Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

ING in zwart gat gezogen

26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 maart 2009 11:09
    ING in zwart gat gezogen

    www.fembusiness.nl/web/artikelSmal/39...

    Nieuw ingrijpen door de overheid bij de bank-verzekeraar lijkt onvermijdelijk.

    Nout Wellink probeert voor de zoveelste keer de financiële markten tot bedaren te brengen. In een interview met Vrij Nederland zegt hij dat hij op dit moment geen enkele aanleiding ziet om ING extra te ondersteunen.

    Gezien het huidige toxische klimaat is dit een gedurfde uitspraak. Het is niet ondenkbaar dat hij vroeg of laat op deze uitspraak zal moeten terugkomen. ING heeft ernstige problemen en het einde is nog lang niet in zicht. De bank-verzekeraar is namelijk actief in alle hoeken waar op dit moment de klappen vallen.

    Niet alleen heeft ING miljarden geïnvesteerd in Amerikaanse hypotheekproducten, ook heeft ze in de loop der jaren een stevige marktpositie opgebouwd in Oost-Europa. De wereldwijde crisis slaat daar nu keihard toe. Net als in de rest van de wereld zijn ook daar de gevolgen nog niet te overzien.
    Kredietportefeuille

    Een ander groot probleem bevindt zich dichter bij huis. Door de krimp van de Nederlandse economie komen steeds meer bedrijven in de problemen. De winsten worden omgezet in verliezen en het aantal faillissementen neemt dit jaar naar verwachting flink toe. Grote kans dat ook ING dit soort probleembedrijven in haar kredietportefeuille heeft.

    In Engeland worden sommige kredieten aan bedrijven zelf al als toxic aangeduid. Bij de nationalisatie van de Lloyds Group had 151 miljard pond van de 260 miljard pond die de staat nu garandeert, betrekking op bedrijfsleningen en vastgoedfinancieringen. Besmette activa’s zijn dus al lang niet meer alleen dubieuze Amerikaanse sub prime-producten. De ondernemer om de hoek kan net zo dubieus zijn.
    Overwaaien

    Een kanttekening die hierbij gemaakt kan worden is dat de economische crisis in het Verenigd Koninkrijk vooralsnog harder toeslaat dan in Nederland. Aan de andere kant is afgelopen jaar gebleken dat de problemen daar, vroeg of laat, de Noordzee overwaaien.

    Een andere kanttekening die gemaakt kan worden is dat ING in het verleden veel voorzichtiger is geweest met het verstrekken van kredieten dan Britse banken. Het is echter de vraag of dat nu het verschil zal uitmaken.

    Nog niet zo lang geleden waren kredieten bijna gratis. Geld werd vooral verdiend door hoge volumes te draaien of door de leningen door te verkopen. Ongetwijfeld zitten daar ook bedrijven bij die de crisis niet zullen overleven.

    Bij een aanhoudende recessie zullen niet alleen ING maar ook andere Nederlandse banken gedwongen worden om af te schrijven op hun kredietportefeuille. Wie dacht dat de problemen in de financiële sector zijn opgelost als alle Amerikaanse puin is geruimd komt bedrogen uit. Bedragen die daar uitstaan zijn peanuts vergeleken met de potentiële verliezen op kredieten.
  2. Ruud100 15 maart 2009 12:21
    Hierzo, berichtje om aan te geven dat er niets aan de hand is. Kans dat ING erdoor geraakt wordt is miniem. Het gaat uitstekend met het Nederlandse bedrijfsleven. Geen vuiltje aan de lucht zou ik zeggen. Maandag gewoon weer wat ING erbij kopen.....

    Gr
    Ruud

    www.depers.nl/binnenland/281875/Neder...

    Nederland kampioen faillissementen

    Door: Edward Deiters
    Gepubliceerd: maandag 2 februari 2009 00:34
    Update: maandag 2 februari 2009 06:44

    Volgens de grootste kredietverzekeraar ter wereld, Euler Hermes, wordt Nederland dit jaar de wereldwijde kampioen faillissementen. En dat beginnen ook de curatoren al te merken.

    Even één ding vooropgesteld: Nederland sprong er op de treurnisbarometer voor bedrijven eigenlijk heel goed uit. Het aantal faillissementen daalde de afgelopen jaren gestaag. Van een piek van 6.780 bedrijven in 2005 tot een geschatte 5.000 vorig jaar. Maar deze dalende trend gaat nu hard omkeren. Uit incassoland zijn nu al maanden sombere voorspellingen te horen. Zo stelde kredietverzekeraar en corporate incasso-reus Euler Hermes onlangs dat het aantal faillissementen in ons land dit jaar stijgt met maar liefst 38,3 procent. Ongeveer 7.000 bedrijven zullen daardoor dit jaar hun deuren moeten sluiten.

    Incassobureau Graydon deed hier kort geleden zelfs nog een schepje bovenop en voorspelde dat in 2009 het aantal faillissementen 40 tot 50 procent hoger zal zijn dan in 2008. Als kwetsbaarste sectoren worden de bouw, het transport en de auto- en reisbranche gezien.

    Louis Deterink, veruit de bekendste curator van ons land, ziet naar eigen zeggen de adviespraktijk op zijn kantoor ‘geweldig aantrekken’.

    Zelf heeft Deterink momenteel een volledige dagtaak aan het faillissement van beeldbuizenfabriek LG Philips, maar ook in de kleinere faillissementen die zijn medewerkers behandelen – in de horeca, de bouw of van tussenpersonen – begint het volgens hem storm te lopen.

    ‘Normaal gesproken zit er bij alle recessies die we tot nu toe hebben gehad, inclusief die van 2001, ongeveer zes maanden tussen de aanvang van de recessie en de faillissementsgolf’’, zegt Deterink stellig. ‘Die zou er dus rond de maand mei moeten zijn, maar ik verwacht dat hij er dit keer veel eerder aankomt. Dat merken we in onze adviespraktijk hier op kantoor. Dagelijks zitten hier president-commissarissen of bedrijven die om adviezen komen vragen: Wat moeten we doen. Wanneer zijn we persoonlijk aansprakelijk? Wat moeten we vooral niet meer doen? Hoe kunnen we met de banken tot een deal komen?’
  3. Ruud100 15 maart 2009 12:38
    quote:

    bp5ah schreef:

    Overdrijven is ook vak Ruud
    quote:

    Het gaat uitstekend met het Nederlandse bedrijfsleven. Geen vuiltje aan de lucht zou ik zeggen.
    Zonet de topman van TNT (P. Bakker), niet gezien zeker ?

    Gr.

    Dirk
    Die Dirk. Nee, niet gezien. Maar je moet mijn toelichting op het artikel met een korreltje zout nemen. Wil alleen aandelen ING hebben als ik geld toe krijg. En zodra ze binnen zijn gaan ze er bestens uit.

    ING is een "systeembank" en mag niet omvallen dus worden er pogingen gedaan de bank kunstmatig overeind te houden. Dat zal alleen lukken als ING op zeer korte termijn grote onderdelen afstoot maar dat zorgt dan weer voor enorme boekverliezen.

    Het beste senario is volgens mij dat van Fortis. Opknippen in meerdere delen, de gezonde onderbrengen bij Bos en de aandeel(vol)houders achterlaten met een failliete holding. Gaan ze er niets op achteruit. Zonder Bos was ING hoe dan ook al failliet geweest.

    Gr
    Ruud
  4. [verwijderd] 15 maart 2009 12:44
    het lijkt erop dat de centrale bankiers hebben afgesproken over te gaan tot peptalk, Bernanke, Trichet, en ook Wellink. Daarmee schilderen ze de situatie veel te rooskleurig af, omdat dit niet is gebaseerd op feiten. Feiten kun je tegenwoordig op duizenden plekken vinden zoals op de webpagina van ING Zlasky bank, kan iedereen zien hoe de exposure is op de Poolse markt. Even kijken hoe de zloty is afgewaardeerd tov de euro en hoe problemen op deze deelmarkt, of tientallen andere deelmarkten, ING zouden kunnen raken. Daar kan iedereen zelf concluderen of dit wel of niet een probleem is. Zo dragen de heren centrale bankiers mogelijk bij tot een verergeren van de situatie, omdat de geloofwaardigheid van de centrale banken, een van de weinige ankers die we nog hebben, door hun eigen toedoen, wordt weggeslagen.
  5. [verwijderd] 15 maart 2009 13:35
    het psychologische eraan is vooral dat veel mensen nog in de ontkenningsfase zitten. Wat is het probleem als wij op een lager welvaartstrapje moeten leven? Wij gaan van een economie die geleveraged is naar een economie die niet geleveraged is, daar hoort een structureel lager vraagniveau bij. Nu is de vraag, hoeveel lager.
    Ik zie niet in wat daar psychologisch aan is. Hartelijke groet
  6. [verwijderd] 15 maart 2009 13:40
    quote:

    Deodorant schreef:

    [quote=bp5ah]

    Zonet de topman van TNT (P. Bakker), niet gezien zeker ?

    Gr.

    Dirk
    [/quote]

    Nee, Buitenhof even gemist. Wat zei hij ?

    ( wel benieuwd namelijk )
    Buitenhof herhaling: maandag 16 maart 2009 10:20 Ned 2 (Herhaling)

    www.vpro.nl/programma/buitenhof/aflev...
  7. [verwijderd] 15 maart 2009 14:09
    Jan Straatman: Deze recessie is anders

    www.depers.nl/economie/292483/Deze-re...

    Gepubliceerd: vandaag 13:39
    Update: vandaag 13:55

    Sinds augustus is Jan Straatman bij bankverzekeraar ING verantwoordelijk voor het beheer van ongeveer 130 miljard euro aan beleggingen. Geld van bijvoorbeeld mensen die bij ING een levensverzekering hebben afgesloten. Maar ook geld van zakelijke klanten zoals pensioenfondsen, die het beheer aan ING uitbesteden. Zes vragen aan deze 47-jarige superbelegger over de recessie en beleggen in zware tijden.

    Hoe erg is deze recessie?
    ,,De recessie is erger omdat ze anders is. Normaal worden recessies veroorzaakt doordat ondernemingen een te grote schuldenlast op hun balans hebben genomen. Dat leidt tot ontslagen, een afzwakkende groei en lagere bedrijfswinsten. Consumenten komen in zo'n situatie in mindere mate in de problemen. Een verlaging van de rente kan dan zorgen voor een snel herstel.

    Nu zijn het echter consumenten die problemen hebben met schulden. Zij hebben veel meer tijd nodig dan bedrijven om hun financiële positie te verbeteren. Want hun activa is hun huis. Je kunt dat niet zomaar verkopen, je moet toch ergens wonen. Terwijl bedrijven personeel kan ontslaan, is dat voor een consumenten geen optie. Je kunt moeilijk je vrouw en kinderen op straat zetten. Herstel zal daarom langer duren.''

    Het afgelopen halfjaar was qua beleggen rampzalig. Wat brengt de rest van dit jaar?
    ,,2009 wordt economisch gezien een moeilijk jaar. Er zal onzekerheid zijn over wanneer de economie echt zal herstellen. Dit zal vooral de aandelenmarkt in zijn greep houden. Volgend jaar wordt beter, maar nog niet fantastisch. Eind 2009, begin 2010 zullen aandelenmarkten gaan anticiperen op een herstel van de economie.''

    Jullie beheerd vermogen komt dus verder onder druk te staan?
    ,,Aandelen maken ongeveer een derde uit van onze portfolio. Bij andere beleggingen is er minder neerwaarts risico. Zo worden staatsobligaties meer waard als de rente daalt. En daarvan gaan wij uit. Ook rendementen op bedrijfsobligaties kunnen beter uitpakken dan op aandelen. Maar wat betreft aandelen zeggen we tegen onze klanten: zit stil. Dus niet bijkopen, maar ook niet verkopen.''

    Moeten mensen zich zorgen maken over hun verzekeringen of spaargelden?
    ,,Nee, want de fundamentele positie van de meeste financiële instellingen is redelijk goed. Zeker na de steunmaatregelen van overheden. Alle pijn wat betreft risicovolle producten is inmiddels wel naar buiten gekomen. Wat wel belangrijker wordt, is in hoeverre banken geraakt gaan worden door de 'normale' gevolgen van de recessie, zoals afboekingen op leningen die verstrekt zijn aan in problemen verkerende bedrijven.''

    Als een particulier een som geld overheeft, wat moet hij dan met dat geld doen?

    ,,In het verleden zijn op die vraag te gemakkelijk antwoorden gegeven. Bij een besluit daarover moet je naar het totaalplaatje kijken van iemand: hoe zit het met huis, inkomen, schuld, pensioenopbouw en kinderen. De persoon moet zich dus goed laten adviseren.''

    Moeten banken na dit debacle veranderen?
    ,,Ik denk dat de meeste banken aangekondigd hebben dat het hele businessmodel verandert. Het wordt een stuk eenvoudiger. Dat zal betekenen dat het vertrouwen weer terugkeert en banken weer het solide anker worden van de economie.''
  8. forum rang 10 bp5ah 15 maart 2009 14:13
    quote:

    Deodorant schreef:

    [quote=Watermannetje]

    Buitenhof herhaling: maandag 16 maart 2009 10:20 Ned 2 (Herhaling)

    www.vpro.nl/programma/buitenhof/aflev...

    [/quote]

    En al eerder bij uitzendinggemist.nl, maar het ging me even om de essentie van zijn verhaal, eigenlijk.
    De essentie van zijn verhaal was dat het moeilijke tijden zijn, wel kort door de bocht, maar ik typ me lam.

    Economie ligt aan het infuus, zou ik willen samenvatten.

    Gr.

    Dirk
  9. Ruud100 15 maart 2009 14:37
    quote:

    bp5ah schreef:

    [quote=Deodorant]
    [quote=Watermannetje]

    Buitenhof herhaling: maandag 16 maart 2009 10:20 Ned 2 (Herhaling)

    www.vpro.nl/programma/buitenhof/aflev...

    [/quote]

    En al eerder bij uitzendinggemist.nl, maar het ging me even om de essentie van zijn verhaal, eigenlijk.
    [/quote]
    De essentie van zijn verhaal was dat het moeilijke tijden zijn, wel kort door de bocht, maar ik typ me lam.

    Economie ligt aan het infuus, zou ik willen samenvatten.

    Gr.

    Dirk
    Heb ik weer.
    Met die link kom ik in een heel ander Buitenhof terecht denk ik.
    Wel met die Bakker van TNT. Wat wil ie?

    Kort samengevat.

    Iedereen in Nederland moet, net als in de nieuwe CAO van TNT, 5 tot 15% salaris INLEVEREN: "Dat zou een begin kunnen zijn".

    TNT moet 140 mln in het pensiooenfonds storten maar dat kan voorkomen worden:
    "Nergens ter wereld is zoveel pensioen bijeengespaard als in Nederland. Er zou serieus bekeken moeten worden of een deel van die aanspraken niet geschrapt kan worden".
    Je ziet Donner al in de coulissen staan te juichen.

    Er dreigt een werkloosheid die oploopt tot bijna 1 miljoen in Nederland. Remedie: Iedereen langer door laten werken..
    Hoeveel gekker kun je zijn om te denken dat dat helpt????????

    Gr
    Ruud

  10. [verwijderd] 15 maart 2009 15:29
    Iedereen salaris inleveren is een slechte optie, zou de kans op deflatie ook veel te groot maken.

    Het hele polderdenken moet eigenlijk op de schop. Uiteindelijk is het voor ons allemaal het beste om producten te leveren waar zo min mogelijk menselijk kapitaal voor nodig is, wil je op lange termijn concurrerend blijven dan is dat de enige oplossing.

    Salaris inleveren is weliswaar op korte termijn beter voor de werkgelegenheid, maar op lange termijn werkt het beknellend voor de welvaart van ons allemaal.

    Een beter initiatief om werkeloosheid te bestrijden is continue (bij)scholen. Icm. fors investeren in technologische vooruitgang. Nederland moet per saldo een hoge productiviteit leveren. Bij hoge productiviteit hoort een hoog salaris.
  11. Ruud100 15 maart 2009 16:07
    quote:

    lookingcharts schreef:

    Een beter initiatief om werkeloosheid te bestrijden is continue (bij)scholen. Icm. fors investeren in technologische vooruitgang.

    Nederland moet per saldo een hoge productiviteit leveren. Bij hoge productiviteit hoort een hoog salaris.
    Ondanks dat je geen onzin schrijft moet ik toch lachen.

    Wat jij bedoeld is hoge produktiviteit gemeten in GELD, EURO's!! Dat betekent zoiets als dat bijv. bij mijn werkgever veel externen worden ingehuurd met tarieven die varieren tussen de € 200 en € 400 per uur!!

    Een schoolvoorbeeld van de Nederlandse kenniseconomie gekoppeld aan een bizar hoge (fake) productiviteit gebaseerd op fantasietarieven die, nu de banken in de touwen hangen, alleen nog door de Nederlandse overheid worden betaald. Tot nu toe waren deze "kenniswerkers" waren jarenlang kind aan huis bij de banken die maar wat graag hun exorbitante tarieven betaalde voor adviezen om de winst nog wat verder op te pompen.

    Wanneer deze externen door de file een uur te laat binnen komen dan is de kenniseconomie op het moment dat ze hun jas aan de kapstok hangen al weer met € 400 opgebloeid. Daarmee kunnen we in Nederland echt de slag niet winnen, integendeel.

    Hoge productiviteit leveren? Dat winnen we nooit van de Chinezen als het om reeele productie gaat. Hun lage produktiviteit is alleen gebaseerd op een laag uurloon en produktiviteit gemeten in GELD. Maar ze maken wel reeele produkten, die je kunt kopen, die je kunt gebruiken.

    De hoge produktiviteit van onze kenniseconomie is daartegen afgezet niets meer dan gebakken lucht. Zodra de externen niet meer betaald kunnen worden en eruit geschopt worden dan draait alles gewoon door en nog veel beter dan voorheen zonder al die overloze overleggen. Maar dat zou wel het instorten van een groot deel van onze "kenniseconomie" betekenen.

    De "kenniseconomen in de VS" hebben voor een enorme, wereldwijde kredietzeebel vol gebakken lucht geleid. Een mooier voorbeeld van wat kenniseconomie teweeg kan brengen zie ik niet. Een hele reeks prachtige, inventieve vernieuwende financiele produkten waardoor er nooit meer een recessie zou komen.

    Ja ja, de kenniseconomie. Die heeft ons in deze ellende gebracht en die gaat er ons hier ook weer uithalen......

    Hoe??????

    Gr
    Ruud
  12. [verwijderd] 15 maart 2009 16:11
    quote:

    lookingcharts schreef:

    Iedereen salaris inleveren is een slechte optie, zou de kans op deflatie ook veel te groot maken.

    Het hele polderdenken moet eigenlijk op de schop. Uiteindelijk is het voor ons allemaal het beste om producten te leveren waar zo min mogelijk menselijk kapitaal voor nodig is, wil je op lange termijn concurrerend blijven dan is dat de enige oplossing.

    Salaris inleveren is weliswaar op korte termijn beter voor de werkgelegenheid, maar op lange termijn werkt het beknellend voor de welvaart van ons allemaal.

    Een beter initiatief om werkeloosheid te bestrijden is continue (bij)scholen. Icm. fors investeren in technologische vooruitgang. Nederland moet per saldo een hoge productiviteit leveren. Bij hoge productiviteit hoort een hoog salaris.
    met alle respect maar ik vind het "bestrijden werkeloosheid is continue bijscholen icm fors invest. in techn. vooruitgang" toch enigszins holle kreten.
    Natuurlijk is onderwijs super belangrijk evenals investeren in technologische vooruitgang.
    Maar wat merkt de beroepsbevolking daar van? Of maw de werkende massa heeft daar of niet veel van of merkt pas op lange termijn daar de voordelen van...
    Op dit moment schijnen hoger opgeleiden nog geen extra moeite te hebben met het vinden van een baan. En zeker de technici niet! Terwijl de voorgestelde oplossing juist in hun voordeel, in eerste instantie, in de meeste gevallen is.
    Maar uiteraard is onderwijs zeer belangrijk evenals innovaties.

    Maar in de praktijk staat het toch verweg bij de gemiddelde persoon. De UWVees/gemeenten die gooien niet met goede en degelijke opleidingen. Daar heerst meer het idee van niet zeuren en roeien met de riemen die je hebt. Er is wel iets wat je (ook) nog kunt!! gr.
    gr.
26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.