Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Smit Internationale« Terug naar discussie overzicht

Boskalis begint opnieuw

93 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Frensje 2 februari 2009 10:17
    ma 02 feb 2009, 09:14

    Boskalis wil mogelijk meer aandelen Smit kopen

    AMSTERDAM (AFN) - Baggeraar Boskalis wil mogelijk nog meer aandelen kopen in maritiem dienstverlener Smit Internationale. Dat zei een woordvoerder van Boskalis maandag. Dit weekend werd bekend dat Boskalis zijn belang in Smit heeft vergroot van 20 naar 25,07 procent.

    Het aandeel Smit stond kort na opening van de beurshandel maandag ruim 4 procent hoger op 37,95 euro. Boskalis noteerde een plus van 0,35 procent op 15,90 euro.
  2. Frensje 2 februari 2009 11:28
    MARKET TALK: Boskalis voedt overnamegeruchten -
    RBS2 feb 2009, 10:54 uur

    AMSTERDAM (Dow Jones)--De uitbreiding van het belang van Boskalis naar 25% van 20% zal leiden tot hernieuwde overnamegeruchten, stelt analist Pieter Zwinkels van RBS. Boskalis noemt Smit nog steeds een interessante overnamekandidaat. De analist noemt de stap opmerkelijk gezien de verwerping van de overname door Smit in december. RBS heeft een buy-advies op Smit, hold-advies op Boskalis. Het aandeel Smit noteert maandag rond 10.50 uur 3,2% hoger op EUR37,60, Boskalis verliest 4,8% tot EUR15,08. De Midkap-index daalt 2,6%. (AVR)

  3. pim f 2 februari 2009 12:34
    Update: Boskalis sluit toekomstig bod op Smit niet uit
    2 februari 2009, 12:15 uur | FD.nl/DJ

    (Update van eerder gepubliceerd bericht "Boskalis: nog interesse in bepaalde activiteiten Smit" om extra informatie en reactie Boskalis toe te voegen)

    AMSTERDAM (FD.nl/DJ)--Koninklijke Boskalis Westminster nv heeft nog steeds interesse in enkele onderdelen van maritiem dienstverlener Smit Internationale nv en sluit een toekomstig bod niet uit. Dit zegt woordvoerder Martijn Schuttevaer van Boskalis maandag tegen FD.nl/DJ.

    "We hebben geen interesse in het onderdeel Harbour Towage", zo laat Schuttevaer weten. De woordvoerder wil niet ingaan op de vraag of er weer gesprekken tussen beide partijen worden gevoerd, maar geeft wel aan "een toekomstig bod op Smit niet uit te sluiten."

    Schuttevaer zegt verder dat Boskalis mogelijk het belang in Smit verder zal uitbreiden.

    Op zaterdag meldde de Autoriteit Financiele Markten (AFM) dat Boskalis zijn belang in Smit heeft uitgebreid naar 25,07% van 20,01%. De Nederlandse regelgeving vereist dat er een openbaar bod moet worden uitgebracht wanneer het belang 30% is.

    De Boskalis woordvoerder wilde niet ingaan op de vraag of het mogelijk samenwerkt met een derde partij. Wel bevestigde Schuttevaer nu mediaberichten van december 2008 dat Boskalis destijds samen met handelsbedrijf SHV een bod van euro 58 per aandeel wilde uitbrengen. Boskalis zou dan de divisie terminals krijgen terwijl de rest in handen van SHV zou komen.

    Een woordvoerder van Smit zei maandag tegen FD.nl/DJ op de hoogte te zijn van de recente uibreiding van het belang door Boskalis, maar wilde verder geen commentaar geven.

    Begin december maakte Boskalis bekend af te zien van een openbaar bod op het hevig tegenstribbelende Smit.

    Op 15 september maakte Boskalis bekend het sleepbedrijf Smit te willen kopen voor ruim euro 1,1 mrd in contanten, of euro 62,50 per aandeel. Smit wees het bod van de hand als te laag en ging niet in op een uitnodiging van Boskalis tot overleg.

    Het aandeel Boskalis noteert maandag rond 11.50 uur 4,7% lager op euro 15,10. Het aandeel Smit stijgt 3,9% tot euro 37,87, terwijl de Midkap-index 2,8% lager noteert.
  4. [verwijderd] 2 februari 2009 13:34
    Dit is toch te simpel voor woorden.

    62.5 euro werd niet geaccepteerd.

    Ze breiden evengoed verder uit in de markt op huidige niveaus.

    Dat betekend dat ze als ze straks evengoed in totaal weer die 1.1 miljard willen betalen, ze voor het kleinere restant wat dan nog gekocht kunnen worden het voordeel van nu (35e voor 5% tov 62.5e) kunnen uitsmeren over het restant.
    Dat is nu 75%, dus 62.5-35e=27.5e per aandeel voordeel over 5% is over 75% 1.83e meer per aandeel terwijl het totaal bedrag voor Boskalis dan nogsteeds 1.1 miljard is.

    Als Boskalis nog een verdere 5% koopt op gemiddeld 40e, pakken ze nog een keer 22.5e over 5% en hoeven ze nog maar 70% te overtuigen waar ze dan 50e/14+62.5e= 66e voor kunnen betalen en dan zijn ze nogsteeds slechts 1.1 miljard kwijt.

    Natuurlijk is Smit niet gek en kijken die wel naar het totale bedrag.

    Stel;(mogelijk dat mensen nu vinden dat ik te ver vooruit ga kijken maar ik vind dit niet te ver gezocht)

    Boskalis koopt ook nog die 5% tegen gemiddeld 40e en verhoogd het totale bod naar 1.2 miljard ipv 1.1 miljard.

    We zaten al op 66e per aandeel en dan is die 0.1 miljard euro extra beschikbaar voor 70% van de nog te kopen aandelen.

    AFM laatste melding Smit 17.813.586 aandelen uit, 70% daarvan 12.469.510
    100 mio / 12.469510 = 8e per aandeel.

    totaal 74e per aandeel.

    En met Smit wat toch een oer degelijk bedrijf is ook in deze tijdenis zo'n risk reward verhouding exceptioneel.

    disclaimer; long natuurlijk.
  5. golden gecko 2 februari 2009 22:33
    Boskalis baggert echt letterlijk en figuurlijk verder. Nu blijkt uit een Wft update dat Boskalis toch zijn aandelenbelang in Smit Internationale aan het vergroten is. Van 20,01% naar een belang van 25,07%. Met het commentaar erbij dat Boskalis nog steeds geïnteresseerd is in Smit Internationale, maar dan zonder de Harbour Towage activiteiten. Deze activiteiten zijn goed voor rond de 30% van de omzet en winst van Smit Int.

    De omstandigheden lijken mij niet veel veranderd ten opzichte van de vorige keer toen de deal werd afgeblazen omdat een samengaan geen wezenlijk verbetering zou opleveren voor beide bedrijven. Geen synergie, dure kapitaalmarkt en geen focus. Alleen betaalt Boskalis nu een veel goedkopere prijs voor deze aandelen.

    Een simpele manier van het verlies middelen of zijn de bedoelingen groter van deze actie? Wordt Smit Internationale dan toch nog opgeknipt? Als Boskalis de 30% grens overschrijdt is het verplicht een bod uit te brengen op het gehele bedrijf.

    Het lijkt erop alsof de CEO van Boskalis koppig is en per se delen van Boskalis binnen zijn eigen toko wil hebben. Dat biedt kansen voor het aandeel Smit int. Op 16 december verhoogde Smit Internationale zijn winstverwachting. Het aandeel is sowieso al niet duur met een koerswinstverhouding van zes en dividendrendement van acht procent. Hoewel de huidige marges misschien niet al te lang houdbaar zijn maken al deze feiten bij elkaar het een goede opportunity.

    Boskalis vandaag minus 6%, Smit int plus 4% procent op het nieuws.

    (zie: www.goldengecko.nl/2009/02/boskalis-h... voor de volledige links en opmaak)

    Vervolg op www.goldengecko.nl/2008/12/boskalis-s...

    Met vriendelijke groet,

    Goldengecko
  6. Frensje 3 februari 2009 08:49
    di 03 feb 2009, 07:20
    Overname Smit door Boskalis ketste af op prijs en emoties
    door Barbara Sanders

    PAPENDRECHT -
    Boskalis en handelshuis SHV hebben in december op het punt gestaan samen Smit Internationale over te nemen en definitief op te splitsen. Baggeraar Boskalis zou 30% van Smit in handen krijgen, waaronder de terminaldivisie en een klein deel van de transporttak en SHV de rest. De drie partijen hebben langdurige en intensieve onderhandelingen gevoerd.
    Dit zeggen ingewijden. „De deal was zo goed als rond, ook al heeft topman Ben Vree van Smit altijd in alle toonaarden ontkend aan tafel te hebben gezeten met Boskalis. Dat SHV ook van de partij was en zelfs in de onderhandelingen is geintroduceerd door Smit, wist niemand”, aldus de bronnen.
    „We zijn inderdaad heel dichtbij geweest. De bootjes waren al verdeeld. We dachten echt dat 58 euro per aandeel in contanten de steun had van Smit, maar uiteindelijk is het afgeketst op de prijs”, reageert Peter Berdowski, bestuursvoorzitter van Boskalis.
    Volgens de ingewijden is de overname niet alleen afgeketst op de prijs maar vooral op emoties. „Ben Vree heeft zijn personeel noch zijn ondernemingsraad ooit ingelicht over de gesprekken die hij voerde met Boskalis en SHV. In de pers zei hij in navolging van zijn werknemers altijd vol emotie dat hij niets te maken wilde hebben met die ’rare jongens uit Papendrecht’, maar ondertussen zat hij wel met ze aan tafel. Het feit dat het hem door ’de Rotterdamse haven’ niet in dank zou worden afgenomen, heeft hem waarschijnlijk doen besluiten om af te zien van de deal.”
    Opmerkelijk is dat op de dag dat bekend werd dat Boskalis zou afzien van een officieel bod omdat Smit had aangegeven niet akkoord te gaan met €58, Vree werd genomineerd voor Havenman van het Jaar.
    Boskalis-baas Berdowski wil in een verdere reactie niet ingaan op de gang van zaken in december. „Het is jammer dat de transactie niet is doorgegaan, maar dat betekent niet dat onze intentie om Smit uiteindelijk over te nemen is veranderd.”
    Boskalis heeft zijn belang in Smit inmiddels naar iets meer dan 25% verhoogd. „Al sprokkelend zijn we op dat belang uitgekomen en we sprokkelen rustig verder. Smit-gegadigden moeten nu eerst om ons heen. Dat geeft rust in deze gekke tijd.”
    Berdwoski heef zijn zinnen gezet op Smit omdat zijn bedrijf een groter pakket aan diensten wil aanbieden aan zijn klanten. „Uit een studie is gebleken dat onze klanten willen dat we ons breder bemoeien met een project. Ze verwachten van ons dat we meer doen dan baggeren alleen. We hebben een tak die zich succesvol bezighoudt met energie gerelateerde offshore. Daarbij passen de terminalactiviteiten en de aannemerijtak van Smit perfect. Qua cultuur passen we goed bij elkaar. We overhaasten echter niets.”
    Smit wilde gisteren niet reageren.
  7. [verwijderd] 3 februari 2009 10:08
    Bij 30% moeten ze een bod uit brengen en dat is puur een papieren tijger, want Porsche heeft in het verleden ook een bod moeten uitbrengen op VW en dat was dusdanig dat het niet geaccepteerd is en ze zijn gewoon doorgegaan met kopen.

    Boskalis zal zeker geen problemen hebben om zelfs een zeer reeel bod te doen en als dat dan weer afketst kunnen ze daarna wel gewoon doorgaan met uitbreiden.

    Het vreemde is gewoon dat de koers zo laag blijft, normaal had de koers allang hoger gestaan, omdat Smit fundamenteel al heel goed is, Boskalis al een bod heeft gedaan van 62.5 euro all cash!!, en nogsteeds duidelijk aangeeft evt te willen kopen.

    Vree staat er bij een 2de verbeterd bod zeker niet zo sterk voor omdat hij niet helemaal eerlijk is geweest de eerste keer en uiteindelijk ook ziet aankomen dat de hoeveelheid grootaandeelhouders groot genoeg is om hem anders wel bij de AVA uit zijn functie te tillen, of anders wel bij een extra BAVA rondom de hele situatie.

    Dit is te duidelijk, alleen de enorm slechte marktomstandigheden voor marktpartijen die normaal juist belangen zouden gaan opbouwen en dat nu niet doen omdat ze het geld te hard nodig hebben om rotzooi op de balans te coveren zorgt er voor dat de koers van Smit zolang laag blijft.

    Dat is gunstig en ongunstig, gunstig omdat Boskalis lager kan kopen en dan meer geld overhoud voor het restant, ongunstig hoef ik denk ik niet uit te leggen aan mensen die long zitten :)
  8. [verwijderd] 3 februari 2009 10:13
    quote:

    De Bandiet schreef:

    Of een buitengwone aandeelhoudersvergadering opeisen en de terminal divisie opeisen met de woorden : dan ben je van ons af.

    Voor Vree kan dit best een optie zijn. Zijn grootste angst is natuurlijk op te worden gekocht en in stukken te worden verkocht.
    Vree is bijna 55 jaar, mooie leeftijd om iets anders te gaan doen, is schijnbaar ook wel nodig als hij zo emotioneel begint te reageren op een Boskalis bod, hart voor de zaak is prima, maar je kan dit niet tegenhouden als Boskalis gewoon doorgaat met het kopen van aandelen in de markt zelfs nog ver onder de prijs die ze zelfs willen betalen.
  9. [verwijderd] 3 februari 2009 10:13
    Wanneer Boskalis 30% in bezit heeft moeten ze een bod uitbrengen ter waarde van de hoogst gekochte koers (iets van 62,25 euro).

    Dit bod hebben ze natuurlijk al eerder gedaan en is toen niet geaccepteerd. En inderdaad wanneer ze het niet accepteren dan kunnen ze verder uitbreiden. Alles onder de 62,25 is goedkoper en dus beter.

    Aan de andere kant kan het ernorme onrust binnen Smit te weeg brengen. En dan weet je nooit hoe een koe een haas vangt.
  10. [verwijderd] 3 februari 2009 10:18
    Als ik het goed heb deed Bosklais het bod van 62,50 op het moment dat de koers net wat lager was (ongeveer 50 euro).

    Op dit moment is een bod van 62,50 natuurlijk wel een hele mooie premie op het huidige nivo van ongeveer 38-39 euro. Ik zou zeggen heeft een betere kans van slagen dus we gaan het bod nogmaals uitbrengen wanneer we 30% in handen hebben.
  11. pim f 3 februari 2009 13:19
    quote:

    Frensje schreef:

    „De deal was zo goed als rond, ook al heeft topman Ben Vree van Smit altijd in alle toonaarden ontkend aan tafel te hebben gezeten met Boskalis. Dat SHV ook van de partij was en zelfs in de onderhandelingen is geintroduceerd door Smit, wist niemand”, aldus de bronnen.
    „Ben Vree heeft zijn personeel noch zijn ondernemingsraad ooit ingelicht over de gesprekken die hij voerde met Boskalis en SHV.
    Als Ben Vree ballen heeft, dan laat hij die struikrovers van Boskalis voor eeuwig in hun sop gaarkoken. Om zijn positie zó te ondergraven met gelekte verhaaltjes is stuitend, voor mij is Boskalis in dit verhaal de grote boze Wolf"

    Je bent een havenman of je bent het niet: het is niet invoelbaar dat mannen van Smit zo met zich laten sollen.
  12. [verwijderd] 3 februari 2009 16:31
    Zolang de markt zo blind blijft en zo makkelijk Smit aandelen blijft aanbieden kan Boskalis zijn belang blijven uitbreiden in hoog tempo, aanbieden om 3 bestaande grootaandeelhouders 75e per aandeel te bieden en samen met een meerderheid van stemmen de top er gewoon uit gooien op een BAVA, jammer dan.

    1 way or the other.

    Het proces is al in gang gezet, havenman of niet.

    Blue horsshoe loves........

    Buy and breakup.
93 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.