Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Pieter Kort - Open de zwarte doos

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ffff 17 december 2008 16:59
    Pieter,

    Er zijn nogal wat Madoff-draadjes. In een ervan reageerde ik al dat het "de beleggers" toch nauwelijks kwalijk te nemen is.

    Er is hier natuurlijk wel sprake van FRAUDE. En zo gauw je over fraude spreekt wordt de belegger belazerd, besodemieterd en dan houdt alles op.

    Dan zijn er de taltijke toezichthouders. Als die allemaal ook niets laten horen, wie ben jij dan als belegger om onraad te ruiken.

    De pers, waaronder jijzelf , laat ook zo mooi de twee kanten van het verhaal zien. Jullie zijn er trots op om de bestpresterende fondsen zo nu en dan op de voorpagina in het zonnetje te zetten. Neem de artikelen over Go Capital en diverse andere fondsen. Nu is daar totaal geen sprake van fraude geweest, maar stel nu dat die ook een dubbele boekhouding gevoerd werd. Ja, wat doe je daar als "eenvoudige" belegger tegen? Niks natuurlijk. Als die boeken dan ook nog gecontroleerd worden door "respectabele" accountantskantoren, krijg je nog meer vertrouwen, maar we weten uit de afgelopen 10 jaar, dat je menig accountantsrapport niet kunt vertrouwen. en dan zijn er de nationale toezichthouders. Bij een fonds van 50 miljard mag je toch ( oh wat stom) veronderstellen dat er eens extra naar gekeken wordt. Blijkbaar dus ook NIET.

    Dan blijft er voor mij maar één oplossing over: Nooit meer beleggen in aandelen en obligaties. Uiteindelijk ligt het dan zo simpel.

    Maar "de belegger' nu met de vinger nawijzen, neen, dat gaat mij veel te ver.

    De controlerende instanties, de accountants, en uiteindelijk het hele justitiële apparaat die fraudeurs veel harder zou moeten aanpakken: daar zou eerder met grote verwijten naar gewezen kunnen worden.

    Peter
  2. Pieter Kort 17 december 2008 17:31
    Ha Peter,

    Ik geef ook niet zozeer de beleggers de schuld. Eerder de toezichthouders; die hadden Madoff al veel eerder moeten en kunnen ontmaskeren. Wat ik bedoel te zeggen is dat je beleggers tot het einde der tijden zal kunnen blijven verlokken met mooie rendementsprognoses. Niets menselijks is ons vreemd, zeg maar ;-)

    Wat me wel bevreemdt is dat je nu verhalen hoort van Amerikanen die hun hele pensioen bij Madoff hadden ondergebracht. Dan denk ik toch stiekem: hoe kom je erbij om dat te doen als je eigenlijk geen idee hebt wat deze meneer ermee doet? Ook bona fide beleggers kunnen in één klap van tafel worden geveegd als hun strategie niet meer werkt. Vertrouwen is een mooie zaak, maar blind vertrouwen...?

    Oh ja, en natuurlijk zetten wij regelmatig goed presterende fondsen in het zonnetje, ook als we niet 100% weten hoe dat rendement tot stand komt (daar proberen we natuurlijk wel zo goed mogelijk achter te komen, dat begrijp je). Dat ze na een goede prestatie ook diep kunnen vallen is een treurig maar onvermijdelijk gevolg van die nare factor die risico heet. Het percentage fraudeurs en oplichters daartussen is gelukkig wel minimaal, trouwens.

    Groeten, Pieter

  3. [verwijderd] 18 december 2008 14:34
    De strategieen van de hedge funds zijn zo geniaal dat ze angstvallig geheim gehouden worden. Zie hier het resultaat.

    Conclusie:
    1. bij goed weer een rendement tussen aandelen en obligaties en een ferrari + maserati voor de beheerder.

    2. bij slecht weer alles kwijt en een ferrari + maserati voor de beheerder.

    VERBIEDEN DIE ELLENDE!
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.