Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Corné van Zeijl - Niemand houdt van Japan

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. Jean 3 november 2009 11:50
    Ik hou wel van Japan hoor. Kobe bijvoorbeeld is een erg leuke havenstad zonder de hectiek van Tokyo. Ik kan het iedereen aanraden om Japan eens te bezoeken. En Corné, je had toch tijden geleden al eens een Japans midcap fonds wat je tipte. Hoe staat het daar nu mee?
    Ik kan de column van destijds even niet terugvinden.
  2. [verwijderd] 3 november 2009 12:03
    Het klinkt mij nog steeds niet aanlokkelijk in de oren. De P/E is over 10 jaar gemiddeld hoger dan de VS, de staatsschuld is er hoger dan waar dan ook en het land kan qua corruptie als bananenrepubliek geclassificeerd worden.

    Ik geloof niet in Japan. Een land dat zo hangt op overheidssteun, terwijl het ultiem corrupt is, dat gaat nooit meer stralen.

    Dan liever Zuid-Korea. De P/E is hier aanzienlijk lager, verder is het vrij overeenkomstig met Japan, qua corruptie en schuld.
  3. Jean 3 november 2009 15:45
    quote:

    Snuffel schreef:

    Wat een idioot artikel is dit; horen we gisteren nog op BNR dat de schuld per inwoner boven de 200% is gestegen en krijgen we deze onzin; doe je studie aub beter sukkel.
    Snuffel bedoelt wellicht het percentage dat de Japanse staatsschuld is in verhouding met het Bruto Nationaal Product. Verder is dit dacht ik juist in Japan te overzien vanwege de gezonde spaartegoeden van de gemiddelde Japanner.
  4. forum rang 5 theo1 4 november 2009 09:30
    quote:

    BJL schreef:

    [quote=Jean]
    Verder is dit dacht ik juist in Japan te overzien vanwege de gezonde spaartegoeden van de gemiddelde Japanner.
    [/quote]

    Dat is altijd het smoesje wat wordt gegeven ja.
    Ik las hierover een artikel in de FT. De reden dat Japan zulke hoge schulden kan hebben met nog steeds een lage rente ligt vanouds natuurlijk in de spaargewoonten van de Japanners. Ze moeten natuurlijk ook wel, het pensioenstelsel stelt er voor de meeste mensen niet veel voor. Maar tegenwoordig sparen Japanners helemaal niet zoveel meer volgens de FT. Dat heeft natuurlijk te maken met de vergrijzing: een hele hoop mensen werkt niet meer en leeft nu van zijn spaargeld en veel jeugd is er niet. Dan komt er vanzelfsprekend minder nieuw spaargeld bij. De FT zag dan ook problemen aankomen: de staatsschuld groeit alleen maar (richting 200% van het BBP), maar de goedkope financiering droogt op. En als de regering normale rentepercentages moet gaan betalen dan gaat het natuurlijk helemaal mis met de begroting.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.