Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Woningmarkt en de gevolgen.

1.597 Posts
Pagina: «« 1 ... 8 9 10 11 12 ... 80 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 november 2011 20:04
    quote:

    atitlan schreef op 15 november 2011 19:17:

    [...]
    Meer dan te verklaren door in D. de afwezigheid van een enorme woningmarktbubble.
    Om niet alles te herhalen hier een stuk dat ik eerder over Duitsland versus Nederland heb geschreven.

    Atitlan 4 juli 2011

    Een en ander heeft m.i. vooral met een significante omslag in de perceptie t.a.v. de Duitse economie te maken
    Langdurig was het land economisch quasi stagnerend, terwijl het b.v. in Engeland en de VS allemaal op rolletjes liep.. dachten althans diegenen die (alleen of vooral) op BNP-cijfers letten.

    Het achterblijven van Duitsland had imo twee hoofdoorzaken.
    Enerzijds kregen de Westduitse economie en overheidfinancien er met de eenwording een ongelofelijke last bij van een volledig failliet en uitgeleefd land.. dat letterlijk ook nog eens schoongemaakt moest worden.
    Ten tweede moest het de extreem lage onroerendgoed- en landprijzen in de DDR verhapstukken, die voorkwamen dat Duitsland ging meedraaien in de onroerendgoed bubble die elders in Europa het vuurtje (kunstmatig) opstookte.. zelfs na invoering van de Euro gebeurde dit niet.
    Dit alles heeft dan weer noodgedwongen tot een langdurige loonmatiging in Duitsland geleid, die maakt dat de exportgeorienteerde DAX-ondernemingen nu uitzonderlijk van de Azieboom profiteren.
    Dit vooral ook omdat het land traditoneel sterk is in machinebouw, autos, en chemie. De recente winstexplosies in deze sectoren spreken boekdelen.

    Verder neemt de neerwaartse volatiliteit van Duitse bedrijven imo ook af omdat zij i.h.a. inmiddels over ijzersterke balansen beschikken. Dan moet je bij de grote autobouwers b.v. denken aan netto liquiditeitsposities van 12 miljard euro en meer.

    Binnen Duitsland komt er nu ook nog eens een investeringsboom op gang, enerzijds omdat de binnenmarkt begin aan te trekken anderzijds omdat het geld een veilige weg zoekt.
    Aan haar oostzijde profiteert het nu van sterk opkomende landen als Polen, waaraan het vroeger ook geen impulsen kon ontlenen.


    nu het eens interessant is hou je het eigenlijk vrij kort :!
  2. [verwijderd] 16 november 2011 08:20
    @dentroef

    Zonder veel verder over de momenteel zo veel gunstigere randvoorwaarden voor de Duitse economie te willen uitwijden (het gaat in deze draad immers vooral om de Nederlandse situatie) wil ik wel heel kort de specifieke randvoorwaarden voor AEX- versus DAX-ondernemingen samenvatten.

    thuismarkt :

    AEX
    a) van bubble boomend (riante impulsen woningmarkt) naar stagnerend,
    b) wat betreft de multis weinig brengend

    DAX
    c) van stagnerend (geen impulsen woningmarkt) naar boomend
    d) omvangrijke thuismarkt

    internationale markt :

    AEX
    e) investeringen waren te sterke uitgericht op eveneens bubble boomende (maar nu stagnerende) Angelsaksisch georienteerd economien.

    DAX
    f) nieuwe boomende markten direkt achter hun oostgrens
    g) investeringen waren (en worden) vooral gericht op booming emerging markten (i.h.b. Azie).

    Ik heb de huidige beginnende sterke divergentie al voorspeld en verwacht gezien de zo andere randvoorwaarden dat in Duitsland zowel economie, onroerend goed markt als beurs zich de komende jaren zeer duidelijk zullen ontkoppelen van Nederland.

    En laat economen en politici nu altijd gedacht hebben dat wanneer het in Duitsland goed gaat, dat ook automatisch in Nederland het geval is...
  3. [verwijderd] 16 november 2011 20:03
    quote:

    izdp schreef op 16 november 2011 18:11:

    Atitlan, al de kans gehad het rapport van het scp te lezen?.
    Zegt wat over de afgelopen 10 jaar waar nederland staat in vergelijking met andere eu-landen.
    Zegt uiteraard niets over de komende tijd en de beurs als zodanig.
    Nee, heb ik niet gelezen.
    Maar met het SCP heb ik ook het probleem dat ik haar directeur weinig serieus neem.
  4. forum rang 6 NewKidInTown 17 november 2011 08:00
    quote:

    atitlan schreef op 15 november 2011 19:07:

    ...Er wordt natuurlijk wel veel meer Arabisch gesproken als vroeger...
    Vooral ook meer Berbers (is niet Arabiesj).

    Maar nu terzake:

    Kabinet verlengt NHG-limiet

    DEN HAAG - Het kabinet verlengt de verhoogde grens van 350.000 euro voor de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) tot 1 juli en zal die pas daarna geleidelijk terugbrengen. Zo blijven de komende jaren meer huizenkopers gedekt door de NHG.

    www.telegraaf.nl/overgeld/hypotheken/...,1

    Zal, net als de verlaagde overdrachtsbelasting, de woningmarkt uit het slob trekken .NOT.

    Zo lang dit kabinet alleen nog maar aan symptoom bestrijding doet en er nog geen begin is van het onderkennen van het probleem, zal de oplossing niet dichterbij komen. Sterker nog, des te langer we doormodderen, des te groter wordt de klap.
    Wat dat betreft is er enige analogie met de EURO.
  5. [verwijderd] 18 november 2011 15:01
    quote:

    KidBackInTown schreef op 17 november 2011 08:00:

    Sterker nog, des te langer we doormodderen, des te groter wordt de klap.
    Wat dat betreft is er enige analogie met de EURO.
    Absoluut.

    Intussen is de sitatie bij de oosterburen zo volstrekt anders... dit jaar een toename va 21% bij het aantal bouwvergunningen, na vorig jaar nog een toename van 5%.
    Overigens vaak als investering vanwege angst voor inflatie. Voordeel is natuurlijk dat het uitgangsprijspeil in D. relatief aantrekkelijk is.

    Wohnungsbau in Deutschland weiter im Aufschwung

    13:37 18.11.11

    WIESBADEN (dpa-AFX) - Günstige Kreditzinsen und der Wunsch nach einer sicheren Geldanlage sorgen weiter für Aufschwung im Wohnungsbau. In den ersten neun Monaten des Jahres wurden in Deutschland 21,6 Prozent mehr Baugenehmigungen für Wohnungen erteilt als im Vorjahreszeitraum, wie das Statistische Bundesamt am Freitag in Wiesbaden mitteilte. Auch der Hauptverband der Deutschen Bauindustrie verzeichnete nach eigenen Angaben von Januar bis August ein Auftragsplus von 24 Prozent. Damit hält der positive Trend weiter an.

    "Die Verunsicherung der Kapitalmärkte ist im Bau noch nicht angekommen", sagte ein Sprecher der Bauindustrie der dpa. Die Bauwirtschaft erwarte als sogenannte "nachlaufende Branche" auch im kommenden Jahr eine weitere Fortsetzung des Aufschwungs. Vor allem wegen der niedrigen Zinsen sei der Wohnungsbau für viele Menschen eine interessante, inflationsfeste Investition. "Die Kapitalmarktkrise spielt uns in die Karten."

    Insgesamt wurden den Angaben zufolge zwischen Januar und September 2011 fast 168 000 Baugenehmigungen für Wohnungen erteilt. Vor allem nachgefragt waren Wohnungen in Mehrfamilien- und Einfamilienhäusern, weniger in Zweifamilienhäusern. Im Jahr 2010 hatte die Zahl der Genehmigungen bereits um 5,5 Prozent gegenüber 2009 zugelegt./cru/DP/tw
  6. [verwijderd] 25 november 2011 14:06
    Huizenmarkt crasht

    AMSTERDAM - vr 25 nov 2011, 12:42

    Het is vaak makkelijk om andere landen te wijzen op hun fouten en onvolkomenheden, maar vaak is het een geval van de pot verwijt de ketel dat die zwart ziet. Zo ook als we kijken naar de huizenmarkt in de VS van 2007 en de onze anno nu. De verschillen zijn er, maar in essentie zijn er overeenkomsten die huizeneigenaren (moi incluis) aan het denken (zweten) zou moeten zetten.

    De Nederlandse huizenmarkt heeft mooie prijssprongen laten zien. Zo is de gemiddelde huizenprijs met meer dan 50% gestegen in de periode 1999-2008. Sinds de piek van 2008 zijn de prijzen een kleine 10% omlaag gekomen. De vraag is of er nog een verdere daling in het verschiet ligt. Helaas is mijn antwoord daarop niet alleen ja; ik denk zelfs dat een VS-achtige huizencrash op de loer ligt voor ons Nederlanders.

    Onderpandwaarde versus lening

    De eerste parallel met de VS is dat banken in Nederland veel te makkelijk krediet aan Jan en alleman hebben gegeven. Zo was in 2005 de LTV (loan to value; lening ten opzichte van waarde van het huis) bij 60% van de nieuwe hypotheken boven de 100%. Bij starters hebben de banken de teugels helemaal laten vieren want de gemiddelde LTV was 114% voor deze groep.

    Koopsubsidie

    De staat heeft ook bijgedragen aan de huizenbubbel door de hypotheekrenteaftrek. Deze koopsubsidie heeft er voornamelijk toe geleid dat huizenprijzen exorbitant gestegen zijn. Nu is dit nog één ding, maar het feit dat in de politiek steeds meer stemmen opgaan om de hypotheekrenteaftrek af te schaffen doen de huizenprijzen nu al geen goed. Bij een echt afschaffen dan zullen veel van de huidige hypotheken niet meer te dragen zijn. U begrijpt wat dat met de prijs zal doen. Net als in de VS, waar de banken subsidie gaven (in de vorm van rente korting in de eerste jaren) heeft Nederland een soortgelijk systeem.

    Economische vooruitzichten en werkloosheid

    De werkloosheid in Nederland is laag en nog steeds dicht bij laagte records van de afgelopen decennia. Met de economie die nu tot stilstand dreigt te komen en Nederland (en de rest van Europa) in een recessie zal duwen zal de werkloosheid maar ééen richting kennen: omhoog. U weet dat dit niet goed is want: 1) er zijn dan minder potentiële huizenkopers; en 2) er zijn dan meer hypotheekhouders die uit huis gezet worden door wanbetaling, waarna de huizen per opbod verkocht worden. Wat deze cyclus teweeg kan brengen kunt u heden ten dage zien in de VS.

    Banken trappen op kredietrem

    Net als in de VS worden banken nu geforceerd hun balansen in te krimpen. Dit betekent dat banken minder leningen gaan verstrekken en meer leningen gaan intrekken. Als mensen niet meer makkelijk een hypotheek kunnen krijgen dan werkt dat uitermate prijsdrukkend. Daar hoeft u niet eens voor naar de VS te kijken want het gebeurt al in uw buurt.

    Voordeeleest voorbij

    Met de rente die banken nu hanteren gaan veel hypotheekoversluitingen erg duur uitpakken voor veel mensen. Dit gebeurde in de VS ook waar kopers een ultra lage hypotheekrente kregen voor de eerste jaren (zogenaamde teaser rates) die na de periode flink omhoog gingen. Hierdoor kwamen er vele faillissementen die de huizenprijs geen goed hebben gedaan. Dit effect zit er nog aan te komen aangezien de hypotheekrente in Nederland pas sinds kort aan het stijgen is. Met de onrust in de eurozone kan deze rente snel en flink oplopen waardoor vele hypotheekhouders gemangeld zullen worden.

    Donkere wolken

    Al met als zijn er veel parallellen met de VS van 2007. Verder heeft Nederland nog een sterke vergrijzing voor de boeg terwijl de totale bevolkingsgroei minimaal zal zijn. Doordat oudere mensen andere leefbehoeften hebben (tehuis, begeleid wonen, etc.) komen er veel huizen van deze vergrijzers op de markt terwijl de vraag (zie boven) erg laag zal zijn. In zijn totaliteit kan ik alleen maar donkere wolken ontdekken boven mijn eigen huis en die van u.

    Alexander Sassen van Elsloo is oprichter van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere Kepler, MF Global en Rabo Securities.

    www.telegraaf.nl/dft/goeroes/alexande...
  7. [verwijderd] 25 november 2011 21:08
    Hoewel vandaag de melding kwam dat in oktober in Europa de verkopen van transportvoertuigen gestegen zijn, regent het in Nederland zelfs faillissementen in deze sector.
    Buitengewoon triest, maar er waart een economische storm door het land, mijn openingspost van deze draad eindigde ik niet voor niets met de quote "en daarna is het... 1929".

    Elektrische autoproducent AGV failliet
    donderdag 24 november 2011, 14:50
    fd.nl/entrepreneur/405875-1111/elektr...

    Bouwer van brandweerwagens hoopt op doorstart
    donderdag 24 november 2011
    www.tctubantia.nl/incoming/9941099/Bo...

    Ginaf Trucks heeft het faillissement aangevraagd.
    vrijdag 25 november 2011
    www.gelderlander.nl/voorpagina/devall...
  8. [verwijderd] 25 november 2011 21:17
    Het wonderwoord OVERwaarde, dat jarenlang de massa ongeacht de prijzen woningen deed kopen als zoete broodjes en hen liet (over)consumeren is passé. Gelet op de vele tophypotheken van d eafgelopen jaren is inmiddels voor velen ruimschoots het taboewoord ONDERwaarde van toepassing.
    Dat leidt, ook gelet op de ontslaggolf die er door het land waart, helaas tot steeds meer privedramas (kopers die er eigenlijk ronduit zijn ingeluisd), maar heeft tevens dramatische gevolgen voor economie, koopkracht van burgers en financien van overheden.
    En vastgoedsector heeft soorgelijke problemen, staat nu voor enorme afboekingen.
    Wat hebben politici en toezichthouders er een puinzooi van gemaakt... omdat een onverantwoordde bouwbubble een paar decennia zo fantastisch de kassen spekte.
    Ze (de paarse jubelkabinetten voorop) hebben op grove wijze welvaart gestolen van toekomstige generaties.

    'Leegstand financiële tijdbom miljarden'
    www.gelderlander.nl/nieuws/algemeen/e...
  9. jan de japanner 25 november 2011 22:24
    quote:

    atitlan schreef op 25 november 2011 14:06:

    Huizenmarkt crasht

    AMSTERDAM - vr 25 nov 2011, 12:42

    Alexander Sassen van Elsloo is oprichter van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere Kepler, MF Global en Rabo Securities.

    www.telegraaf.nl/dft/goeroes/alexande...
    De negastieve effecten waarover Sassen van Elsloo het heeft zijn zijn zo waar als een koe. Maar het gaat er natuurlijk om hoe lang en hoe diep we gaan. De werkloosheid zie ik wel toenemen, maar de werkloosheid zie ik vooralsnog niet heel veel toenemen.

    Ik mis in dit soort analyses ook altijd dat er ook andere zaken spelen: veel starters met een hoge LTV zullen inmiddels meer zijn gaan verdienen en voor de anderen geldt dat ze de tering naar de nering moeten zetten. Boodschappen doen kan ook op de fiets en 3 jaar niet ver weg met vakantie is ook geen schande. Tienduizenden euro's restschuld is ook geen aantrekkelijk alternatief, dat besef moet nog even doordringen.
    Dus dan de woningmarkt nog verder op slot en geen sterk dalende prijzen.

    Verder verwacht ik van een specialist eigenlijk wel dat hij het verschil kent tussen hypotheekgever en hypotheeknemer.

    J. de J.
  10. forum rang 6 izdp 25 november 2011 22:30
    Wat auto's met de woningmarkt te maken heeft ontgaat me totaal.
    En macro gezien staat de woningmarkt nog lang niet onder water.
    Daarentegen is het wel zo dat het woningtekort fors aan het oplopen is.
    Nieuwbouw -minus sloop en leegstand in de krimpregio's- loopt ver achter bij de jaarlijkse groei van huishoudens.
    Echt goedkoper kan er niet gebouwd worden gelet op kwaliteit.
    Dus moet er veel kleiner gebouwd worden voor starters, 1 en 2-persoonshuishoudens.
  11. [verwijderd] 26 november 2011 01:19
    quote:

    izdp schreef op 25 november 2011 22:30:

    Wat auto's met de woningmarkt te maken heeft ontgaat me totaal.
    En macro gezien staat de woningmarkt nog lang niet onder water.
    Daarentegen is het wel zo dat het woningtekort fors aan het oplopen is.
    Nieuwbouw -minus sloop en leegstand in de krimpregio's- loopt ver achter bij de jaarlijkse groei van huishoudens.
    Echt goedkoper kan er niet gebouwd worden gelet op kwaliteit.
    Dus moet er veel kleiner gebouwd worden voor starters, 1 en 2-persoonshuishoudens.
    Woningtekort ? er staan 300.000 woningen te koop
  12. [verwijderd] 26 november 2011 01:41
    quote:

    jan de japanner schreef op 25 november 2011 22:24:

    [...]

    De negastieve effecten waarover Sassen van Elsloo het heeft zijn zijn zo waar als een koe. Maar het gaat er natuurlijk om hoe lang en hoe diep we gaan. De werkloosheid zie ik wel toenemen, maar de werkloosheid zie ik vooralsnog niet heel veel toenemen.

    Ik mis in dit soort analyses ook altijd dat er ook andere zaken spelen: veel starters met een hoge LTV zullen inmiddels meer zijn gaan verdienen en voor de anderen geldt dat ze de tering naar de nering moeten zetten. Boodschappen doen kan ook op de fiets en 3 jaar niet ver weg met vakantie is ook geen schande. Tienduizenden euro's restschuld is ook geen aantrekkelijk alternatief, dat besef moet nog even doordringen.
    Dus dan de woningmarkt nog verder op slot en geen sterk dalende prijzen.

    Verder verwacht ik van een specialist eigenlijk wel dat hij het verschil kent tussen hypotheekgever en hypotheeknemer.

    J. de J.
    Ga er maar vanuit , dat de werkloosheid in 2012 hard gaat oplopen
    dat zien we nu al gebeuren.

    Heel veel mensen zullen de tering naar de nering moeten zetten
    dat is zeker , deze mensen zullen nog minder gaat uitgeven
    wat weer slecht is voor onze economie , die al zo slecht draait

    We moeten met zijn alle maar wat minder op vakantie gaan , ook gewoon
    weer de fiets pakken en eerst maar eens gaan sparen voor dat we
    wat iets kopen.
    Zal het dan ook niet heel normaal zijn als we ook eens wat minder
    zouden gaan betalen en lenen voor een woning.


    Er is nu een sneewbal aan het rollen die niet meer te stoppen
    is , deze sneeuwbal zal de woningmarkt hard raken
  13. [verwijderd] 26 november 2011 04:07
    Henk38,Je moet jezelf redden en niet laten redden door de overheid.
    De tering naar nering is de enige oplossing voor Nederlanders die teveel en meer schulden hebben dan waarde in hun eigen huis.Dit is eigenlijk waar de schuldencrisis op neer komt.En moeten spaarders hier de dupe van worden??
1.597 Posts
Pagina: «« 1 ... 8 9 10 11 12 ... 80 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.