Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Aandeel BAM Groep Koninklijke AEX:BAMNB.NL, NL0000337319

Laatste koers (eur) Verschil Volume
4,166   -0,004   (-0,10%) Dagrange 4,152 - 4,212 435.911   Gem. (3M) 765,7K

BAM 2 tot en met 6 november

30 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 6 november 2009 15:51
    FOCUS: Bouwsector en overheid verwachten sterke toename PPS


    Door Eelco Hiltermann

    Van DOW JONES NIEUWSDIENST



    AMSTERDAM (Dow Jones)--Zowel de bouwsector als de overheid verwacht de komende jaren een versnelde toename van PPS-projecten, mede door de economische crisis. Toch is er ook onvrede over het beperkte aantal opdrachten dat via PPS wordt aanbesteed.

    Bij PPS (publiek private samenwerking) wordt een bouw- of infraproject vanaf de financiering tot en met het onderhoud door de overheid uitbesteed aan een marktpartij. Vaak is dat een consortium van meerdere bedrijven.

    PPS is in Nederland nog een betrekkelijk jong fenomeen. Volgens deskundigen komt dat onder meer omdat in Nederland, in tegenstelling tot landen als Engeland, Frankrijk en Spanje, geen financiele noodzaak bestond om overheidsprojecten aan de markt over te laten.

    De crisis kan daarom een stimulerende werking hebben, denkt branchevereniging Bouwend Nederland. "De toenemende druk op de Rijksbegroting is reden om aan te nemen dat er een versnelling van PPS-opdrachten zal plaatsvinden", zegt woordvoerder Dé van de Riet.

    Ook Edmond Verstraete van de Sectorgroep Bouw van PricewaterhouseCoopers verwacht een versnelling. "Men doet hier nu ervaring op, maar in Groot-Brittannie is al gebleken dat het werkt."

    PPS levert volgens Verstraete grote voordelen op voor het bedrijfsleven. "De marktpartij is door het onderhoud verzekerd van een vaste kasstroom van 15-20 jaar. Daarnaast wordt efficientievoordeel behaald doordat meegedacht kan worden over het hele proces. Als je EUR100 extra investeert in de bouw, kun je misschien later bij het onderhoud EUR200 terugverdienen."

    Ook de overheid is enthousiast. PPS-projecten zijn volgens Hoofd PPS bij Rijkswaterstaat Jan van Schoonhoven 10% tot 15% goedkoper dan bij traditionele aanbesteding.

    Van Schoonhoven wijst onder meer op de financiele prikkel die wordt ingebouwd. "Bij PPS zijn opdrachten gemiddeld een halfjaar eerder klaar dan afgesproken."

    Een voorbeeld van een PPS-project is de aanleg van de Tweede Coentunnel in Amsterdam, een project met een investeringssom van EUR595 miljoen en een looptijd van dertig jaar. Het consortium Coentunnel Company bv, met onder meer Arcadis nv, heeft die opdracht binnengehaald.

    Arcadis levert advies-, ontwerp- en ingenieursdiensten voor de bouw, die in 2013 gereed moet zijn. Het bedrijf is dus vooral actief in de beginfase van het project.

    "Tijdens de exploitatiefasie zullen we nog incidenteel advies geven. Daarnaast hebben we een belang van 5% in de bv, hetgeen dividend op zal gaan leveren", zegt Don Hardy, directeur Business Development bij Arcadis.

    Hardy noemt PPS een "gunstige ontwikkeling" voor Arcadis. "Het gaat vaak om geintegreerde vraagstukken waarbij milieu, infra en ruimtelijke ordening bij elkaar komen."

    Naast Arcadis profiteren ook grote bouwbedrijven als BAM Groep nv en Ballast Nedam nv van PPS.

    "Als je de hele keten in handen hebt, leidt dat uiteindelijk tot de laagste kosten. Klanten zien daar de meerwaarde van in en zijn bereid daarvoor te betalen. Bovendien zijn er weinig bedrijven die dat kunnen, waardoor je met minder spelers concurreert", zei bestuursvoorzitter Theo Bruijninckx van Ballast Nedam eerder in een interview met Dow Jones Nieuwsdienst.

    Ook BAM is "absoluut enthousiast", zegt manager investor relations Patrick Snippe. "PPS past bij onze strategie om zowel bij de voor- als achterkant van een project betrokken te zijn. Vooral het onderhoud achteraf is interessant", aldus Snippe.

    Volgens Van de Riet van Bouwend Nederland kan er echter nog veel meer aan de markt worden overgelaten. De overheid heeft "koudwatervrees" en er is "nog een wereld te winnen", aldus Van de Riet.

    PricewaterhouseCoopers herkent dat beeld. "Als je ziet hoeveel contracten via PPS worden aanbesteed, gaat dat maar mondjesmaat. Vooral op het gebied van gebouwen gebeurt heel weinig. Nederland zit internationaal zeker niet in de voorhoede, maar eerder in het peloton", zegt Verstraete.

    "De overheid heeft nog weinig ervaring met de exploitatiefase. Misschien is men daarom nog wat argwanend", vervolgt Verstraete.

    BAM heeft momenteel 31 PPS-contracten in portefeuille, waarvan 3 in Nederland. Van de EUR760 miljoen aan PPS-vorderingen bij BAM, is EUR39 miljoen afkomstig van Nederlandse projecten.

    "In vergelijking met Groot-Brittannie staat PPS in Nederland nog in de kinderschoenen, maar dat is snel aan het veranderen", constateert Snippe van BAM.

    Van Schoonhoven vindt dat in ieder geval bij Rijkswaterstaat al wel degelijk veel via PPS wordt aanbesteed. "70% tot 80% van ons aanlegbudget gaat naar PPS-projecten. We hebben in Nederland natuurlijk ook maar een of twee grote infraprojecten per jaar."

    Naast de Coentunnel lopen ook grote projecten bij de A15 (ca. EUR1,2 miljard), A12 (EUR600 miljoen), A6/A9 (ca. EUR3 miljard) en de N33 (ca. EUR200 miljoen).

    Van Schoonhoven erkent echter wel dat er buiten infrastructuur nog veel winst te boeken is. "In onderwijs en zorg komt PPS nauwelijks van de grond. Er is onvoldoende bestuurlijk besef dat PPS kan helpen."

    De crisis kan daar dus verandering in brengen, maar kan de crisis niet juist ook een remmende werking hebben? "De overheid kan wel meer PPS willen, maar de markt moet wel de financiering rond kunnen krijgen", zo zegt Verstraete.

    Bouwer BAM merkt in de praktijk dat de financiering niet eenvoudig rondkomt. "Het lukt nog wel, maar we moeten er meer moeite voor doen", zegt Snippe.

    Volgens Van Schoonhoven is dat echter geen probleem. "We testen elke drie maanden met grote financiers wereldwijd of we geen domme dingen doen en alle lichten staan op groen. De crisis heeft geen negatieve consequenties voor PPS", concludeert Van Schoonhoven.



    Door Eelco Hiltermann; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5200; eelco.hiltermann@dowjones.com

30 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.