Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Confrontatie marines Israël, Griekenland en Turkije vanaf maandag dichterbij

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 september 2011 19:23
    Confrontatie marines Israël, Griekenland en Turkije vanaf maandag dichterbij
    Een mogelijke confrontatie tussen aan de ene kant de marine van Turkije en aan de andere kant de zeestrijdkrachten van Israël en Griekenland komt vanaf aanstaande maandag dichterbij als Cyprus op die dag -ondanks de dreigementen van de Turkse premier Erdogan- begint met het boren naar gas in het Aphrodite veld (Blok 12) in de Middellandse Zee. Erdogan, die al extra troepen stuurde naar het door Turkije bezette deel van Cyprus, moet dan een keus maken tussen het waarmaken van zijn stoere taal en een militair treffen uitlokken, of niets doen en daarmee zijn gezicht en zijn zelf toegedichte positie als de nieuwe leider van de moslimwereld verliezen.

    Naast de marines van de drie landen is ook het leger van Cyprus in staat van paraatheid gebracht. Vanaf afgelopen woensdag houden Turkse militaire toestellen het Homer Ferrington boorplatform in de gaten, dat van het Israëlische Noa gasveld voor de kust van Ashdod verplaatst werd naar het Cypriotische Blok 12, dat grenst aan het enorme Israëlische Leviathan veld. In dit deel van de Middellandse Zee bevindt zich minstens 8,5 biljoen kubieke voet gas, voldoende om heel Amerika één jaar lang van energie te voorzien. Het is de bedoeling dat het platform, dat eigendom is van het Amerikaanse, in Houston gebaseerde Noble Energy, vanaf maandag naar gas gaat boren.


    Turkse fregatten bij Cyprus

    Twee Turkse fregatten hebben inmiddels positie ingenomen in de internationale wateren bij Cyprus. De Turkse regering vindt dat Israël en Cyprus geen onderlinge afspraken hadden mogen maken over het boren naar gas en olie in hun exclusieve economische zones van de Middellandse Zee zonder Turkije hierin te kennen. Het VN verdrag aangaande deze zones geven landen de mogelijkheid om tot 200 mijl buiten hun territoriale wateren natuurlijke hulpbronnen te exploiteren en laat het aan de landen zelf over om hier afspraken over te maken. Hoewel Israël dit verdrag nooit ondertekend heeft vallen deze voorraden ruim binnen de door de VN vastgestelde grenzen.

    Turks Cyprus door niemand erkend
    Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat Turkije en 'de Turkse republiek van Noord Cyprus' nu zelf een grensregeling zullen opstellen als de Cypriotische regering het plan doorzet om ten zuiden van het eiland naar gas te gaan boren. De Turken hebben echter een paar grote problemen. Ten eerste wordt de 'Turkse republiek van Noord Cyprus' door niet één land ter wereld erkend, behalve door Turkije zelf. In de ogen van de rest van de wereld is het noordelijke deel van Cyprus sinds 1974 door Turkije bezet. Daarmee zijn ook de claims die Erdogan maakt op de olie- en gasvelden bij Cyprus en Israël internationaal gezien onwettig.

    Ten tweede heeft de Amerikaanse regering Noble Energy het groene licht gegeven om bij Cyprus naar gas te gaan boren. Tevens verklaarde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken afgelopen donderdag dat 'de VS de inspanningen om de energie diversiteit in Europa te versterken ondersteunt, mede gezien het positieve feit dat een Amerikaans bedrijf hierbij betrokken is.' Daarnaast heeft ook het Israëlische bedrijf Delek een optie om in het Cypriotische veld naar gas te boren.


    Erdogan lapt internationale verdragen aan zijn laars

    Sinds afgelopen dinsdag zijn er Turkse troepenversterkingen op bezet Cyprus gearriveerd. Zij hebben onder andere boorinstallaties meegenomen, wat erop lijkt te wijzen dat Turkije van plan is om eveneens bij Cyprus naar gas te gaan boren, echter zonder de officiële Cypriotische regering in Nicosia hiervan op de hoogte te stellen. Daarmee lapt Erdogan, die zijn mond vol heeft van het 'bewaren van de vrijheid van navigatie in internationale wateren', zelf alle internationale wetten en verdragen aan zijn laars.

    De Griekse regering waarschuwde de Turken gisteren niet tot zo'n eenzijdige stap over te gaan. Erdogan heeft tijdens zijn aantreden echter laten zien zich niets aan te trekken van internationale afspraken. Zo ging Turkije weliswaar akkoord met een onafhankelijk VN onderzoek naar het Mavi Marmara incident van vorig jaar, maar toen uit dit onderzoek bleek dat Israël het recht aan zijn kant had staan en dat ook de door Erdogan fel bekritiseerde Gaza blokkade legaal is, schoof de Turkse premier de conclusies van de VN, die tevens Turkije bekritiseerde, achteloos aan de kant als zijnde 'nul en nietig'.

    Nieuwe dreigementen

    Op donderdag vervolgde Erdogan zijn tirades tegen Israël door te zeggen dat 'Israël niet maar kan doen wat het wil in de Middellandse Zee' en te dreigen dat 'onze marine en aanvalsschepen er op ieder moment kunnen zijn. Ze zullen wel merken wat wij aangaande dit onderwerp zullen besluiten.' Een dag eerder besloten Israël en Griekenland om met het oog op de Turkse oorlogsdreigementen hun op 4 september gesloten defensiepact in werking te stellen en hun vlootbewegingen in de oostelijke Middellandse Zee en rond Cyprus op elkaar te gaan afstemmen.


    Erdogan in het nauw

    Erdogan heeft met zijn dreigementen zichzelf in een hoek gedreven. Als hij zijn marine bevel geeft het Amerikaanse boorplatform aan te vallen, dreigt Turkije niet alleen met Israël, Griekenland en Cyprus, maar ook met de Verenigde Staten in botsing te komen. Doet hij niets, of laat hij de Turkse troepen op bezet Cyprus enkel wat manoeuvres uitvoeren, dan zal hij zijn gezicht verliezen en ontmaskerd worden als een leider die zijn grote woorden geen kracht durft bij te zetten.

    De veiligste keus voor Erdogan lijkt dan ook opnieuw tekeer te gaan tegen Israël. De NAVO, de VS en Israël denken ondertussen dat, mocht het tóch tot een militair treffen komen tussen de zee- en luchtstrijdkrachten van Turkije, Griekenland, Israël en Cyprus, deze het waarschijnlijkst in de wateren rondom Cyprus zal plaatsvinden.

    xandernieuws.punt.nl/?id=640526&r...
  2. [verwijderd] 18 september 2011 19:29
    Turkije dreigt nu ook de EU met een crisis vanwege Cyprus

    Het kleine eiland Cyprus lijkt door de steeds agressiever wordende houding van Turkije in korte tijd ineens een internationaal brandpunt geworden. Gisteren berichtten we dat er, ondanks de herhaaldelijke oorlogsdreigementen van de Turkse premier Erdogan, vanaf morgen bij Cyprus naar gas geboord gaat worden en er een mogelijke confrontatie volgt tussen de Turkse marine en de zeestrijdkrachten van Israël en Griekenland. Sinds gisterenavond wordt nu ook de EU door de Turken bedreigd met een crisis. Inzet: het roterende presidentschap van de EU, dat in 2012 te beurt valt aan Cyprus. De Turkse regering dreigt de relatie met de EU te bevriezen als dit inderdaad gebeurt.

    Turkije, dat in 2005 toetredingsgesprekken begon met de EU maar vooral vanwege de steeds slechter wordende mensenrechtensituatie in het land nog altijd geen reëel vooruitzicht heeft op het EU-lidmaatschap, staat ten aanzien van Cyprus geheel alleen. De regering van zuidelijk Cyprus is internationaal erkend en sinds 2004 lid van de Europese Unie. Ook voerde het land in 2008 de euro in. Het sinds 1974 door Turkije bezette noordelijk deel van Cyprus wordt echter door niet één land ter wereld erkend, noch als onderdeel van Turkije, noch als onafhankelijke staat. De in 2008 door de VN gelanceerde vredesbesprekingen tussen de Turkse en Griekse Cyprioten hebben tot nu toe niets opgeleverd.

    'Als de vredesonderhandelingen daar (op Cyprus) niets beslissends opleveren en de EU het roterende presidentschap aan Zuid Cyprus geeft, dan zal de échte crisis tussen Turkije en de EU zijn,' aldus vicepremier Besir Atalay, die werd geciteerd door het Turkse staatspersbureau Anatolian. 'Dan zullen we onze betrekkingen met de EU bevriezen. We hebben dit nu als regering aangekondigd en besloten. Onze relaties met de EU zullen plotseling stoppen.'

    Grote struikelblokken voor Turkse lidmaatschap EU
    Volgens de officiële Cypriotische regering kan Turkije geen lid van de EU worden zolang het conflict op Cyprus niet is opgelost. Van de 35 'hoofdstukken' waar Turkije aan moet voldoen om lid van de EU te worden is er slechts één afgerond en zijn er 18 'bevroren' vanwege verzet van onder andere Frankrijk en Cyprus. Naast deze twee landen zijn er overigens nog twee grote struikelblokken voor de Turken:

    1. EU-lid Griekenland, feitelijk al eeuwen een natuurlijke aartsvijand van Turkije. Desondanks zijn beide landen lid van de NAVO.

    2. De aanhoudende Turkse ontkenning en geschiedvervalsing van de Turkse genocide op de Ameniërs aan het begin van de 20e eeuw. Tientallen miljoen Turken denken als gevolg van de staatspropaganda dat deze door historici algemeen erkende genocide nooit heeft plaatsgevonden. Turkse wetenschappers die hier op grond van de enorme hoeveelheid bewijs anders over denken worden actief door de overheid vervolgd.
  3. [verwijderd] 18 september 2011 21:40

    De aanhoudende Turkse ontkenning en geschiedvervalsing van de Turkse genocide op de Ameniërs aan het begin van de 20e eeuw. Tientallen miljoen Turken denken als gevolg van de staatspropaganda dat deze door historici algemeen erkende genocide nooit heeft plaatsgevonden. Turkse wetenschappers die hier op grond van de enorme hoeveelheid bewijs anders over denken worden actief door de overheid vervolgd.

    De Armeense genocide (ook wel aangeduid als de Armeense kwestie door mensen die betwijfelen of er sprake was van een genocide) is de naam voor de volkerenmoord op honderdduizenden tot meer dan een miljoen Armeniërs, die gepleegd werden in het Ottomaanse Rijk ten tijde van het regime van de Jonge Turken. Robert Fisk stelt in zijn boek De grote beschavingsoorlog dat de Armeense genocide de eerste Holocaust was, waarbij veel Duitsers betrokken waren, die de uitroeiings- en verzwijgingstactieken enige decennia later opnieuw zouden toepassen. Winston Churchill waarschuwde herhaaldelijk tegen deze praktijken: "De geschiedenis zal vruchteloos speuren naar het woord 'Armenië'."

    Westerse historici, waaronder verschillende Turkse historici, onder andere Taner Akçam, Fatma Muge Gocek en Halil Berktay, en de vermoorde Hrant Dink, zijn het over het algemeen eens dat een genocide plaatsvond. Turkse en andere Westerse wetenschappers, waaronder historici die gespecialiseerd zijn in de geschiedenis van Ottomaanse Rijk zoals Bernard Lewis, Justin McCarthy en Gilles Veinstein, houden het bij deportatie en massamoord van Armeniërs, waarbij nog vaak een etnische zuivering wordt erkend. Turkije ontkent de genocide formeel en zet zich actief in tegen internationale erkenning hiervan.

    Bron: nl.wikipedia.org/wiki/Armeense_genocide
  4. s.lin 19 september 2011 08:58
    Turkije dreigt banden met EU te bevriezen

    Door BNR Webredactie

    19 september 2011 08:11 | bnr.nl
    Als Cyprus volgend jaar voorzitter wordt van de Europese Unie verbreekt Turkije de banden met de Unie, zegt de Turkse vicepremier Atalay.
    Elk half jaar wisselt het voorzitterschap van de EU tussen de 27 lidstaten. Cyprus neemt zoals gepland in juli volgend jaar de hamer over van Denemarken. Huidig voorzitter is Polen. De Turkse vice-premier Besir Atalay zegt nu dat als Cyprus voorzitter wordt, Turkije maatregelen zal nemen.

    Ruzie
    Eerder deze week ruziede Turkije met Griekenland en Cyprus over mogelijke olie- en gasvoorraden in de Middellandse Zee. De status van Cyprus wordt al lange tijd betwist. Het eiland is sinds een Turkse invasie in 1974 verdeeld in een Turks en Grieks deel.

    Dat leidde in 1983 tot een alleen door Turkije erkende republiek Noord-Cyprus. Het Griekse deel wordt internationaal erkend en is sinds 2004 lid van de EU.
  5. [verwijderd] 19 september 2011 10:14
    De VVD in het Europees parlement heeft fel uitgehaald naar Turkije. VVD-delegatieleider Hans van Baalen stelt dat Turkije zich als eventueel EU-lid diskwalificeert omdat de Turkse vicepremier Besir Atalay eerder zondag heeft gezegd de banden met de EU te bevriezen als Cyprus de tweede helft van 2012 voorzitter is van de unie.

    In een verklaring wijst Van Baalen erop dat Turkije sinds 1974 het noorden van Cyprus illegaal bezet houdt en elke toenadering van de Griekse en Turkse gemeenschappen op Cyprus blokkeert. Daarnaast weigert Turkije de relaties met het Griekse deel te normaliseren.

    De VVD wil dat de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, de regering in Ankara om opheldering vraagt. Turkije is al jaren kandidaat voor toetreding tot de unie, maar de onderhandelingen verlopen stroef, ook door de Turkse houding jegens het Grieks-Cypriotische deel. Ankara erkent Grieks Cyprus niet als een soevereine staat.
  6. [verwijderd] 19 september 2011 14:34
    Turkse president begint staatsbezoek aan Duitsland

    19-sep-2011

    De Turkse president Abdullah Gül begint vandaag aan zijn driedaagse staatsbezoek aan Duitsland. De twee belangrijkste thema's zijn de toetreding van Turkije tot de EU en de integratie van de Turken in Duitsland. Daarnaast worden ook de spanningen tussen Turkije en Israël besproken en de omwentelingen in de Arabische wereld. Lees meer bij het Hamburger Abendblatt >>
  7. [verwijderd] 19 september 2011 14:36
    België onder Turkse druk
    MO* ontdekte dat recente WikiLeaks-documenten de moeizame samenwerking blootleggen tussen België en Turkije op het vlak van terrorismebestrijding. De WikiLeaks-documenten beschrijven hoe de Turkse autoriteiten sterk aandringen op een hardere aanpak van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK in België.

    DeWereldMorgen.be -
    Politie viseert Koerdische zender ROJ TV

    In dat verband probeerde het Belgische gerecht al meermaals om het Koerdische televisiestation Roj Tv aan banden te leggen, totnogtoe tevergeefs. "Vandaag is de relatie tussen België en Turkije sterk verbeterd", reageert Buitenlandse Zaken.

    De strijd tegen het terrorisme is al enkele jaren een Belgische en internationale prioriteit. Een belangrijk onderdeel van deze campagne spitst zich, althans in België, toe op de PKK. De Koerdische Arbeiderspartij streeft gewapenderhand naar een onafhankelijk Koerdistan en staat sinds 2002 op de lijst met terreurorganisaties van de Europese Unie.

    Het is in deze context dat Roj Tv, een Koerdische televisiezender uit Denderleeuw, deel wordt van het verhaal. De zender is al jaren een doorn is in het oog van het Belgische gerecht dat de Koerden verdenkt van financiële steun aan de PKK, onder meer via witwaspraktijken.

    Het is dan ook een publiek geheim dat de Belgische autoriteiten Roj Tv liever kwijt zijn dan rijk. Daarvoor werkt ons land samen met Turkije dat sterk aandringt op een harde aanpak tegenover alles wat van ver of dichtbij iets te maken kan hebben met de PKK. Het Turkse standpunt hoeft niet te verbazen aangezien Ankara al decennialang in een hevig conflict verwikkeld is met de Koerdische onafhankelijkheidsstrijders.

    Vorige maand nog nam het geweld opnieuw sterk toe, vooral in het noorden van Irak. De Turkse autoriteiten laten weinig mogelijkheden onbenut op internationale fora om andere landen, waaronder België, te wijzen op het gevaar van de PKK.

    WikiLeaks publiceert nu een aantal documenten die deze bevindingen illustreren. Het gaat over verslagen van bijeenkomsten tussen Amerikaanse, Belgische en Turkse ambtenaren en politici, opgesteld door de Amerikaanse ambassades in Brussel en Ankara. Ze documenteren de verstoorde diplomatieke relaties en de moeizame bilaterale samenwerking die sinds 2006 op het getouw werd gezet.
  8. s.lin 19 september 2011 14:52

    Turkije dreigt over gasboringen Cyprus ANKARA -
    ma 19 sep 2011, 11:18
    Turkije heeft maandag gedreigd naar olie en gas te gaan boren ten noorden van Cyprus, indien dat land eigen plannen om naar gas te gaan boren doorzet. De Turkse minister van Energie, Taner Yildiz, zei dat de Turkse onderneming TPAO komende week ten noorden van Cyprus in actie komt, indien de Cyprus niet van zijn plan afziet. Turkse marineschepen zullen de vaartuigen voor het onderzoek vergezellen.

    EU-lid Cyprus zoekt met behulp van de Amerikaanse onderneming Noble Energy naar vermoede gas- en olievoorraden onder de zeebodem van de oostelijke Middellandse Zee. Cyprus gaat ten zuidwesten van het eiland onderzoek doen, in wateren die aan de invloedssferen van Libanon, Israël, Palestina en Egypte grenzen. Turkije kan daar geen aanspraken laten gelden, maar Ankara stelt dat het optreedt namens Turks Noord-Cyprus. Dat is het 1974 door Turkije bezette deel van Cyprus.

    De Europese Unie heeft maandag in Brussel Turkije opgeroepen zich te onthouden van dreigementen en beide partijen tot terughoudendheid aangespoord
    www.telegraaf.nl/buitenland/10579597/...
  9. forum rang 4 New dawn 19 september 2011 15:07
    Ik ben blij dat Turkije kleur heeft bekend. Zo heeft het moeten zijn.

    Op den duur verspelen ze de mogelijkheid om wapens van de USA te kopen als ze zo verder gaan. Ook kunnen ze nu vergeten om lid te worden van de EU tot in een lengte van dagen.

    Ik zie het niet alleen negatief.
  10. [verwijderd] 19 september 2011 19:05
    quote:

    yasny schreef op 19 september 2011 18:44:

    [...]
    Forget it. Van de Eu-landen wellicht, maar van de VS? Never. Too close a friend.
    Jouw filosofie over dit soort zaken, maakt van jou een toverbal kijker met wat kennis van toen uit de verleden tijd mee genomen.
    Als je nuchter bent dan zie ik wel kansen voor de EU.
    Om dit soort dingen te vermijden ,moet je de jager een stukje spek voor hangen dit moet wel halal geslacht zijn natuurlijk.

    Het is zo simpel wat kan één geit niet en twee geiten wel.

    Goeden avond
  11. MoTuncer 16 november 2011 14:11
    Beetje eenzeidige reacties hier. Volgens mij is Cyprus begonnen met het eenzijdig boren naar Gas. Afgesproken was dat Cyprus dat niet zou doen totdat er een oplosing zou komen voor het Cyprus kwestie. Immers de bewoners van noord-Cyprus moeten ook kunnen delen van deze rijkdom. Maar zuid Cyprus blokeert al jaren een oplossing voor dit conflict. Daar hebben ze geen baat bij. Er is geen wil om tot een oplossing te komen, zij zitten al in de EU en willen nu ook eenzijdig alle rijkdommen van het eiland exploiteren. Koffie Annan was dichtbij een oplossing maar dat hebben ze afgewezen ondanks dat het in hun voordeel was. Dus Erdogan gelooft niet meer dat Cyprus een oplossing wil voor dit conflict en doet wat israel doet namelijk een alliantie vormen om de Noord-Cyprioten te helpen hun rijkdommen te exploiteren. Daar hebben de Noord-cyprioten ook recht op!
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.