Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Frank van Dongen - Geld pompen of verzuipen

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 november 2008 18:00
    Klopt, Circuit City is zowel een traditionele 'brick and mortar' als een online retailer. Ze hadden net aangekondigd 155 winkels te gaan sluiten, en dat was 20% van het totaal. Een flinke jongen dus, ik geloof dat ze de tweede zijn/waren na Best Buy. Benieuwd wat daarmee gebeurt...?
  2. Ruud100 12 november 2008 22:28
    quote:

    FrankvanDongen schreef:

    Over geld pompen gesproken. Het leuke van analisten is dat ze het over het algemeen achteraf pas echt goed weten. Neem bijvoorbeeld de opmerking (het was zelfs een downgrade) van Deutsche Bank. Zij zien voor General Motors pas steun op nul dollar (support at zero). Men verlaagde voor GM het koersdoel naar nul.

    Werkloosheid 10%
    Ik vind het een beetje een onzinverhaal want denken we nu echt dat Obama deze sector laat klappen. Nee, waarschijnlijk kunnen we veel protectionistische maatregelen verwachten. Dat soort maatregelen leidden in het verleden tot grote problemen in de wereldeconomie. Maar zo ver is het nog niet.
    Ik vind het, bij uitzondering, wel een goed analisten advies. Daar valt wel tegen in te brengen dat dit advies niet zo moeilijk is bij een koers van ca $ 3, aanhoudende enorme verliezen en een vrijwel lege kas. De redding van het zwaar in de problemen verkerende GM kan niet veel anders verlopen als het AIG senario.

    Of te wel: De aandeelhouders GM staat een enorme verwatering van hun aandelen te wachten. En ondanks de miljardeninjectie die tegenover die verwatering staat, ben je dan nog steeds aandeelhouder in een vrijwel failliete tent die voorlopig nog wel even mega verliezen in de boeken schrijft.

    Het hele bedrijf moet een turn around ondergaan en het belangrijkste produkt (GM is min of meer net als TomTom een one-product company) moet compleet opnieuw uitgevonden worden. En anders dan een TomTom kost het ontwikkelen per nieuw model niet alleen jaren maar ook miljarden.

    Nul Euro is misschien niet helemaal realistisch, maar ALS GM overleeft, zou het mij niet verbazen als de koers over 3 jaar nog rond de 1 euro hangt.

    Gr
    Ruud
  3. [verwijderd] 13 november 2008 01:26
    Terecht zien we dat de Chinezen hun geldstroom verleggen van de USA naar Azie en andere delen van de wereld. Het lijkt er echt op dat de Amerikanen niets, noppes, nada leren van deze en welke crisis dan ook. China heeft duidelijk gemaakt dat het geen vertrouwen kan behouden in een USA dat alleen maar geld bij laat drukken maar geen structurele veranderingen (=verbeteringen) in het systeem (durft) aan te brengen. Weerbarstig blijft men vasthouden aan een allang achterhaald model. China, India en vele andere nieuwe economische markten, inbegrepen Brazillie, geven al lang aan geen trek meer te hebben in het oude financiele boekje van Uncle Sam. Nog sterker, ongeveer 87% van de wereld wil af van de Amerikanen. Probleem is echter dat Europa veeeeel te lang aan het handje van de USA heeft gelopen en ook nu GEEN sterke rol kan spelen, geen eigen model heeft ontwikkeld. Engeland? Echt niet van belang! Frankrijk? Veel te veel met zichzelf bezig en dat pas de laatste 400 jaar zoals de geschiedenis ons leert. Duitsland dan? Zou kunnen indien ze ooit gaan leren minder bombastisch en meer cooperatief te zijn. Ja en dan is het ongeveer op en uit. De EU als 1 werkelijk blok bestaat gewoon niet en de vraag is of het ooit zal gaan bestaan. De Russen kunnen we ook wel vergeten want het wantrouwen richting de Russen en en blijft en wordt zelfs herhaald opgewaardeerd door... de Russen zelf. En dus... zijn we een beetje veroordeeld tot de dollar en, hoe cynisch, veroordeeld tot het kapitalistische systeem dat eigenlijk herhaald heeft aangetoond geen goed systeem te zijn. (Er is niets mis met kapitalisme er is veel mis met het hiudige szsteem.)Vrije wereldhandel? Kom op nou jongens (en meisjes)dit systeem werkt gewoonweg niet en ook hierin gaan de Amerikanen voorop door met dikke vingertjes naar ongeveer elk land te wijzen als er ook maar iets niet helemaal naar hun "goesting" is, terwijl juist zij, de USA, bikkelhard voorop loopt in protectie, zelfbevoordeling en marktblokkering.

    Persoonlijk ben ik van mening dat we terug zullen moeten keren naar een beperkte vrije wereldhandel waarin elk land zijn (of haar?) specialisatie zal kunnen tonen om als belangrijkste troef op de markt te zijn en te blijven. DAT is een normale en niet zo opgefokt marktontwikkeling. Wat voor de Albert Cuyp van toepassing is, is ook voor de wereldeconomie van toepassing. Heb jij het beste product of het beste model, danwel de beste service?? Mooi dan wil ik jou als leverancier hebben.

    Maar ook de belegger moet een toontje lager gaan zingen en niet over en alles en nog gaan liggen zeuren. Daarmee jaag je vooral je eigen portefeuille over de kling en dat lijkt me nu niet echt de bedoeling van beleggen. Ikzelf beleg al jaren aan een stuk in Azie en vooral in minieme fondejes en zelfs particuliere projectjes en dat levert me aanzienlijk meer op dan de grote fondsen. tenzij je beleggen als een gokkast wil bezien natuurlijk. Ja dan kun je in een groot fonds met 1 klap binnen zijn, denken velen. Maar dat is dus niet waar, bezie de gevolgen van deze zogenaamde crisis maar! Vele "smartguys" zijn in 1 klap vele tientallen, neen honderden miljoen kwijt. Ikke?? Nog geen centime..... integendeel deze crisis mag wat mij betreft nog vele jaren aanhouden al is het maar om tot een herstellende zelfregulatie van de markt te komen. En dat is precies wat er nu gaande is. Lekker laten bestaan en gewoon doorgaan met ademhalen is mijn credo en mijn advies.

    Ben het met Cees eens inzake analisten. Het woordje ANALIST (=analiseren) verteld eigenlijk alles al. In het boerenland zeggen ze: "achterfaf gezien kijk je elke koei in de kont" en ja achteraf is het makkelijk na te gaan wat goed of fout was/is. Luister vooral niet naar de woorden van analisten als waarzeggerij, want dan kom je gewoonweg bedrogen uit.

    En Cees heeft nog een ander punt, de USA autoindustrie krijgt gewoonweg een miljardeninjectie. Lees zojuist 25 miljard. De zoveelste in een reeks protectionistische maatregelen in een land waar men zo een grote waffel heeft over VRIJE MARKT. Politici zijn de slechtste vertegenwoordigers denkbaar als het gaat om verdediging van vrije handelsprincipes. Laat dit laatste steeds in je gedachten zijn bij volgende beleggingen en .... wees terughoudend in je honger naar geld. Je kunt je nog al eens lelijk verslikken in die materie.

    Ik hou het maar bij superklein spul als een zielig bouwprojectje of kleine leninkjes. Mijn grootvader zei: "jongen spaar kwartjes, daar zijn er heel veel van en ze verbranden nooit. Zelfs als ze niks meer waard zijn, zijn ze nog steeds wat waard, al is het maar aan zilver nikkel, koper of ijzer". Papier kan verbranden, aandelen verdwijnen als sneeuw voor de zon, landen kunnen geld uit de markt nemen, maar metalen blijven altijd (wat) waarde houden. Vraag maar aan de goud-beleggers.
  4. [verwijderd] 13 november 2008 09:31
    Al die geldinjecties bevallen me niet.
    Wanneer KAN er door die bedrijven terugbetaald worden, zodra we zware tijden tegemoet gaan? Wat de euro betreft wordt eerst aangeraden ze op de bank te sparen en even daarna komt het advies dat dezelfde euro moet rollen, dus uitgegeven worden, naar mijn mening krijgen we straks met zuid-afrikaanse en/of indonesche taverelen met onze munteenheid.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.