Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

IJslandse president tekent Icesave-verdrag niet. Voorstel wordt nu voorgelegd middels referendum aan bevolking van IJsland

274 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 januari 2010 19:33
    quote:

    BJL schreef:

    [quote=blaaskaak]
    1 ding lijkt me voor ons burgertjes wel duidelijk in ieder geval. Het deposito garantiestelsel is levensgevaarlijk voor ons. Als ING nog een paar miljardjes teveel moet afschrijven staan we zomaar hand in hand met de Ijslanders als dat gemene volk dat de afspraken van degene die hun horen te vertegenwoordigen niet wil nakomen.
    [/quote]

    Nee hoor, want ten eerste kan ING wel meer miljarden verlies dragen. Ten tweede hebben we hier meer banken die het depositogarantiestelsel betalen.

    In tegenstelling tot IJsland is de kans niet heel erg groot dat alle banken in NL tegelijk failliet gaan.
    Nou wat kunnen ze een boel hebben zeg. Dat hebben we een jaar geleden nog kunnen zien allemaal. Beleid was troep kopen en hopen dat het meevalt. Daar staan we met z`n allen garant voor.
  2. forum rang 7 ffff 5 januari 2010 19:38
    quote:

    Willempie3 schreef:

    Ijsland kan het geld gewoon niet terugbetalen: 3,8 miljard Euro is meer dan 1/3 deel van het BNP. Voor Nederland zou het bedrag naar verhouding op ongeveer 200 miljard Euro neerkomen. Ijsland is nu al bijna failliet ! Dat geld zien we nooit meer terug. Gewoon accepteren. Engeland en Nederland zijn samen 250 keer zo groot als Ijsland qua draagkracht en kunnen de tegenvaller wel aan.

    W3.
    Willempie,

    Goed gezien:

    Op Duitse sites momenteel: Breaking news:

    FITCH degradeert IJsland

    Nach dem Veto des isländischen Präsidenten gegen ein Gesetz für eine Entschädigung ausländischer Sparer hat die Ratingagentur Fitch die Kreditwürdigkeit des Inselstaats gesenkt. Nun drohen dem Land schwere Auseinandersetzungen mit den europäischen Nachbarn und der Finanzwelt.

  3. forum rang 4 COUPEJET 5 januari 2010 19:51
    quote:

    paulta schreef:

    Heel de Oost-Europa strook komt in hetzelfde scenario terecht, het tijdspad is echter oprekbaar(uitsmeren).
    ING heeft tot diep in de crisis aankopen gedaan in deze "opkomende markten" .....
    Dat zie jij heel erg goed Paulta. Ik had het niet beter kunnen verwoorden.

    Groet CJ
  4. forum rang 10 voda 5 januari 2010 19:58
    Lagere waardering voor IJsland
    5 jan 2010, 19:53 uur

    REYKJAVIK (AFN) - Kredietbeoordelaar Fitch heeft IJsland dinsdag een lagere waardering voor zijn langetermijnschulden gegeven. De lagere beoordeling kwam nadat IJslands president Olafur Ragnar Grimsson weigerde zijn handtekening te zetten onder het akkoord om Nederland en Groot-Brittannië Icesaveleningen terug te betalen.

    Volgens Fitch zorgt dit voor ,,een nieuwe golf van politieke, economische en financiële onzekerheid'' in het land. IJsland ging van BBB- naar BB+. Volgens Fitch zorgt de zet van de president er ook voor dat IJsland een stap terugdoet in zijn pogingen normale financiële relaties met de rest van de wereld aan te knopen.

  5. [verwijderd] 5 januari 2010 20:01
    Bos: Wij willen ons geld terug REYKJAVIK (AFN) -

    di 05 jan 2010, 18:14

    De onzekerheid over de terugbetaling door IJsland van de miljarden euro's die de Nederlandse en Britse regering voorschoten aan gedupeerde Icesave-spaarders houdt aan. Dinsdag weigerde de IJslandse president Olafur Ragnar Grimsson zijn handtekening te zetten onder de wet die de terugbetaling definitief moest regelen.

    De wet moet nu zo snel mogelijk in een referendum worden voorgelegd aan de IJslandse bevolking. Een groot deel daarvan is echter sterk tegen elke vorm van terugbetaling. Zij vinden het onterecht dat zij als belastingbetaler moeten opdraaien voor de fouten van banken die onder internationaal toezicht stonden. Zeker een kwart van de stemgerechtigden drong er via een petitie bij de president op aan de wet niet aan te nemen.

    Minister Wouter Bos (Financiën) was ,,zeer teleurgesteld'' over de beslissing van de IJslandse president. Hij hield echter vertrouwen in een goede afloop. ,,Er komt nog een referendum. Ook IJsland zal moeten inzien dat het niet eerlijk is om de Nederlandse belastingbetaler op te laten draaien voor het falen in IJsland.''

    Dreigende taal

    Het Britse ministerie van Financiën waarschuwde de IJslanders alvast in dreigende taal dat ze maar beter geen 'nee' kunnen stemmen. ,, Daarmee zouden ze eigenlijk zeggen dat ze geen deel willen uitmaken van het internationale financiële systeem. Dat IJsland geen toegang wil tot multinationale en nationale fondsen en dat het niet gezien wil worden als een veilige partij om zaken mee te doen.''

    Het uitblijven van een akkoord kan IJsland financiële steun kosten die het hard nodig heeft om de noodlijdende economie er weer bovenop te krijgen. Zweden, Noorwegen en Denemarken lieten dinsdag al weten dat een noodkrediet van 1,8 miljard euro aan IJsland nu vertraging oploopt. Ook financiële steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kan worden uitgesteld zolang er geen akkoord is over de terugbetaling.

    Eigen draagkracht

    Als het huidige voorstel wordt verworpen hoeft dat overigens niet te betekenen dat IJsland helemaal niets meer terugbetaalt. Dan wordt namelijk de in augustus aangenomen wet van kracht, waarin IJsland bepaalde dat het de schuld van 2,5 miljard euro aan Groot-Brittannië en 1,3 miljard euro aan Nederland in de periode van 2016 tot 2024 zoveel mogelijk naar eigen draagkracht zal terugbetalen.

    Het parlement wilde daarbij dat IJsland Nederland jaarlijks niet meer zou betalen dan 2 procent van de opgetelde groei van de economie, gemeten vanaf het crisisjaar 2008. De Nederlandse en de Britse regering gingen hier echter niet mee akkoord en dwongen een nieuw akkoord af. Daarin werd bepaald dat IJsland ook na 2024 door moet betalen, als de schuld dan nog niet volledig is afgelost.

    De regering van IJsland liet dinsdag weten ondanks de beslissing van de president nog altijd achter dit met veel pijn en moeite gesloten akkoord te staan. Wouter Bos liet ook weinig ruimte voor een andere opvatting. Volgens hem is er voldoende rekening gehouden met de moeilijke positie van de IJslandse regering. ,,Maar het houdt een keer op. Wij willen ons geld terug. Er is schappelijk onderhandeld.''
  6. forum rang 10 voda 5 januari 2010 23:08
    Bos 'zeer teleurgesteld'
    5 januari 2010, 23:04 | ANP
    DEN HAAG (AFN) - Minister Wouter Bos (Financiën) is ,,zeer teleurgesteld'' dat de IJslandse president het Icesave-akkoord met Nederland en Groot-Brittannië weigert te ondertekenen.

    De minister wil dat de IJslandse regering snel een toelichting geeft op de situatie die nu is ontstaan. Het uitblijven van een oplossing vindt hij onaanvaardbaar. Volgens Bos blijft staan dat IJsland verplicht is terug te betalen aan ons land. Nederland en Groot-Brittannië leenden aan IJsland om gedupeerde spaarders van de omgevallen spaarbank Icesave tegemoet te komen. Voor Nederland gaat het om 1,3 miljard euro, bij Groot-Brittannië om 2,5 miljard.

    Bos houdt er vertrouwen in dat het nog goed komt. ,,Er komt nog een referendum. Ook IJsland zal moeten inzien dat het niet eerlijk is om de Nederlandse belastingbetaler op te laten draaien voor het falen in IJsland.''

    Stappen

    De bewindsman wilde niet speculeren over de stappen die Nederland eventueel kan zetten. Bos zei met zijn Britse collega te willen spreken over de situatie. Volgens Bos is er in het akkoord volop rekening gehouden met de moeilijke situatie waarin de IJslandse economie zich bevindt. ,,Maar het houdt een keer op. Wij willen ons geld terug. Er is schappelijk onderhandeld.''

    In het televisieprogramma Nova zei hij dinsdagavond dat hij IJsland nog wel even de tijd wil geven. Ook wordt hij bemoedigd door de gedachte dat Nederland niet alleen staat, maar Groot-Brittannië naast zich weet, ook in het IMF. Als IJsland de verplichtingen niet nakomt, moet het mogelijke lidmaatschap van het land van de EU nader tegen het licht worden gehouden, zo bleek uit de woorden van Bos.

  7. [verwijderd] 5 januari 2010 23:17
    Dat de bevolking tegen is kan ik wel begrijpen.

    Een president die de macht naar zich toetrekt en besluit de volksvertegenwoordiging te negeren om een referendum te houden geeft te denken.

    Daar zal zelfs D66 moeite mee hebben.

    Het volk zal tegen stemmen en de president komt als gevierd machthebber uit de strijd. Het parlement staat in haar hemd.

    Een constitioneel probleem.

    Nederland moet afwachten waar het op uitdraait en dan met Groot Brittanië naar een oplossing zoeken, maar Ijsland zal wel moeten dokken.

    Groet.

  8. [verwijderd] 6 januari 2010 00:30
    quote:

    Hirsch schreef:

    Dat de bevolking tegen is kan ik wel begrijpen.

    Een president die de macht naar zich toetrekt en besluit de volksvertegenwoordiging te negeren om een referendum te houden geeft te denken.
    [/quote]

    Als het een echte volks-'vertegenwoordiging' is, dan zal het volk het zelfde stemmen als de 'vertegenwoordiging' toch..?

    Democratie zeg maar..

    [quote=Hirsch]Nederland moet afwachten waar het op uitdraait en dan met Groot Brittanië naar een oplossing zoeken, maar Ijsland zal wel moeten dokken.

    Groet.
    [/quote]

    Waarom..? Als jouw buurman, een gehaaide bankdirecteur, besluit de Duitse bevolking te naaien voor een paar miljard zou jij dan ook vrolijk tienduizenden schuld op je willen nemen als de boel eindelijk omvalt, omdat de toezichthouder niet tijdig de stekker er uit durfde te trekken..?

    Denk het niet..

  9. [verwijderd] 6 januari 2010 00:37
    quote:

    BJL schreef:

    [quote=kees100]
    Waarom moeten IJslandse belastingbetalers opdraaien voor deze ongein?
    [/quote]

    Omdat ze zich garant hebben gesteld voor die tegoeden...

    IJslandse depo garantiestelsel moet dit gewoon terugbetalen.
    Je hebt helemaal gelijk maar het is "paarlen naar de zwijnen werpen" oftewel zinloos want de dombo's willen niet begrijpen/weten hoe e.e.a. in elkaar zit want dan kunnen ze niet meer brallen.

    En waar praten we over? Iets van een lullige 1.3 Miljard??

    Ben benieuwd hoe ze piepen als NL moet opdraaien voor de giga verliezen in het buitenland van bijv. een Rabo of ING.

  10. [verwijderd] 6 januari 2010 00:39
    quote:

    TG01 schreef:

    Als jouw buurman, een gehaaide bankdirecteur, besluit de Duitse bevolking te naaien voor een paar miljard zou jij dan ook vrolijk tienduizenden schuld op je willen nemen als de boel eindelijk omvalt, omdat de toezichthouder niet tijdig de stekker er uit durfde te trekken..?

    Denk het niet..

    [/quote]
    Wat zou jij doen, buurman?
    Zou je hem te lijf gaan?

    Groet.
  11. [verwijderd] 6 januari 2010 00:48
    quote:

    Hirsch schreef:

    [quote=TG01]

    Als jouw buurman, een gehaaide bankdirecteur, besluit de Duitse bevolking te naaien voor een paar miljard zou jij dan ook vrolijk tienduizenden schuld op je willen nemen als de boel eindelijk omvalt, omdat de toezichthouder niet tijdig de stekker er uit durfde te trekken..?

    Denk het niet..

    [/quote]

    Wat zou jij doen, buurman?
    Zou je hem te lijf gaan?

    Groet.
    In ieder geval niet zijn rekening betalen, zoals Wouter heeft gedaan, met andermans geld.

  12. forum rang 10 voda 6 januari 2010 16:36
    Brussel bemoeit zich niet met Icesave
    6 jan 2010, 14:25 uur

    BRUSSEL (AFN) - De Europese Commissie volgt de ruzie tussen IJsland, Nederland en Groot-Brittannië over Icesave op de voet. Maar zij is vooralsnog niet van plan in actie te komen. ,,De kwestie is voornamelijk een zaak tussen deze landen'', aldus een woordvoerder van de Commissie woensdag.

    De president van IJsland weigert een wet te tekenen over de terugbetaling van 3,8 miljard euro aan Nederland en Groot-Brittannië wegens het faillissement van de IJslandse bank Icesave. De twee landen hebben dat bedrag voorgeschoten aan gedupeerde spaarders van Icesave. Het land houdt binnenkort een referendum over de wet.

    De Europese Commissie behandelt op dit moment een aanvraag van IJsland om lid te mogen worden van de Europese Unie. De woordvoerder kon geen datum noemen voor een formeel voorstel daarover aan de EU-landen.

    Nederland heeft gedreigd een veto uit te spreken over de IJslandse aanvraag voor toetreding tot de EU, zolang IJsland niet 1,3 miljard euro terugbetaalt.

  13. forum rang 10 voda 6 januari 2010 16:36
    UPDATE: Parlement IJsland vergadert vrijdag over Icesavewet


    (Update van bericht "Parlement IJsland vergadert vrijdag over Icesavewet" om informatie toe te voegen)



    AMSTERDAM (Dow Jones)--Het parlement van IJsland zal zijn winterreces afbreken om vrijdag te vergaderen over een mogelijk referendum op 20 februari over de Icesavewetgeving die door president Grimsson werd geblokkeerd, zo vertelde een medewerker van premier Sigurdardottir het Franse persbureau AFP woensdag.

    Zaterdag 20 februari is een van de mogelijke data waarop een referendum zou kunnen worden gehouden.

    Het parlement zou volgens de planning pas op 26 januari weer bij elkaar komen.

    Dinsdag weigerde president Olafur Ragnar Grimsson om de Icesavewetgeving te tekenen en verwees hij het voorstel door naar een referendum vanwege de publieke weerstand.

    De op 31 december met een krappe meerderheid door het IJslandse parlement aangenomen wet bepaalt dat de IJslandse overheid EUR3,8 miljard moet terugbetalen aan de Britse en Nederlandse overheid ter compensatie van de meer dan 320.000 spaarders die hun geld verloren door het omvallen van de IJslandse bank.

    Veel IJslanders die zwaar getroffen zijn door de financiele ineenstorting van hun land in oktober 2008, verzetten zich tegen de wet. Zo'n 60.000 mensen - een kwart van het electoraat - hebben een petitie getekend waarin geprotesteerd wordt tegen de wet en waarin wordt opgeroepen tot een referendum.

    Het veto van president Grimsson heeft een kredietbeoordelaar al gebracht tot een verlaging van de kredietwaardigheid voor IJsland. Een andere kredietbeoordelaar waarschuwde voor het mogelijk volgen van die stap.



    Door Maarten Kolsloot, Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715 201, maarten.kolsloot@dowjones.com

  14. @iPlof 6 januari 2010 21:25
    HILVERSUM - President Olafur Ragnar Grimsson van IJsland is gepikeerd door de uitlatingen van minister Wouter Bos van Financiën. Die wil het geld terug dat Nederlandse spaarders door het failliet van Icesave zijn kwijtgeraakt, maar de president wil daarvoor niet tekenen en wacht een referendum erover af.

    De IJslander vindt dat Bos het democratische proces in zijn land moet respecteren, zei hij woensdagavond in het televisieprogramma Netwerk. De president denkt dat we er in Nederland niks van begrijpen. Bos zei dinsdag overigens dat hij IJsland wel even de tijd wilde gunnen. Tegelijk suggereerde hij dat de toetreding van het land tot de EU weleens in de problemen kan komen als het land uiteindelijk niet betaalt.

    De boze reacties uit Nederland en ook Groot-Brittannië kunnen de tegenstanders van terugbetaling weleens in de kaart gaan spelen, denkt Grimsson. ''Ik denk dat als leiders van andere landen te negatief spreken over IJsland, dit de oppositie tegen de wet kan vergroten.'' (ANP)
  15. SlijkDerAarde 7 januari 2010 09:06
    Stel je bent nu IJslander, zou je dan nog kunnen emigreren? Ik zou het maar doen, gewoon naar Denemarken, Zweden ofzo. Hierboven is het ook al gezegd, met zo weinig inwoners krijg je die schuld toch nooit weer weggewerkt? En voor je het weet ben je zelf de laatste op het eiland en kun je dan niet meer weg...
  16. [verwijderd] 7 januari 2010 09:14
    quote:

    plof@ schreef:

    De IJslander vindt dat Bos het democratische proces in zijn land moet respecteren, zei hij woensdagavond in het televisieprogramma Netwerk. De president denkt dat we er in Nederland niks van begrijpen.
    Je leent geld van iemand en dan besluit je democratisch dat je het niet terug wilt betalen.

    Raar dat die ander boos wordt? Of moet je dat democratische besluit respecteren?

    En wat als Duitsland democratisch besluit Europa te veroveren en Polen binnenvalt? Moet je dat democratische besluit ook respecteren?
274 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.