Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Aandelen op naam stellen

19 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 juli 2009 02:18
    Omdat ik voor sommige aandelen toch niet van plan ben deze te verkopen, wil ik eigenlijk af van het graaien van de bank (bewaarloon, provisies over dividenden, je kent de ellende wel). Is het (praktisch) mogelijk om de toonderaandelen op mijn beleggingsrekening om te ruilen voor aandelen op naam? Heeft iemand hier ervaring mee?
  2. [verwijderd] 26 juli 2009 09:18
    De "normale" aandelen bestaan alleen nog maar giraal/electronisch. Er is dus geen papiertje wat je in je la legt me couponnetjes die je t.b.v. dividend moet knippen.

    De bedrijven waarin je belegt heten niets voor niets Naamloze Vennootschap. Kenmerk van een NV is dat de "normale" aandeelhouders onbekend/niet benoemd zijn.
  3. [verwijderd] 26 juli 2009 11:49
    Free-Bird
    ik heb elk jaar wat aandeeltje gewoon op de naam van mijn kinderen laten schrijven, de bank heeft hiervoor niets in rekening gebracht
    dit zou je dus op iedereens naam kunnen doen(schenking!)
    immers als je een porto naar een andere bank overschrijft dan kost het meestal niets of weining
  4. Jean 26 juli 2009 13:13
    quote:

    Free_Bird schreef:

    Omdat ik voor sommige aandelen toch niet van plan ben deze te verkopen, wil ik eigenlijk af van het graaien van de bank (bewaarloon, provisies over dividenden, je kent de ellende wel).
    Vreemd vind ik het dat mensen alles naar gratis willen hebben. Een bank bewaart je aandelen en je geld veilig en daarvoor moet je iets betalen. Logisch toch?
    Zou je zelf achter je dividenden aan willen gaan? Hoe ga je aandelen kopen zonder bank of broker?

    En nu niet de discussie starten over banken die om kunnen vallen en de 100.000 euro regeling. Daar gaat het even niet om.

  5. FEGG 26 juli 2009 13:47
    Geen ervaring mee. Je kan in ieder geval niet zomaar aandelen aan toonder switchen voor aandelen op naam:

    2:82 BW:
    "1. De statuten bepalen of aandelen op naam of aan toonder luiden.
    2. Indien aandelen zowel op naam als aan toonder kunnen luiden, moet de naamloze vennootschap op verzoek van een aandeelhouder een op naam luidend volgestort aandeel aan toonder stellen of omgekeerd, voor zover de statuten niet anders bepalen, en wel ten hoogste tegen de kostprijs.
    [...]"

    Het is dus in belangrijke mate afhankelijk van de statuten van een NV. Het lijkt mij logisch als beursgenoteerde aandelen uitsluitend aan toonder kunnen luiden. Of laat ik het anders zeggen: ik kan me niet voorstellen dat een beursgenoteerde onderneming zulke achterlijke juristen in dienst heeft die de mogelijkheid open laten beursgenoteerde aandelen op naam te zetten met alle administratieve rompslomp omtrent aandeelhoudersregister van dien. Juridisch is het dus wel mogelijk, maar ik geef je weinig kans dat de statuten in die mogelijkheid voorzien.

    Daarnaast kan ik me zomaar voorstellen dat er notarissen aan te pas moeten komen om eea formeel af te handelen. Van de tarieven die zij rekenen kan de gemiddelde particulier 40 jaar bewaarloon betalen. Dus tenzij het over miljoenen aan beleggingen gaat is het depot bij de bank echt het goedkoopste alternatief. In ieder geval het gemakkelijkste, want in hoeverre banken bereid zijn hieraan mee te werken is weer een volgend issue.

    Voor de goede orde: dit gaat uiteraard alleen op voor een NV op Nederlandse leest.

    quote:

    dom en blond schreef:

    Free-Bird
    ik heb elk jaar wat aandeeltje gewoon op de naam van mijn kinderen laten schrijven, de bank heeft hiervoor niets in rekening gebracht
    dit zou je dus op iedereens naam kunnen doen(schenking!)
    immers als je een porto naar een andere bank overschrijft dan kost het meestal niets of weining
    Excuus dat ik het me laat ontglippen, maar what's in a name...
  6. forum rang 7 ffff 26 juli 2009 15:02
    Free Bird,

    Ik heb daar ervaring mee. Uit de antwoorden die je hierboven van andere bezoekers krijgt, maak ik op dat je vraag niet helemaal duidelijk is.

    Het is bij nogal wat aandelen mogelijk de aandelen die je bij je bankier hebt te laten overschrijven in een register dat bijgehouden wordt door het bedrijf. Voordeel is zoals je zelf al zegt dat er verder geen enkele kost meer aan je aandelenbezit kleeft. Nu moet gezegd worden dat die kosten de laatste jaren flink verminderd zijn, dus DIE reden is eigenlijk een stuk minder geworden de afgelopen jaren.

    Het heeft vooral zin als je op je aandelenbezit een verhoogde dividenduitkering krijgt. Je herinnert misschien die DSM register wel, die na veel vijven en zessen weer is ontbonden en afgevoerd. Maar er zijn nog bedrijven die dat toepassen zoals bijvoorbeeld Lafarge. Als je je aandelen bij hen registreert krijg je 10 procent meer dividend als je een ouwe trouwe bent. Op een dividend van 2 Euro is dat toch de moeite.
    D'r zijn ook nadelen: Als je plots wil verkopen heb je ze niet onmiddellijk "bij de hand". Je moet dan eerst je aandelen laten overschrijven van het register bij het beursgenoteerde bedrijf naar je bankier en bij je bankier kun je dan verkopen. Tenzij je natuurlijk je bankier heel goed kent en je "eventjes" short kunt gaan omdat die bankier ook weet dat jouw aandelen bij dat bedrijf geparkeerd staan.

    Bij bedrijven als SOLVAY kun je je laten registreren bij " SOLVAC". Dat is precies hetzelfde als Solvay, maar je vangt uiteindelijk meer dividend op je investering in het bedrijf.

    Achteraf spijt gehad dat ik dat niet meteen voor de aandelen voor mijn kinderen in het register van Solvac heb laten registreren. Dat zijn nu typisch van die zeer langetermijnbbeleggingen waardoor je toch jaarlijks meer dividend vangt.

    Bij heel wat Amerikaanse bedrijven kun je je ook laten registreren. In verleden vaak Amerikaanse aandelen gehad en als je op die investor relations websites komt vind je regelmatig hele verhalen / uitleg hoe je je aandelen bij hen kunt laten registreren. Dat heb ik nog nooit in de praktijk gedaan.

    Peter
  7. forum rang 7 ffff 26 juli 2009 15:19
    MKZK,

    Terechte opmerking. Die aandelen van je kinderen blijven op de effectenrekeining bij een bank.

    Aandelen aan toonder zijn per 2012 volledig verboden in België. Het zou mij niet verwonderen dat dat voor veel andere landen ook gaat gelden.

    Dat is trouwens ook de reden waarom zeer veel AEX bedrijven waarvan je 15, 20 jaar geleden een pak aandelen in de kluis had liggen nu eenvoudigweg niet meer aan toonder te krijgen zijn: Eigenlijk kun je ze allemaal noemen: maar ooit had ik pairen van Elsevier, RD, Philips, Aegon ING, Heineken, Océ van der Grinten etc. etc. Maar ook die tijd is helemaal voorbij en terecht want de kosten van het couponnetjes knippen en inleveren is natuurlijk gigantisch veel duurder dan een software programmaatje voor je bankier.

    De enige echte aandelen aan toonder zijn volgens mij over pakweg vijf jaar aandelen van een eigen vennootschap waarvoor je dan aandelen hebt laten drukken.....

    Peter
  8. [verwijderd] 26 juli 2009 18:52
    quote:

    Jean schreef:

    Vreemd vind ik het dat mensen alles naar gratis willen hebben.[/quote]
    Ik niet. Heb jij aandelen om er zelf beter van te worden, of om de kas van de bank te spekken?
    [quote=Jean]Een bank bewaart je aandelen en je geld veilig en daarvoor moet je iets betalen. Logisch toch?[/quote]
    Op zich niet geheel onlogisch, maar als er een beter alternatief is kies ik liever daarvoor.
    [quote=Jean]Zou je zelf achter je dividenden aan willen gaan?[/quote]
    Volgens mij gaat dat bij aandelen op naam redelijk soepel.
    [quote=Jean]Hoe ga je aandelen kopen zonder bank of broker?[/quote]
    Niet, maar ik heb de aandelen al gekocht en daarvoor betaald. Het probleem is dat ik nu ook betaal om de aandelen in mijn bezit te houden en om dividend te ontvangen. Dat vind ik voor langetermijnbeleggingen een beetje zonde.
    [quote=FEGG]Het is dus in belangrijke mate afhankelijk van de statuten van een NV. Het lijkt mij logisch als beursgenoteerde aandelen uitsluitend aan toonder kunnen luiden. Of laat ik het anders zeggen: ik kan me niet voorstellen dat een beursgenoteerde onderneming zulke achterlijke juristen in dienst heeft die de mogelijkheid open laten beursgenoteerde aandelen op naam te zetten met alle administratieve rompslomp omtrent aandeelhoudersregister van dien. Juridisch is het dus wel mogelijk, maar ik geef je weinig kans dat de statuten in die mogelijkheid voorzien.[/quote]
    Dat had ik al uitgezocht en gelukkig blijken de meeste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven wel aandelen op naam te kennen, plus een mogelijkheid om ze om te wisselen.
    [quote=FEGG]Daarnaast kan ik me zomaar voorstellen dat er notarissen aan te pas moeten komen om eea formeel af te handelen. Van de tarieven die zij rekenen kan de gemiddelde particulier 40 jaar bewaarloon betalen. Dus tenzij het over miljoenen aan beleggingen gaat is het depot bij de bank echt het goedkoopste alternatief. In ieder geval het gemakkelijkste, want in hoeverre banken bereid zijn hieraan mee te werken is weer een volgend issue.
    [/quote]
    Artikel 86 maakt gelukkig een uitzondering voor beursgenoteerde N.V.'s.
    [quote=ffff]Ik heb daar ervaring mee.[/quote]
    Ah, kijk!
    [quote=ffff]Uit de antwoorden die je hierboven van andere bezoekers krijgt, maak ik op dat je vraag niet helemaal duidelijk is.[/quote]
    Ja, daar lijkt het inderdaad op. Het leek me al een onderwerp dat niet bij velen bekend is.
    [quote=ffff]Het is bij nogal wat aandelen mogelijk de aandelen die je bij je bankier hebt te laten overschrijven in een register dat bijgehouden wordt door het bedrijf.[/quote]
    Hoe gaat dat dan in zijn werk? Moet ik bijvoorbeeld een mailtje sturen naar Investor Relations om te vragen hoe het zit? Of moet ik juist in eerste instantie naar mijn bank stappen? Ik hoop eigenlijk op het eerste, want de klantenservice van de bank is meestal een ramp (U wilt een AVA bezoeken? Oh, dan moet ik even een collega raadplegen, want dat heb ik nog nooit meegemaakt)...
    [quote=ffff]Voordeel is zoals je zelf al zegt dat er verder geen enkele kost meer aan je aandelenbezit kleeft. Nu moet gezegd worden dat die kosten de laatste jaren flink verminderd zijn, dus DIE reden is eigenlijk een stuk minder geworden de afgelopen jaren.[/quote]
    Ja, op zich wel. Maar alle beetjes helpen, toch? Als de kosten van het omwisselen dus de moeite waard zijn doe ik het gewoon.
    [quote=ffff]Het heeft vooral zin als je op je aandelenbezit een verhoogde dividenduitkering krijgt. Je herinnert misschien die DSM register wel, die na veel vijven en zessen weer is ontbonden en afgevoerd. Maar er zijn nog bedrijven die dat toepassen zoals bijvoorbeeld Lafarge. Als je je aandelen bij hen registreert krijg je 10 procent meer dividend als je een ouwe trouwe bent. Op een dividend van 2 Euro is dat toch de moeite.[/quote]
    Dat is mijn geval (nog) niet van toepassing.
    [quote=ffff]D'r zijn ook nadelen: Als je plots wil verkopen heb je ze niet onmiddellijk "bij de hand". Je moet dan eerst je aandelen laten overschrijven van het register bij het beursgenoteerde bedrijf naar je bankier en bij je bankier kun je dan verkopen. Tenzij je natuurlijk je bankier heel goed kent en je "eventjes" short kunt gaan omdat die bankier ook weet dat jouw aandelen bij dat bedrijf geparkeerd staan.[/quote]
    Ik doe dit toch alleen voor aandelen die ik niet wil verkopen, de rest laat ik lekker bij de bank staan. Hoewel, ik denk er inderdaad over om naar Lynx over te stappen... Wat me met name tegenhoudt is dat zij niet aangesloten zijn bij het Communicatiekanaal Aandeelhouders. Aan de andere kant kan ik voor het geld dat ik nu betaal die paar AVA-stukken ook wel zelf uitprinten.
    [quote=ffff]Bij bedrijven als SOLVAY kun je je laten registreren bij " SOLVAC". Dat is precies hetzelfde als Solvay, maar je vangt uiteindelijk meer dividend op je investering in het bedrijf.

    Achteraf spijt gehad dat ik dat niet meteen voor de aandelen voor mijn kinderen in het register van Solvac heb laten registreren. Dat zijn nu typisch van die zeer langetermijnbbeleggingen waardoor je toch jaarlijks meer dividend vangt.[/quote]
    Interessant. Ik heb zelf geen aandelen Solvay, maar ken wel iemand die er werkt in iemand die er gewerkt heeft (beiden uiteraard bij het voormalige Duphar).
    [quote=ffff]Bij heel wat Amerikaanse bedrijven kun je je ook laten registreren. In verleden vaak Amerikaanse aandelen gehad en als je op die investor relations websites komt vind je regelmatig hele verhalen / uitleg hoe je je aandelen bij hen kunt laten registreren. Dat heb ik nog nooit in de praktijk gedaan.
    Tsja, hadden Nederlandse bedrijven ook maar zo'n uitleg op hun website staan, dan had ik het allang geregeld.

    Enfin, ik ben weer iets verder op weg geholpen, bedankt!
  9. forum rang 7 ffff 26 juli 2009 20:41
    Hoe gaat dat dan in zijn werk? Moet ik bijvoorbeeld een mailtje sturen naar Investor Relations om te vragen hoe het zit? Of moet ik juist in eerste instantie naar mijn bank stappen?

    Free Bird,

    De bankiers zijn er ( begrijpelijk) niet enthousiast over. Alle keren dat ik liet overschrijven van mijn effectenrekening van de bankier naar het register van de beursgenoteerde onderneming, brachten ze "bezwaren". Uiteindelijk betekent het voor hen extra administratieve rompslomp en... wordt het beheerloon jaarlijks wat minder.

    Je moet het dus doen met de investor relations afdelingen van de betreffende bedrijven. Die leggen dat wel heel precies uit hoe je te werk moet gaan.
    Toendertijd bij DSM was de begeleiding fantastisch. Een e-mail volstond en de zij stuurden je de formulieren. Als je op de website van Lafarge kijkt kun je daar gedetailleerd lezen wat je moet doen. Zelfde geldt voor nogal wat Amerikaanse bedrijven. Staat er precies uitgelegd.

    Maar het zijn en blijven (grote) uitzonderingen. Bij de meeste bedrijven bestaan er niet dit soort regelingen. Eigenlijk goed te begrijpen: De periode dat de belegger zijn aandelen aanhoudt is de afgelopen twintig jaar enorm verminderd, met een versnelling in de afgelopen twee jaar. " Beleggers" houden steeds korter hun aandelen aan. Ik sta iedere keer weer perplex als ik de "gemiddelden" lees, van een maand tot enkele maanden. Dat betekent dus dat er nauwelijks beleggers zijn die aandelen jaren aanhouden en ook dat wordt door bijvoorbeeld " De Tijd" regelmatig onderzocht. Dat soort beleggers is een uitstervend soort. Speculanten hebben hun plaatst volledig ingenomen.

    En speculanten vragen niet om tegemoetkomingen waar jij in deze draad op doelt.

    Peter
  10. [verwijderd] 26 juli 2009 22:44
    ben ik nu gek of is iedereen op de iex geatoord?.
    Free_Bird schreef:"Omdat ik voor sommige aandelen toch niet van plan ben deze te verkopen, wil ik eigenlijk af van het graaien van de bank (bewaarloon, provisies over dividenden, je kent de ellende wel). Is het (praktisch) mogelijk om de toonderaandelen op mijn beleggingsrekening om te ruilen voor aandelen op naam?"

    aandelen aan toonder: zijn aandelen die op papier gedrukt zijn. zij kunnen aan derden doorgegeven worden, met of zonder speciale administratieve procedures.

    ik wou dat er weer aandelen aan toonder waren.
    dan kon de beurs elke dag om drie uur dicht.
    en was het afgelopen met de dagenlikse zwendel.

    ik vind dat op de huidige situatie van aandelen op naam de banken waar uw aandelen geregistreerd staan
    u extra rente behoren te geven voor uw investeringen
    in bedrijven en welks kapitaal in de vorm van aandelen bij uw bank onder gebracht heeft.
  11. [verwijderd] 26 juli 2009 23:11
    ben ik nu gek of is iedereen op de iex gestoord?.
    Free_Bird schreef:"Omdat ik voor sommige aandelen toch niet van plan ben deze te verkopen, wil ik eigenlijk af van het graaien van de bank (bewaarloon, provisies over dividenden, je kent de ellende wel). Is het (praktisch) mogelijk om de toonderaandelen op mijn beleggingsrekening om te ruilen voor aandelen op naam?"

    aandelen aan toonder: zijn aandelen die op papier gedrukt zijn. zij kunnen aan derden doorgegeven worden, met of zonder speciale administratieve procedures.

    ik wou dat er weer aandelen aan toonder waren.
    dan kon de beurs elke dag om drie uur dicht.
    en was het afgelopen met de dagenlijkse zwendel.

    ik vind dat op de huidige situatie van aandelen op naam de banken waar uw aandelen geregistreerd staan
    u extra rente behoren te geven voor uw investeringen
    in bedrijven waarvoor u kapitaal in de vorm van aandelen bij uw bank onder gebracht heeft.

    dan is het grotendeels afgelopen met de zwendel en kunnen de beurzen in de euronext gewoon weer dicht om drie uur.
    leve de couponschaar !
    dan is het weer terug met de " wormen in naarden"
    en dan wordt het weer : goedenmiddag mijnheer fffff ,hoe gaat het met uw virtuele kinderen ?

    de enige kosten wordt dan het huren van een kluis in de kelders van uw bank.
    maar ziet u dat bij binck op de vijzelstraat in amsterdam gebeuren?
    ik heb dat door de bam indertijd bij de spaarbank van amsterdam (nu fortis) aan het sigel zien maken.
    heeft een vermogen gekost.
    maar maakt nu niet uit bij de aanleg van dat belachelijke metrolijntje.
    want of er 10 huizen bijna instorten of 1000 tot sloop verklaard worden dat maakt toch geen verschil, nietwaar?

  12. [verwijderd] 26 juli 2009 23:29
    quote:

    ffff schreef:

    MKZK,

    Terechte opmerking. Die aandelen van je kinderen blijven op de effectenrekeining bij een bank.

    Aandelen aan toonder zijn per 2012 volledig verboden in België. Het zou mij niet verwonderen dat dat voor veel andere landen ook gaat gelden.

    Dat is trouwens ook de reden waarom zeer veel AEX bedrijven waarvan je 15, 20 jaar geleden een pak aandelen in de kluis had liggen nu eenvoudigweg niet meer aan toonder te krijgen zijn: Eigenlijk kun je ze allemaal noemen: maar ooit had ik pairen van Elsevier, RD, Philips, Aegon ING, Heineken, Océ van der Grinten etc. etc. Maar ook die tijd is helemaal voorbij en terecht want de kosten van het couponnetjes knippen en inleveren is natuurlijk gigantisch veel duurder dan een software programmaatje voor je bankier.

    De enige echte aandelen aan toonder zijn volgens mij over pakweg vijf jaar aandelen van een eigen vennootschap waarvoor je dan aandelen hebt laten drukken.....

    Peter
    Dat zegt niets. Vroeger was een bankrekening gratis en nu betaal je overal voor. Ik denk dat aandelen aan toonder meer kosten als het bewaarloon. Tenminste als je de boel ook wilt verzekeren.
  13. [verwijderd] 27 juli 2009 12:20
    quote:

    Jean schreef:

    Vreemd vind ik het dat mensen alles naar gratis willen hebben. Een bank bewaart je aandelen en je geld veilig en daarvoor moet je iets betalen. Logisch toch?
    Zou je zelf achter je dividenden aan willen gaan? Hoe ga je aandelen kopen zonder bank of broker?

    En nu niet de discussie starten over banken die om kunnen vallen en de 100.000 euro regeling. Daar gaat het even niet om.

    Een dictatoriale opmerking van je Jean.

    Het omvallen van banken telt in deze natuurlijk altijd mee.
    Maar goed,
    het gratis willen hebben. wat kraam je een onzin uit !!
    De bank wil gratis geld en niet andersom.

    De bank verplicht jou je aandelen in beheer te geven via een effectenrekening.
    Voor diezelfde plicht dien je te betalen.

    Met jouw opmerking en theorie dus, kan ik morgen even bij je lansgkomen en je afpersen, immers dat mag van je, ik bescherm jou dus je moet betalen en dat keur je goed.
    Zo mag je die opmerking wel vertalen. Maffiapraktijken mogen dus van Jean.

    Misschien wist je het nog niet, we zijn sowieso al verplicht een bankrekening te hebben, je mag niets meer contant in deze maatschappij. En alles kost je geld.
    Toen ik mijn geld nog contant kon krijgen was het inderdaad veel veiliger dan op de bank.
    Aandelen bewaren kan ik zelf ook wel met een stevige kluis of onder mijn matras.

    Maar de markt ligt stil als iedereen een handjevol aandelen thuis heeft liggen en er niets mee doet.
    En de banken verdienen geen gouden bergen meer en gaan zeker vallen als er geen geld meer is voor de bonussen die er toch betaald moeten worden.
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.