Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Aandeel Pharming Group AEX:PHARM.NL, NL0010391025

Laatste koers (eur) Verschil Volume
0,710   -0,004   (-0,56%) Dagrange 0,702 - 0,716 2.238.783   Gem. (3M) 4,8M

FEM

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 november 2009 11:39
    FEM Business & Finance
    28 november 2009

    Sijmen de Vries gelooft in Rhucin;
    Rhucin heeft mogelijk meerdere toepassingen
    Peter Hendriks

    De geschiedenis van Pharming lijkt een aaneenschakeling van tegenslagen. Het nieuwe dossier dat voor het middel Rhucin ter beoordeling bij Emea ligt, is bepalend voor de toekomst.

    farmacie | ondernemen

    Bij Pharming heerst optimisme. Oorzaak is het middel Rhucin. Het medicijn kan volgens het management alsnog slagen. Eind 2007 werd het middel tegen acute aanvallen van erfelijke angio-oedeem, een ziekte die weefselzwellingen veroorzaakt, niet toegelaten tot de Europese markt. Emea, de Europese autoriteit die nieuwe geneesmiddelen beoordeelt, vond het dossier te mager. Pharmings koers viel van 3,32 euro naar 0,92 euro.

    Sinds een jaar is Sijmen de Vries chief executive officer (ceo) van Pharming. Hij slaagde erin Pharmings balans aanzienlijk te versterken, onder meer door een groot deel van de uitstaande obligaties in aandelen om te zetten. Onder zijn leiding werd tevens een heel nieuw onderzoeksdossier voor Rhucin opgebouwd. Volgens De Vries was dat absoluut noodzakelijk: “Het afwijzen van Rhucin had niets te maken met de werkzaamheid of veiligheid, die stonden buiten kijf. Het probleem was dat het niet duidelijk was of het recombinante eiwit Rhucin een afweerreactie in het lichaam zou oproepen. Als dat het geval was, zou de werkzaamheid maar van beperkte duur zijn. Die onduidelijkheid heeft Emea doen besluiten het eerste dossier af te keuren. We moesten dus aantonen dat het middel die afweerreactie niet oproept.”

    NAADLOOS
    Die blijvende effectiviteit is een belangrijk gegeven. Waarom had Pharming die eigenlijk niet onderzocht? De Vries is daar open over: “Pharming had zich bij het samenstellen van het dossier gericht op de destijds voorhanden dossiers van een aantal goedgekeurde bloedproducten. Dat is een andere categorie middelen. Bovendien was er rond die tijd bij een ander bedrijf net een klinisch onderzoek van een middel in fase 1, bij gezonde vrijwilligers, fout gelopen. Reactie: aangescherpte toelatingsnormen.”

    Pharming heeft een geschiedenis van tegenslagen. Eerst moest de genetisch gemanipuleerde stier Herman worden gecastreerd. En een paar jaar later viel, als gevolg van financiële problemen, Pharmings middel tegen de ziekte van Pompe in handen van Genzyme. De afwijzing van Rhucin past naadloos in dat rijtje. Het is voor het imago en zelfs de overleving van Pharming van groot belang dat Rhucin nu wel de markt haalt. Wat heeft De Vries gedaan om de kans op weer een afwijzing te minimaliseren?

    “We zijn eerst gaan praten met Emea en hebben gevraagd wat men precies van ons verwacht. Zij hebben liever ook dat een goed middel tegen een lastige ziekte wordt goedgekeurd. Op basis van die informatie hebben we de fase-3-onderzoeksanalyse uitgevoerd. Vooral het bewijs van de afwezigheid van afweerreacties was van belang. Dat onderzoek konden we zonder partner doen, omdat erfelijke angio-oedeem onder de zogenoemde weesziekten valt. Die status is gunstig voor producenten van nieuwe middelen tegen kleine ziektes. De patiëntengroep die betrokken is bij de klinische onderzoeksfases van een weesmiddel mag bijvoorbeeld veel kleiner zijn dan bij een regulier klinisch onderzoek. We denken dat het nieuwe onderzoek aantoont dat Rhucin geen afweerreactie opwekt.”

    Mocht alsnog blijken dat Rhucin een prima middel is, dan kan er toch nog een probleem ontstaan. Voormalige aandeelhouders zouden zich bekocht kunnen voelen en kunnen redeneren dat de enorme koersval van december 2007 het gevolg was van onzorgvuldigheid en mismanagement. Via de rechter zouden ze schadevergoeding kunnen eisen. De Vries is daar echter niet bang voor. “Goedkeuring van geneesmiddelen door autoriteiten als Emea en de Amerikaanse FDA is onvoorspelbaar. Je loopt altijd het risico op vertraging vanwege extra informatie die via nieuwe onderzoeken moet worden gegenereerd. Dat geldt voor elk middel dat ter beoordeling wordt aangeboden. Bovendien kunnen we goed uitleggen waarom het de eerste keer fout is gegaan.”

    Bloedtoevoer
    Rhucin is nu een middel dat na goedkeuring zal worden ingezet bij de behandeling van erfelijke angio-oedeem, maar daarmee hoeft het volgens De Vries niet op te houden. Onlangs meldde het bedrijf dat Rhucin potentieel zou kunnen hebben bij de behandeling van orgaanschade als gevolg van ischaemie. Bij het onderzoek werd een pre-klinisch model van een herseninfarct gebruikt. Bij een hersen- of hartinfarct komt een gedeelte van het weefsel door een geblokkeerde bloedtoevoer zonder zuurstof te zitten. Na behandeling, bij het herstel van de bloedtoevoer, wordt in het omgevende weefsel daarbij additionele schade opgewekt waardoor de betreffende orgaanfunctie verder verslechtert. Volgens De Vries zijn er inderdaad aanwijzingen dat Rhucin de schade van deze aandoening bij infarcten kan helpen beperken. “Dan heb je het natuurlijk niet meer over een weesziekte, maar over een uitgebreide toepassing. Wie weet wordt Rhucin ooit een blockbuster. Maar eerst is er meer voorzichtig klinisch onderzoek nodig.”

    Met een toekomstige toepassing bij hersen- en hartinfarceten houden de mogelijkheden van Rhucin nog niet op. Het is bekend dat de transplantatiechirurgen teleurgesteld waren toen Rhucin werd afgekeurd door Emea. De Vries begrijpt dat. “Bij transplantaties treedt vaak ischemia reperfusion injury op. Zo’n orgaan is tijdelijk van zuurstofrijk bloed afgesneden geweest en dat veroorzaakt schade. De verwachting is dat Rhucin ook daar de schade kan beperken. We gaan daarom zo snel mogelijk klinisch onderzoek opstarten om te bewijzen dat Rhucin gunstige effecten heeft op door ischaemie veroorzaakte schade aan getransplanteerde nieren.”

    Rhucin wordt geproduceerd in de melk van de Vlaamse reus, een konijn. Melk heeft altijd al een rol gespeeld in de onderzoeken van Pharming. Met dezelfde technologie waarmee Rhucin wordt gewonnen, wordt uit koeienmelk de stof recombinant humaan lactoferrine gewonnen. Rh Lactoferrine jaagt het afweersysteem aan. De Vries: “Het blijft een interessante stof. Ooit kan het mogelijk een rol spelen bij de bestrijding van kanker, infecties, astma en allergieën.”

    Er zijn allerlei stoffen en technologieën die bij het produceren van Rh Lactoferrine een rol spelen waarop Pharming een patent heeft. Dat geldt ook voor het recombinante eiwit zelf. En we hebben een voorsprong van jaren bij het winnen van de stof.”

    Toch kan Rh Lactoferrine alleen het bedrijf Pharming nooit overeind houden. Heeft Pharming nog een kans als Emea Rhucin toch weer afkeurt? De Vries kijkt moeilijk: “Kijk, dan zullen onze aandeelhouders natuurlijk niet blij zijn. Maar het hoeft niet einde oefening te betekenen. Vergeet niet dat het goed mogelijk is dat Emea het product afkeurt en de Amerikanen het toelaten. Dan zou je toch de grootste markt kunnen bedienen. Verder zou je ook kunnen inzetten op het gebruik van Rhucin als middel bij ischaemie. We zouden dan hard moeten trekken aan de herfinanciering van het bedrijf, maar ik heet hier intern al de chief fundraising officer . Dus dat moet ik dan maar waarmaken.”
  2. [verwijderd] 30 november 2009 14:39
    Mooi interview geweldig ook dat het weer onder de aandacht wordt gebracht van een groot publiek.
    Wensen we dit niet allemaal “Sijmen de Vries gelooft in Rhucin” en zijn er hier niet voldoende die dit met hem delen.
    Laten we vooral blijven hopen en hem veel ’ Wishdom’ toe wensen in de komende maanden.
    Het klokje tikt de tijd meedogenloos weg.
    December eens te meer de maand van de waarheid?

    Ruud..
  3. jip banaan! 1 december 2009 01:15

    Peptalk, een hart onder de riem van de geplaagde aandeelhouder. (en dat mag ook wel eens.)

    Even een samenvatting van de dingen die goed en er ook nog zijn.
    Maar... geen nieuws.

    Geen woord over de Aslandeal, geen woord over de penibele financiele situatie, geen woord over de mogelijk op handen zijnde emissie.

    Of toch??

    "We zouden dan hard moeten trekken aan de herfinanciering van het bedrijf, maar ik heet hier intern al de chief fundraising officer . Dus dat moet ik dan maar waarmaken."

    Enfin... we wachten het maar rustig af.

    groet en banaantje van jip.
  4. [verwijderd] 1 december 2009 09:45
    quote:

    jip banaan! schreef:

    Peptalk, een hart onder de riem van de geplaagde aandeelhouder. (en dat mag ook wel eens.)

    Even een samenvatting van de dingen die goed en er ook nog zijn.
    Maar... geen nieuws.

    Geen woord over de Aslandeal, geen woord over de penibele financiele situatie, geen woord over de mogelijk op handen zijnde emissie.

    Of toch??

    "We zouden dan hard moeten trekken aan de herfinanciering van het bedrijf, maar ik heet hier intern al de chief fundraising officer . Dus dat moet ik dan maar waarmaken."

    Enfin... we wachten het maar rustig af.

    groet en banaantje van jip.

    Jippie toch, koersgevoelige info mag nietverteld worden dat weet je toch.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.