Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Jos Koets - Lakeman en DSB

339 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 oktober 2009 15:27
    quote:

    bos taurus schreef:

    Van bedrog in strafrechtelijke betekenis is hier geen sprake - daarbij hoort het aannemen van een valse hoedanigheid en/of een samenweefsel van verdichtsels, dus bewuste leugens.
    Dat is nog maar de vraag. Praktijken zijn goed vergelijkbaar met Legiolease en Woekerpolis...
  2. [verwijderd] 6 oktober 2009 15:28
    quote:

    lookingvalue schreef:

    [quote=BJL]
    [quote=haas]
    B. Heeft het bedrijfsrisico genomen om 4 jaren voor 75.000 per jaar te werken.(dit stond niet van te voren VAST)
    [/quote]

    4 jaar voor 75000 euro per jaar is al slecht betaald tegenwoordig?
    [/quote]
    Voor een kaliber Lakeman toch wel. Bovendien hij heeft toch ook nog een secretaresse, die zal ook niet gratis werken. En zal ook nog wel extern advies moeten inkopen etc. lijkt me allemaal best krap eigenlijk.
    Neem aan die het naast die 2500 uur de afgelopen 4 jaar nog ruim de tijd had om andere lucratieve zaakjes te ontplooien...
  3. [verwijderd] 6 oktober 2009 15:44
    quote:

    Karel 200 schreef:

    Alles wat niet expliciet bij wet is verboden mag. Mensen hebben geen geweten meer. Stiekum 70 of 80% pakken van door spaarders ingelegd geld, dat is toch gewoon diefstal.
    Idd. het valt onder "woekeren" en "oplichting", beiden strafbaar.

    Maar ja. Zowel de AFM als het OM bepalen wat er vervolgd wordt, en wat niet. Wat dat betreft slim van Scheringa om zoveel politieke prominenten in het spel te betrekken.
  4. Jos Koets 6 oktober 2009 15:48
    quote:

    lookingvalue schreef:

    [quote=Karel 200]
    Alles wat niet expliciet bij wet is verboden mag. Mensen hebben geen geweten meer. Stiekum 70 of 80% pakken van door spaarders ingelegd geld, dat is toch gewoon diefstal.
    [/quote]
    Idd. het valt onder "woekeren" en "oplichting", beiden strafbaar.

    Maar ja. Zowel de AFM als het OM bepalen wat er vervolgd wordt, en wat niet. Wat dat betreft slim van Scheringa om zoveel politieke prominenten in het spel te betrekken.
    De kleine adviseur is voorlopige de dupe. Deze wordt het hardst aangepakt. Als de AFM mij een boete geeft van 6.000 euro omdat een dossier niet klopt dan hakt dat er aardig in. Bij DSB hebben zij dus 20 foutieve dossiers gevonden)))

    Er wordt helaas met twee maten gemeten.
  5. bert pit 6 oktober 2009 15:54
    quote:

    bos taurus schreef:

    Ik vraag me al enkele dagen af hoe de meningen hier zouden zijn als DSB een beursgenoteerd bedrijf was en jullie de nodige aandelen DSB hadden.
    Het is zo gemakkelijk om een bank af te kraken als je zelf niets te verliezen hebt, terwijl andere banken, b.v. ING of SNS, geen haar beter zijn. Die hebben ook genoeg 'slachtoffers' gemaakt en zijn net zo schuldig of onschuldig als DSB.
    Ik heb gelukkig niets met DSB of ING te maken (zit bij ABNAMRO, die ook niet anders zijn) en heb me nog nooit door een adviseur in de maling laten nemen. Niet omdat ik nu zo geweldig slim ben - ik ben alleen maar erg wantrouwend als mij gouden bergen beloofd worden. Dan vraag ik me altijd af: Wat schiet jij daarmee op, en wat is het risico?

    Ik heb ook, eerlijk gezegd, weinig medelijden met de 'slachtoffers', misschien wel omdat ik wat ouderwets opgevoed ben: eerst sparen, dan kopen. Het gemak waarmee mensen zich tegenwoordig in de schulden steken heb ik dan ook nooit begrepen.

    "Schuldhulpverleners verwachten vanaf 2010 een sterke toename van het aantal gezinnen met een bovenmodaal inkomen dat een beroep moet doen op hulp. Tweeverdieners komen in de problemen door de combinatie tophypotheek en werkloosheid.
    Dat zegt voorzitter Ger Jaarsma van vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren NVVK tegenover Z24.
    In 2008 klopten ruim 44.000 mensen voor schuldhulpverlening aan bij een van de bij de NVVK aangesloten bureaus.
    ....
    Ten tijde van de vorige grote recessie, begin jaren tachtig, zag je iets dergelijks niet gebeuren "omdat we toen nog een heel andere maatschappij hadden", zegt Jaarsma. "Toen was het nog gewoon dat je eerst ergens voor spaarde voor je
    het kocht."
    www.z24.nl/economie/nederland/artikel...

    Einde citaat.

    Als er zoveel vraag naar leningen is springen banken daar natuurlijk op in, en proberen er zoveel mogelijk aan te verdienen. Nu ineens de bubble in elkaar zakt schreeuwt iedereen moord en brand, maar als het gewoon doorgegaan was met stijgende welvaart en stijgende huizenprijzen had je niemand gehoord.

    Het leven hangt aan elkaar van beslissingen die je moet nemen en waarvoor je ook zelf verantwoordelijk bent. Ik heb de indruk dat het afschuiven van
    verantwoordelijkheid naar anderen zo langzamerhand volkssport nr.1 aan het worden is. Natuurlijk kun je je een keer vergissen en op het verkeerde paard wedden - dat weten beleggers als geen ander. Maar zeur dan niet, neem je verlies en probeer de schuld niet op een ander af te schuiven. Je hebt het zelf gedaan, tenzij je echt bedrogen bent. Van bedrog in strafrechtelijke betekenis is hier geen sprake - daarbij hoort het aannemen van een valse hoedanigheid en/of een samenweefsel van verdichtsels, dus bewuste leugens. Ik voel daarom nog meer mee met gedupeerde Fortis-aandeelhouders dan met DSB klanten.

    Voorlopig hoeft in ons land niemand van de honger om te komen, maar als wij doorgaan met domheid, roekeloosheid en hebberigheid tot norm te verheffen zou dat inderdaad nog eens kunnen gebeuren.
    Als ik zie hoe vooral heel jonge mensen zich al tot over de oren in de schulden steken, omdat ze zo nodig boven hun stand moeten leven, houd ik mijn hart vast. Die komen echt nog op de koffie. Ik vind dat heel triest, maar maak iemand maar eens duidelijk dat hij verkeerd bezig is. Ze lachen je gewoon uit.
    En geef dan maar de banken de schuld, dat ze zo gemakkelijk krediet verstrekt hebben. Banken handelen gewoon in geld, niet meer en niet minder. Hoe groter de vraag, hoe hoger de prijs. Dat is niet immoreel, zo werkt ons systeem nu een keer. Zorgplicht? Ok, maar dan alleen maar wat eerlijke voorlichting betreft: wijzen op risico's en handelen binnen de door de klant aangegeven marges. Daar is niets mis mee. Maar een verder strekkende
    verantwoordelijkheid van de banken zit er niet in. Anders zou je ook autofabrikanten aansprakelijk moeten stellen voor verkeersongelukken en
    levensmiddelenproducenten voor vetzucht.

    In een maatschappij waarin mensen de vrijheid hebben om zelf keuzes te maken moeten dezelfde mensen ook de gevolgen van verkeerde keuzes dragen. Dat risico is individueel, niet collectief.
    Als je de gevolgen van individuele keuzes wilt collectiveren moet je ook de keuzevrijheid beperken, anders is het hek van de dam. Het beperken van keuzes zou tot een totaal overgereguleerde samenleving leiden - ik denk dat
    niemand daar op zit te wachten: b.v. een absoluut verbod om aan de beurs te speculeren met geleend geld of een wettelijk vastgelegde hypotheekgrens van één jaarsalaris. Dan bescherm je de roekelozen ten koste van anderen die wel met deze vrijheid om kunnen gaan en leg je de samenleving lam.
    Als je bovenmatige risico's wilt gaan collectiveren (vaak is medelijden de drijfveer om zoiets voor te stellen) zullen velen daar misbruik van maken en doorgaan met gevaarlijke keuzes. De gevolgen zullen dan namelijk niet henzelf treffen maar vooral anderen.
    De vrijheid van het individu om zijn eigen leven in te richten heeft gewoon ook een keerzijde. Als iedereen dat nu maar eens onder ogen zou zien zouden heel wat discussies hier achterwege kunnen blijven.

    BT.

    Ik kan een eind met je meegaan, ook ik ben opgevoed met eerst sparen, heb een lage hypotheek, vertrouw financieel adviseurs niet, etc.

    Echter een paar kanttekeningen:
    1) De mate waarin mensen hoge leningen zijn aangegaan heeft te maken met een soort groepsgedrag. (wat de buurman/collega/vriend kan, kan ik ook.) Uit psychologisch onderzoek blijkt dat 85% van de mensen daar gevoelig voor is.

    2) Niet iedereen is in staat zelf na te denken en een juiste rationele beslissing te nemen. Zo hoorde ik op de radio dat er leningen tegen hoge rentes zijn verstrekt aan mensen met een verstandelijke beperking. Dat is natuurlijk totaal verwerpelijk.

    Niet dat ik het nu zo goed heb gedaan, want ik heb bewust risico's gemeden en daardoor ook geld laten liggen.
  6. [verwijderd] 6 oktober 2009 16:01
    quote:

    janalbert schreef:

    Ik zou het in andere onderwerpen van nature graag eens zijn met een Anti-Wilders Comite, maar hier wordt de plank misgeslagen.
    DSB c.s. adverteert steeds met leningen, waarbij niet de kwaliteit van de lening wordt voorgehouden maar wat je zoal met de lening kunt doen. Mensen lekker maken, gericht op de gevoelige doelgroepen. Dat noem ik beduvelen.

    Als je een beleggingspolis afsluit waarbij heerlijke rendementen worden voorgehouden, maar men laat weg (of men verstopt) dat er niet belegd wordt wat je zou denken, dan noem ik dat bedonderen.

    Niet de slachtoffers van deze praktijken brengen een bank in gevaar, maar de beduvelaars.

    Bij iedere poging tot beduvelen zal een groep klanten dat tijdig onderkennen; een andere groep niet. Als dat de motivatie dat partijen wel hun gang kunnen gaan dan mogen er bijvoorbeeld heel wat oplichters wel achter de tralies vandaan gehaald worden.
    Iemand iets moois beloven en het aan hem verkopen is helaas nog geen oplichting. Iemand iets verkopen wat iets anders blijkt te zijn is dat wel, en alleen maar als de rechter je uiteindelijk gelijk geeft.

    Als de DSB gedupeerden zich gewoon verenigen (zoals ze al gedaan) hebben en een proces aanspannen tegen de bank en dit proces winnen dan ga ik ze gelijk geven.

    We hebben allemaal wel eens geld verloren b.v. op de beurs of met de koop van een tweede hands auto of een huis met verborgen gebreken, maar ook hier is in de meeste gevallen geen sprake van oplichting.

    Ik kan het helaas niet anders uitleggen. Toen je je handtekening zette onder het contract was je het blijkbaar eens met de voorwaarden.
  7. [verwijderd] 6 oktober 2009 16:02
    zo maar een stukje van een blog
    aardig verhaal dat aansluit op deze discussie

    Robin Linschoten naar DSB

    Het Financieel Dagblad heeft dé primeur van dit jaar! Dát kunnen we nu al vaststellen terwijl het jaar nog niet eens voorbij is!

    Wat schrijft het FD?

    Opnieuw gaat een VVD-lid naar de DSB bank. Oud-staatssecretaris Robin Linschoten treedt toe tot het bestuur van de bank van Dirk Scheringa.

    Linschoten wordt financieel directeur bij de bank. Die functie was vacant nadat een andere prominente VVD’er, Frank de Grave, halverwege mei opstapte na twee maanden in dienst te zijn geweest. De officiële reden voor zijn vertrek was dat zijn karakter botste met dat van Scheringa.

    Linschoten was tot voor kort lid van de raad van commissarissen van DSB. Die functie heeft hij moeten neerleggen om bestuurslid te kunnen worden. Toezichthouder DNB heeft de benoeming van Linschoten goedgekeurd.

    DSB Bank ligt momenteel onder vuur omdat enkele klanten menen dat ze te veel betalen voor hun hypotheek. De AFM heeft DSB onlangs een boete opgelegd omdat de interne DSB-procedures voor het toekennen van tophypotheken niet strikt genoeg waren. []

    Wedden dat van Linschoten met een maand of drie ook weer weg is? Dan om redenen van smakelijke aard, namelijk: de koffie wat niet te zuipen bij de DSB-bank.

    Welke VVD’er kom dán in aanmerking om even op de stoel van de directie te gaan zitten? Erica Terpstra? Die is voor elk gat wel te vangen en is altijd optimistisch en over-enthousiast. De schaatsbank is natuurlijk sterk betrokken bij AZ en dat is voor Terpstra natuurlijk het summum van sportieve betrokkenheid en als actieve tegenhanger van de maatschappelijke betrokkenheid.

    Scheringa is té ver doorgeschoten met zijn bancaire aangelegenheden: hypotheken verstrekken tegen elke prijs en dat heeft hem in ieder geval een vette boete opgeleverd van het AFM. De man vreest hierdoor schade aan zijn bedrijf… Kennelijk beseft hij ook niet dat telkens een nieuwe directeur uit de VVD-vijver ook niet bepaald positief te noemen is.

    Maar goed, Robbie (voor VVD-insiders) Linschoten mag gerekend worden tot het soort politici dat over lijken gaat ten gunste van het grote kapitaal.

    Dat hij zijn studie rechten nooit heeft afgemaakt zal wel te danken zijn aan het aldus verkregen inzicht dat burgers méér rechten hebben dan hij voor mogelijk hield.

    Het zal de Voorzienigheid zijn geweest die ingreep met de CTSV-affaire waardoor, Goddank, Linschoten als staatssecretaris Sociale zaken opstapte, niet dan nadat hij een gedrocht van een wet (privatisering van de Ziektewet) heeft weten in te dienen en dat nota bene ook nog is aangenomen.

    Nu Linschoten directeur is bij de DSB-bank is dat nóg een reden voor mij om ‘nooit niet’ een bankrekening te openen bij de schaatsbank van jofele ‘Dirkie’. Ik bezoek zijn museum nog niet eens!

    We kunnen tot slot concluderen dat Dirk Scheringa niet op de SP stemt of op de PVDA.

    bron: quallekop.wordpress.com/2009/07/08/ro...

  8. [verwijderd] 6 oktober 2009 16:06
    quote:

    BJL schreef:

    [quote=haas]
    B. Heeft het bedrijfsrisico genomen om 4 jaren voor 75.000 per jaar te werken.(dit stond niet van te voren VAST)
    [/quote]

    4 jaar voor 75000 euro per jaar is al slecht betaald tegenwoordig?
    Vacature : Business Controller Rabo Noord OostVeluwe : 70.000 euro

  9. [verwijderd] 6 oktober 2009 16:14
    quote:

    Het anti-Wilders comite schreef:

    [quote=janalbert]
    Ik zou het in andere onderwerpen van nature graag eens zijn met een Anti-Wilders Comite, maar hier wordt de plank misgeslagen.
    DSB c.s. adverteert steeds met leningen, waarbij niet de kwaliteit van de lening wordt voorgehouden maar wat je zoal met de lening kunt doen. Mensen lekker maken, gericht op de gevoelige doelgroepen. Dat noem ik beduvelen.

    Als je een beleggingspolis afsluit waarbij heerlijke rendementen worden voorgehouden, maar men laat weg (of men verstopt) dat er niet belegd wordt wat je zou denken, dan noem ik dat bedonderen.

    Niet de slachtoffers van deze praktijken brengen een bank in gevaar, maar de beduvelaars.

    Bij iedere poging tot beduvelen zal een groep klanten dat tijdig onderkennen; een andere groep niet. Als dat de motivatie dat partijen wel hun gang kunnen gaan dan mogen er bijvoorbeeld heel wat oplichters wel achter de tralies vandaan gehaald worden.
    [/quote]
    Iemand iets moois beloven en het aan hem verkopen is helaas nog geen oplichting. Iemand iets verkopen wat iets anders blijkt te zijn is dat wel, en alleen maar als de rechter je uiteindelijk gelijk geeft.

    Als de DSB gedupeerden zich gewoon verenigen (zoals ze al gedaan) hebben en een proces aanspannen tegen de bank en dit proces winnen dan ga ik ze gelijk geven.

    We hebben allemaal wel eens geld verloren b.v. op de beurs of met de koop van een tweede hands auto of een huis met verborgen gebreken, maar ook hier is in de meeste gevallen geen sprake van oplichting.

    Ik kan het helaas niet anders uitleggen. Toen je je handtekening zette onder het contract was je het blijkbaar eens met de voorwaarden.
    Best Anti-Wilders Comité,
    De wet geldt voor iedereen. Maar niet voor iedereen gelden dezelfde kennis en vaardigheden. Dan moet je je laten adviseren, zul je wel zeggen. Maar die adviseurs lieten zich betalen, want ze waren geen adviseurs maar verkopers die zich adviseur noemden.

    Waarom adverteerde Scheringa de hele dag op werkdagen in de daguren?

    Het gaat niet om geld verliezen op de beurs, dan nam je het risico en verloor. Nee, je wilde inleggen maar die inleg werd weggesnoept! Ik ben er ook nooit ingetuind. Maar ik ken wel mensen die echt te goeder trouw niet beter wisten. Helaas is de juridische praktijk met dit soort constructies zo dat het heel erg moeilijk, hachelijk en kostbaar is om gelijk te krijgen en dat kost dan nog jaren en jaren procederen.
  10. Jos Koets 6 oktober 2009 16:26
    Bron Infinance

    Hilhorst: FD schrijft onzorgvuldig over DSB


    Edmond Hilhorst, directeur van Independer, verwijt het FD hem onvolledig geciteerd te hebben in een interview over dalende interesse voor spaarrekeningen van DSB. Hilhorst noemt het FD zelfs tendensieus.

    De inleiding van het artikel op fd.nl luidt: 'De belangstelling van potentiële spaarders voor een rekening bij DSB is flink gedaald. Van de mensen die via internet op zoek zijn naar gunstige spaarvormen, klikt normaal 25 procent op informatie van DSB. Sinds afgelopen donderdag, de dag dat Pieter Lakeman zijn oproep deed spaargeld bij DSB terug te trekken, is dat gedaald tot 7 à 8 procent.'

    Dit zou blijken uit een onderzoek dat Independer had uitgevoerd in opdracht van RTL-Z. Hilhorst verwijt FD in een reactie op het artikel op de website fd.nl dat het 'niet zorgvuldig en zelfs tendentieus publiceert'.

    Hilhorst schrijft verder: 'Dit artikel is gebaseerd op een interview gisteren op RTL-Z waarbij de belangrijkste reden van de interessedaling niet is uitgezonden. Op 30 september heeft DSB namelijk haar spaarrentes verlaagd en dat veroorzaakt altijd direct een daling in interesseaandeel. Het is ook niet zo dat DSB 'normaal' een aandeel heeft van 25 procent. Een interesseaandeel van 25 procent is erg hoog en komt weinig voor. De gehele maand september had DSB dat hoge aandeel als gevolg van de hoge spaartarieven. Om die reden heb ik het interview met FD geopend met deze aanvulling en gevraagd om inzage voor publicatie. Dat is toegezegd maar niet gebeurd. Deze onvolledigheid en onzorgvuldigheid had ik van FD niet verwacht en is schadelijk voor DSB.'

  11. [verwijderd] 6 oktober 2009 16:26
    quote:

    janalbert schreef:

    [quote=Het anti-Wilders comite]
    [quote=janalbert]
    Ik zou het in andere onderwerpen van nature graag eens zijn met een Anti-Wilders Comite, maar hier wordt de plank misgeslagen.
    DSB c.s. adverteert steeds met leningen, waarbij niet de kwaliteit van de lening wordt voorgehouden maar wat je zoal met de lening kunt doen. Mensen lekker maken, gericht op de gevoelige doelgroepen. Dat noem ik beduvelen.

    Als je een beleggingspolis afsluit waarbij heerlijke rendementen worden voorgehouden, maar men laat weg (of men verstopt) dat er niet belegd wordt wat je zou denken, dan noem ik dat bedonderen.

    Niet de slachtoffers van deze praktijken brengen een bank in gevaar, maar de beduvelaars.

    Bij iedere poging tot beduvelen zal een groep klanten dat tijdig onderkennen; een andere groep niet. Als dat de motivatie dat partijen wel hun gang kunnen gaan dan mogen er bijvoorbeeld heel wat oplichters wel achter de tralies vandaan gehaald worden.
    [/quote]
    Iemand iets moois beloven en het aan hem verkopen is helaas nog geen oplichting. Iemand iets verkopen wat iets anders blijkt te zijn is dat wel, en alleen maar als de rechter je uiteindelijk gelijk geeft.

    Als de DSB gedupeerden zich gewoon verenigen (zoals ze al gedaan) hebben en een proces aanspannen tegen de bank en dit proces winnen dan ga ik ze gelijk geven.

    We hebben allemaal wel eens geld verloren b.v. op de beurs of met de koop van een tweede hands auto of een huis met verborgen gebreken, maar ook hier is in de meeste gevallen geen sprake van oplichting.

    Ik kan het helaas niet anders uitleggen. Toen je je handtekening zette onder het contract was je het blijkbaar eens met de voorwaarden.
    [/quote]

    Best Anti-Wilders Comité,
    De wet geldt voor iedereen. Maar niet voor iedereen gelden dezelfde kennis en vaardigheden. Dan moet je je laten adviseren, zul je wel zeggen. Maar die adviseurs lieten zich betalen, want ze waren geen adviseurs maar verkopers die zich adviseur noemden.

    Waarom adverteerde Scheringa de hele dag op werkdagen in de daguren?

    Het gaat niet om geld verliezen op de beurs, dan nam je het risico en verloor. Nee, je wilde inleggen maar die inleg werd weggesnoept! Ik ben er ook nooit ingetuind. Maar ik ken wel mensen die echt te goeder trouw niet beter wisten. Helaas is de juridische praktijk met dit soort constructies zo dat het heel erg moeilijk, hachelijk en kostbaar is om gelijk te krijgen en dat kost dan nog jaren en jaren procederen.
    Natuurlijk is het een verhaal zoals je schetst, probeer maar eens je gelijk te halen bij de rechter in dit soort zaken. Helaas werkt het zo in de grote mensen wereld. Een rechter zal altijd zeggen, geachte gedupeerde, u was toch akkoord met de voorwaarden, u kunt toch lezen en schrijven en rekenen nemen wij aan?

    Meer voor de hand liggend is dat de DSB ernstige reputatieschade vreest door al het geklaag, ze hebben al aangegeven over individuele gevallen te willen praten en dan moet je gewoon hopen dat met het oversluiten van hypotheken het probleem langzamerhand oplost.

    Lakeman + actualiteiten programma's zijn een ander verhaal, die moet ook erg oppassen (denk ik) dat de DSB ze geen proces aandoet.
  12. Jos Koets 6 oktober 2009 16:27
    Bron Infinance

    Eén op de tien huishoudens heeft schulden


    Bijna één op de tien huishoudens had vorig jaar voor kortere of langere tijd te maken met problematische schulden. Bij nog eens een kwart miljoen huishoudens is er sprake van een risico op problematische schulden. Dit blijkt uit onderzoek van Panteia dat staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

    Van problematische schulden is sprake als het ondanks een maximale inspanning meer dan drie jaar duurt om ze afgelost te krijgen. Uit het onderzoek blijkt dat bijna 700.000 huishoudens vorig jaar met zo'n situatie te maken kregen. Soms voor korte duur, bijvoorbeeld doordat de kostwinner weer werk vond of de partner (meer) is gaan werken.

    Niet alleen een plotselinge terugval in inkomen en het slecht kunnen omgaan met geld zijn belangrijke oorzaken voor het ontstaan van problematische schulden. Ook een te hoge levensstandaard zorgt ervoor dat bij veel huishoudens in ons land de schulden oplopen. Uit eerder SZW-onderzoek blijkt dat 1,9 miljoen Nederlandse huishoudens betalingsachterstanden hebben.

    Klijnsma: 'Dit vervolgonderzoek brengt de problematiek goed in beeld. Je ziet dat veel mensen toch te laat de tering naar de nering zetten of zich een te hoge levensstandaard veroorloven. We gaan nóg meer inzetten op preventie.' In het aanvullend beleidsakkoord is 130 miljoen euro extra voor schuldhulpverlening uitgetrokken. De staatssecretaris heeft ook het voornemen om de rol van de gemeente bij schuldhulpverlening in de wet vast te leggen.

    'Ik realiseer me dat dit een zaak van lange adem is', zegt Klijnsma. Het accent zal volgens de staatssecretaris - nog meer dan in het verleden - komen te liggen op voorlichting, preventie, zo snel mogelijk ingrijpen, het voorkomen van overkreditering, de extra inzet van vrijwilligers en het tegengaan van het niet-gebruik van inkomensondersteunende voorzieningen.

    Huishoudens met problematische schulden zijn vaker laag opgeleid, alleenstaand en werkloos. Het gaat bovendien relatief vaak om mannen. Toch zijn schulden bij een zorgvuldig financieel beheer vaak te voorkomen. Veel lastiger te beïnvloeden zijn huishoudens waar het maken van schulden 'een levensstijl is geworden'.


  13. [verwijderd] 6 oktober 2009 16:28
    quote:

    lookingvalue schreef:

    [quote=Karel 200]
    Alles wat niet expliciet bij wet is verboden mag. Mensen hebben geen geweten meer. Stiekum 70 of 80% pakken van door spaarders ingelegd geld, dat is toch gewoon diefstal.
    [/quote]
    Idd. het valt onder "woekeren" en "oplichting", beiden strafbaar.

    Maar ja. Zowel de AFM als het OM bepalen wat er vervolgd wordt, en wat niet. Wat dat betreft slim van Scheringa om zoveel politieke prominenten in het spel te betrekken.
    @ Wishbone:
    Ik ben me er niet van bewust dat ik partijdig ben.
    Ik heb helemaal niets op met Scheringa, dat is een keiharde zakenman zonder scrupules. Maar daarom is het nog geen crimineel.

    @ lookingvalue:

    Woekeren is in ons recht niet strafbaar. Dat was misschien in de middeleeuwen zo, maar zelfs toen mochten mensen (Joden) tegen hoge rentes geld uitlenen, omdat het kennelijk een maatschappelijke noodzaak was.

    Oplichting is hetzelfde als bedrog. Het ene is het woord in het strafrecht, het andere in het civiele recht. Bij bedrog kun je een overeenkomst laten ontbinden.

    Als mensen zich laten leiden door morele verontwaardiging willen ze nog wel eens termen gebruiken die in een andere context thuishoren.

    Justitie kan deze praktijken niet vervolgen (netzomin als de woekerpolis) omdat onze wet deze handelingen niet verbiedt. Moraal is iets anders dan dan recht. Het misbruik maken van iemands problematische situatie is alleen dan strafbaar als er bewust onwaarheden zijn verteld. Als dat zo was hadden de gedupeerden geen Lakeman en geen Hendrickx nodig, maar hadden ze gewoon aangifte bij de politie kunnen doen.
    Hier met termen als diefstal, bedrog en oplichting te gooien voegt helemal niets toe, het dient alleen maar om het morele oordeel onder woorden te brengen.

    Waarom is het b.v. niet verboden om grote prijsverschillen te hanteren? Als iemand een product als A-merk in het schap zet en 3 planken lager hetzelfde product als huismerk met wel 30% verschil in prijs, roep je toch ook niet dat het oplichting is? Er zijn er genoeg die daar intrappen.

    Justitie kan daar niets aan doen, elke rechter zal moeten vrijspreken omdat de wet met oplichting (en helemaal met diefstal) iets anders bedoelt.
    Als je mensen wijsmaakt dat je hun geld in onroerend goed investeert en je koopt er een auto van, dan is er sprake van oplichting.

    Wat de banken doen is (te) hoge provisies opstrijken zonder expliciet te zeggen hoeveel, maar dat valt niet onder de delictsomschrijving van oplichting.
    De kruidenier is toch ook niet verplicht om bij elk product zijn winstmarge te vermelden? Als consument heb je de keuze welk product je wilt kopen, en als je je graag het vel over de oren wilt laten halen moet je dat vooral doen.
    Ik begrijp best dat mensen hier, die zelf een keer de dupe van zoiets geworden zijn, zich kwaad maken, maar om nu het rechtssysteem de schuld te geven gaat wel een beetje te ver.

    BT.
  14. [verwijderd] 6 oktober 2009 16:58
    quote:

    schreef:

    BT: schreef :
    Ik begrijp best dat mensen hier, die zelf een keer de dupe van zoiets geworden zijn, zich kwaad maken, maar om nu het rechtssysteem de schuld te geven gaat wel een beetje te ver.
    rechtssytemen veranderen gebeurt zowel in als buiten parlementair. Omdat er in de samenleving 'n andere norm is ontwikkeld/andere gedachten leven/zijn/onredelijkheisnormen worden overschreden/de tijdgeest/de tijdsomstandigheden

    In 'n aantal situaties leidt dat tot voorstellen door parlement(de sprekers van Het Volk) In 'n aantal andere gevallen blijkt dat Het Volk zelf op ene of andere wijze "in opstand " moet komen.

    Zo ontstaan er actiegroepen. Of stakingen etc.
    En soms wat oproerkraaiers,SteunStichtigen,Lakermannetjes etc.

    Uit de onderhavige zaken aangaande DBS etc blijkt ,imo, dat de consument nog onvoldoende steun krijgt vanuit organisaties als Consumentenbond etc. Ook in EU verband is daar nog veel aan te doen.
  15. [verwijderd] 6 oktober 2009 16:58
    quote:

    bos taurus schreef:

    Woekeren is in ons recht niet strafbaar. Dat was misschien in de middeleeuwen zo, maar zelfs toen mochten mensen (Joden) tegen hoge rentes geld uitlenen, omdat het kennelijk een maatschappelijke noodzaak was.

    Oplichting is hetzelfde als bedrog. Het ene is het woord in het strafrecht, het andere in het civiele recht. Bij bedrog kun je een overeenkomst laten ontbinden.

    Als mensen zich laten leiden door morele verontwaardiging willen ze nog wel eens termen gebruiken die in een andere context thuishoren.
    Als je systematisch producten op de markt brengt die niet dat doen wat je als verkoper beloofd, dan is dat toch ook middels het strafrecht aan te pakken.

    Betreft woekerpraktijken. Ja je hebt dus mensen die leningen verkopen a 1% per week, en bij niet-betaling krijg je een flink pak rammel. Dat is dus niet goed, duidelijk. Maar hoe noem je het compleet ruinieren van iemand zijn (financiele) leven? Alsof dat niet meer pijn doet. Ja ik kan me er flink kwaad om maken BT.

    Ik geloof in een vrije markt waar iedereen vrij producten kan kopen/verkopen. Echter wel op een integere manier, en met het oog op uiteindelijk ook een tevreden afnemer. Een bedrijf moet waarde toevoegen, niet vernietigen.

    Alle bedrijven die dat beginsel niet willen begrijpen mogen van mij letterlijk kapot vallen.
  16. [verwijderd] 6 oktober 2009 17:02
    @ Het anti-Wilders comite

    Onder Dhr Wilders zou dit niet gebeurd zijn, hij is m.i. de enige politiek leider die van enige realiteit zin getuigd en zo wat tegengas geeft aan de linkse struisvogel en sorry cultuur in dit land.

    Hopelijk zet hij de slaapkoppen en de zich zelf in het leven geroepen hebbende figuren van de AFM (die tegen woekerprijzen registraties bijhouden???) na de volgende verkiezingen het land uit.

    Aangaande alle gedupeerde van DSB zou ik willen zeggen: "aanpakken die club van oplichters en graaiers" echter u gaat zelf ook niet vrijuit, ik heb altijd geleerd: "If something sounds too good to be true, it probably is"
339 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.