Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Jacques Potuijt - Royal Dutch Energy

28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 31 januari 2008 16:02
    Je moet niet vergeten dat Shell meer en meer concurrentie krijgt. Petrobras, lukoil, Gazprom. Noem ze maar op. De enige redding van Shell is om te fuseren met BP. Die olieprijs gaat ook echt niet meer omhoog op de korte termijn (zwakkere economie). Op de lange termijn natuurlijk wel omdat olie inderdaad eindig is.
  2. forum rang 5 Bart Meerdink 31 januari 2008 16:41
    quote:

    Redactie IEX.nl schreef:

    ...maar Shell moet een ander emissie verkopen, wil ze beleggers nog vermurwen...
    typo: ander emissie -> andere missie :-)

    Och, laat de rest het aandeel maar links liggen, ik koop wel als het goedkoop is. No problem.

    Tot nu toe kost visie vooral geld, en vd Veer heeft gelijk dat men eerst maar eens het rendement moet proberen uit te rekenen bij al die mooie plannen. Beide voeten op de grond.

    Uiteraard, zo'n groot bedrijf kan in principe met de juiste diversificatie gigantisch scoren. Maar dan moet je wel gelijk hebben met je keuzes. Dat is nog zo makkelijk niet. En de core business verdient ook geld als water. Vd Veer concentreert zich dus daarop.
  3. forum rang 6 marique 31 januari 2008 19:17
    quote:

    Redactie IEX.nl schreef:

    Jacques Potuijt - 31 jan, 15:30
    "De olieproductie is sinds 2002 gemiddeld met 4,4% per jaar gedaald
    De aardgasproductie liep met 2,7% terug"
    Waarom zou je méér hoeveelheid verkopen als je met mínder hoeveelheid een hogere verkoopprijs maakt en dus méér verdient?

    vrgr
    marique
  4. @iPlof 31 januari 2008 20:29
    quote:

    Redactie IEX.nl schreef:

    Hallo allen,

    Excuses, het is "andere missie" in de lead op home en niet "ander emissie". Mijn tikfout, ik heb het hersteld.

    Arend Jan Kamp
    IEX
    Emissie lijkt me idd bij dit fonds niet nodig.

    Overigens mbt de vele energie patenten in huis zie ik RDS als de perfecte groeiobligatie. Als ze niks presteren zal de winst en dividend toch wel gelijk blijven. Met k/w 7 is de bodem er wel zo'n beetje. Met dat alles op de plank kan het echter nog een leuke verrassing worden. Risicoloos lijkt me en dat is toch redelijk schaars in aandelenland.

    mvg
    plof
  5. [verwijderd] 1 februari 2008 11:19
    Toch een paar opmerkingen over dit interessante artikel.

    Potuijt schreef: "Tenslotte daalde het volume verkochte olieproducten zoals benzine en kerosine met gemiddeld ook nog eens 6% per jaar."
    Daarmee lijkt hij te sugereren dat je al die percentages moet optellen. Dat is natuurlijkt niet het geval.
    Ander punt: door de hoogte van de olieprijzen, maar ook door andere redenen, is het playing level field van Shell natuurlijk veranderd. Dat is niet leuk voor ze, maar het doorbreken van die oligopolies heeft er niet toe geleid dat de prijzen sterk zijn gedaald, integendeel. Door hun expertise en kapitaalkracht kan shell prima inspelen op "volgende generatie energietools", zoals brandstofcellen. Die tools worden steeds lucratiever doordat olie en gas sterk in prijs zijn gestegen. Ook milieuaspecten gaan een rol spelen, al is het alleen maar omdat overheden steeds meer ingrijpen in prijzen (slurptax, accijnzen, subsidies). Het is daarom te hopen dat het nieuwe strategische plan niet alleen inzet om meer oliewinning (vooral in moeilijk bereikbare velden), maar zich ook richt op alternatieve bronnen. Wat erg gunstig is voor shell is de lagere kwverhouding. De markt eist nu schijnbaar een veel lager rendenment. Dat betekent dat investeringen meer een IR van 7 - 10% of meer al waarde toevoegen. Daar kan Van der Veer cs er toch genoeg van vinden, lijkt me!
  6. forum rang 7 ffff 1 februari 2008 11:57
    De winst van Shell was de allerhoogste OOIT door een Europees bedrijf gehaald.

    Toch opvallend hoe relatief weinig dit gegeven aandacht heeft gekregen. Zegt toch ook iets over het beurssentiment. In een positiever beursklimaat zou dat reden zijn voor een flinke koerssprong, maar in het huidige klimaat wordt met een vergrootglas gekeken naar de teruglopende reserves en de wat verminderde productie.

    Shell, toch jarenlang een hoeksteen van menige portefeuille, maakt een historische winst....."so what" zegt de markt en zakt verder weg....

    Als Gazprom of de Arabieren nog eens een goed verkoopkanaal zoekt en een bod doet.....misschien schieten ze dan wakker in Londen en den Haag....

    Peter
  7. [verwijderd] 1 februari 2008 12:08

    Van der Veer vandaag in de media duidelijk refererend aan Dmitri Medvedev welke als opvolger van Poetin meerdere malen heeft laten weten dat Russisch kapitaal moet worden ingezet om buitenlandse bedrijven te kopen.
    In elk interview laat hij die dezelfde woorden vallen en zinspeelt hij op een mogelijke overname is volgens mij te lage prijs die hem parten speelt aan de andere kant is natuurlijk wel een wereldmerk en als je zo’n merk in je prijzenkast kan zetten als staatsbedrijf. Maar ja voorkennis wordt bestraft dus deze overname zit er dus niet meer in en gelijk gaat de koers omlaag.

    Tom

  8. forum rang 7 ffff 1 februari 2008 12:16
    Tom,

    Eigenlijk noemde ik , heel expres, Gazprom niet, omdat ik daar nogal druk mee ben. Mar tussen de regels door, als je ze al lang volgt, dan zit Gazprom gewoon te wachten om een keer een megaslag in West- Europa te doen. Het voordeel is dat Brown niet vies is van buitenlandse overnames, dit in tegenstelling tot Sarkozy, die er allergisch van is. Zie vandaag weer de redding van SocGen: Kan BNP het niet alleen, nou dan samen met Créit Agricole: maar het zal en het moet Frans blijven. Welliccht hadden ze dat bij ABN AMRO ook beter kuinnen doen...

    Peter
  9. [verwijderd] 1 februari 2008 15:47
    Als het sentiment negatief is, vallen zelfs mooie cijfers in ongenade. De aandelen zijn aantrekkelijk geprijst en een overname van de Koninklijke wordt natuurlijk bevorderd als het aandeel slachtoffer wordt van dit sentiment. Het lijkt wel of Shell de banken achterna gaat. De grote concurrenten hebben daar geen last van. Dus wie weet. Ik stap in.

    Oh, aan de koers te zien, ben ik niet alleen.
  10. papapipo 2 februari 2008 23:29
    quote:

    vinny j schreef:

    Je moet niet vergeten dat Shell meer en meer concurrentie krijgt. Petrobras, lukoil, Gazprom. Noem ze maar op. De enige redding van Shell is om te fuseren met BP. Die olieprijs gaat ook echt niet meer omhoog op de korte termijn (zwakkere economie). Op de lange termijn natuurlijk wel omdat olie inderdaad eindig is.
    als de "olie" zo duur wordt dat niemand het meer wil hebben, is dat dus het einde van de "olie industrie" en draait de economie op een andere energie/grondstoffen bron en is de "olie" niets meer waard.
  11. forum rang 6 marique 2 februari 2008 23:39
    quote:

    papapipo schreef:

    als de "olie" zo duur wordt dat niemand het meer wil hebben, is dat dus het einde van de "olie industrie" en draait de economie op een andere energie/grondstoffen bron en is de "olie" niets meer waard.
    Welke, naast de met olie gesubsidieerde 'groene' energiebronnen als wind en zon, energiebronnen kunnen op termijn goedkoper zijn dan olie?

    vrgr
    marique
  12. Chichi21 3 februari 2008 00:18
    quote:

    Redactie IEX.nl schreef:

    Royal Dutch Energy

    Jacques Potuijt - 31 jan, 15:30.....

    * De olieproductie is sinds 2002 gemiddeld met 4,4% per jaar gedaald
    * De aardgasproductie liep met 2,7% terug
    * De verwerkte hoeveelheden in de raffinaderijen namen gemiddeld met 1,5% per jaar af.
    * Tenslotte daalde het volume verkochte olieproducten zoals benzine en kerosine met gemiddeld ook nog eens 6% per jaar.....

    Simpele vraag. Hoe zien deze kerngetallen eruit voor Exxon, BP, Total, ed ?????.

    Dan kan je pas een weloverwogen oordeel vellen over Shell. Overigens een prima winst, en het verbaast mij ook hogelijk (ffff) dat de markt hier niet positief op reageert.
  13. Chichi21 3 februari 2008 00:28
    quote:

    ffff schreef:

    ...
    Kan BNP het niet alleen, nou dan samen met Créit Agricole: maar het zal en het moet Frans blijven. Welliccht hadden ze dat bij ABN AMRO ook beter kuinnen doen...

    Peter
    OT: Voortschrijdend inzicht ? I told you so ;-)
    Hoe zit het met HBU, Peter ? Dat bankje is wel de trigger. Die moet afgaan voor oct 2008. En tot die tijd kost het geld. Maar ja, daar heb jezelf voor gekozen.

    Mvg CC
  14. [verwijderd] 3 februari 2008 01:00
    chichi ,de hollandse bankunie ,hoe komt u hier bij?
    ik herinner me als jonge dat ik met mijn moeder naar de kelder ging op de heerengracht en ze met de couponschaar in de aandelen de dividendstukjes eruit knipte en ze op de beganegrond verzilverde of in het voorjaar de bontjassen naar de kluis bracht en we daarna een gebakje gingen eten bij pott op de heiligerweg.
    helaas is mijn moeder eerder overleden dan de naammgever ,niets tot heden teruggezien,
    omdat je de konninklijke weg blijft bewandelen maar een paar jugo's werkt m.i. veel efficienter alleen durf ik de sores niet aan.
28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.