Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Crucell« Terug naar discussie overzicht

Help, een bod op mijn aandelen!

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. flosz 3 februari 2011 19:15
    WAT AANDEELHOUDERS MOETEN BESEFFEN BIJ EEN OVERNAME

    Help, een bod op mijn aandelen!

    Beursfondsen staan voortdurend te koop. Als het daadwerkelijk tot een overnamebod komt, hebben aandeelhouders het laatste woord: aandelen verkopen of niet. Maar wat zijn de gevolgen?
    Aandeelhouders Draka, Crucell en Gamma moeten komende tijd beslissen. Aandelen aanmelden aan de overnemende partij of niet?

    Als een aandeelhouder tevreden is over de hoogte van het bod zal de keuze niet zo moeilijk zijn: verkopen.

    Maar wat als een belegger denkt dat de geboden prijs geen recht doet aan de waarde van de aandelen?

    In dat geval zijn meerdere scenario's mogelijk, afhankelijk van de mening van medeaandeelhouders. Een belangrijke collega-aandeelhouder is overigens de overnemende partij zelf. Deze zal echt niet aan het overnameavontuur beginnen zonder een flink pakket aandelen in de achterzak.
    Scenario 1. Minder dan 95 procent aangemeld

    Als na het sluiten van de biedingstermijn minder dan 95 procent van het geplaatste kapitaal aan aandelen is aangemeld, kan de biedende partij besluiten om:

    1. het bod niet gestand te doen, zodat de onderneming niet wordt overgenomen en zelfstandig verder zal gaan.

    Zij die hun aandelen hadden aangeboden, kunnen weer vrij over deze stukken beschikken en verkopen indien gewenst.

    2. het bod nog niet gestand te doen en de biedingstermijn te verlengen. In deze situatie kunnen spijtoptanten hun eerdere beslissing om aan te melden weer terugdraaien.

    Anderzijds krijgen beleggers die in eerste instantie juist niet hadden aangemeld, alsnog daartoe de gelegenheid. Na de verlengde biedingstermijn moet de bieder bekendmaken of hij het bod alsnog gestand doet.
    3.het bod direct gestand te doen. Bij de meeste biedingen wordt na het gestand doen van het bod een tweede aanmeldingstermijn aangekondigd, de na-aanmeldingstermijn.

    Omdat er meestal een na-aanmeldingsmogelijkheid is, kunnen aandeelhouders die om welke reden ook (nog) niet willen aanmelden, vaak afwachten om te zien hoeveel aandelen in de eerste aanmeldingsperiode zijn aangemeld en wat de bieder vervolgens zal doen.

    Zij hebben dan in de na-aanmeldingsperiode de mogelijkheid hun aandelen alsnog aan te bieden.

    In de na-aanmeldingstermijn kunnen eerdere aanmeldingen niet meer worden teruggedraaid. Een fundamenteel verschil met een verlengde termijn.

    Blijft na de na-aanmeldingstermijn het percentage onder de 95 procent dan zal de beursnotering vaak in stand blijven. Aandeelhouders kunnen dan in hun aandelen blijven handelen, maar de verhandelbaarheid zal wel fors zijn afgenomen.

    4.over te gaan tot een activa-passivatransactie. Daarbij worden de bezittingen van de onderneming gekocht. De opbrengst wordt dan geparkeerd in de leeggekochte onderneming, zodat de aandeelhouders mede-eigenaar zijn van een geldsaldo.

    Het kan lang duren voordat de aandeelhouders ook daadwerkelijk kunnen beschikken over dat geld. Ook moet goed worden gecontroleerd of de bezittingen wel tegen een redelijke prijs zijn verkocht.

    Scenario 2: meer dan 95 procent aangemeld

    Als na de (na-)aanmeldingstermijn of na verlenging meer dan 95 procent van de aandelen van het geplaatste kapitaal in handen is van de bieder, kan de overgenomen onderneming, in overleg met Euronext, de notering beëindigen. In de praktijk gaat de onderneming vrijwel altijd op korte termijn daartoe over.

    Een aandeelhouder die van mening is dat de waarde op het moment van de bieding (een stuk) hoger ligt dan het bod en daarom niet heeft aangeboden, kan aandeelhouder blijven. Aandelen kunnen na beëindiging van de notering niet meer via de beurs worden verhandeld.

    Ook maakt de bieder het aandeelhouderschap meestal extra onaantrekkelijk door bijvoorbeeld geen dividend meer uit te keren. De overgebleven aandeelhouders zitten dan dus in een afhankelijke positie.

    Als zo'n aandeelhouder zijn belang vervolgens toch wil verkopen, kan hij de biedende onderneming vragen om het over te nemen. Is de bieder daartoe niet of niet tegen acceptabele voorwaarden bereid, dan rest de aandeelhouder niets anders dan een uitkoopprocedure af te wachten.

    De uitkoopprocedure
    Als meer dan 95 procent is aangemeld, kan de overnemende partij bij de Ondernemingskamer (OK) een uitkoopprocedure starten om de resterende aandelen in handen te krijgen. Let wel, het starten van een uitkoopprocedure is een recht van de bieder, geen plicht.

    Sinds enige tijd kunnen aandeelhouders die hun aandelen nog in bezit hebben, binnen een periode van drie maanden na het openbare bod, de bieder verplichten de aandelen over te nemen voor de biedprijs. Ook is nieuw dat de belegger de OK, alweer binnen de driemaandtermijn, kunnen verzoeken de uitkoopprocedure te starten.

    Beleggers die het met de voorgestelde uitkoopprijs niet eens zijn, kunnen altijd verzet aantekenen bij de OK. Als minder dan 95 procent van de aandelen is overgedragen, kan de OK-route niet worden gevolgd. In deze situatie lopen dissidente aandeelhouders het meeste risico.

    Het is in theorie mogelijk dat de rechter in de uitkoopprocedure een lagere prijs vaststelt voor de aandelen dan het oorspronkelijke bod.

    Ligt de werkelijke waarde boven de biedprijs, dan kan de Ondernemingskamer, veelal na een deskundigenonderzoek, bepalen dat de bieder een hogere prijs moet betalen voor de nog resterende aandelen.

    Deze vaststelling heeft geen gevolgen voor diegenen die hun aandelen al eerder hebben aangemeld, of hun aandelen in de aanmeldingstermijn of daarna via de effectenbeurs hebben verkocht.

    Een uitkoopprocedure, waarin een prijs voor de nog uitstaande aandelen wordt vastgesteld, verplicht de resterende aandeelhouders hun aandelen voor die prijs over te dragen aan de bieder.
    www.veb.net/content/HoofdMenu/Home/Ni...,eenbodopmijnaandelen.aspx

    Bekijk hier het video interview met VEB Econoom David Tomic over wat te doen bij een overnamebod
    www.veb.net/content/HoofdMenu/Home/Vi...
  2. forum rang 8 josti5 4 februari 2011 08:22
    Kortom: Piet de aandeelhouder heeft geen poot om op te staan.

    En, in het imo onwaarschijnlijke geval dat zó weinig aandelen worden aangemeld voor een overname, dat J & J ervan af ziet, keldert de de koers niet alleen, maar dient zo ongeveer de gehele top van Crucell, bestaande uit Crucellquislings, de biezen te pakken, met alle interne onrust vandien, waardoor er van een gezonde bedrijfsvoering voorlopig geen sprake meer is, en het een hele tijd zal duren, voordat de interne gevechten zijn opgehouden, en er weer aan een gezonde bedrijfsvoering gedacht kan gaan worden.

    Ergo: in beide situaties is Piet de Aandeelhouder de klos: óf direct bestolen worden, óf grote onzekerheid + navenant koersverlies gedurende langere tijd.

    Dank je wel, Ronald B. & Co, voor deze waardering van jarenlange trouw...

    Dan nog dit: zou het zó maar zo kunnen zijn, dat de overnameplannen bij de laatste emissie (14.50) al als lokkertje zijn gebruikt?
    Immers: in een luttele jaren tijd een winst van 70% maken is niet te versmaden!

    Nou ja: Josti zal, net als in de afgelopen jaren, wel weer 'negatief' zijn; om zó slecht te denken...
  3. [verwijderd] 4 februari 2011 08:37
    Dan is " oorlog " de enige oplossing.
    Alle middelen zijn toegestaan.
    Jammer dat er geen papieren aandeeltjes meer zijn.
    Kon je tenminste nog een paar verscheuren om aan te geven
    het bod van een schamele 24.75 veel te weinig te vinden.
    Of het ouderwetse communicatie-middel : Rook, om dit als een gordijn
    de aandeeltjeshouders voor te houden.
    Salamiworst , dan maar? (:->D)
  4. [verwijderd] 4 februari 2011 12:30
    Biotech Actelion Gets Lift On Takeover, Shakeup Hopes
    Last update: 2/4/2011 5:47:00 AM
    By Goran Mijuk
    Of DOW JONES NEWSWIRES
    ZURICH (Dow Jones)--Switzerland's Actelion Ltd (ATLN.VX) drew investor attention Friday amid hopes that a shakeup of the company's top brass could pave the way for a takeover of Europe's largest biotech company. Shares in the group surged more than 4% after investment firm Elliott Advisors Ltd. sent a letter Actelion's board, asking for chairman Robert Cawthorn and chief executive Jean-Paul Clozel to resign.

    The fund, a unit of U.S. hedge fund Elliott Management, also pushed for the election of an independent chairman, who should consider the sale of the firm to unlock shareholder value.

    "Pressure is building up on Actelion and CEO Clozel to do something," said Beat Stuber of Zurich-based asset manager Johnson & Stuber. "A takeover is possible. Maybe it's only a question about the price." Johnson & Stuber, which manages asset of around 600 million Swiss francs, holds Actelion shares.

    Actelion has been considered a takeover candidate since last October after several drug development setbacks raised concerns about the Swiss company's ability to remain an independent firm. Criticism of CEO Clozel has also risen during that time.

    According to shareholders, who declined to be named, Clozel's failed attempt to push for the development of novel drugs has irked investors. Actelion's hopes to bring sleeping pill Almorexant to market were dashed in January on safety concerns. Its experimental drug clazosentan also failed to meet study goals.

    Some analysts had expected the drugs to eventually become blockbusters with more than $1 billion in sales. Large shareholders like Fidelity Management and BB Biotech (BION.EB) have reacted by reducing their holdings in Actelion.

    The companies either declined or couldn't be reached for comment. Meanwhile, investors such as Bermuda-based Orbis Investment Ltd and Elliott Advisors have raised their stakes amid speculation Actelion is ripe for a takeover. Orbis declined to comment.

    Elliott Advisors has been an active follower of Actelion and last December reached out to Actelion in private to discuss the firm's future. After repeated failed attempts to get in contact with the firm, it made its concerns public.

    Actelion Friday said confirmed receipt of the letter from Elliott Advisors and said its board was discussing its contents. "We will inform the market in due time," said spokesman Thomas Haefeli. He declined to make Clozel and Cawthorn available for a comment, saying the letter was addressed to the entire board.

    Potential bidders for Actelion include U.K.-based GlaxoSmithKline Plc (GSK), which has a drug research partnership with Actelion, U.S.-based Amgen Inc (AMGN), Eli Lilly & Co (LLY) and Bristol-Myers Squibb Co (BMY). No official offer has been made and the companies have repeatedly declined to comment on such market speculation.

    Actelion said in November that it is in regular dialogue with industry participants, but CEO Clozel repeatedly said the company wants to stay independent. Despite the criticism of Clozel, the French executive is considered one of Switzerland's most successful managers. The trained cardiologist helped found the company in 1997 out of a spin-off from Roche Holding AG (ROG.VX) and succeeded in bringing blockbuster Tracleer to market. That success made Actelion one of the rare Swiss biotech company's to perform well on the country's stock exchange.

    Although sometimes considered as a European biotech hub due to the vicinity to industry giants such as Roche and Novartis AG (NVS), many Swiss biotechs have gone out of business after trial failures. According to analyst estimates, a potential bidder may pay up to 70 francs per Actelion share, valuing the biotech at about 9 billion Swiss francs. An acquirer could thus access the biotech firm's solid cash flow, which stems from its blockbuster hypertension drug Tracleer.

    But Bank Sarasin said a bid for Actelion was unlikely, despite hedge fund pressure, as the patent expiry of the company's blockbuster drug Tracleer in 2015 could hold off potential acquirers. Shares of Actelion were 4.2% higher at 54.7 francs in midday trade.

    Company website: www.actelion.com

    -By Goran Mijuk , Dow Jones Newswires; +41 43 443 8047; goran.mijuk@dowjones.com (END) Dow Jones Newswires

    February 04, 2011 05:47 ET (10:47 GMT)
  5. madecos 14 februari 2011 22:19
    Ik plaats zojuist bij Rabo internetbankieren een opdracht om deels in te gaan op het bod.
    Als ik dan in de opdracht terugkijk zie ik tot mijn verbazing dat ik volledig op het bod inga. Is dit een bug? Zie ik iets verkeerd? Hebben andere daar ook last van? Morgen ga ik snel contact opnemen.
  6. [verwijderd] 15 februari 2011 16:47
    Ikzelf zit ook in de crxl spagaat. Gezien het dagverloop in aantallen de afgelopen weken-maanden loopt het niet echt storm. En die ridder op die schimmel komt verdorie ook maar niet opdagen. Ik dacht dat het een lekker hap klaar brokje was voor niet te veel maar de concurrentie van J&J laat het lelijk afweten. Wat moet je nou en ik heb ook nog amerikaanse en er wordt gewoon ingekocht beneden het bod van 24,75. Dat laatste vind ik helemaal onbegrijpelijk.
  7. [verwijderd] 15 februari 2011 17:31
    Ik vind het niet abnormaal dat er onder het bod ingekocht wordt. J&J zit met een stand still en kan nu niet inkopen.

    Vraag is dus wie nu koopt en met welke bedoelingen. Naar mijn mening niet om die stukken nog snel aan te melden.

    In elk geval, ik heb niet aangemeld omdat ik meen dat er nog kansen komen.
  8. forum rang 10 voda 28 februari 2012 16:48
    Resterende aandeelhouders Crucell moeten stukken overdragen


    AMSTERDAM (Dow Jones)--De overgebleven aandeelhouders van Crucell nv, dat vorig jaar werd overgenomen door Johnson & Johnson (JNJ), moeten van de ondernemingskamer van de Amsterdamse rechtbank hun stukken overdragen aan het Amerikaanse concern, maakt het bedrijf uit Leiden dinsdag bekend.

    Het besluit volgt op de buy-out procedure na het succesvolle overnamebod vorig jaar. Minderheidsaandeelhouders hadden nog 1,1% van het aandelenkapitaal in bezit. J&J bezit reeds de overige 98,9%.

    De ondernemingskamer bepaalde de prijs die zij zullen krijgen op EUR24,75 per aandeel, gelijk aan het openbare bod.


    Door Ben Zwirs; Dow Jones Newswires; +31 20 571 52 00; ben.zwirs@dowjones.com
  9. forum rang 10 DeZwarteRidder 23 augustus 2023 12:29
    Farmaceut Janssen sluit nagenoeg volledige vaccinafdeling; banen op de tocht

    Klaartje Bax en Martijn Schoolenberg
    Aangepast: Gisteren, 23:45Gisteren, 21:46in Financieel

    Amsterdam - Farmaceutisch bedrijf Janssen in Leiden is voornemens een groot deel van de afdeling infectieziekten en vaccins te sluiten. Zo is onder meer de ontwikkeling en productie van het coronavaccin stopgezet. Hoeveel banen daardoor op de tocht staan, is nog onduidelijk. „Er is nog geen definitief besluit genomen. De plannen moeten eerst langs de ondernemingsraad”, laat een woordvoerster weten.

    Het Amerikaanse Johnson & Johnson, waar Janssen onderdeel van uitmaakt, ’wil zich meer gaan richten op andere domeinen’. „We kunnen niet alles doen, we moeten keuzes maken”, zegt de woordvoerster. „We richten ons op domeinen waar we met onze investeringen de meeste impact kunnen maken en de beste resultaten voor patiënten kunnen bereiken.” Het gaat dan om de ontwikkeling van geneesmiddelen op het gebied van oncologie, immunologie, hart- en vaatziekten, pulmonale hypertensie en retina-aandoeningen.
    Andere bedrijven

    Bij Janssen in Leiden werken 2500 mensen, van wie ongeveer 25% voor de afdeling infectieziekten en vaccins en 75% voor Janssen Biologics. In een verklaring belooft Janssen ’zijn medewerkers te begeleiden bij de veranderingen’. Hoeveel banen er op de tocht staan, wil de woordvoerster in ’deze vroege fase’ niet zeggen. „Bij deze programma’s zijn mensen betrokken. Per programma gaan we kijken of het door andere bedrijven overgenomen kan worden.”

    Het personeel van de Leidse farmaceut is ’op hoofdlijnen geïnformeerd over de plannen’, meldt de woordvoerster in een telefonische reactie. Geruchten dat er al mensen thuis zitten, wil ze niet bevestigen. „We zijn in maart gestopt met het RSV-programma (de ontwikkeling van een vaccin tegen het RS-virus, red), de betrokken medewerkers zitten nu zeker niet allemaal thuis.”
    De afdeling infectieziekten en vaccins wordt niet in zijn geheel gesloten. „We blijven toegang bieden tot de hiv-producten die we op de markt brengen en we gaan door met ons ExPEC-vaccin programma, dat in een laat stadium van ontwikkeling is voor de preventie van invasieve infecties met de E. coli-bacterie”, laat het bedrijf weten.
    Nederlands trots

    Maar ’een heleboel andere programma’s’ worden stopgezet, luidt het plan van de farmaceut. Het is een nieuwe domper voor het concern uit Leiden. Tijdens de coronacrisis leek Janssen juist Nederlands trots te worden, omdat er in tegenstelling tot de andere vaccins maar één prik van nodig was.

    In 2021 kreeg de naam van het bedrijf echter al een smetje nadat toenmalig zorgminister Hugo de Jonge eind juni enthousiast de slogan ‘Dansen met Janssen’ introduceerde. Hij moedigde jongeren aan om het vaccin te nemen, waarna ze direct in de club zouden mogen losgaan. Ze hoefden zich dan niet meer te laten testen om binnen te komen. In werkelijkheid werd de optimale bescherming van het Janssen-vaccin echter pas na twee weken bereikt. Mede daardoor ontstond er die zomer een forse coronapiek, waarbij vooral jongeren positief bleken te testen.

    In dat jaar kwamen er ook steeds meer berichten over zeldzame bijwerkingen van het Janssen-coronavaccin, zoals ernstige trombose en bloedingen. Daardoor nam het animo voor Janssen verder af en verdween het uiteindelijk helemaal uit het vaccinatieprogramma.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.