Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Doorrollen geschreven call opties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 juli 2009 11:13
    Hallo

    Ik ben in het bezit van aandelen ING, gekocht tegen gemiddeld 6,76. Om extra rendement te genereren heb ik hierop calls geschreven. Eerst de Aug09 7,60, Daarna deze weer teruggekocht en de Aug09 8,00 geschreven.
    De koers is behoorlijk opgelopen de laatste week. Omdat ik in principe de aandelen wil behouden, zit ik er over te denken om de calls weer door te rollen naar de Aug09 8,40.

    Nu zijn er naar mijn idee twee mogelijkheden:

    1: Ik koop de calls niet terug tot vlak voor de expiratie, om zo de verwachtingswaarde te verdienen.

    2: Ik rol de call weer door.

    Wat zijn naar jullie idee de voor- en nadelen van beide mogelijkheden? Als ik de calls weer doorrol, wat is dan het beste moment om dit te doen? Ik doe dit nu als de geschreven calls ATM zijn.

    Alvast bedankt voor de reacties!

    mvg, Ries
  2. jrxs4all 21 juli 2009 12:00
    quote:

    KM76 schreef:

    2: Ik rol de call weer door.

    Wat zijn naar jullie idee de voor- en nadelen van beide mogelijkheden? Als ik de calls weer doorrol, wat is dan het beste moment om dit te doen? Ik doe dit nu als de geschreven calls ATM zijn.

    Staat en valt met je visie over het verdere verloop van de koers.

    Als je die niet hebt (wat meestal het beste is), dan is het in principe beter om door te rollen als de calls van de volgende maand ATM zijn, niet de nu geschreven calls.

    Dan zijn de huidige calls ITM zodat daar al een stuk premie uit is gelopen terwijl de nieuw te schrijven calls de maximale premie opbrengen,

    JR
  3. [verwijderd] 21 juli 2009 12:32
    'doorrollen' naar een hogere strike in dezelfde maand kost toch elke keer geld?
    Doorrollen heeft het meeste effect als die naar een later tijdstip gaat. Meest ideaal is natuurlijk iets hoger in strike met nog wat geld ontvangen om de kosteen te minimaliseren en je rendement te verhogen. Doorrollen zonder daar meer geld voor te krijgen werkt alleen maar als er dan een snelle daling volgt, alles kan, maar dat is dan ook gewoon een gokje nemen.

    Je kunt er ook voor kiezen om de calls gewoon te leveren, en dan een putje te schrijven om ze weer terug te krijgen. Zo kun je het rondje elke keer doen. In een vlakke beurs werkt dat goed, nu met die sprongen op en neer is dat wat minder, timing is dan opeens zoveel belangrijker.

    Het moment om door te rollen bepaal ik aan de hoeveelheid tijdswaarde die er nog in zit. Is dat nog maar 5-10 cent dan wordt het tijd.
  4. FEGG 21 juli 2009 23:42
    Bij ATM zit er veruit de meeste tijdwaarde in een optie. Zie ook bijgevoegde grafiek.

    Deze grafiek laat zien hoe een (fictieve) optie ceteris paribus reageert op koersschommelingen volgens het Black & Scholes Option Pricing Model. De koers van de onderliggende waarde wordt daarbij als percentage van de uitoefenprijs weergegeven op de X-as. De verschillende series geven het aantal maanden tot expiratie aan (maar hiervoor kan feitelijk elke tijdseenheid genomen worden, want ook de standaarddeviatie per jaar is fictief).

    Hoe dan ook is duidelijk te zien dat de tijdwaarde piekt bij een onderliggende koers die gelijk is aan de uitoefenprijs (bij 100% dus). ATM opties (terug)kopen is dus niet zo'n best plan. ATM schrijven is daarentegen een topidee.
  5. forum rang 7 handyman6 22 juli 2009 08:41
    Ik schrijf (2 of 3)maandelijks ATM calls en als de koers van het aandeel,omhoog, de uitoefenprijs +ontvangen premie heeft bereikt ,rol ik hem door naar een hogere strike en/of maand verder,ATM...daalt het aandeel,dan rol ik pas door bij overgebleven €0,05/0,10premie...teveel handelen ,kost ook veel!H6
    PS met omhoog doorrollen verlies je ietwat ,maar je aandelen stijgen wel en schrijven is alleen bedoeld als extra rendement/verzekering.KPN,OLIE,UNIE,AHOLD doe ik.
  6. [verwijderd] 22 juli 2009 09:06
    Het nadeel van optie 2 is dat je voor doorrollen moet investeren. Als de koers daarna weer terug gaat ben je je investering kwijt en zijn je aandelen minder waard.

    Zelf wacht ik tot expiratie en rol dan door, werkt ook niet altijd want ben al maanden mijn AM opties door aan het rollen, omdat AM zo hard is gestegen.

  7. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 22 juli 2009 09:28
    Hele leuke strategieën allemaal, en de betere pas ik al jaren toe. Maar helaas: vanaf eind 2007 en met name vanaf sep 2008 tot onlangs alleen maar verlies!

    Moraal: in dalende markten niet schrijven maar aandelen verkopen en puts kopen!
    Nu nog iemand vinden die de bel luidt als zo'n fase begint!
    H.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.