Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Richard Abma - Jaren dertig, nu en De Prooi

70 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 september 2009 16:11
    ik denk dat je werkloosheids grafiek alles zegt. Destijds waren er geen uitkeringen of wat dan ook, en de werkloosheid schoot naar 25% (waarbij vrouwen niet werden meegerekend tot de mogelijke werknemers). Ik denk niet dat iemand realistisch verwacht dat de werkloosheid over 2 jaar nu ook op 25% staat.
    Verder laat de werkloosheidsgrafiek iets zien wat uitentreure is herhaald, door bezuinigen van Hoover destijds, ging VS van recessie naar depressie. Oftewel, een zeer grote factor toen was dat iedereen ging bezuinigen, ook de overheid.

    De zaak begon te lopen toen de overheid stopte met bezuinigen en juist ging spenderen.

    Vergelijk dat met nu: de overheid spendeert nu als een dolle (overigens is pas 10% van de stimulus package uitgegeven, dus we kunnen daar nog jaren lol van hebben). Dus als je de vergelijking met de jaren dertig helemaal zuiver wilt maken: we hebben nu meteen gedaan, wat destijds pas in '33 door FDR werd gedaan, kortom als we nu in een vergelijkbare situatie zitten als toen, dan moet je het vergelijken met de situatie vanaf '33. Hoe ging het vanaf '33 ook alweer met aandelenmarkten en de economie? Juist ja.
  2. [verwijderd] 11 september 2009 16:13
    Ik ben een stier voor de aandelen- en grondstoffenmarkten omdat de gevestigde orde er alles aan zal doen om snel groei te creeren, en ik denk dat dit ze ook gaat lukken. Of de manieren waarop men groei wil bereiken duurzaam zijn doet er blijkbaar niet toe, het gaat erom dat men snel een ommekeer wil laten zien en voor deze wedstrijd kijken we niet verder dan één jaar. Het bewijs dat de gevestigde orde er alles aan doet om snel weer groei te creeren kun je zien aan de begrotingsoverschotten,de politiek van QE en het rechstreeks prikkelen van de bevolking tot consumeren in sommige belangrijke westerse landen.
  3. MartijnN1932 11 september 2009 16:24
    Ik word echt moe van de Jaren 30 vergelijkingen,
    Elke situatie is anders, de wereldmarkten zijn anders. Bijvoorbeeld is Amerika allang niet meer de grote macht op economisch gebied als dat het toen was.

    Daarnaast hebben alle overheden een tegenovergestelde oplossing uitgevoerd in vergelijking met de jaren dertig, graag een visie die aansluit bij de huidige tijd.

    Lees, Aandelen Koers/winstverhouding, beginnen dusdanig te stijgen dat er al gerekend wordt op een groei per bedrijf van 25%, voordat dit gebeurd zijn we echt nog 2 jaar verder, alle bedrijven hebben hun capaciteit verminderd met 20-30%. (even automakers daar gelaten)

    winsten zijn aanzienlijk afgenomen bij sommige bedrijven, sindien zou je naar de koersen moeten kijken van toen (2008) en nu, dan kan je tot de conclusie komen dat van de koersen toen de winsten weer zouden moeten stijgen met 40% wil je voor veel bedrijven deze rally uitleggen

    vb, stel bedrijf CSM winst 44% gedaald
    was 19,80 toen nu alweer 16,80
    dan ga je uit van een winstdaling van 10%
    terwijl de winst 44% is gedaald, tja eeh voor dat het bedrijf weer op die 10% komen moeten ze eerst 80% meer winst maken dan nu
    Ik zie het nog niet gebeuren jullie wel?
  4. [verwijderd] 11 september 2009 16:33
    Ik ben een beer omdat de beurs kunstmatig omhoog gemanipuleerd wordt door overheid en banken. Ze denken dat een hogere beurskoers de oplossing is van hun crisis. Sinds we internet hebben en een veel opener communicatie wereldwijd gaat dit niet meer zo makkelijk als vroeger. De waarheid komt toch uiteindelijk aan het licht. Het gaat in het bedrijfsleven veel slechter dan wordt voorgespiegeld. Zoals zo veel directies van bedrijven zinloos hopen op een reddende mega order (die niet nooit komt), zo wacht onze regering op iets dat de economie moet redden.
  5. [verwijderd] 11 september 2009 16:34
    De jaren 30 vergelijkingen geven alleen aan dat het een fantastisch koop is. In het jaar 1929 hadden we ook zon fantastisch koopmoment. Er bleef zogenaamd niets over van de koersen. Nou wil ik he niet helemaal afdoen alsof het niets was, maar binnen een paar jaar waren de koersen weer skyhigh. De grootste klap viel in het begin net als die nu geweest is. Laat je neit gekmaken en kijk niet van dag op dag, maar neem een lange termijnsvisie en je winsten zullen net als toen ongekend zijn. Wat we nu hebben gehad is slechts een voorproefje. Vast en zeker als je daytrader bent zul je zo nu en dan moeten kijken wat je wilt, maar voor de langere termijn is het nog steeds een geweldig koopmoment.

  6. [verwijderd] 11 september 2009 16:42
    Ik ben een beer, omdat de koerspatronen niet uitnodigen tot een andere gedachte. Na binnenkort een correctie tot ca. 266 zullen we een hernieuwde koerssprong zien richting april met koersdoel 380+ om vanaf daar te draaien naar een alles vernietigende slag richting 65 ergens in 2011. It's all about Benner zou ik zeggen en dus een belangrijke top in 2010 en daarna een diepe bodem a la 1933 in 2011. The Obama-Geithner apocalipse in 70 woorden zou ik zeggen.
  7. [verwijderd] 11 september 2009 16:50
    Ik ben een stier omdat berentraag zijn!
    Het vergelijk met de vorige eeuw doet me denken aan onze grootouders: "Vroeger...."

    Alleen al deze mogelijkheid van communicatie hadden onze grootouders doen verstillen van verbazing.

    Kortom: We zijn bijna 100 jaar verder, de meeste mensen dromen met hun ogen open, slechts weinigen hr Abma leven en leren met hun ogen dicht!
  8. SKoerse 11 september 2009 16:50
    Ik ben een stier, omdat meerdere indices technisch gezien uit de beermarkt zijn en we dus weer in een bullmarkt zitten voor de lange termijn. Bovendien is de volatiliteit (of paniekindicator) weer bijna op normale niveaus. Waarschijnlijk volgt er binnenkort een correctie, maar dat zal weer een mooi instapmoment bieden. Een andere reden is dat de beurzen niet weer zullen terugvallen tot de bodem, vanwege de toenemende vraag vanuit de opkomende markten. De bevolkingsgroei zal voldoende zijn om aan deze groeiende vraag te voldoen. Ook het consumentenvertrouwen neemt toe en dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait: Vertrouwen!
  9. [verwijderd] 11 september 2009 16:52
    Ik ben een stier, omdat de wereld zwemt in geld dat een bestemming zoekt. Het verschil met de jaren dertig zit in de tegenstelling tussen veel kapitaal in het westen en midden oosten en lage kostprijzen voor de massaproductie van consumentengoederen in het verre oosten. Wij houden in het westen daardoor nog heel lang (ondanks recessie) een hoog welvaartsniveau. Een paar miljoen werklozen veranderen daar weinig aan. Een werkloze kan door de lage prijzen zich nog heel lang rijk voelen.
  10. [verwijderd] 11 september 2009 16:54
    Ik ben een stier omdat je in de journaals voornamelijk nog positieve berichten hoort, in tegenstelling tot een tijd geleden toen het journaal elke avond begon met die zwarte wereldbol en de crisis. Ook in mijn omgeving hoor ik bijna alleen mensen die denken dat het wel los zal lopen. En als het vertrouwen terug is, komt het met de economie ook wel in orde.
  11. [verwijderd] 11 september 2009 17:03
    Ik ben een stier
    Er is geld in overvloed, de overheden -met inmiddels zware belangen op de beurs!-zullen er alles aan doen om de consument het vertrouwen terug te geven. En daarbij, er is geen, ik herhaal absoluut geen kans, dat de Amerikaanse consument zijn/haar hand zo lang op de knip houdt!
    Dus ben ik een stier...
  12. [verwijderd] 11 september 2009 17:13
    Ik ben een stier. Deze crisis wordt bestreden met dezelfde middelen die de crisis hebben veroorzaakt, nl. vrachtschepen vol goedkoop geld. Zouden de effecten ook niet hetzelfde zijn als de afgelopen jaren, namelijk dat het geld zijn weg zoekt richting beleggingen? Daar komt bij dat de consument overal, ook in America, veel meer is gaan sparen. Sparen levert niet veel op is, zoals we hebben ontdekt, ook niet risicoloos. Dus beleggen in goede aandelen.
  13. [verwijderd] 11 september 2009 17:15
    Ik ben een beer, omdat er steeds meer bewijs komt dat de wereldolieproduktie niet meer kan groeien. Ook in andere grondstoffen zie ik schaarste ontstaan. Economische groei is domweg niet mogelijk zonder voldoende energie en andere grondstoffen. Zodra de economie zich een beetje herstelt zal er onmiddelijk grondstoffen schaarste ontstaan. Het plafond tot waar de economie zich kan herstellen zal vanaf nu ieder jaar lager worden.
  14. [verwijderd] 11 september 2009 17:25
    Ik ben een stier, omdat ik vertrouw op de koersontwikkeling na de vorige diepe dip. Weet u nog, maart 2003, met een AEX van 218. In maart 2004 koersten we alweer noordwaarts naar 358 om daarna verder te klimmen naar 400, 500 en verder. Zegt iemand ‘kortzichtig’? Vergelijken met de Depressie, dát is kortzichtig. Neem de deplorabele economische situatie van einde 16e eeuw. De Nederlandse staatsschuld verdubbelde, de rente was 17 procent. De rentedaling (zoals nu) na 1581 vormde de economische basis voor de Gouden Eeuw. En naast technische helpt ook psychologische analyse dus is ook mijn 100ste woord: optimisme.
  15. blok@huis 11 september 2009 17:26
    Ik ben beer omdat je op een spaarrekening net zo veel rente kan ontvangen als de AEX aan dividend geeft.
    Een aandeel is risico dragend kapitaal en de belegger hoort beloont te worden met dividend. (zo is het ooit begonnen.)
    Zolang het dividend niet 3 procent hoger is dan de rente op een spaarrekening zit er gewoon lucht in de koersen.
70 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.