Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Arend Jan Kamp - Europese bankenstress

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 juli 2009 16:31

    Arend Jan, ik begrijp je niet helemaal of mogelijk helemaal niet.

    Waarom zou moeten worden afgeschreven? Zijn het de op de U.S.-huizenmarkt gebaseerde obligatie's? De Amerikaanse huizenmarkt stabiliseert, is net op jouw andere geconstateerd.

    Wat zou het dan kunnen zijn? Problemen met creditcards of voor onze banken problemen met uitstaande kredieten. Overigens vind ik die 133 mld redelijk overzichtelijk en dat moet te behapppen zijn.

    Groet, Jonas
  2. [verwijderd] 29 juli 2009 16:47
    ING wordt op de been gehouden middels een miljardensteun door de Nederlandse belastingbetaler. Eind 2008 maakte het concern bekend dat “vanwege de marktomstandigheden de kaders, waarbinnen investeringen in vastgoed worden geselecteerd, [zijn] aangescherpt.” Alleen ‘W-Alt-A’ Bos ziet nog brood in de vastgoedportefeuille en verwacht dat de belastingbetaler veel gaat verdienen aan de gesloten deal met ING.

    Niet alleen commercieel vastgoed baart ING zorgen. In het Kwartaalbericht Vastgoed juni 2009 van ING meldt de bank-verzekeraar: “Het toenemende aantal aangeboden woningen zet de prijzen onder druk. Naar verwachting zullen de huizenprijzen in december 2009 7% lager liggen dan een jaar eerder.” In februari 2008 stond in ING Shareholder, het blad voor de aandeelhouders: “ING Real Estate is wereldwijd de grootste speler voor vastgoedbeleggingen en marktleider in vastgoedfinanciering in Nederland.” Niet zo gek dus, dat beleggers het aandeel links laten liggen.
  3. [verwijderd] 29 juli 2009 17:21

    Volgens mij heeft de RABO toch zo'n 40% hypotheekmarktaandeel en is dat de grootste spelerop de vastgoedmarkt.

    Dat bedrag aan U.S.-huizenmarkt gereleteerde obligaties is zeker geen 1400 kld ofzo. Laten we ons bij de feiten houden. Balanstotaal is echt wat anders dan specifieke moeilijke bezittingen.

    Die U.S.-obligaties waren tot voor kort moeilijk waardeerbaar. Binnnenkort kan dat misschien wel weer. Als Obama en Hillary nu ook nog wat goede afspraken maken met de Chinezen over de valutaverhoudingen enzo dan kan het best in orde komen. Ook tijdige renteverhogingen in de U.S etc zulllen nodig zijn.

    Het zal niet gemakkelijk zijn, maar "Yes we can". Obama heeft zelfs al gesteld als er niet binnen mijn termijn geen economische ommekeer komt, is het over voor mij. Jammmer, dat sommige Amerikanen blijkbaar hebben verwacht dat hij een soort toverstaf had. Zo werkt het natuurlijk niet.

    Groet, Jonas

  4. bossie 29 juli 2009 19:21
    ik zou zegge, laat die banken failliet gaan. Dat gebeurt trouwens toch niet, want dan komt er wel weer een andere aasgier/bank die het voor een appel een een ei overneemt. Ook goed. Of een centrale bank komt te hulp. Ook goed. Maar het wordt de hoogste tijd dat ze van onze belastingcenten afblijven.
    Na de ontvangen staatssteun komen de banken hun beloften niet na. Hypotheken zonder NHG zijn bijna niet meer te krijgen. Dit zal alleen maar erger worden!
    En het balanstotaal van alle banken is maar een schijntje van de totale exposure van de banken. Het shadow-bankingsystem is vele malen groter dan hetgeen officieel in de boeken wordt gerapporteerd. En bovendien betreft dit veelal de meest risicovolle activiteiten (derivaten) omdat die niet op de balans 'mogen'. Legaal frauderen heet dat.
  5. bossie 29 juli 2009 19:25
    @ eugenenl
    Tsja, als je de statistieken van de VS gelooft, trekt de markt aan. Maar de statistieken zijn niet te vertrouwen, dat weten we (hoop ik tenminste) inmiddels allemaal wel. Bovendien kan best sprake zijn van een tijdelijke opleving maar een structureel herstel? No way. De ARMS-hypotheken en Alt-A (onze overheid) gaan de komende jaren uitgerookt worden door de banken. Eventuele verliezen worden hoe dan ook door de overheden overgenomen.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.