Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Marcel Tak - Ledenvermaak

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 oktober 2008 12:16
    Wat ik mis in dit stukje is hoe u aankijkt tegen de gevolgen van een eventuele uitstroom van ledenkapitaal. De ledencertificaten zijn achtergesteld wat inhoudt dat, als de nood ooit aan de man zou komen, de leden pas hun kapitaal terugkrijgen als de overige schuldeisers betaald zijn. Het ledenkapitaal wordt door de achterstelling volgens mij gerekend tot het eigen vermogen en niet tot het vreemd vermogen. Ik vraag me dan ook af of een uitstroom van ledenkapitaal gevolgen voor de AAA-rating heeft?
  2. bossie 6 oktober 2008 14:13
    @ appletjes
    Je slaat de spijker op zijn kop. De Rabobank kan het zich niet veroorloven om ledenkapitaal weg te zien vloeien omdat ze dan haar AAA-status kwijtraakt. En ik vermoed dat ze daar al heel dicht tegenaan zitten. De Rabobank is geen Sinterklaas. Dus een verbetering van voorwaarden doen ze niet zomaar. Ondanks alle blabla-verhalen in de media dat ze zo sterk en betrouwbaar zijn. Als dat zo is, hoeven ze de voorwaarden toch niet zo rigoreus te verbeteren? Ze hadden toch ook alleen de 3e tranche ledencertificaten op het niveau van de eerste 2 kunnen brengen?? Nee, de nood is blijkbaar toch hoger dan iedereen denkt.
  3. bossie 6 oktober 2008 14:17
    De rabobank is altijd de grootste speler op de europese geld- en obligatiemarkt geweest vanwege haar AAA-status. In de geldmarkt betreft dit overwegend geldmarktleningen die inmiddels allang zijn teruggegtrokken. Maar hoe zit het met de risico's van de langer lopende obligatieleningen???
    Hoe groot was het verlies op Lehman, volgens een interview met een Rabo-topman hebben zij op tijd hun centen teruggezien. Wie kan dit controleren?? Rabo is niet beursgenoteerd en hoeft dus niet met de billen bloot.

    Als overigens de triple A-status 1 treetje lager zou uitpakken, is dat normaal gesproken al een kleine ramp maar in deze markt een grote ramp. Dan wordt de Rabobank ook in 1 keer 'verdacht'. De Rabobank is lang niet zo degelijk als gedacht.
  4. jrxs4all 6 oktober 2008 14:39
    quote:

    Appletjes schreef:

    Wat ik mis in dit stukje is hoe u aankijkt tegen de gevolgen van een eventuele uitstroom van ledenkapitaal.

    Die uitstroom kan niet plaatsvinden. Immers, de Rababank koopt die cerficaten niet zelf terug behalve als ze dat willen.

    Daalt de koers, dan betekent dat alleen dat andere beleggers er minder vertrouwen in hebben. Dat kan op zich wel weer schadelijk zijn voor de Rabobank, het equivalent van een dalende beurskoers,

    JR
  5. [verwijderd] 6 oktober 2008 15:46
    Zijn die beweringen rond de AAA-status te staven met feiten of is dit gewoon gezwam om elkaar angst aan te praten?? Aan de spaartarieven die Rabobank geeft zie ik i.i.g. geen gebrek aan liquiditeiten af. Aangezien Rabobank voor de 3M USD Libor vorige week nog 95bps onder bijvoorbeeld Barclays indiende bij de BBA (zie Bloomberg Chart of the day van 3 okt) zie ik bij hen bepaald GEEN shortage. Let wel, dit zijn feiten die iedereen kan checken en geen slap ge-OH. Voor de goede orde, ik werk in Financial Markets maar voor een concurerende bank.
  6. bossie 6 oktober 2008 20:04
    liquiditeitstechnisch heeft Rabo geen probleem. Ze hebben de laatste weken/maanden veel spaargeld zien binnenkomen a.g.v. de onrust op de markt. Maar solvabiliteitstechnisch weten we niet hoe zwaar zij in subprime zitten. Rabo had ook CDO's.
    Het is niet mijn bedoeling om angst te kweken, maar anderzijds is er bij de Rabobank minder zicht op hun financiële positie omdat zij geen publicatieplicht hebben. Dus moet je ook niet je ogen sluiten en er klakkeloos vanuit gaan dat Rabo geen relevante risico's loopt.

    En ik blijf het raar vinden waarom de de ledencertificaten zomaar verhoogd hebben. Nogmaals: Rabo is géén Sinterklaas.
  7. [verwijderd] 6 oktober 2008 20:06
    die actie van de ledencertificaten is inderdaad opmerkelijk.

    je zou bijna denken dat ze wel inwisselbaar zijn bij de rabobank.

    anderzijds, wil rabobank al die nieuw aangetrokken gelden ook uitzetten moeten ze wel extra eigen vermogen hebben natuurlijk, misschien dat ze daarom die ledencertificaten aantrekkelijker maken.
  8. [verwijderd] 6 oktober 2008 20:39
    Meer transparantie heeft alleen zin als het 'publiek' meer zou begrijpen. De werkelijke in and outs van CDO's leer je pas als je er (via je werk) echt mee te maken hebt. De devil is in the detail en na al weer een aantal jaartjes ervaring op en om de dealingroom (ben zelf geen handelaar) leer ik nog steeds kleine dingetjes waardoor blijkt dat sommige transacties net wat anders in elkaar zitten. Inmiddels weet ik waarom de accountant dit nooit gaat snappen zonder deze firsthand experience. Je wilt echt niet weten wat voor vragen die lui (tot op partner-niveau) komen stellen. Mijn persoonlijke verwachting is dat houders van equity pieces in CDO's nogal wat verlies gaan zien, en in sommige gevallen de tranche erboven ook. Maar verder zal op een aantal specifieke uitzonderingen (laatste prodcuties bijvoorbeeld) er gewoon op 100 gelost gaan worden en zit hier echt wel oppertunity als je het kan (en wil) funden. Belangrijk nadeel voor de handel is dat de brokerage op zijn gat ligt, en sommige aanvullende rollen (liquidity providers bijvoorbeeld) geraakt zijn.
  9. [verwijderd] 7 oktober 2008 08:08
    "visie op de markt" is een groot woord. Wij zien de actie van de Ierse overheid als een goed voorbeeld, in principe zou daar een route in moeten zitten om acute liquiditeitsproblemen bij instellingen te voorkomen. Voor CDS's is een spannende situatie ontstaan. De markt is zo gegroeid in de tijd dat creditspreads rond de 20 bps lagen en die CDS's zijn absoluut niet rendabel als je ze mtm waardeert. Maar zolang de reference note niet default wordt er niet getrokken op de verzekering en is er feitelijk niets aan de hand. M.a.w. zolang (met name) corporates gewoon netjes aflossen wordt er alleen verwachtingswaarde en geen cash verloren. In de media doet men wel alsof een CDS zo'n vreselijk onbegrijpbaar product zijn maar uiteindelijk valt dat ook wel weer mee.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.