Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Theolia

36 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ffff 12 september 2008 11:56
    Bron :
    www.cash.be/articles/index.jsp?articl...

    Cédric Boitte

    De Franse windparkenexploitant Theolia stapelt sinds het begin van de zomer de teleurstellingen en de slechte beursprestaties op. Een koopgelegenheid voor beleggers? Of een aanleiding om te vluchten nu het nog kan?

    Theolia kreeg de voorbije maand heel wat klappen te verwerken. Het aandeel moest tussen 8 augustus en 4 september bijna 30 % prijsgeven, nadat het in juni al zwaar was getroffen door de forse daling van de beurzen. De koersdaling van Theolia verliep in drie fasen. Op 13 augustus daalde het aandeel met meer dan 16 %, na de publicatie van teleurstellende omzetcijfers. De verkoop van Theolia daalde in het tweede kwartaal met 34,6 % ten opzichte van dezelfde periode in 2007. De Franse groep wijt die tegenvallende prestatie aan het feit dat ze in die periode geen windkrachtcentrales heeft verkocht. Een week later gaf het aandeel in twee dagen tijd opnieuw 8 % prijs, nadat het Franse dagblad Les Echos had gemeld dat Theolia de verkopen van windkrachtcentrales minstens gedeeltelijk zou stopzetten als gevolg van de stijging van het gereglementeerde tarief van windelektriciteit in Duitsland, waar het bedrijf het grootste deel van zijn verkopen realiseert. Het bedrijf uit Aix-en-Provence bevestigde tijdens de bekendmaking van zijn halfjaarresultaten op 3 september dat zijn bestuursraad - inclusief de vertegenwoordigers van General Electric, dat 17 % van het kapitaal in handen heeft - unaniem heeft gestemd voor de versterking van de activiteit voor eigen rekening. Theolia zal zijn parken met andere woorden niet meer verkopen, maar zelf exploiteren. Aangezien ook de halfjaarresultaten de markt niet konden bekoren, verloor het aandeel opnieuw 12 % in twee dagen tijd. Om meer inzicht te krijgen in de situatie spraken we met Peter Van Assche, analist bij Dexia, die na de resultaten van vorige week zijn advies heeft verlaagd naar 'neutraal'.

    Teleurstellende resultaten

    Peter Van Assche vindt de resultaten van Theolia over het algemeen teleurstellend. De inkomsten uit de verkoop van elektriciteit uit eigen centrales lagen weliswaar licht hoger dan de verwachtingen, maar het ebitda-verlies van meer dan 6 miljoen EUR op het niveau van de verkoop van windkrachtcentrales aan derden, is bij hem duidelijk niet in goede aarde gevallen. Dat de groep geen centrales heeft verkocht, zal overigens zwaar doorwegen op de jaarresultaten, aangezien Theolia zijn ebitda-verwachtingen in twaalf maanden tijd heeft teruggeschroefd tot minimaal 20 miljoen EUR, tegenover een eerdere doelstelling tussen 55 en 65 miljoen EUR. Dat impliceert dat het nettoresultaat deficitair zal blijven, omdat in het eerste halfjaar al een nettoverlies van 25 miljoen EUR werd opgetekend. Volgens de analist van Dexia wijst dat er ook op dat Theolia in zijn vooruitzichten geen inkomsten uit verkoopactiviteiten aan derden meer opneemt.

    Onvoldoende middelen

    Op lange termijn denkt Theolia dat de exploitatie voor eigen rekening rendabeler zal zijn dan de verkoop van centrales. Er dringt zich dan een belangrijke vraag op: over welke elektrische capaciteit zal de groep beschikken? Peter Van Assche is daarover relatief optimistisch, gezien het feit dat Theolia op 30 juni 199 MW in aanbouw had en voor 244 MW alle vergunningen had ontvangen. Rekening houdend met een geïnstalleerd vermogen van 661 MW - 350 MW voor eigen rekening en 311 MW voor rekening van derden - zou de groep in 2009 de grens van 1000 MW ruimschoots moeten kunnen overschrijden en aan het einde van volgend jaar haar doelstelling van een exploitatiecapaciteit van ten minste 1135 MW moeten kunnen halen.

    Voor de bouw van windkrachtcentrales is echter veel kapitaal vereist. Peter Van Assche raamt de kostprijs op gemiddeld 1,7 miljoen EUR per MW. Voor de 474 MW die tegen eind 2009 zouden worden geïnstalleerd, is dus een bedrag van 805,8 miljoen EUR nodig. Rekening houdend met een financiering van 80 % via schulden en 20 % met eigen vermogen, zou de groep 161 miljoen EUR liquiditeiten nodig hebben, wat precies overeenstemt met de cash die het bedrijf bezat op 30 juni 2008. Van Assche meent dat Theolia extra liquiditeiten zou kunnen generen via de herfinanciering van zijn Marokkaanse activa (33 miljoen EUR), de verkoop van zijn belang van 50 % in de Compagnie Eolienne du Détroit aan Taqa (26 miljoen EUR) en de verkoop van niet-windactiva (40 miljoen EUR). Over die laatste mogelijkheid heeft Jean-Marie Santander, de algemeen directeur van Theolia, verklaard dat de groep zijn afvalverwerkingseenheid in Beaucaire zou kunnen verkopen, naast zijn belang van 27 % in Thenergo, de Belgische producent van energie op basis van biomassa.

    Kapitaalverhoging

    In totaal zou Theolia zijn liquiditeiten dus kunnen verhogen met 99 miljoen EUR. Dat is een aanzienlijke som, maar onvoldoende als het tegen 2011 de doelstelling van een geïnstalleerde capaciteit van 2000 MW - waarvan het merendeel geëxploiteerd voor eigen rekening - wil halen. Uitgaand van een kostprijs van 1,7 miljoen EUR per MW en een financiering voor 80 % via schulden, komt dat neer op een eigen investering van 294 miljoen EUR. Jean-Marie Santander kon uiteraard niet ontsnappen aan die vraag tijdens het conferentiegesprek met de analisten en antwoordde dat Theolia "mogelijk een partner zal zoeken of zich zal richten tot de markt (en zijn voornaamste aandeelhouders, nvdr) wanneer de tijd rijp is". Hij verklaarde eveneens dat Thexolia niet overweegt om zijn overnamestrategie te wijzigen - de voorbije vier jaar heeft het bedrijf elk jaar een grote overname gedaan. De financiële behoeften van de groep zouden dus nog hoger kunnen liggen. Cédric Boitte
  2. [verwijderd] 12 september 2008 12:57
    Er is cash nodig voor de doelstellingen. De Belgen weten het en de Fransen natuurlijk ook. Wij weten het nu ook .....

    Ik krijg doorgaans netjes de persberichten van Theolia. Zal er binnenkort wel een komen met daarin 'emissie'.

    bewerking: voorspelling -> de 6 euro uit 2005 gaan we binnenkort ook nog zien .....
  3. [verwijderd] 12 september 2008 13:28
    toch blijf ik dergelijke zaken opmerkelijk vinden.
    Ondanks de wijziging van strategie is de geldbehoefte van Theolia toch al langer duidelijk?

    Maar in juni betaalde men nog vrolijk 24 euro voor het aandeel.
    En 3 maanden later wil men er nog geen 10 euro meer voor betalen.

    zware steunen op 10/11/12 lijken wel of ze er helemaal niet zijn.
    aandeel is zwaar oversold (rsi van 16), bovenstaande steunen moeten wel teruggestest worden nog 1 deze dagen.

    grote omzet van vandaag is iig een lichtpuntje.
  4. forum rang 7 ffff 12 september 2008 14:22
    Diede,

    In juni waren er die overnamegeruchten! ( door General Electric) Je ziet iedere keer weer hoe daar toch heftig op gereageerd wordt. Ik heb er ook nog naar zitten kijken. Op zich waren die niet slecht getimed. De CEO van General Eelctric had net in een uitgebreid interview gezegd dat windenergie de allerhoogste prioriteit voor General Electric zou krijgen van al zijn business-units. En precies in die weken stapten ze in bij Theoolia, althans even daarvoor.

    Tja.... dan wil het wel klimmen! Er zijn overigens godsgruwelijk veel geruchten op de beurzen, vind ikzelf het laatste jaar. En misschien minder dan 1 procent waar iets van uitkomt...

    Peter
  5. [verwijderd] 12 september 2008 15:07
    mijn frans is helaas van dramatisch niveau.

    Maar wat betreft die overnamegeruchten.
    rond de 20 zijn er geruchten, en nu staat er sub 9.

    dat kan je toch ook niet met elkaar rijmen?

    of ze moeten hem nu wegdrukken naar 8,- om vervolgens een bod te doen van 15.
    dan lijkt een 100% premie opeens erg leuk natuurlijk.
  6. atilladehun 12 september 2008 16:49
    quote:

    ik ben Diede. schreef:

    mijn frans is helaas van dramatisch niveau.

    Maar wat betreft die overnamegeruchten.
    rond de 20 zijn er geruchten, en nu staat er sub 9.

    dat kan je toch ook niet met elkaar rijmen?

    of ze moeten hem nu wegdrukken naar 8,- om vervolgens een bod te doen van 15.
    dan lijkt een 100% premie opeens erg leuk natuurlijk.
    ik probeer het nog bij te spijkeren;-)
36 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.