Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Ordina: beurskoers 1,81; winst per aandeel 0,65 euro, intrinsieke waarde ruim 6 euro, solvabiliteit 47%

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 december 2008 15:22
    Ordina

    Om dit ook op deze plaats te bewijzen ga ik een vrij simpel praktijkvoorbeeld uit de doeken doen en de komende tijd volgen, opdat de lezers mee kunnen kijken of de aanpak werkt of niet. De stockpick betreft ICT-bedrijf Ordina dat na recent wederom een winstwaarschuwing momenteel op de optisch gezien bijzonder lage prijs 2,10 euro te kopen is. Nadat in augustus de omzet- en margeverwachting al neerwaarts werd aangepast volgde vorige week nogmaals een verlaging van de verwachting. En zoiets wordt door de markt, zeker op dit moment, genadeloos afgestraft.

    Dit is het moment eens nuchter naar de feiten te kijken. Het aandeel is inmiddels 80% in waarde gedaald gerekend vanaf koersen boven 10 euro die we in juni dit jaar nog zagen. Ja, Ordina lijdt zichtbaar onder de crisis en daaruitvolgende recessie en het nemen van een impairment last op een verliesgevend bedrijfsonderdeel verdient niet de schoonheidsprijs. Maar het totale bedrijf is ruim winstgevend en zal dat normaliter ook de komende jaren kunnen zijn. De omzet dit jaar zal nog altijd 690mln euro bedragen bij een marge van 7 tot 8%. Operationeel gezien een winststijging ten opzichte van vorig jaar, nemen we de last mee zal het lager uitvallen.

    Pakken we een winst per aandeel van 0,65 euro als uitgangspunt dan noteert Ordina nu een k/w van iets meer dan 3. Dat is laag, zeker voor een ICT-bedrijf, zelfs in dit beroerde beursklimaat. Het dividend bedroeg over 2007 nog 0,20 euro per aandeel en zal misschien dit jaar een paar cent lager uitvallen. Dat betekent dan nog steeds een rendement van boven de 8%.

    Nog niet overtuigd van de lage waardering voor dit aandeel? De marktkapitalisatie van het hele bedrijf bedraagt bij deze koers 86mln euro. Hiermee haal je wel eventjes 690mln euro aan omzet binnen in een sector die toch niet zo lang geleden vrij populair was en waar grif voor werd betaald. Dus eigenlijk is Ordina nu een koopje voor een eventuele overnemende partij, mits die het geld vrij heeft om over te nemen. En ja, dat ligt momenteel wereldwijd nogal moeilijk.

    Zou het dan aan de financiële positie van Ordina liggen? Ook niet, het eigen vermogen bedroeg ultimo 2007 liefst 254mln euro op een balanstotaal van 532mln euro ofwel een solvabiliteit van 47%. Omgerekend per aandeel bedraagt de intrinsieke waarde aldus ruim 6 euro. Tot slot dan nog de meelijwekkende beroepsgroep der analisten waar enkelen het presteren nu ineens met verkoopadviezen voor dit aandeel te komen. En dat terwijl ze op een koers die 400% hoger lag dan nu nog kwistig met koopadviesjes strooiden met koersdoelen van 15 euro en hoger. Moet je zoiets nog serieus nemen?

    Wat ik voorstel is nu rond deze koers van 2,10 euro voorzichtig wat stukjes Ordina op te pakken. Omdat het altijd lager kan, houdt u geld achter de hand om bijvoorbeeld rond 1,80 euro bij te kopen, en desnoods nog lager. Maar het kan evengoed nu snel hoger gaan, in een herstel op deze overdreven daling of in een soort van shortsqueeze. 3 euro is dan een redelijk doel, waarmee het aandeel nog altijd niet duur is, maar waarmee tevens 40% rendement vanaf instapkoers 2,10 kan worden binnengehengeld. Halverwege het doel, op pakweg 2,60 euro, kan u een eerste winst pakken (gestaffelde verkoop) om bij een hernieuwde daling weer terug te kopen.

    Ik volgende bijdragen zal ik op deze strategie terugkomen zodat u met mij kunt beoordelen of mijn stelling correct is dat ook in deze beurs met een tradinggerichte aanpak geld kan worden verdiend.

    Leon Hillen
    VermogensVisie Nederland

    Disclaimer: privé long Ordina

    www.beursplaza.com/web_analyses.asp?i...
  2. [verwijderd] 3 december 2008 15:27
    eigen vermogen bij ordina bestaat geheel uit lucht.

    goodwill groter dan eigen vermogen.

    bedrijf torst redelijk grote schuldenlast met zich mee, cashflow is negatief.

    kocht in 2003 aandelen iets boven 2 euro, maar toen was er nog een positief eigen vermogen, nauwelijks schulden en een positieve cashflow.

    bedrijf heeft teveel overnames gedaan en moet nu de rekening betalen.
  3. [verwijderd] 3 december 2008 15:47
    was KPN niet in ORDN geinteresseerd toen het aandeel nog boven de 6 stond?

    dan moet ORDN onder de 2 wel helemaal een lekker hapje zijn voor KPN of een andere partij.

    toch hoor ik nu weinig beleggers meer hierover.

    de fantasie lijkt uit het aandeel. juist nu het werkelijk een koopje is...
  4. forum rang 7 ffff 3 december 2008 15:57
    Broodje @@p,

    Gisteren was er een draad in de KK waarbij de CEO van KPN zat te zanikken dat hij niet meer gemakkelijk krediet van de banken kreeg.....

    Wellicht willen ze ordina best wel, maar krijgen ze de centen niet van de bank.

    Ben,

    Ik begrijp je best, maar vind het wel aardig dat jij "goodwill" tegenwoordig gelijk stelt met "lucht". Wat zijn tijden toch veranderd....

    Peter
  5. forum rang 6 marique 3 december 2008 16:12
    quote:

    ffff schreef:

    Ben,
    Ik begrijp je best, maar vind het wel aardig dat jij "goodwill" tegenwoordig gelijk stelt met "lucht". Wat zijn tijden toch veranderd....
    Peter, m.i. heeft BJL gelijk. Goodwill is feitelijk altijd lucht, tenzij het tegendeel bewezen kan worden dmv harde positieve bedrijfsresultaten.
    Banken worden allerwegen vervloekt omdat ze in lucht handelden, maar de bedrijven (en ook consumenten) waren ook luchtacrobaten.

    Wat Ordina betreft, als de lucht (goodwill) niet verantwoord kan worden middels bedrijfsresultaten, volgen er afwaarderingen. Daar zullen we meer van te zien krijgen en niet alleen bij Ordina.

    marique
  6. golden gecko 3 december 2008 16:14
    Zelfs uit harde assets loopt zelfs de lucht tegenwoordig...

    Bestaat je goodwill uit merkrecht (coca cola/ Heineken) of uit kennis bij je personeel (die je moet ontslaan vanwege de omstandigheden), daar zit een heel groot verschil ...

    Nettoschuld Ordina bij H1 08 iets van 147 mln euro

    GW 286 mln
    EV 253 mln

  7. [verwijderd] 3 december 2008 19:54
    quote:

    ffff schreef:

    Ben,

    Ik begrijp je best, maar vind het wel aardig dat jij "goodwill" tegenwoordig gelijk stelt met "lucht". Wat zijn tijden toch veranderd....

    Peter
    Nee hoor, dat heb ik altijd al zo gezien.

    Zeker vanuit het gezichtspunt van bankiers die onderpand wensen voor krediet is eigen vermogen ex goodwill de maatstaf.

    Denk dat Ordina het zeer moeilijk gaat krijgen gezien haar hoge schulden, negatieve cashflow en gebrek aan onderpand.
  8. [verwijderd] 3 december 2008 20:09

    BJL, ik denk dat we hier eens een goede beschouwing nodig hebben over Goodwill in boekhoudkundige zin. Ik heb er een tijdje terug 1 gelezen, maar heb het niet opgeslagen. Wat ik mij herinner, is dat het opvoeren van goodwill als bezit ook niet zo maar kon.

    Bij Ordina heb ik een beetje het gevoel: veel te verliezen valt er ook niet meer gezien de koers. Toch blijft het dan oppassen want als een aandeel van E 2 naar E 1 gaat is dat ook minus 50%. pak je er een paar honderd/duizend op en je doet dat x-keer dan heb je risicospreiding.

    Ik heb over Ordina nog geen gefundeerde mening. Kunnen wij over die goodwill niet verder gaan op een draadje Marique of op mijn boekhouddraadje om de zaken wat bij elkaar te houden? Of start zelf een draadje: Goodwill.

    Groet, Jonas
  9. [verwijderd] 3 december 2008 20:55
    goodwill is geen gebakken lucht ?
    oh ja ,waarom dan wel niet ?
    waarom lees ik nooit iets over badwill ?
    want als er werkelijk zoiets als goodwill zou bestaan dan bestaat er ook de tegenpool badwill !
    noem mij een gedachte zonder zijn tegengedachte.
    zelfs god bestaat bij de gratie van de duivel,
    of bij de gratie van de mens.
  10. [verwijderd] 3 december 2008 21:21
    Ik vind het bizar wat er met Ordina gebeurt en dat een persbericht uitblijft.

    Al die bullshit over geactiveerde goodwill wel of niet terecht gaat zeker niet op voor Ordina. Dan kan je heel de ICT wel door de plee spoelen.

    Kijk eens naar Unit4, waarom zou daar niks mis mee zijn ? Of legio andere aandelen in die sector. Nee, dit zaakje stinkt! Sta er niet van te kijken als er straks weer zo'n belachelijk knock out bod komt van 2 euro of zo.

    disclaimer : prive fors long op gemiddeld > 5.
  11. [verwijderd] 3 december 2008 23:33
    quote:

    jonas schreef:

    BJL, ik denk dat we hier eens een goede beschouwing nodig hebben over Goodwill in boekhoudkundige zin. Ik heb er een tijdje terug 1 gelezen, maar heb het niet opgeslagen. Wat ik mij herinner, is dat het opvoeren van goodwill als bezit ook niet zo maar kon.

    Niet eenvoudig bij zelf ontwikkelde merken (intangibles).

    Wel standaard bij overnames waarbij je meer betaald dan de intrinsieke waarde (goodwill).
  12. [verwijderd] 3 december 2008 23:35
    quote:

    Beursplein 5 schreef:

    Logica heeft een beurswaarde van 1,1 miljard euro's. Er staan circa 1,5 miljard aandelen uit.

    De beurswaarde van Ordina is circa 80 miljoen euro.
    Die van Microsoft ongeveer 180mrd en van Eurocastle 20mln.

    Wat wil je daarmee zeggen?

    Behalve dat je weer graag van je stukken afwilt?
  13. [verwijderd] 3 december 2008 23:37
    quote:

    jonas schreef:

    Kunnen wij over die goodwill niet verder gaan op een draadje Marique of op mijn boekhouddraadje om de zaken wat bij elkaar te houden? Of start zelf een draadje: Goodwill.

    Groet, Jonas
    Een van mijn selectiecriteria voor aandelen is boekwaarde/marktwaarde. Helaas viel mij bij de laatste scan op dat meeste van bedrijven die hoog scoren een erg groot deel van EV bestaat uit goodwill.
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.