Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Richard Abma - Januari-barometer

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. jrxs4all 9 januari 2008 10:35
    Jammer dat er alleen gekeken is naar januari + de daarop volgende 11 maanden en niet naar de andere maanden + de daarop volgende 11 maanden.

    Als het verband er in het laatste geval ook is dan zit het verband puur in de trendmatigheid en heeft januari geen speciale magische betekenis,

    JR
  2. [verwijderd] 9 januari 2008 10:54
    gevalletje slechte statistiek... als je januari meetelt in jaarrendement zal het natuurlijk afhangen van januari (zie 1984 voor mooi voorbeeld). je moet kijken naar rendement feb-dec tov januari.

    8x negatieve januari geweest (1986,1987,1990,1995,1999,2000,2002,2003). dit werd slechts in de helft van de gevallen gevolgd door een negatief rendement in de 11 maanden erna...

    ook voor positieve jaren is de score maar 68%.

    overigens nog steeds wel voorspellende waarde gezien de onconditionele kans op dalen niet zo groot is.

  3. [verwijderd] 9 januari 2008 11:00
    quote:

    BJL schreef:

    overigens nog steeds wel voorspellende waarde
    De voorspellende waarde van de eerste vijf dagen is niet meer zo groot als in het verleden, evenals een slechte januari maand. Vroeger werden het geld van de koopsompolissen in januari belegd en had een koersopdrijvend effect. De koopsompolissen bestaan niet meer. De nieuwe regelingen zijn meer over het jaar gespreid.
  4. Klippie67 9 januari 2008 11:54
    Je hoeft alleen maar de gevolgen van de kredietcrisis, de tsunami-recessie die ons in de goold old USA te wachten staat, de bepaald niet florissante voozichten van de GreenBuck (Fed zal wel het paardemiddel van een rente-verlaging inzetten daarmee de USD definitief van z sokkel stoten), als je kijkt naar de AEX en ziet wat het USD exposure is, dan word de invulling van deze theorie appeltje-eitje, geen 100%, maar een goudgerande met platinum en lauwerkransen versierde voorspelling. Maar hij is interessant om in de gaten met name als we geen clear picture hebben welke kant van de weegschaal het een jaar op kan gaan.
  5. [verwijderd] 9 januari 2008 13:07
    quote:

    drpipi10 schreef:

    Dat zit hem zeker in die achternaam: dingen roepen zonder onderbouwing...
    Frank en Ronald van Dongen zijn de alter ego's van, respectievelijk, Cees Smit en Gerard Kaldewaaij. Beide zijn vermogensbeheerder en handelaar bij de Amsterdamse broker en vermogensbeheerder Today's Beheer.
    Speciaal voor IEX beheren zij, als de Trading Twins, een actieve handelsportefeuille, bestaande uit Nederlandse aandelen en opties. Ook wagen zij zich af en toe aan een uitstapje naar Wall Street.

    www.iex.nl/columns/columns_auteur.asp
  6. Herr Professor 9 januari 2008 13:11
    De gegevens zijn interessant, maar een beetje statistiek er bij was leuker geweest. Waarom niet de correlatie tussen januari en het jaar er na gegeven? (want natuurlijk mag voor het jaarrendement de maand januari niet worden meegeteld, anders zijn het geen onafhankelijke metingen). Positief of negatief zegt niet zoveel, het gaat ook om hoeveel positief of negatief, lijkt me.

    Het was ook middelbare school statistiek geweest om een en ander even keurig te testen op significantie, en inderdaad moet er ook worden gekeken naar het effect van andere maanden . Ook de onconditionele kans op positief of negatieve jaren speelt een rol.

    Ik zal het eens overdoen op een wat betere manier, en kijken wat hier nu echt in zit. Tot later.

13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.