Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

René van Mourik - TA: Niks aan de hand

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 januari 2009 09:06
    Patronen zijn alleen interessant als er een theorie bij te verzinnen is waarom het zo werkt. Anders kan het patroon evengoed door toeval zijn ontstaan. Er is ongetwijfeld een serie dagen te vinden die altijd in de historie zijn gestegen in een stijgend beursjaar en gedaald in een dalend beursjaar, maar zonder achterliggend mechanisme heeft dat feit geen enkele voorspellende waarde.
  2. [verwijderd] 9 januari 2009 09:23
    quote:

    zeeschaap schreef:

    Er is ongetwijfeld een serie dagen te vinden die altijd in de historie zijn gestegen in een stijgend beursjaar en gedaald in een dalend beursjaar, maar zonder achterliggend mechanisme heeft dat feit geen enkele voorspellende waarde.
    Akkoord. Aan de andere kant: dat je geen achterliggend mechanisme met zekerheid kent, betekent niet dat deze niet bestaat. In het geval van de "eerste 5 dagen"-statistiek, is er nog wel een mechanisme denkbaar op basis dat bepaalde kopers aan de start van het jaar hun inschatting maken en de weging in hun porto voor een langere tijd vastleggen. Het zou kunnen dat de 'wisdom of the masses' op die manier tot een voorspellende waarde van de koersontwikkeling leidt.

    Dit lijkt me tenminste waarschijnlijker dan dat er een patroon bestaat op basis van de 5 grootste priem-handelsdagen van het jaar.
  3. dominee 9 januari 2009 09:58
    "Van de laatste 36 keer dat Wall Street steeg in de eerste vijf dagen van het jaar, kwam het 31 keer voor dat het hele beursjaar met winst werd afgesloten."
    Komt op mij over als een soort leken statistiek. Ik zie ook niet in waarom de eerste 5 dagen zo maatgevend zouden moeten zijn. Je draait de zaken een beetje om: eerst een berekeningetje doen, en dan de uitkomst als mechanisme betitelen. In de statistiek een gevaarlijk uitgangspunt.
    Mischien kun je deze statistiek ook eens uitvoeren op willekeurige andere momenten van het jaar, dan krijgt het wat meer waarde. Bijv. de eerste 5 dagen na pasen, de eerste 5 dagen na 1 april, de eerste 5 dagen van sept.
    En bijv. de eerste 8 dagen, de eerste 10 dagen, etc..
    Waar houd het verband op en waarom?
    Me dunkt dat de uitkomst aardig wat roet in je statistische conclusie gooit.
  4. [verwijderd] 9 januari 2009 10:19
    "Patronen zijn alleen interessant als er een theorie bij te verzinnen is waarom het zo werkt. Anders kan het patroon evengoed door toeval zijn ontstaan. Er is ongetwijfeld een serie dagen te vinden die altijd in de historie zijn gestegen in een stijgend beursjaar en gedaald in een dalend beursjaar, maar zonder achterliggend mechanisme heeft dat feit geen enkele voorspellende waarde. "

    Zeeschaap...zucht, je doet je naam eer aan ;-). Waarom zou er een theorie bij te verzinnen moeten zijn? Wat een onzin! Bij alles is een theorie te verzinnen. Daarom heet het ook VERZINNEN: het hoeft heen enkele relatie met de realiteit te hebben. Hoe dan ook; als iets in het verleden in 9 van de 10 keer optreedt, dan vind ik het helemaal zo raar nog niet te veronderstellen dat de kans dat dit opnieuw optreedt groter is dan 50%. En dat is TA!
  5. [verwijderd] 9 januari 2009 11:09
    De financiele markt verkeert in een ernstige crisis,we hebben het met elkaar er samen van gemaakt,gewoon alleen al door bijvoorbeeld twee maal achter elkaar een president te kiezen die niets anders heeft gedaan dan deze situatie veroorzaken.Door hem en met de mensen om hem heen is de voedingsbodem gecreeerd waardoor dit alles zich heeft af kunnen spelen.
    We plukken daar nu de wrange vruchten van.
    Door de hebzuchtigheid van mensen hebben figuren als Bush hun slag kunnen slaan,ze geloofden alles wat hij zei,er is hem gewoon carte blanche gegeven.
    Deze situatie is er niet zomaar,mensen zouden eens moeten kijken naar hun eigen verantwoordelijkheid hierin.
  6. [verwijderd] 9 januari 2009 17:19
    Ik dacht dat er een statistiek was, waarbij je kijkt naar de laatste- en eerste handelsdag van januari. Bij een hogere koers eind januari is de kans 80+ voor een stijgend jaar , bij een lagere 60% voor een dalend jaar. Afgelopen jaar voorspelde dit in ieder geval een daling.

    Daarnaast kan het bereik in januari als leiddraad dienen voor de rest van het jaar. Zo kon je o.a 217 voorspellen bij een grotere daling.
  7. [verwijderd] 9 januari 2009 17:49
    Ik heb nog even gekeken bij Hirsch en het effect dat ik bedoelde heet de Barometer.
    Ik denk trouwens dat ik de percentages verwisseld heb , iets boven de 80 % voor een dalend jaar dus.
    Nog bedankt voor de link René , altijd interessant om andere ideeën te horen. Helaas wel een abonnement nodig voor de meeste info, maar ja voor niets gaat de zon op.
    Ik ben zelf al op 2 services van topbedrijven geabonneerd, waardoor ik verliezen vermeden heb.
  8. [verwijderd] 12 januari 2009 00:10
    De S&P 500 is de laatste week 4,4% gezakt. Wat zegt die almanak nu over de "kans" op zeg een rendement van 10% over 2009?

    In de astrologie heb je ook van die vage kansen. Als je bv een vis bent, dan heb je bv 80% kans op "grote intelligentie".

    Nu in wezen zit daar toch iets in. Ook in TA. Kijk hoe men tegenwoordig weersvoorspellingen doet op grond van patronen in het verleden.

    Toch moet je oppassen om klakkeloos deze resultaten toe te passen op je toekomstige beslissingen. Het is inerdaad zo dat je ook moet kijken naar fundamentele analyses. Stel bv dat we aanwijzingen krijgen dat de Amerikaanse economie dit jaar volkomen in elkaar klapt. Bv een werkeloosheid van 15% of meer. En stel dat je daarvoor steeds sterkere bewijzen ziet. Dan gaan de aandelenkoersen nog zeg 100% down en kun je beter niet kopen nu.

    Ik wil maar zeggen .. Ja, wat wil ik eigenlijk zeggen? Ach het allemaal zo moeilijk.

    Laat ik nu even mijn gevoel spreken. Ik vind dat de aandelenkoersen relatief laag staan en denk dat de economieen weer zullen aantrekken. Maar nu zijn bv de koersen behoorlijk gestegen vanaf het dieptepunt. Neem AEX 220 of zo. Nu AEX 265 of zo. Waarom zou de koers vanaf nu dan flink kunnen stijgen naar zeg 290? De macro's zijn stedds slechter. De werkeloosheid neemt schrikbarende vormen aan.

    Waarom vraag ik mij dan af?

    Ik blijf erg voorzichtig nu. Zelfs bij het handelen op de korte termijn.

    Maar toch zit er in de huidige stand van de TA echt wel iets van waarheid. Alleen je moet eigenlijk op ieder moment de kansen precies bepalen. Er zijn wel van die programma's, maar de resultaten daarvan zie je doorgaans niet in deze algemene verhalen van de TA-analisten. Ze zijn altijd vaag. Dus veel heb je er eigenlijk niet aan.

    Neem tostrams met zijn cyclische model. Als ik het goed begrepen heb moet je nu (of in ieder geval dec 2008) aandelen mijden als de pest. Toch als je eind november flink bent ingestapt heb je op sommige aandelen al een rendement van 80%. Ik bedoel maar. En als je nu instapt ben je misschien 80% kwijt over een maand.

    Ik wil maar zeggen: handelen of belggen in aandelen is riskant. Ik vroeg eens een economieleraar of hij aandelen had. Natuurlijk niet zei hij. Aandelen is lucht. het is een beetje wat de gek ervoor geeft. En in zekere zin heeft ie wel gelijk. Maar niet helemaal volgens mij want ik handel al 20 jaar. hihi

    Geluk allemaal!
20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.