Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Michel Klaster - We zijn er bijna?

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 april 2009 10:44
    Ik vind die 80% score voor Shiller P/E en Tobin's Q wel erg hoog hoor. De Shiller P/E staat nu rond de 14-15. Tijdens andere grote crises werden er aanzienlijk lagere waarden bereikt. Tijdens de bodems van 1932 en 1982 hadden we waarden van rond de 6 !

    De huidige Shiller P/E van 14-15 ligt maar net onder het langjarig gemiddelde van ongeveer 16,3
  2. [verwijderd] 8 april 2009 13:35
    Het hele idee van de Shiller P/E is JUIST dat het een langer gemiddelde is. Daarmee krijg je een betere indicatie van wat 'sustainable earnings' zijn.

    De huidige zeer lage winsten (door de enorme afschrijvingen) zijn een afwijking, maar dat waren ook de topwinsten van 2006-2007 en van rond 2000. De Shiller P/E middelt dat min of meer uit.

    De Shiller P/E heeft ook echt een redelijke voorspellende waarde, als je kijkt naar de correlatie tussen Shiller P/E en de te verwachten total real returns over de komende ~10-20jaar.

    Op korte termijn heeft de Shiller P/E overigens geen voorspellende waarde, maar ik ken niet één indicator die dat heeft.
  3. [verwijderd] 8 april 2009 18:30
    ja het gaat er natuurlijk wel om naar welke aandelen je kijkt. Bij de financials hebben we denk ik een P/E van ongeveer 3 (als je kijkt naar gemiddelde earnings van de laatste 10 jaar), maar inderdaad de rest van de aandelen zijn niet echt hard gedaald.

    Dat lijkt me dan ook meteen een goede indicatie van de fout op dit moment in de aandelenmarkten, de non-financials staan te hoog, de financials te laag, er lijkt het irreele geloof te zijn dat de assets van banken helemaal kunnen instorten terwijl normale bedrijven daar niets van merken.
  4. [verwijderd] 8 april 2009 20:22
    @henkbres75:
    Ik ben het gedeeltelijk eens met wat je schrijft, maar hoe kom je aan die P/E van 3? (ik heb zelf geen cijfers van alleen de financiele sector).

    Het waarderen van de financials vind ik trouwens moeilijk, want een groot deel van de gerapporteerde winsten heeft eigenlijk nooit bestaan. Jarenlang zijn er winsten geboekt op assets die nu veel minder waard blijken te zijn. Als je een zwerver een aflossingsvrije hypotheek geeft van een miljoen tegen 10% rente dan kun je elk jaar die 10% als winst boeken, totdat blijkt dat die 10% nooit betaald gaat worden en hij bovendien dat miljoen heeft uitgegeven aan drank, dope en hoeren. Echter, veel van die troep staat nog steeds tegen 100% in de boeken, waardoor de daadwerkelijk gemaakte winst over de afgelopen jaren wordt overschat.

  5. elvisgoesinstocks 8 april 2009 22:09
    kijk, dit zijn nu zinvolle beschouwingen over economische logica en het verloop van de business cycle - waar vriend Tostrams ook op wijst - en die op gespannen voet staat met de - wat luie en eenvoudige - benadering volgens het permanent belegd blijven conform de standaard beleggersprofielen van onze grootbanken
  6. [verwijderd] 8 april 2009 22:15
    quote:

    sulsters schreef:

    kijk, dit zijn nu zinvolle beschouwingen over economische logica en het verloop van de business cycle - waar vriend Tostrams ook op wijst - en die op gespannen voet staat met de - wat luie en eenvoudige - benadering volgens het permanent belegd blijven conform de standaard beleggersprofielen van onze grootbanken
    Tostrams is toch degene die enkele weken geleden beweerde dat de Index zou duikelen naar 125? sindsdien zijn we alleen maar omhoog gegaan............
  7. [verwijderd] 8 april 2009 22:29
    mwoah, banken hebben niet alleen aan zwervers uitgeleend. Dat is die subprime troep en die is inmiddels echt wel afgewaardeerd (b.v. ING heeft geen subprime hypo's en al zijn alt-a's in de VS zijn verzekerd).
    Neem b.v. ING, die hebben voor 600 miljard aan hypo's in NL uitstaan. Dat zijn echt niet allemaal zwervers aan wie ze uitlenen, de meesten lossen gewoon keurig maandelijks hun lening af. En de winsten die ze maken zijn voornamelijk uit gewone bedrijfsvoering (en komen dus de laatste jaren uit op 1-4 euro per aandeel per jaar, het aandeel staat nu op 5 euro).

    In de markt zitten afwaarderingen allang ingeboekt, en veel aandelen staan rond hun boekwaarde. Ik bedoel een stuk dat alleen maar kijkt naar k/w en niet naar EV is natuurlijk sowieso behoorlijk kortzichtig. Shell b.v. staat idd nog vrij hoog als je kijkt naar k/w t.o.v. de laatste tien jaar, maar hun winsten zakken nu nauwelijks en ze hebben een EV die bijna gelijk is aan hun beurskoers. Dus om dan te zeggen: het is nu crisis, schiller-ratio van shell is te hoog dus het is een sell lijkt me wel iets te simpel geredeneerd.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.