Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

ING ballen van staal???

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 juni 2009 09:36
    Het blijven goede contra indicators.
    Op het dieptepunt in februari/ maart werd alles nog verder naar beneden bijgesteld. Nu na een enorme rit omhoog beginnen ze koersdoelen te verhogen (waarvan het meerendeel al binnen is tov het oude koersdoel). Voor mij een extra teken dat het feest zo langzamerhand weer ff voorbij is.
  2. DRIVER-S 9 juni 2009 21:57
    Achter de feiten aan
    3 juni 2009, 13:33 uur | FD.nl
    Door: Frits Conijn
    Herinnert u zich deze nog? Eind januari van dit jaar lieten de analisten massaal het aandeel van ArcelorMittal vallen. De adviezen voor de staalproducent werden verlaagd door de onderzoekers van zowel Petercam, Rabo Securities als die van ING.

    ‘De vraag naar staal is fors teruggelopen’, schreven de analisten van ING. ‘Dat zal een dramatisch effect hebben op de winst van dit jaar.’ Met andere woorden, beleggers werd dringend afgeraden aandelen van dit bedrijf aan hun portefeuille toe te voegen.

    En wat deed de koers? Die steeg van ¤17,015 naar ¤22,095 op 9 februari, een winst van bijna 30%. Vervolgens leken de verwachtingen van de analisten met enige vertraging wel uit te komen en ging de koers bijna doormidden tot euro 12,66 op 17 maart.

    Normaal gesproken zou een forse koersdaling reden moeten zijn het aandeel te heroverwegen. Zolang het bedrijf geen nieuwe negatieve verwachtingen publiceert, ligt kopen voor de hand. Voor de toekomstige winst hoeft dan immers minder te worden betaald.

    Beleggers zagen hun kans dan ook schoon na de verliezen en stapten massaal in. Met een forse koerswinst als gevolg. Sinds het dieptepunt van 17 maart steeg de prijs van het aandeel ArcelorMittal met bijna 100% tot euro 25,18 gisterochtend.

    Maar de meeste analisten zwegen in alle talen. Alleen die van ING deden van zich spreken. In een rapport van 20 april verklaarden zij de winst van ArcelorMittal tot een ‘dead cat bounce’, een laatste opleving van de koers voordat het aandeel definitief het loodje legt.

    Het slechte economische klimaat was het belangrijkste argument voor deze sombere conclusie. Door de achterblijvende groei zou het aantal faillissementen fors toenemen en de vraag naar staal instorten. Beleggers met aandelen ArcelorMittal konden hun borst beter nat gaan maken.

    Maar dat is nooit nodig geweest. In het onderzoeksrapport van 20 april van ING verscheen, toen voor het aandeel van de staalproducent ¤19,66 moest worden betaald. Sinds die tijd is het aandeel met 28% verder gestegen.

    Eindelijk zijn de analisten tot inkeer gekomen. In een rapport dat gisteren verscheen, beoordelen de onderzoekers van ING ArcelorMittal weer als een koopwaardig aandeel. Daarbij wordt het koersdoel gesteld op euro 34. Als die verwachting uitkomt, kunnen beleggers een winst boeken van 35%.

    Maar enig wantrouwen lijkt gepast. Want zij die de vorige adviezen opvolgden, zagen een rendement van bijna 50% aan zich voorbijgaan. Nu maar hopen dat de onderzoekers dit keer niet achter de feiten aanlopen en hun aanbevelingen de voorbode vormen voor een koersdaling.

    Frits Conijn

    Voor zijn eerdere columns zie het dossier

    Copyright (c) 2009 Het Financieele Dagblad
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.