar Joop: Probleem van verzorgingsstaat die veel te veel kost moet je natuurlijk wel apart zien van het probleem dat onze arbeid hier veel te duur is geworden in een mondiale wereld. Wij hebben bijna allemaal electronica uit Azië ( Taiwan) omdat de monitor toch net even iets goedkoper is dan die uit Eindhoven......

    Groet Peter
  16. forum rang 7 ffff 27 juli 2003 13:30
    Hoi Kingie,

    Het is midden in de nacht en je schrijft je reactie. Ik vind hem zwaar beneden "jouw niveau" en vandaar dat ik er toch even op reageer.
    Het is natuurlijk klinklare onzin om te stellen dat "de kapitalisten" hun winst allang "binnen" hebben.

    Grosso modo investeren kapitalisten hun vermogen in produktiemiddelen, onroerend goed en tegoeden. De afgelopen 3 jaar zijn de waarden gigantisch gezakt. De grootste slachtoffers daarvon zijn natuurlijk ook de kapitalisten geweest. Daar verschijnen ook regelmatig publikaties over.
    Leuk vindt iedereen te lezen dat Gates iedere seconde de afgelopen drie jaar een hoog bedrag heeft verloren, maar dat geldt natuurlijk ook voor al die andere tienduizenden beursgenoteerde bedrijven.

    Het zijn dus niet enkel en allen de pensioengerechtigden die via hun opgebouwde kapitaal bij pensioenfondsen hebben moeten inleveren. Zij betalen ook mee aan de fraude van Enron en Worldcom. Vaak indirect dat ze het zelf nauwelijks weten omdat zowel KBC, Aegon, ING, Fortis daar geld verloren hebben.

    Ikzelf heb de laatste jaren vaak "voor de aardigheid" eens uitgerekend hoeveel kapitaalkrachtige families verloren moeten hebben door de beursmalaise. Denk aan Fiat, BMW, Laurus, Vendex, Lernout @ hauspie, AOL=Time Warner, Vivendi Universal, maar ook een van de rijkste mensen van Europa: baron Frère: hoofdaandeelhouder uitgeversconcerns Bertelsmann, met de familie Bertelsmann.
    Al die families hebben gigantisch verloren.

    Peter
  17. [verwijderd] 27 juli 2003 13:41
    ja peter ik heb ook medelijden met die mensen, ze kunnen nu geen zwembad van 5000m2 meer aanleggen maar nog hooguit van 3000m2.
    Een bijstandsmoeder die kiest voor het opvoeden van haar kinderen kan een toegangsbewijs voor het lokale zwembad niet meer betalen, dat is een stuk minder erg.
  18. [verwijderd] 27 juli 2003 14:13
    Ik zie niet in waarom het zwaar beneden mijn niveau zou zijn. Misschien overschat je mijn niveau?

    Natuurlijk hebben zij verloren, maar weegt het op tegen wat zij in de periode ervoor gewonnnen hebben? Ik denk het niet. En de arbeider die op straat wordt gezet, omdat het bedrijf ipv 2 miljard, 1 miljard winst maakt, die is wel degelijk slechter af.

    De rijken worden steeds rijker fff, dat is een feit. De grote multinationals zijn meer dan alleen bedrijven. Zij lobbyen, hebben belangen in de politiek, vooral in Amerika. Ik raad je het boek van Michael Moore aan, stupid white men (beetje zwart wit dit, maar als je daar doorheen prikt, zeer interessant leesvoer). Al de Amerikaanse ministers hebben grote banden met het bedrijfsleven. Zover dat het wel degelijk mogelijk is dat zij in hun beleidsbeslissingen deze belangen laten meewegen, in grote mate.

    mvg
78 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.