Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Koffiekamer -AEX- 17/08 Jan zoekt hulp.

261 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 augustus 2009 21:48
    Afgelopen week maakten we een pas op de plaats. Eigenlijk best positief, zeker als je het betrekkelijk kleine verlies van jl vrijdag bekijkt. Terwijl de VS de eerste twee handelsuren overtuigend naar lagere koersen zocht, bleef Europa er vrij gelaten onder. Wij worstelen dan zogenaamd wel met die 291, in de rest van Europa worstelt men helemaal nergens mee en zit men gewoon in een uptrend die bestaat uit drie pasjes naar voren en eentje terug.

    Vrijdag was dus net als tijdens het begin van de week een mooie dag om long te gaan. Het is een kwestie tijd -als ik toch een verwachting mag geven- dat we de 300 achter ons laten.

    Nu even wat anders: Ben zelf erg benieuwd naar het antwoord op een groot aantal vragen. Eigenlijk ingegeven door bijdragen van mensen die het einde van de crisis al helemaal zien zitten en denken dat we aan de vooravond staan van een periode van geweldige economische groei met bijbehorende booming aandelenmarkten. Het enige dat ik rond dit fenomeen nog zeker denk te weten is dat zoiets absoluut niet waar kan zijn. Japan zou dan namelijk twintig jaar lang hebben moeten slapen om iets ogenschijnlijk simpels als een kredietcrisis te bestrijden. Daarnaast zou een groot manco aan geld er niet toe doen(daar we kennelijk toch maar kort last hebben/hadden van een biljardenverdwijning)

    Bij mij lagen de puzzelstukjes allemaal op een hoop en dit weekend gebruikte ik om ze één voor één om te draaien om te kijken of ik van de stukjes één geheel kon maken. Nou niet dus ! Het zijn allemaal oranje/zwarte stukjes die erg op elkaar lijken. Slechts een paar blauw/witte die volgens de puzzeldoos een waterstraal voorstellen. Één waterstraal slechts en de rest allemaal alleen maar hoofdzakelijk oranje.

    Produktieprocessen zijn de afgelopen vijftien jaar helemaal scheef gegroeid en uit zijn verband gerukt onder invloed van koopkracht die er eigenlijk niet kon en mocht zijn. Banken hebben balansen die ze in de verste verte niet bloot durven geven. Zwitserland moet al lang en breed failliet zijn. Waarom laten we dat land eigenlijk niet gewoon barsten net zoals we met Ijsland deden ?

    Er zijn schulden, een heleboel, maar wie heeft ze ?
    Kan het foute waardeloze waardepapier ooit nog iets waard worden zodat het huidige zichtbare schuldenpakket niet groter wordt ?
    Waarom stijgt het aandeel Fortis ? Is dat werkelijk alleen omdat men hoopt dat er juridisch nog iets te halen valt ?

    Tuurlijk, als ik een opperbeer zulke vragen stel dan komt hij met een blok goud op de proppen. Zonder echter een duidelijke motivatie ! Ook vele kenners houden zich alleen maar bezig met de waan van de dag, misschien wel omdat ook zij niet verder kunnen kijken. Is het werkelijk zo makkelijk dat we mega -afshrijvingen zonder afschrijvingen af kunnen schrijven ? Waarom wel of waarom niet ?

    Paulta en ook anderen die veel ellende voorzagen blijven nu erg stil. ING rook aan de tien en Aegon maakt haast ongestraft een emissie bekend. Slechts een milde correctie op een eerdere forse stijging. Kan het zo zijn dat het foute waardepapier ooit nog iets waard wordt via een bepaalde weg ? Kijk eens even eerlijk naar jezelf en ook al gaat deze mogelijkheid volledig in tegen je visie: beantwoord deze vraag dan toch eens en sluit hardop alle bullishe mogelijkheden uit. Gelieve op een Jan Boerenfluit -manier zodat ik het ook nog snap.

    Verder: het koersverloop nu past ook nog immer in het plaatje van Japan. Van erg hoog naar erg laag en daarna gezwabber op de vierkante centimeter. Maar Japan had een rijke wereld om zich heen en bleef overeind. Wie hebben wij ? Alweer zo'n vraag.....

    Misschien is het te veel gevraagd maar misschien ook niet. Deze dagdraad laat in toenemende mate kwaliteit zien van degenen die erin posten. Het zou een welkome aanvulling zijn als ook redactieleden van IEX of zelfs columnisten zich kwetsbaar en open en bloot in een discussie mengen. Dat hoeft niet per se in deze draad van vandaag maar mag ook in een andere draad als het werkelijk ergens over gaat ? Genoeg vragen in dit stukje die om een antwoord verlegen zitten. De bedoeling is niet om een drempel op te werpen maar juist door er eentje weg te halen. Help Jan Boerenfluit van de zomer de winter in en kom gewoon met wat antwoorden het toneel op

    De dagdraad is en blijft natuurlijk een dagdraad. De waan van de dag regeert hier en dat moet vooral zo blijven maar het zou zo prettig zijn als ik inderdaad ook weet of de waan van de dag past in het plaatje van de waan van de toekomst.

    De agenda van het FD tot slot:

    17 augustus 2009

    Datum Tijd Betreft Onderwerp
    17-08 01:01 Verenigd Koninkrijk Rightmove-rapportage huizenprijzen augustus
    17-08 01:50 Japan economische groei (bbp) 2e kwartaal (1e schatting)
    17-08 06:00 Japan verkiezingsdebat politieke kopstukken
    17-08 07:00 Japan leading index juni (def.)
    17-08 08:00 Hennes and Mauritz (Zwe.) omzetcijfers juli
    17-08 08:00 Finland producentenprijzen juli
    17-08 08:00 Michael Page (VK) halfjaarcijfers
    17-08 09:00 Tsjechië producentenprijzen juli
    17-08 09:30 Nederland bedrijfssparen 2008
    17-08 09:30 Nederland bijverdiensten studenten 2008
    17-08 09:30 Nederland zakelijke overnachtingen 2009
    17-08 10:00 Bulgarije economische groei (bbp) 2e kwartaal (1e schatting)
    17-08 10:30 Verenigd Koninkrijk inflatie (cpi) juli
    17-08 11:00 EU handelsbalans juni
    17-08 11:00 Nationale Denktank opening Denk Tank voor energieconsument (bekijkt hoe energieconsument aan te zetten tot meer energiebesaringen en keuzes ten faveure van duurzame energiebronnen (Driebergen)
    17-08 12:00 Hans Struijk Fietsen presentatie dir. Hanegouw over de ontwikkelingen op de fietsmarkt (Den Haag)
    17-08 14:00 Lowe's Companies (VS) halfjaarcijfers
    17-08 14:30 Verenigde Staten New Yrork Empire Manufacturing Index augustus
    17-08 15:00 Verenigde Staten effectenbeleggingen buitenlanders juni
    17-08 19:00 Verenigde Staten NAHB-index huizenmarkt augustus
    17-08 Aeroports de Paris (Fr.) productiecijfers juli
    17-08 Newcrest Mining (Austr.) halfjaarcijfers
    17-08 Dockwise halfjaarcijfers
    17-08 China Insurance Int. Holdings (China) halfjaarcijfers
    17-08 Industrial & Commercial Bank of China (Asia) halfjaarcijfers
    17-08 Bluescope Steel (Austr.) halfjaarcijfers

    Slotakkoord: Dat Barclays nu heel veel geld over heeft in de vorm van een bonus, ligt dat werkelijk alleen maar aan het feit dat goede bankiers zo zeldzaam zijn ? Dat goeden zeldzaam zijn weten we, maar fouten krijgen nog immer vette bonussen. Zijn ze goed of weten ze veel wat ze eigenlijk nooit hadden mogen weten en zijn ze daarom strategisch van veel waarde ? Wat zijn de grote en ook negatieve gevolgen als we alle bestaande bankiers naar de maan sturen en ze vervangen door jongeren die op financieel gebied de universiteit met succes hebben afgerond ?

    Vriendelijke groet,

    Vlokkenfeest
  2. forum rang 10 voda 16 augustus 2009 21:59
    Beste Victor/Vittor/Vlokkenfeest,

    Mijn complimenten (alweer) voor deze in mijn ogen, zéér goede dagdraad opening.

    Je hebt een aantal zeer scherpzinnige vragen/ issues ter berde gebracht.

    Op een aantal kan ik ook geen kant en klaar antwoord geven, en laat het daarom in het midden.

    En wat de schulden betreft, ik denk dat bijna iedere Nederlander die heeft. (gewild of ongewild)

    Wel opvallend, dat je Paulta noemt, de opper basher van ING forum destijds.

    Verder niets dan lof voor deze opening!
  3. [verwijderd] 16 augustus 2009 22:03
    quote:

    voda schreef:

    En wat de schulden betreft, ik denk dat bijna iedere Nederlander die heeft. (gewild of ongewild)
    Bedankt voor het compliment Voda. Bedoelde eigenlijk vooral vwb schulden welke economieën en dus welke bevolking met de grootste erfenis van de banken zit opgescheept.
  4. [verwijderd] 16 augustus 2009 22:08
    AB, Vittor. Je hebt weer in de roos geschoten.
    Onzekerheid en twijfel alom.
    Ik weet ook niet hoe het vanaf hier verder gaat. Ook in de dagvoorspellingen zie je die twijfel terug. Slaat het sentiment nu om of draven de stieren door naar de 300?
    Wie het weet mag het zeggen, maar als wij iets zeker weten dan is dat dat niemand het weet. Let's wait and see.
    Het enige wat ik op dit moment nog aandurf is een soort hit-and-run taktiek: aandelen kopen op dips en ze liefst dezelfde dag nog met een beetje winst weer slijten, en dat met voor mijn doen slechts kleine hoeveelheden tegelijk. Zo beperk ik mijn risico op dit moment tot een minimum, en "Kleinvieh macht auch Mist".
    Succes, allemaal, ieder op zijn manier.

    BT.
  5. [verwijderd] 16 augustus 2009 22:23
    quote:

    Vlokkenfeest schreef:

    [quote=Gekke Geert]
    Ik vraag mij af, wie is die Jan?
    [/quote]
    Als jij Jan belist niet bent kun jij Jan beslist helpen. Hou je vooral niet in...
    Zal wel cryptisch zijn ik weet nu nog steeds niet wie die Jan is, bent u dat?

    Ah ik heb hem het is Jan boerenfluit.

    ab van mij

  6. forum rang 6 mercurius-adept 16 augustus 2009 22:31
    LONDEN - De Britse minister van Financiën Alistair Darling staat klaar om de wetgeving aan te scherpen en nieuwe wetten in te voeren om salarissen en bonussen van Britse bankiers aan banden te leggen, als banken excessief risicogedrag blijven belonen.
    © ANP

    ''Consumenten zijn met recht bezorgd'', zei de minister zondag in een interview met The Sunday Times.

    ''Belastingbetalers hebben banken en feitelijk het hele bancaire systeem geholpen. Mensen willen er zeker van zijn dat we niet weer in dezelfde situatie belanden.''

    Hij gaf geen details over mogelijke nieuwe wetten of hoe hoog bonuspakketten mogen zijn.

    Nieuwe richtlijnen

    Een groot aantal Britse banken zocht overheidssteun toen ze het moeilijk hadden. De overheid nationaliseerde de kredietverstrekkers Northern Rock en Bradford & Bingly. Daarnaast nam de regering grote belangen in Royal Bank of Scotland en Lloyds.

    Eerder deze week publiceerde de Britse financiële autoriteit FSA nieuwe richtlijnen voor het bonusbeleid bij banken. Volgens die richtlijnen zouden bankiers meer voor goede prestaties op de langere termijn worden beloond.

    Gehoor

    Britse politici zijn bang dat banken zich niets van deze richtlijnen aantrekken en op dezelfde voet door zullen gaan als voor de crisis. Ook in de rest van de wereld hebben politici gezegd daarvoor te vrezen.

    In de Verenigde Staten lijkt het erop dat banken geen gehoor geven aan oproepen tot een gematigd bonusbeleid.

    Rapport

    Drie Amerikaanse banken gaven zelfs een totaalbedrag aan bonussen dat hoger lag dan hun winst, zo bleek uit een vorige maand gepubliceerd rapport van de Amerikaanse procureur-generaal Andrew Cuomo.

    Tussen december en april kregen Britse bankiers 7,6 miljard pond sterling (8,8 miljard euro) aan bonussen, aldus The Sunday Telegraph.

    De Britse krant baseert zich op een onderzoek van het Britse Nationale Statische Bureau (ONS). De bonussen waren wel 40 procent lager dan een jaar eerder.
    © ANP
    Uitgegeven: 16 augustus 2009 19:06
  7. [verwijderd] 16 augustus 2009 22:32
    quote:

    Gekke Geert schreef:

    [quote=Vlokkenfeest]
    [quote=Gekke Geert]
    Ik vraag mij af, wie is die Jan?
    [/quote]
    Als jij Jan belist niet bent kun jij Jan beslist helpen. Hou je vooral niet in...
    [/quote]

    Zal wel cryptisch zijn ik weet nu nog steeds niet wie die Jan is, bent u dat?
    Eigenlijk is deze Jan van toepassing op vrijwel idereen, van A tot Z dus.

    Jan, Piet, Joris, Corneel, maar ook op bijvoorbeeld Vittor of Hans, om maar wat te noemen.

    Mensen dus die geen enkele onderbouwde verwachting kunnen geven waarvan de waarschijnlijkheid grenst aan zekerheid als het gaat om de werkelijke afloop van de kredietcrisis.
  8. [verwijderd] 16 augustus 2009 22:36
    quote:

    voda schreef:

    Jo Jo, met alle respect hoor, maar kunnen we deze dagdraad "geschoond" houden van "onzin"?

    Slechts een klein verzoek, ook al je Jo jo niet zijn.....
    Jojo absoluut niet, deze weigert al heel zijn leven de juiste interpunctie toe te passen. Gekke Geert stelt best fatsoenlijke vragen tot dusver in deze draad Voda. Hij wil alleen graag weten wie ik met Jan bedoel en daar kreeg hij antwoord op. Dank niettemin voor het serieus houden van de inderdaad serieus bedoelde draad.
  9. [verwijderd] 16 augustus 2009 22:41
    quote:

    Vlokkenfeest schreef:

    [quote=voda]
    Jo Jo, met alle respect hoor, maar kunnen we deze dagdraad "geschoond" houden van "onzin"?

    Slechts een klein verzoek, ook al je Jo jo niet zijn.....
    [/quote]
    Jojo absoluut niet, deze weigert al heel zijn leven de juiste interpunctie toe te passen. Gekke Geert stelt best fatsoenlijke vragen tot dusver in deze draad Voda. Hij wil alleen graag weten wie ik met Jan bedoel en daar kreeg hij antwoord op. Dank niettemin voor het serieus houden van de inderdaad serieus bedoelde draad.
    Ach, ik ben de hele avond al Jojo,is mij wel goed.
  10. [verwijderd] 16 augustus 2009 22:46
    quote:

    mercurius-adept schreef:

    LONDEN - De Britse minister van Financiën Alistair Darling staat klaar om de wetgeving aan te scherpen en nieuwe wetten in te voeren om salarissen en bonussen van Britse bankiers aan banden te leggen, als banken excessief risicogedrag blijven belonen.
    Tot nu toe knap van de zittende machten dat ze het volk zo onder bedwang houden. Zo'n maatregel helpt daar natuurlijk ook wel een beetje bij.

    Ben benieuwd of er nog een maatregel echt helpt áls het inderdaad werkelijk fout gaat en de schuldenberg daadwerkelijk op het bord van Jan komt te liggen.

    Kga slapen, het was hier vandaag er heet en tegen het midden van de week wordt zelfs de 40 graden gehaald.Succes morgen.
  11. [verwijderd] 16 augustus 2009 22:52
    quote:

    Vlokkenfeest schreef:

    [quote=mercurius-adept]
    LONDEN - De Britse minister van Financiën Alistair Darling staat klaar om de wetgeving aan te scherpen en nieuwe wetten in te voeren om salarissen en bonussen van Britse bankiers aan banden te leggen, als banken excessief risicogedrag blijven belonen.
    [/quote]
    Tot nu toe knap van de zittende machten dat ze het volk zo onder bedwang houden. Zo'n maatregel helpt daar natuurlijk ook wel een beetje bij.

    Ben benieuwd of er nog een maatregel echt helpt áls het inderdaad werkelijk fout gaat en de schuldenberg daadwerkelijk op het bord van Jan komt te liggen.

    Kga slapen, het was hier vandaag er heet en tegen het midden van de week wordt zelfs de 40 graden gehaald.Succes morgen.
    Vlokkenfeest, er staat geschreven Darling staat klaar met wetgeving, eerst moet er wetgeving zijn dan pas geloof ik er in.
    Wat je schrijft het is eng, als het zo doorgaat moet er ergens iets barsten.

    Groet.
  12. [verwijderd] 16 augustus 2009 22:58
    quote:

    mercurius-adept schreef:

    LONDEN - De Britse minister van Financiën Alistair Darling staat klaar om de wetgeving aan te scherpen en nieuwe wetten in te voeren om salarissen en bonussen van Britse bankiers aan banden te leggen, als banken excessief risicogedrag blijven belonen.
    © ANP

    ''Consumenten zijn met recht bezorgd'', zei de minister zondag in een interview met The Sunday Times.

    ''Belastingbetalers hebben banken en feitelijk het hele bancaire systeem geholpen. Mensen willen er zeker van zijn dat we niet weer in dezelfde situatie belanden.''

    Hij gaf geen details over mogelijke nieuwe wetten of hoe hoog bonuspakketten mogen zijn.

    Nieuwe richtlijnen

    Een groot aantal Britse banken zocht overheidssteun toen ze het moeilijk hadden. De overheid nationaliseerde de kredietverstrekkers Northern Rock en Bradford & Bingly. Daarnaast nam de regering grote belangen in Royal Bank of Scotland en Lloyds.

    Eerder deze week publiceerde de Britse financiële autoriteit FSA nieuwe richtlijnen voor het bonusbeleid bij banken. Volgens die richtlijnen zouden bankiers meer voor goede prestaties op de langere termijn worden beloond.

    Gehoor

    Britse politici zijn bang dat banken zich niets van deze richtlijnen aantrekken en op dezelfde voet door zullen gaan als voor de crisis. Ook in de rest van de wereld hebben politici gezegd daarvoor te vrezen.

    In de Verenigde Staten lijkt het erop dat banken geen gehoor geven aan oproepen tot een gematigd bonusbeleid.

    Rapport

    Drie Amerikaanse banken gaven zelfs een totaalbedrag aan bonussen dat hoger lag dan hun winst, zo bleek uit een vorige maand gepubliceerd rapport van de Amerikaanse procureur-generaal Andrew Cuomo.

    Tussen december en april kregen Britse bankiers 7,6 miljard pond sterling (8,8 miljard euro) aan bonussen, aldus The Sunday Telegraph.

    De Britse krant baseert zich op een onderzoek van het Britse Nationale Statische Bureau (ONS). De bonussen waren wel 40 procent lager dan een jaar eerder.
    © ANP
    Uitgegeven: 16 augustus 2009 19:06
    Zolang de wetgeving niet wereldwijd aangescherpt wordt heeft 't geen nut. De hotshots in de bankenwereld zullen door hoge bonussen naar andere, nog steeds hoge bonussen betalende landen verhuizen. Door welke kwaliteiten iemand veel aanzien in de bankenwereld heeft en graag in de armen wordt genomen is mij niet echt duidelijk. Krijg sinds de laatste tijd het vermoeden dat sluwheid en gebrek aan geweten de doorslag geeft.
  13. [verwijderd] 16 augustus 2009 22:59

    Vlokkenfeest, je hebt het over Japan.

    Zijn er verschillen?

    1. Indertijd was de rente bij Japanse banken bijna nul. maar dat was al jaren daarvoor ook het geval.

    3. Er was gewoon geen enigszins normaal werkend banksysteem. vakbonden werden ook ingekaderd via het bedrijfsvakbondensysteem.

    3. In Japan was het beleid van exportbevordering en importafscherming. Toyota's verkopen en al het binnenkomend grut afkeuren zag maar.

    4. In Japan liepen publieke en private sector volstrekt ineen. Uitgerangeerde ambtenaren werden bij bedrijven geplaatst en dat was ni problem.

    5. Pensioenfondsen voor werknemers bestonden nauwelijks.

    Japan maakt een grote boom mee, maar het is maar de vraag of intern de downgang zo groot was.

    Voor het denken geef ik je maar bovenstaande suggesties. Wel een leuk stukje , hoor en is zeker niet als kritiek bedoeld.

    Groet, Jonas
  14. [verwijderd] 16 augustus 2009 23:11
    quote:

    Vlokkenfeest schreef:

    Eigenlijk ingegeven door bijdragen van mensen die het einde van de crisis al helemaal zien zitten en denken dat we aan de vooravond staan van een periode van geweldige economische groei met bijbehorende booming aandelenmarkten.
    [/quote]
    er zijn relatief gezien weinig mensen die direct geraakt worden in de portemonnee en zoals het in een laag conjunctuur gaat. geven mensen weinig geld uit. DUS hebben we met zn allen meer spaargeld. ooit en ik denk daarbij dus ook (bullish) binnenkort. gaan we het uitgeven. het nieuws word beter/minder slecht. dus gaan we weer normaal doen.
    [quote=Vlokkenfeest]
    Produktieprocessen zijn de afgelopen vijftien jaar helemaal scheef gegroeid en uit zijn verband gerukt onder invloed van koopkracht die er eigenlijk niet kon en mocht zijn.
    [/quote]
    de scheef groei is er door de crisis wel uit nu. mensen die in conjunctuurgevoelige sectoren werken die hebben nu geen werk. en dus is de scheef groei er een beetje uit. (ik verwijs nog wel even naar boven. daar zeg ik dat mensen spaargeld hebben dus de balans is op dit moment scheef...MAAR naar beneden scheef.
    [quote=Vlokkenfeest]
    Er zijn schulden, een heleboel, maar wie heeft ze ?
    Kan het foute waardeloze waardepapier ooit nog iets waard worden zodat het huidige zichtbare schuldenpakket niet groter wordt ?
    Waarom stijgt het aandeel Fortis ? Is dat werkelijk alleen omdat men hoopt dat er juridisch nog iets te halen valt ?
    [/quote]
    voor als nog is het zo dat de staat hele grote schulden heeft. en nog grotere leningen heeft uitstaan. zoals bij ING bijvoorbeeld.
    daar staat een enorme lening uit met een waanzinnig hoge rente en premie.
    dat word in betere tijden weer terugbetaald. Fortis word gesaneerd vermoed ik. of we krijgen weer een kleine staatsbank zoals vroeger ABN dat was.
    [quote=Vlokkenfeest]
    Tuurlijk, als ik een opperbeer zulke vragen stel dan komt hij met een blok goud op de proppen. Zonder echter een duidelijke motivatie !
    [/quote]
    het is geen brok goud wat deze neutotische beer voorschoteld maar zoals deze beer het heeft begrepen uit kranten/columns/e.d.
    [quote=Vlokkenfeest]
    Paulta en ook anderen die veel ellende voorzagen blijven nu erg stil. ING rook aan de tien en Aegon maakt haast ongestraft een emissie bekend. Slechts een milde correctie op een eerdere forse stijging. Kan het zo zijn dat het foute waardepapier ooit nog iets waard wordt via een bepaalde weg ?
    de bedrijven zijn niet failliet gegaan dus is het geen fout waardepapier. als we terugkijken en sommige geniale mensen kunnen dit vast uitrekenen (fair value) vergeet even de hoogconjunctuur-dagen en de crisis en kijk dan eens wat deze bedrijven waard waren. ik denk dat je dan op een redelijk niveau moet zitten.


    je wilde een stukje je kwaliteit op z'n Jan's...
    ik weet niet of dit op zn Jan's genoeg is.
    ik weet niet of het kwaliteit is.

    ik weet wel dat ik het zo zie.

    ik wens u goede handel,

    wish
  15. [verwijderd] 17 augustus 2009 01:12
    adnbeursanalyse.nl/Slotanalyses/aex14...

    En dan nog dit...

    Mijn "En dan nog dit..." van vandaag heeft een nogal speculatief karakter. Ter sprake komt nogmaals de daggrafiek van de AEX-index, maar dan een grafiek waarin ik een opmerkelijk patroon getekend heb. Normaliter speculeer ik niet vooraf op patronen die zich zouden kunnen ontwikkelen, maar probeer ik steeds vaste grenzen te bepalen aan de hand waarvan ik het vervolg inschat. Vooruitlopen op de vorming van een patroon is gevaarlijk, want je weet nooit of het zich daadwerkelijk gaat ontwikkelen. Het patroon hieronder wilde ik u echter door zijn bijzondere vorm niet onthouden.

    In de grafiek ziet u dat de stijging vanaf 13 juli jongstleden de vorm heeft gekregen van een ellips. De beweging vlakt momenteel af, de graadmeter bevindt zich in de omkeerfase van dit patroon. Het speculatieve aspect schuilt in de beweging die ik naar beneden doorgetrokken heb. Hierbij ben ik er van uit gegaan dat er een afgeronde top gaat ontstaan, met daarop volgend een steeds sneller verlopende daling die omgekeerd evenredig verloopt aan de stijging. De daling kan mocht dit patroon zich inderdaad voor doen net zo groot worden als de stijging en dezelfde tijdsduur beslaan. We zouden eind september teruggekeerd kunnen zijn bij een stand van 241 punten.
    Ik ben me bewust van het feit dat één stijgingsgolf en een uitbraak naar boven vanuit de plaats waar we nu staan voldoende kan zijn om de vorming van het patroon te voorkomen. Dat maakt het tekenen van deze ellips zo speculatief. Dat neemt niet weg dat het om zo'n mooi passend patroon gaat, dat ik het toch de moeite waard vond om het u te laten zien. Je weet immers maar nooit, misschien verloopt het wel werkelijk zoals geschetst en dan is het beter gewaarschuwd te zijn voor deze mogelijkheid dan bij verrassing geconfronteerd te worden met een scherpe daling. -Ad Nooten-

    Wellicht dat jullie deze visie (prachtige paraboolvorming!) over het hoofd hebben gezien, u bent waargeschuwd!

    Groeten en Sterkte.


261 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.