Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Aandeel Pharming Group AEX:PHARM.NL, NL0010391025

Laatste koers (eur) Verschil Volume
0,702   -0,011   (-1,47%) Dagrange 0,700 - 0,721 3.097.996   Gem. (3M) 4M

Volgens BeleggingsExpress: 9-12-2008

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 december 2008 20:37
    Pharming wisselt converteerbare obligaties om


    Op dezelfde dag dat kabelfabrikant Draka een vergelijkbare actie naar buiten had gebracht, heeft Pharming maandag nabeurs bekendgemaakt overeenstemming met enkele obligatiehouders te hebben bereikt. Een gedeelte van de vorig jaar uitgegeven converteerbare obligaties wordt tegen betaling van contanten en de uitgifte van nieuwe aandelen nu alweer ingetrokken. De transactie met de obligatiehouders vindt plaats tegen een forse discount ten opzichte van de nominale waarde van de obligaties.

    Vorig jaar heeft Pharming in oktober converteerbare obligaties met een totale nominale waarde van €70 miljoen uitgegeven. De obligaties hebben een coupon van 6,875%, een oorspronkelijke looptijd van vijf jaar en een conversieprijs (waartegen de obligaties desgewenst in aandelen kunnen worden omgewisseld) van €4,40. Geïnteresseerden kunnen zich overigens de moeite besparen deze obligatielening in de koerslijsten op te zoeken. De converteerbare obligaties werden vorig jaar alleen aan institutionele beleggers aangeboden. Het Leidse biotechnologiebedrijf geeft nu aan dat een aantal van deze beleggers door de huidige ontwikkelingen op de financiële markten de wens kenbaar heeft gemaakt om de obligaties vervroegd te laten aflossen, zij het met een aanzienlijke discount. Met deze partijen blijkt nu overeenstemming te zijn bereikt over de voorwaarden. Converteerbare obligaties met een totale nominale waarde van €20,1 miljoen worden ingetrokken. De betreffende institutionele beleggers ontvangen in ruil daarvoor €3,8 miljoen in contanten en ongeveer 6,2 miljoen aandelen. Op de huidige koers van het aandeel Pharming betekent dit dat genoegen wordt genomen met 40% van de nominale waarde. Door de uitgifte van de nieuwe aandelen wordt het aantal uitstaande aandelen verhoogd naar 97,4 miljoen. Voor alle duidelijkheid, de nu bekendgemaakte omwisseling betreft geen reguliere conversie. De betreffende obligaties waren bijvoorbeeld niet omgekeerd converteerbaar.

    Voldoende geld in kas
    Pharming beschouwt de ontstane situatie als een mooie gelegenheid om de balans tegen aantrekkelijke voorwaarden te versterken. De transacties komen neer op het omwisselen van schuld in eigen vermogen, waartegenover slechts een relatief beperkt beroep op de aanwezige kasgelden staat. Gezien de gunstige voorwaarden, de recente licentieovereenkomst met het Turkse Aslan voor lactoferrine (los van te ontvangen royalty’s de komende drie jaar goed voor €20 miljoen aan licentie-inkomsten) en de financiële conditie van de onderneming, stelt Pharming dat de huidige kaspositie meer dan toereikend is. Aan het einde van het derde kwartaal had het bedrijf nog €33,7 miljoen in kas. Pharming geeft wel aan nog steeds andere mogelijkheden te bestuderen om de financiële positie verder te versterken. Hierbij kan worden gedacht aan projectspecifieke financiering, verdere licentieovereenkomsten, leningen en op beperkte schaal aantrekken van eigen vermogen. CEO Sijmen de Vries beschouwt de transacties als een belangrijke stap bij het verbeteren van de balansverhoudingen. Pharming heeft volgens hem kans gezien om de op korte termijn bestaande behoefte van sommige obligatiehouders te combineren met versterking van de eigen financiële positie. De Vries wijst op het gegeven dat de nu bekendgemaakte transacties de jaarlijkse rentebetalingen met ongeveer €1,4 miljoen (namelijk de couponbetaling van 6,875% op de nominale waarde van €20,1 miljoen) terugbrengen. Uit zijn woorden kan worden opgemaakt dat vergelijkbare transacties met andere obligatiehouders mogelijk nog kunnen volgen.

    Beleggingsopinie
    In navolging van Draka kan het nieuws van de omwisseling op de beurs niet op een enthousiast onthaal rekenen. Een factor die hierbij een rol speelt is de verwatering die door de bijbehorende uitgifte van nieuwe aandelen optreedt. Bij Pharming bedraagt deze verwatering 7%. Overigens mag worden bedacht dat met de transacties het eigen vermogen wel de broodnodige versterking krijgt. Eind september bedroeg het eigen vermogen nog slechts €12,2 miljoen. In de tussentijd blijft het wachten vooral op het goedkeuringsproces voor Rhucin®, het middel tegen acute aanvallen van erfelijk angio-oedeem (HAE). Een succesvolle marktintroductie moet vooral ook de weg vrijmaken voor de andere toepassing van het product (namelijk bij orgaantransplantaties) en de verdere ontwikkeling van de producten van dochter DNage (gericht op ouderdomsziekten). Vorige maand maakte Pharming nog de succesvolle afronding van een fase 1 onderzoek voor het verst gevorderde product van deze dochter, namelijk Prodarsan®, bekend. Wij blijven de aandelen Pharming van een speculatief houdadvies voorzien.
    * Publicatiedatum website 9 december op €0,68. Door J. Dekker. Auteur heeft op moment van schrijven geen positie in Pharming.

    09-12-2008

    Nico
  2. [verwijderd] 10 december 2008 12:18
    quote:

    tritace schreef:

    ...
    Wij blijven de aandelen Pharming van een speculatief houdadvies voorzien.
    Vind dit nog voorzichtig. Pas nog sluiten ze een 20M deal en nu weer een verbetering van het eigen vermogen. Allemaal goed nieuws lijkt me. Koers wordt nu even gedrukt door de geconverteerde obli's en denk ook mensen die hun Pharming ruilen voor fondsen die 't nu even beter lijken te doen (AEX). Vermoed alleen dat de stijging daar binnen nu en een week op zijn einde gaat lopen dus ik koop dezer dagen nog wat Pharming bij op deze bodemprijzen.

    xl
  3. [verwijderd] 10 december 2008 13:26
    echt balen man ,had dit jaar veel meer verwacht , maar we sluiten rond de 52 weeks low op 31 12 en daar kan toch niemand blij mee zijn laat staan wat aan verdienen , nog meer beleggers die pharming de rug doen toekeren vanwege de verwatering , weet echt niet wat de toekomst gaat doen , ook crucell welk voor het eerst grone cijfers schreef is nog niet boven de slotkoers van 31 12 2007 ( 11,40) , ik wil positief blijven maar ik ben echt bang dat pharming pas in 2010 aantrekkelijk gaat worden voor de echte koersbepalers
  4. jip banaan! 10 december 2008 13:32
    quote:

    DALTRANS schreef:

    echt balen man ,had dit jaar veel meer verwacht , maar we sluiten rond de 52 weeks low op 31 12 en daar kan toch niemand blij mee zijn laat staan wat aan verdienen , nog meer beleggers die pharming de rug doen toekeren vanwege de verwatering , weet echt niet wat de toekomst gaat doen , ook crucell welk voor het eerst grone cijfers schreef is nog niet boven de slotkoers van 31 12 2007 ( 11,40) , ik wil positief blijven maar ik ben echt bang dat pharming pas in 2010 aantrekkelijk gaat worden voor de echte koersbepalers
    Ja, heel triest Daltrans! ik leef met je mee!

    Heb je er veel?

    groetjip
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.