Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Corné van Zeijl - De langste adem

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 november 2008 14:19
    Als aanvulling op bovenstaande analyse, hier ééntje die ik over de afgelopen 3 jaar heb gemaakt van de Dow. Je ziet dat tot een jaar geleden de performance OK was, maar dat sinds okt 2007 het model vaker uit- dan ingestapt is geweest. Het effect hiervan was wel dat het model rond de 13500 staat en niet zoals de Dow op de 8300.

    Meer info op:
    stapikin.blogspot.com/2008/11/dow-jon...
  2. forum rang 5 Bart Meerdink 13 november 2008 14:48
    Goed, als je iets met aandelen wilt dan moet je een keer instappen. Probleem is dat de optimisten al lang ingestapt zijn.

    En de pessimisten hebben nog genoeg om bezorgd over te zijn:

    "Since mid-September, rapid, seismic changes in consumer behavior have created the most difficult climate we've ever seen," Best Buy Chief Executive Brad Anderson said in a statement.

    Intel: "Last week Otellini reportedly said that he expects the coming downturn to be the worst in his lifetime."

    Tja, misschien is er dit keer zoveel kapot dat je niet meer alleen in de achteruitkijkspiegel kunt kijken om te zien wat er vóór je gaat gebeuren.

    Het model, dat men verondersteld wordt bedrijven in het belang van de aandeelhouders te runnen is aan diggelen geslagen. Dat model is ouderwets (er zijn gelukkig nog wel wat van zulke ouderwetse bedrijven). Modern is: Bedrijven, en speciaal banken, worden gerund om zoveel mogelijk geld te kunnen graaien.

    En aan de andere kant, aandeelhouders zijn niet meer de kapitaalverschaffers die samen verantwoordelijk zijn voor het reilen en zeilen van een onderneming, nee het zijn vluchtige voorbijgangers zonder nog merkbare invloed.

    Enige bezinning lijkt me nu op zijn plaats over het financiële systeem zoals het op basis van abstracties (de onzichtbare hand van de vrije markt) tot stand gekomen is. Abstracties die weinig blijken te zeggen over de werkelijkheid.

    Theoretisch zouden General Motors, Ford en Chrysler nu failliet moeten gaan (of al zijn). Praktisch gezien betekent dat honderdduizenden werklozen, en nog veel meer als je het uitstralingseffect meeneemt. Want er staat niemand te springen om de fabrieken in de VS uit de boedel te kopen en gaande te houden. En kan Obama er eigenlijk nog wel wat aan doen?

    Los daarvan kun je je natuurlijk afvragen of het eigenlijk niet gewoon goed is als er minder auto's gebouwd worden. Doen al die arbeiders bij GM wel zulk nuttig werk? Consumptie is niet noodzakelijkerwijs goed als het schaarse grondstoffen en energie verspilt. En geluk koop je ook niet met een auto.
  3. [verwijderd] 13 november 2008 15:05
    De biljarden overheidssteun en extreme renteverlagingen, gekoppeld aan de gekelderde grondstof en energieprijzen, gesupporteerd door een niet al te hoge historische werkeloosheid en uitbodemende huizenprijzen in de VS gaan de economiëen sneller dan verwacht uit het slop trekken. Ik denk zelfs dat de bodem in de US in Q4 bereikt wordt en Q1 2009 weer positiever cijfers laat zien. Europa volgt zoals gebruikelijk 2 kwartalen later. Er wordt op de beurs normaal gesproken 6 maanden vooruit gekeken. Ergo de US staan aan de voorbode van een stijging, die minder sterk zal zijn dan Europa, omdat Europa verder gecorrigeerd is. Europa zal paralel hieraan een herstel laten zien. Ik voorspel een mooie eindejaarrally voor dit jaar eindigend rond de 320.
  4. [verwijderd] 13 november 2008 16:03
    Deze man heeft tenminste humor.
    Verhaal lees ik niet, is mij te lang. Maar ik begrijp de essentie. Kopen dus. Maar niet alles op eé'n paard. Spreid uw investeringen door de tijd. Bij elke genomen hindernis 20%. Bijv. doorbreking 30daags gewogen gem; 50 daags; 90 dgs; 140 en 180
  5. [verwijderd] 13 november 2008 16:24
    quote:

    Bart Meerdink schreef:

    Probleem is dat de optimisten al lang ingestapt zijn.

    En de pessimisten hebben nog genoeg om bezorgd over te zijn:
    Ik zie dat toch iets anders, namelijk "de pessimisten gaan voor betere prijs dadelijk instappen dan de optimisten".

    Maar zoals altijd: resultaten uit het verleden geven geen garanties voor de toekomst.

  6. [verwijderd] 13 november 2008 16:28
    quote:

    Kaygee schreef:

    "In 1974 en 1982 was het op de bodem nog maar 14 keer, maar dat was bij een hyperinflatie en hyperrente". Maar toen was er geen kredietcrisis en nu wel, en dus is 15 maal de winst meer dan genoeg: 15 x 45 = 525 koersdoel voor S&P.
    Ehm, hoe kom je er bij dat er in 1974 en 1982 geen kredietcrisis was?
  7. [verwijderd] 13 november 2008 17:09
    --For 2009, the consensus estimates for earnings are delusional: Current consensus estimates are that S&P 500 earnings per share (EPS) will be $90 in 2009, up 15% from 2008. Such estimates are outright silly. If EPS falls--as is most likely--to a level of $60, then with a price-to-earnings (P/E) ratio of 12, the S&P 500 index could fall to 720 (i.e. about 20% below current levels).

    If the P/E falls to 10--as is possible in a severe recession--the S&P could be down to 600, or 35% below current levels.

    And in a very severe recession, one cannot exclude that EPS could fall as low as $50 in 2009, dragging the S&P 500 index to as low as 500. So, even based on fundamentals and valuations, there are significant downside risks to U.S. equities (20% to 40%).

    Similar arguments can be made for global equities: A severe global recession implies further downside risks to global equities in the order of 20% to 30%.Thus, the recent rally in U.S. and global equities was only a bear-market sucker's rally that is already fizzling out--buried under a mountain of worse-than-expected macro, earnings and financial news.

    www.forbes.com/home/2008/11/12/recess...
  8. liebregts301 13 november 2008 17:34
    Het kan overigens tot in december duren, voordat enig herstel wordt getoond. Daarna is het nog maar de vraag of dit herstel blijvend zal zijn of wederom een bearmarket rallye. Voorlopig hou ik het op het laatste, want ik denk dat we pas ergens medio tot eind 2009 het dieptepunt van deze bearmarket zien (ongeveer 18 - 24 maandan na augustus 2007) omdat de winstvoorspellingen nog veel te rooskleurig zijn op dit moment, om vervolgens in 2010 tot 2012 een bullmarket mee te maken (op weer stijgende winsten en vervolgens hoop) en het echte dieptepunt pas rond 2014 te beleven met een AEX wellicht zelfs onder de honderd (met heel veel slecht maar ook goed nieuws en een markt die maandenlang apathisch is voor dit nieuws). De meeste bedrijven rapporteren dan overigens al een paar jaar verlies in plaats van winst, maar het dieptepunt rond 2014-2015 zal achteraf waarschijnlijk de opportune instapkans voor de volgende generaties blijken te zijn geweest. En misschien zien we rond die tijd ook wel weer een moratorium, want ondanks alle maatregelen, die in de dertiger jaren niet genomen werden en nu wel, voorzie ik een ernstige depressie, omdat de schaalgrootte nu enorm veel groter is dan toen het geval was (mede door derivaten, die overigens niet de oorzaak zijn van de hoge volatiliteit, maar die wel gokgedrag bij speculanten veroorzaken). Dus lange adem nodig: ja!
  9. taurus86 13 november 2008 18:52
    In 1958 werden er in NL gemiddeld nog 3,2 kinderen per huishouden geboren. Toen kwam de pil en nu is het nog maar de helft.
    M.a.w. nieuwe situaties hebben nieuwe uitkomsten. Wie in 2008 meent dat wat er op dit moment gebeurt, dat het vergelijkbaar is met een tijdperk hiervoor, is of erg conservatief of naïef.
    Stel: Morgen komt de mededeling dat er ontdekt en bewezen is, dat alle soorten kanker met eenvoudige vaccinatie zijn te bestrijden. (Zelfs niet ondenkbaar). Wie dan daarna nog oude statische reeksen gebruikt, heeft van het vak statistiek in ieder geval niet veel begrepen of heeft uit het raam zitten kijken.
    Het huidig tijdbestek vraagt om een gezond ´boerenverstand´ maar ja daar verdienen de analisten niets aan.
    Maar ik blijf het leuk vinden om Corné te lezen.
  10. MtBaker 14 november 2008 10:15
    Ach ja goedkoop kopen denk, dus nu en in maart weer. Misschien als aandeelhouder wat meer op de beloning letten. Vraagt men als werknemer teveel is men blijkbaar bereid teveel risico te nemen voor hogere bonus. Misschien wat meer het traditioneel Duitse/hollandse model tegenover Amerikaans/Chinees/Russisch.
  11. [verwijderd] 14 november 2008 10:27
    quote:

    elmono schreef:

    De biljarden overheidssteun en extreme renteverlagingen, gekoppeld aan de gekelderde grondstof en energieprijzen, gesupporteerd door een niet al te hoge historische werkeloosheid en uitbodemende huizenprijzen in de VS gaan de economiëen sneller dan verwacht uit het slop trekken. Ik denk zelfs dat de bodem in de US in Q4 bereikt wordt en Q1 2009 weer positiever cijfers laat zien. Europa volgt zoals gebruikelijk 2 kwartalen later. Er wordt op de beurs normaal gesproken 6 maanden vooruit gekeken. Ergo de US staan aan de voorbode van een stijging, die minder sterk zal zijn dan Europa, omdat Europa verder gecorrigeerd is. Europa zal paralel hieraan een herstel laten zien. Ik voorspel een mooie eindejaarrally voor dit jaar eindigend rond de 320.
    Mee eens. Bedenk alleen dat de AEX minder snel zal stijgen dan de meeste andere westerse beurzen. Dit komt door de totale ineenstorting van de 'ijzersterke' financiele sektor. Deze zal nooit meer worden als voorheen, zeker niet omdat er niets bezuinigd wordt bij de Staatsbanken ING, ABN AMRO, AEGON, SNS. Etcetera. Met dank aan de linkse 'bankiers' Lodewijk de Waal, Wim Kok, etcetera. Die zijn gewend dat aandeelhouders belastingbetalers de problemen oplossen.
  12. [verwijderd] 16 november 2008 22:56
    interessant om te zien hoe iedereen in een crisis opeens zo de vloer aanveegt met de columnisten.
    toen alles nog goed ging op de beurzen werden echt alle analyses en verwachtingen serieus genomen en overwogen.
    nu worden de columns met een flinke korrel zout genomen - to put it mildly.
    waarschijnlijk de grootste winst die er tot nu toe geboekt is!
  13. [verwijderd] 22 november 2008 20:20
    Normaal is een K/W voor de sp500 14x (1871-2002)
    Bij de laatste internetbubbel of te wel de nieuwe economie moesten we er rekening meehouden dat k/w van 30 of zelfs hoger gewoonte zouden worden.
    Nu een aantal jaren later willen we ze nog niet hebben met een k/w van 4,5
    Blijft bij mij de vraag over, welke analist heeft op welk moment gelijk.
  14. Erik.S 25 november 2008 01:33
    bij >30 x de winst maak je op lange termijn (12 jaar) geen kans om wat te verdienen. Het is net als een obligatie, waarvan de koers gelijk is aan de hoofdsom en alle toekomstige rente. Dan verdien je ook niks.

    K/W
    Op korte termijn kun je natuurlijk wel wat verdienen, want er zijn veel mensen die kuddegedrag vertonen, incl de mensen die het als beroep uitoefenen.
    Zij moeten wel want ze mogen de markt niet missen.
    De P/E heeft een sterke relatie met de inflatievoet en daardoor ook met de rente.
    Daarnaast natuurlijk ook met de winstgroei (eigenlijk cashflow) maar zoals ik hierboven zei, als die winstgroei grotendeels in de koers zit door een erg hoge P/E blijft er weinig over voor de toekomst. Het sprookje is onmiddelijk uit zodra de winstgroei stagneert, dan ziet men wel in dat die hoge koers niet gerechtvaardigd is.

20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.