Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Energie« Terug naar discussie overzicht

Diverse energie items

3.002 Posts
Pagina: «« 1 ... 16 17 18 19 20 ... 151 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 2 september 2009 20:47
    Energieraad: Investeren in netten aanmoedigen
    2 september 2009, 18:03 | ANP
    DEN HAAG (AFN) - Nederland zal de komende jaren miljarden moeten investeren in de netten voor gas en elektriciteit. De netwerkbedrijven zullen daartoe alleen overgaan als ze zekerheid hebben dat ze de lasten daarvan mogen doorberekenen in de tarieven. Dat vergt een aanpassing van de regels, omdat in het beleid tot dusver de nadruk vooral ligt op het verlagen van de tarieven voor het gebruik van de netten.

    Dat staat in een advies dat de Energieraad woensdag heeft aangeboden aan minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken. De raad pleit voor een energie-infrastructuurplan, waarin de investeringen voor de komende tien jaar worden uitgewerkt.

    Volgens de raad zijn belangrijke delen van de Nederlandse energienetten aan het einde van hun levensduur en moeten ze vervangen worden. Daarnaast zijn investeringen nodig om de positie van Nederland op de Europese energiemarkt te verstevigen. Bovendien moeten de netten berekend zijn op een toekomst met een duurzamere energiehuishouding.

    De VEMW, een organisatie die opkomt voor de belangen van de grootverbruikers van energie, is het niet eens met de Energieraad. ,,Oude wijn in nieuwe zakken'', vindt de VEMW. Het advies grijpt terug op de centrale planning van de vorige eeuw en gaat eraan voorbij dat liberalisering van de energiesector leidde tot een besparing van twee miljard euro. Volgens deze organisatie is geen sprake van ,,dreigende onderinvesteringen''.
  2. [verwijderd] 3 september 2009 20:00
    quote:
    Aanvulling op het BP bericht;
    multinationals vs genationaliseerde oliefirma's.
    read between the lines,lagere olieprijzen?monopolie
    van de 7 zusters definitief weg?

    www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601...

    GR,

    JJ
  3. forum rang 10 voda 3 september 2009 20:45
    Weldra draadloze elektriciteit?
    Gsm's en laptops zullen binnen het jaar helemaal zonder elektriciteitskabels kunnen functioneren. Dat beweert Eric Giler, CEO van WiTricity, een bedrijf dat nu al in staat is het licht te doen branden met draadloze elektriciteit, die een kleine afstand kan overbruggen vanuit een stopcontact.

    De oplaadmat van Powermat bestaat al. FOTO POWERMAT.COM
    Draadloze elektriciteit verkrijgt WiTricity door vermogen om te zetten in een magnetisch veld en dat met een bepaalde frequentie door de lucht te sturen. Het systeem moet zeker nog geperfectioneerd worden, maar volgens Giler zal de draadloze elektriciteit binnen afzienbare tijd gecommercialiseerd worden.

    Groot voordeel: weg met de elektriciteitskabels - waar ligt die van mijn laptop ook alweer? - en weg met de wegwerpbatterijen, waarvan er jaarlijks liefst veertig miljard geproduceerd worden.

    Elektrische auto's
    ,,Over vijf jaar is dit allemaal heel gewoon,'' zegt Giler. ,,Het grootste effect zal merkbaar zijn in het gevecht tegen de enorme energieverspilling van de wegwerpbatterijen. ,,Maar ook elektrische auto's worden plots interessanter voor de consument, omdat het 'herladen' veel makkelijker kan in een garage die uitgerust is met draadloze elektriciteit. Elektrische wagens zijn fantastisch, maar wie wil ze graag inpluggen?''

    Het idee van draadloze elektriciteit is zeker niet nieuw. Wetenschappers spreken er al minstens een eeuw over. Nikola Tesla wordt aangezien als een voorganger. Hij was er al in de jargen 1890 mee bezig. Sindsdien geldt het betaalbaar en veilig produceren en op de markt brengen van draadloze elektriciteit als een serieuze uitdaging in de technologiewereld.

    Bestaande systemen
    Er zijn al bepaalde systemen in gebruik, maar die hebben allemaal hun beperkingen. Zo vind je bijvoorbeeld kerstbomen met draadloze ledverlichting in de winkel. De overdracht gebeurt daar via radiogolven, maar die kunnen maar een heel beperkt vermogen overbrengen. Niet voldoende voor laptops en dergelijke.

    De bestaande technologie die grotere vermogens aankan, kan dan weer enkel over heel kleine afstand 'verzenden', vaak maar over enkele centimeters. Dat zie je onder meer bij elektrische tandenborstels die zichzelf opladen zonder ingeplugd te zijn in een stopcontact. Groot nadeel hiervan is dat elk gebruiksvoorwerp een apart oplaadplatform nodig heeft, wat niet handig is voor de eindgebruiker. Die wil één ding, waarmee hij al zijn elektrische toestellen kan opladen.

    Groot vermogen over lange afstand
    Giler, wiens bedrijf verbonden is met het bekende MIT (Massachusetts Institute of Technology), wil nu de twee bestaande systemen verenigen: grote hoeveelheden vermogen verzenden over lange afstand. Dat zou moeten lukken met de technologie die ze 'magnetisch gekoppelde resonantie' gedoopt hebben.

    Simpel uitgelegd werkt het een beetje zoals geluid. Vergelijk het met een operazangeres die een glas op afstand kan doen springen door te zingen op de juiste frequentie. Zo kan een aangepast apparaat (gsm, televisietoestel) een magnetisch veld oppikken op een bepaalde frequentie en weer omzetten in elektriciteit.

    Ondanks het aanstekelijke enthousiasme van Giler, zijn er toch ook kanttekeningen te maken. Wat met de gezondheidsrisico's verbonden aan magnetische velden? Volgens Giler is de densiteit van hun magnetische velden van dezelfde grootte als het magnetisch veld van de aarde zelf. Hij denkt dat de grootste barrière voor zijn technologie het 'nieuwe', het 'onbekende' zal zijn. (HLN.BE )

  4. forum rang 10 voda 4 september 2009 15:50
    Bouw centrale Nuon Eemshaven hervat
    4 september 2009, 11:01 | ANP
    EEMSHAVEN (AFN) - De bouw van de nieuwe energiecentrale van Nuon in de Groningse Eemshaven is hervat. De werkzaamheden werden in mei vorig jaar stilgelegd, nadat de Raad van State had geoordeeld dat de vergunningen niet in orde waren.

    Nadat de benodigde vergunningen zes weken geleden werden gepubliceerd, dienden twee omwonenden een schorsingsverzoek in waardoor het erop leek dat de bouw opnieuw stil zou komen te liggen. Een woordvoerder van Nuon zei vrijdag dat de inwoners van Eemsmond het verzoek op het laatste moment hebben ingetrokken, waardoor de bouw donderdag alsnog kon beginnen.

    Er lopen nog wel enkele andere juridische procedures tegen de bouw van de centrale, maar het kan nog wel een jaar duren voordat er in die zaken uitspraak wordt gedaan.

    De nieuwe Nuoncentrale in de Eemshaven, Nuon Magnum genoemd, krijgt een capaciteit van circa 1200 megawatt, genoeg om meer dan twee miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien. Nuon Magnum kan elektriciteit opwekken uit gas, biomassa en kolen waardoor de afhankelijkheid van één type brandstof wordt verkleind. Het wordt daarom een 'multi-fuelcentrale' genoemd.
  5. 3svw 7 september 2009 14:47
    quote:

    voda schreef:

    Draadloze elektriciteit verkrijgt WiTricity door vermogen om te zetten in een magnetisch veld en dat met een bepaalde frequentie door de lucht te sturen. Het systeem moet zeker nog geperfectioneerd worden, maar volgens Giler zal de draadloze elektriciteit binnen afzienbare tijd gecommercialiseerd worden.
    [/quote]
    De overdracht over een grote afstand zoals door WiTricity wordt gepromoot is onrealistisch. Het energie-verlies is hoog en de gezondheidsnormen zijn een groot probleem.
    [quote=voda]
    De bestaande technologie die grotere vermogens aankan, kan dan weer enkel over heel kleine afstand 'verzenden', vaak maar over enkele centimeters. Dat zie je onder meer bij elektrische tandenborstels die zichzelf opladen zonder ingeplugd te zijn in een stopcontact. Groot nadeel hiervan is dat elk gebruiksvoorwerp een apart oplaadplatform nodig heeft, wat niet handig is voor de eindgebruiker. Die wil één ding, waarmee hij al zijn elektrische toestellen kan opladen.
    Er wordt intensief aan een standaard gewerkt om dit nadeel op te lossen.
    Zie www.wirelesspowerconsortium.com
    Deze aanpak is realistisch en commercieel haalbaar.
  6. forum rang 10 voda 17 september 2009 10:18
    Vrees voor hoge stroomkosten
    17 september 2009, 10:01 | ANP
    WOERDEN (ANP) - De Vereniging Eigen Huis (VEH) en de VEMW (kenniscentrum voor zakelijke energie- en watergebruikers) vrezen dat consumenten en bedrijven straks een miljardenrekening gepresenteerd krijgen voor het transport van energie. Zij vinden dat stroomproducenten snel moeten gaan meebetalen aan de transportkosten voor energie.

    Nu vervoeren de elektriciteitsproducenten de stroom van de producenten gratis. Zo lang het gaat om levering van stroom aan de binnenlandse markt, is dat geen probleem, aldus directeur Hans Grünfeld van de VEMW. Maar de sector meldt dat Nederland binnenkort op grote schaal elektriciteit gaat exporteren naar het buitenland. Dat vergt miljardeninvesteringen in het netwerk. De rekening daarvoor gaat volgens de VEH en VEMW naar de afnemers in Nederland. De organisaties roepen de overheid op snel maatregelen te nemen om en ook de producenten te laten meebetalen aan alle netwerkkosten.
  7. forum rang 10 voda 23 september 2009 22:45
    Zzaaai, jij leest dit forum veel denk ik, kan dit, een schoorsteen van 275 meter? Bijna de hoogte van de Eifeltoren!

    Doden door instorten schoorsteen India
    23 september 2009, 22:34 | ANP
    RAIPUR (ANP) - Zeker twintig medewerkers van een elektriciteitscentrale in India zijn om het leven gekomen toen woensdag een in aanbouw zijnde schoorsteen instortte. Nog zeventig mensen zitten mogelijk nog vast onder het puin, meldde de politie. Zeker vijftien mensen raakten gewond.

    Ongeveer honderd mensen werkten aan de bouw van de schoorsteen van de centrale in Balco Nagar. Het bouwwerk zou 275 meter hoog worden, de eerste 100 meter stond al. Het incident had plaats tijdens zware regen en onweer. ,,Het is een zwaar ongeluk'', aldus een woordvoerder van de politie, die verder liet weten dat een onderzoek naar het incident is ingesteld.
  8. [verwijderd] 28 september 2009 08:38
    Er gaat wat mis, ik plaats n berichtje, staat er niks, zet ik het nogmaals neer, staan ze er beide, haal ik de laatste weer weg, zijn ze beide weg

    IEX ik blijf niet aan de gang!

    O nu staan ze er weer alletwee

    @Voda moest dat ding zo hoog worden?, dan was het de hand van god(ik hang geen geloof aan) die deze schoorsteen heeft laten instorten, totaal raar ook om zo hoog te willen, kan wel maar, hier in het westen doet men schadelijke rookgassen afvangen, en lagere schoorstenen, is dan ook niet meer nodig, ik zal er eens naar dat item kijken vandaag
  9. [verwijderd] 28 september 2009 08:51
    Erg raar

    Search for survivors under the debris of an under-construction power plant chimney

    Is dus n schoorsteen voor n energie centrale, totaal belachelijk die zo hoog te maken

    De Hemweg centrale in Amsterdam heeft er 2 van 170 meter hoogte

    Overigens googelen op india plus accident levert een ENORM aantal hits op, blijkbaar nemen ze het daar niet zo nauw met veiligheid
  10. forum rang 10 voda 29 september 2009 16:51
    Splitsvondig
    29 september 2009 | Het Financieele Dagblad

    Voor het eerst op eigen benen staan is lastig. Het gaat vaak gepaard met vallen en opstaan. Het mag dan ook geen wonder heten dat de verzelfstandiging van de beheerders van Nederlandse energienetten tot de nodige politieke kopzorgen heeft geleid..........

    etc.

    De link voor het volledige artikel is:
    www.fd.nl/artikel/13322929/splitsvondig
  11. forum rang 10 voda 29 september 2009 17:29
    Gaat de consument hier dadelijk ook aan mee betalen?

    Gasunie bezorgd om Duitse regels
    29 september 2009, 17:23 | ANP
    GRONINGEN (AFN) - Het gastransportsysteem in Nederland en Noord-Duitsland moet dringend worden uitgebreid om aan de stijgende vraag naar aardgas te kunnen voldoen. Dat schrijft Gasunie in een rapport dat dinsdag is gepubliceerd.

    Gasunie zegt bezorgd te zijn over de regels in Duitsland over de tarieven voor het transport van gas. Die tarieven dreigen volgens de onderneming te laag uit te vallen om de investeringen ,,economisch verantwoord'' te kunnen doen.

    Het netwerk van Gasunie is uitgebreid naar Duitsland en volgens de onderneming is de benuttingsgraad van de grensoverschrijdende leidingen hoog. Gasunie is zowel in Nederland als in Duitsland druk bezig met het sluiten van nieuwe contracten en op basis daarvan wordt een investeringsprogramma opgesteld.

    Gasunie wijst erop dat de liberalisering van de gasmarkt in Duitsland nog in de kinderschoenen staat en noemt ,,recente ontwikkelingen in de nationale regulering van het gastransport'' bij onze oosterburen ,,zorgwekkend''. Gasunie bespreekt de kwestie met de Bundesnetzagentur, te vergelijken met de Energiekamer van de NMa in ons land.
  12. forum rang 10 voda 2 oktober 2009 16:31
    Nationaal kampioen
    2 oktober 2009 | Het Financieele Dagblad

    Toen 's lands grootste energiebedrijven, Essent en Nuon, gedwongen werden hun netwerken af te stoten, hebben ze onderzocht of ze misschien samen verder moesten gaan.

    Het kwam er niet van. Want na lang gekissebis tussen aandeelhouders over de waarderingen van beide bedrijven, moesten de twee nog maar weinig van elkaar hebben. De gedachte aan een nationale kampioen ontaardde in een nationaal kampioenscháp.........

    etc.

    De link voor het volledige artikel is:
    www.fd.nl/artikel/13342287/nationaal-...
  13. forum rang 10 voda 7 oktober 2009 16:08
    'Miljarden voor koolstofarme technologieën'
    7 oktober 2009, 15:43 | ANP
    BRUSSEL (AFN) - De komende tien jaar is er een extra investering van 50 miljard euro nodig voor energietechnologisch onderzoek. Dat betekent dat de jaarlijkse investering van de EU moet stijgen van 3 tot 8 miljard euro.

    Die schatting maakt de Europese Commissie in een woensdag gepubliceerd voorstel voor investeringen in koolstofarme technologieën.

    ,,We hebben nu een unieke kans om het huidige, op vervuilende, schaarse en riskante fossiele brandstoffen gebaseerde energiemodel in te ruilen voor een schoon, duurzaam en minder afhankelijk model. Alles hangt af van de keuze voor de juiste technologieën'', aldus eurocommissaris Andris Piebalgs (Energie).

    Concurrentievermogen

    De commissie roept overheden, bedrijven en onderzoekers op tussen nu en 2020 gezamenlijk nieuwe technologieën te ontwikkelen. Die moeten gericht zijn op het aanpakken van de klimaatverandering en het veiligstellen van de energievoorziening. Ook moeten zij ertoe bijdragen dat het concurrentievermogen van de EU verbetert.

    Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) betreurt het dat de commissie alleen praat over koolstofarm en het amper heeft over onderzoek naar energiebesparing. Verder vindt Eickhout dat onderzoek naar hernieuwbare energiebronnen als zon, wind en bio-energie voorrang zou moeten krijgen.

    ,,Onbegrijpelijk dat de Europese Commissie de kans niet grijpt om naar een echt duurzame economie toe te werken. Blijkbaar is de Europese Commissie opnieuw gezwicht voor de kolenlobby die de term koolstofarm heeft verzonnen om kolen te kunnen blijven verstoken'', aldus Eickhout.

  14. forum rang 10 voda 7 oktober 2009 16:24
    Een beetje wrang....

    Cremeren geeft nabestaanden energie
    7 oktober 2009, 11:26 | ANP
    TAIPEI (ANP) - De hitte die vrijkomt tijdens een crematie, wordt in een Taiwanees crematorium omgezet in stroom. Daarop kunnen de koffiemachine en airconditioning in de ontvangstruimte voor de nabestaanden draaien. Dat berichtten Taiwanese media woensdag.

    Het milieuvriendelijke energieproject van het bedrijf in de hoofdstad Taipei stuit vooral op tegenstanders. ,,Het is akelig dat de treurenden koel gehouden worden door een airconditioning die aangedreven wordt door het verbranden van de lijken van hun verwanten'', zei een lokale overheidsfunctionaris.

    Het crematorium weigert echter het project te stoppen. Het heeft er 7,7 miljoen Taiwanese dollar (163.000 euro) in geïnvesteerd. ,,We besparen maandelijks 15.000 Taiwanese dollar (315 euro)'', aldus de directeur van het crematorium. Hij overweegt om de stroom te gebruiken voor andere doeleinden, zoals het licht in het gebouw. In het crematorium worden dagelijks ongeveer vijftig lijken verbrand.
  15. forum rang 10 voda 7 oktober 2009 16:56
    Tegenvallende opbrengst afvalenergiecentrale A'dam
    7 oktober 2009, 16:05 uur | FD.nl
    De afvalenergiecentrale van de gemeente Amsterdam, waar afval via verbranding wordt omgezet in energie, levert de komende jaren veel minder op dan verwacht. Dat komt door prijsdruk als gevolg van concurrentie van nieuwe centrales in Nederland en doordat er door de economische crisis minder afval is.......

    etc.

    De link voor het volledige artikel is:
    www.fd.nl/artikel/13374021/tegenvalle...
3.002 Posts
Pagina: «« 1 ... 16 17 18 19 20 ... 151 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.